Czekoladowa kłoda – Bûche de Noël

Dzisiaj sięgniemy tradycji świątecznych innych krajów europejskich. Ciasto czekoladowa kłoda zachwyca – naprawdę można pomylić je z prawdziwą gałęzią! Wygląda na pracochłonne? Nic bardziej mylnego. Jest przy niej dokładnie tyle samo pracy, co przy tradycyjnej roladzie. Efekt jednak dużo bardziej spektakularny. Zacznijmy jednak od początku. Bûche de Noël – to francuskie ciasto ściśle związane z Czekoladowa kłodaBożym Narodzeniem (sama nazwa to bożonarodzeniowe polano). W dawnych czasach w okresie świątecznym przynoszono do francuskich domów ogromną kłodę, którą podpalano ku czci bogów – ogień miał symbolizować dobrobyt w Nowym Roku. Dziś na znak tej tradycji przygotowuje się kłodę na słodko – spożywa się ją dopiero po pasterce. Kłodę znalazłam u Nigelli Lawson, która pisze, że najbardziej efektowna kłoda jest zrobiona z dwóch ciast – wtedy długie ciasto dekoruje cały stół. Dla mnie kłoda była odrobinę za słodka – jednak warta wypróbowania choćby dla samego wyglądu.

Ciasto:

  • 6 jajek (oddzielone żółtka od białek)
  • 150 g miałkiego cukru
  • 50 g kakao w proszku
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub kilka kropel aromatu)
  • 3-5 łyżek cukru pudru do dekoracji

Krem:

  • 175 g posiekanej, gorzkiej czekolady
  • 250 g cukru pudru
  • 225 g miękkiego masła
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Białka ubijamy na sztywno, dodając małymi partiami 50 g cukru. W drugiej misce ucieramy żółtka z resztą cukru na puszystą masę. Dodajemy do nich ekstrakt oraz przesiane kakao. Miksujemy. Łyżką dodajemy 2 łyżki ubitej piany z białek i delikatnie mieszamy. Dodajemy pozostałą pianę porcjami. Na największą blachę (najlepiej rozmiarów piekarnika) kładziemy papier do pieczenia i rozsmarowujemy ciasto. Pieczemy 20 minut. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej (na parze). Gdy ciasto ostygnie zdejmujemy delikatnie papier i kładziemy ciasto na czysty arkusz pergaminu. Masło miksujemy z cukrem pudrem na gładką masą. Dodajemy bardzo powoli, porcjami, ostudzoną czekoladę. Na końcu dodajemy ekstrakt. Przycinamy spieczone brzegi biszkoptu. Połowę masy rozprowadzamy cienko po cieście. Pomagając sobie pergaminem zaczynamy zwijać roladę. Roladę przenosimy na półmisek i pod kątem odcinamy jeden lub dwa końce – które utworzą gałęzie. Odcięte końce układamy po bokach rolady pod  kątem do „głównego pnia”. Całe ciasto smarujemy cienko pozostałym kremem. Jeżdżąc po cieście widelcem uzyskamy efekt pnia (na brzegach rolady robimy słoje – również widelcem lub patykiem do szaszłyków). Posypując ciasto cukrem pudrem uzyskamy „śnieg”. Całość schładzamy. Efekt murowany.

Czekoladowa kłoda

Czekoladowa kłoda


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

26 Odpowiedzi na Czekoladowa kłoda – Bûche de Noël

  1. Gosiak01 napisał/a:

    wow, świetna Ci wyszła, też mam w planie ją zrobić, ale na bazie kremu z mascarpone i bitej śmietany co z pewnością ujmie jej nieco słodyczy….:-)
    pozdrawiam

  2. kimek napisał/a:

    Gratuluję, rzeczywiście ciasto wygląda bardzo efektownie.

  3. Ania napisał/a:

    wygląda bosko!:)

  4. Inspirowane smakiem napisał/a:

    Wygląda świetnie! Na blogach widziałam juz tradycyjne ciasta z trzech państw, a sama robiłam stollen. :) Miło jest się czegoś dowiedzieć!

  5. ilovebakepl napisał/a:

    tzw. buche de noel

  6. Patyska napisał/a:

    Ależ Ci piękna gałąź wyszła! Ja robię zawsze roladę na Wigilię, ale jeszcze nigdy nie udało mi się jej wystylizować na buche, bo potworny ze mnie leniuch ;)

  7. Aurora napisał/a:

    Ciasto, kłoda… obojętnie, byleby czekoladowe :D

  8. Dzikowiec napisał/a:

    Świetny pomysł! Ale fajowo będzie wyglądała na świątecznym stole!

    • Natalia napisał/a:

      Zastanawiam się czy nie zrobić kiedyś dwóch i wtedy tak jak sugeruje Nigella, rolada szłaby przez cały świąteczny stół.

  9. Samantha napisał/a:

    Wygląda zniewalająco i cudnie ! Pozdrawiam :)

  10. cris napisał/a:

    Bardzo ładne ciasto,świetny efekt kory.
    Identyczne ciasto obowiązkowo gości również na świątecznych stołach we Włoszech ,a nazywa się „Tronchetto di Natale” Pozdrawiam.

  11. Pastelle napisał/a:

    Wygląda rewelacyjnie i pysznie.

  12. Majana napisał/a:

    Jejku, wygląda cudownie! :) Wspaniały wypiek.

  13. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Wygląda bajkowo..:)

  14. iza napisał/a:

    taką kłodę bym chętnie zjadla :) )) cudne zdjęcia!

  15. Wygląda wspaniale! i pewnie tak samo smakuje :)

  16. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Co roku podziwiam te francuskie cudowności. Twoja kłoda wygląda cudnie :-D

  17. Sarafine napisał/a:

    Chciałabym aby ciasto było jasne. Powinnam po prostu zamienić kakao na mąkę czy zmienić jakieś proporcje?

  18. sagneska napisał/a:

    świetne ciasto <3 wygląda efektownie i pewnie smakuje wspaniale :)

    http://www.sagneska.pl

  19. Iza z Love for France napisał/a:

    Świetnie, że znalazłam Twój przepis! W tym roku po raz pierwszy zamówiłam w cukierni bûche de Noël i już się baaaardzo na nią cieszę, ale może w przyszłym roku zrobię swoją – to dopiero będzie asymilowanie się z francuską kulturą :)
    Pozdrawiam świątecznie z Alzacji,
    Iza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)