Bywa, że potrzebujemy ciasta „na już”. Czasami wynika to z naszej chcicy, czasami nie mamy czym poczęstować niespodziewanego gościa. Każdy powód jest dobry. I jest ratunek. Kuchenka mikrofalowa. Za jej pomocą szybko zrobimy upragniony deser. Dziś – ciasto cytrynowe z filiżanki dla dwóch osób.
Składniki:
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- łyżka soku z cytryny + skórka
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 5 łyżek mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Trzepaczką lub mikserem dokładnie roztrzepujemy jajko z dodatkiem cukru i soli. Dodajemy sok z cytryny i otartą skórkę z jej połówki oraz olej i jogurt. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodajemy mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia. Przekładamy masę do dwóch niewielkich filiżanek. Na mocy 800W w kuchence mikrofalowej podgrzewamy przez ok. 2,5 – 3,5 minuty. Możemy przyozdobić ciasto bitą śmietaną i pozostałą skórką z cytryny. Jesteśmy uratowani!
Świetny pomysł! 🙂
Do tej pory „piekłam” tylko takie czekoladowe ciacha w mikrofali. Następnym razem na pewno spróbuję cytrynowego! Mmm i do tego gałka lodów. Już się rozmarzyłam ;D
Byłam w wielkiej potrzebie na tu i teraz coś słodkiego. No i oto wynalazłam ten przepis. Zanim zmyłam naczynia po zrobieniu ciasta ono już było gotowe. Smak nie oszałamia, ale dobry na szybkie zaspokojenie.
No i nie czekajcie na zbrązowienie skórki…. 😉
Ze zwykłym ciastem równać się nie może, ale za to nadrabia szybkością 😉
a gdyby olej zastąpić masłem, a jogurt śmietaną? może się smak poprawi;)
Nie wiem, nie próbowałam 🙂
to jak zrobię to dam znać jak smakuje, chociaż najpierw wypróbuję może przepis oryginalny,żeby mieć porównanie:)
Czekam w takim razie na test smakowy! 🙂
zamieniłam olej oliwą z oliwek i też dodałam jogurt. Dodałam trochęmniej cukru, ale te 2 pełne łyżeczki wydają się być IDEALNE. Dodałam aromat cytrynowy i tylko kilka kropel soku z.. limonki. Jednak potrzebna jest cytryna, a zwłaszcza skórka. Wydaje mi się, że stworzyłaś przepis idealny! Wisi na mojej lodówce :3
mieści się w kubku ok 300ml
Cieszę się że przypadło do gustu 🙂 może nie jest idealne bo różni się od tradycyjnych ciast, ale na super szybki deser w sam raz 🙂