Cytrynowe ciasteczka na oleju robiła moja babcia. Powracam po latach do jej przepisu, który całkiem przypadkiem odnalazłam. Takie ciasteczka są bardzo tanie i co najważniejsze wszystkie składniki zazwyczaj są w większości domów. Jeśli mamy ochotę przekąsić coś słodkiego do herbaty czy kawy takie ciastka będą idealne. Niby nic, a jednak wciąż sięgam po następne…
Składniki:
- 2 lekko czubate szklanki mąki (300g)
- 3/4 szklanki cukru pudru (100g)
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- niepełne 1/2 szklanki mleka
- 1 małe jajko
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z jednej dużej cytryny
- ok. 2 łyżki cukru z wanilią lub wanilinowego
Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i skórkę otartą z cytryny. Mieszamy łyżką, aż suche składniki dokładnie się wymieszają. Dolewamy do tego pół szklanki oleju, niepełne pół szklanki mleka i wbijamy jajko. Ponownie mieszamy łyżką, aż składniki się połączą. Następnie zagniatamy przez chwilę ciasto rękami. Wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy nożem lub radełkiem kwadraty lub prostokąty o długości ok. 5 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy cukrem waniliowym, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i pieczemy ok. 12-15 minut w 180°C – do zezłocenia. Wyjmujemy blachę z piekarnika i zostawiamy ciastka do całkowitego ostudzenia. Przechowujemy szczelnie zamknięte.
Pycha wyglądają 🙂 Kusisz!
Wyglądają wspaniale. 🙂 Lubię szybkie przepisy na ciasteczka, bo nigdy nie wiem, kiedy złapie mnie ochota na pieczenie.. ;))
cynaaaamon <3 już je kupuje w ciemno:)
A jakie ładne, kształtne ci wyszły:)
Cyyyyyytryna 😉 cynamonu nie ma 😉 kształt w zasadzie można zrobić dowolny. Babcia napisała, że kwadraty lub prostokąty, ale ja następnym razem zrobię chyba kółka z dziurką 🙂
Dla nas olejowe wypieki były do niedawna normą, na szczęście przeszło nam masło 🙂 A ciacha babci wyglądają na wyśmienite!
Na oleju podobno wypieki są zdrowsze 🙂
Bardzo mi się podobają, zwłaszcza, że na oleju rzepakowym!
Ach te Babcie. Potrafiły w naszym dzieciństwie szybko wyczarować coś dla nas. Bardzo wartościowy przepis!
Oj tak, babcia zawsze mi dogadzała wspaniałymi słodkościami, zeszyty z przepisami to moja najważniejsza pamiątka po Niej.
no właśnie, problem z tymi ciastkami polega na tym, że co chwila sięga się po następne, aż znikną wszystkie 🙂
Wyglądają pysznie i rzeczywiście są proste w przygotowaniu.
Wyglądają bombowo 🙂 Muszę wypróbować.
na oleju rzepakowym.. czyżby konkurs? :p
nic dziwnego, nagroda bardzo atrakcyjna. w każdym razie, ciasteczka też niczego sobie :]
pozdrawiam!
Myślisz że takie babcine przepisy mają szansę w konkursach? 🙂
Niesamowicie podobny przepis do placka, który piekę – na oleju 😉 To fakt, że zawsze wszystko jest pod ręką i to najprostszy i najszybszy sposób na wykombinowanie czegoś słodkiego 🙂 Ale już rwę się do tych ciasteczek, ale upiekłam wczoraj dwie blachy jabłecznika i ucieranego z owocami, to poczekam, aż znikną 😛 Słodkie pozdrowienia! 🙂
Ja aż rwę się do ucieranych ciast z owocami 🙂 teraz na urlopie nie gotuję i bardzo mi brakuje pieczenia 🙂
hehe, pasje są naprawdę silne… Znów powróciłam do tematu babeczek i całą siłą woli staram się nie pobiec do kuchni i nie zabrać za pieczenie 😀 Jeszcze słodkie jest, poczekam!! Oj ciężko, ciężko się powstrzymać 🙂
Cudne! Cytrynowe smaki bardzo lubię:)
takie wypieki zawsze się sprawdzają:)
uwielbiam takie ciasteczka
Piękne są te ciasteczka. Lubię cytrynowe 🙂
Babcine ? Koniecznie do zrobienia
Pamiętam z dzieciństwa jak je zajadałem. Fajnie, że odnalazłaś ten przepis.
Słodkie i przepyszne, też takie lubię do herbatki 🙂
smaczne ciasteczka 🙂 lubię takie pochrupać 🙂
Na oleju powiadasz… no i tu mnie masz, trzeba będzie przetestować 🙂
Uwielbiam takie Babcine przepisy…..proste i pyszne :)!
Babcie wiedzą jak rozpieszczać wnuków 😀
pycha
zrobione:) prosty fajny przepis ,wystygły i jeszcze czuć posmak oliwy mam nadzieję że jak poleżą w pudełku to smak się zmieni 🙂
Dlatego polecam olej, a nie oliwę 🙂
A nie za mało tej cytryny…? Tylko skórka, można do ciasta dodać jeszcze ciut soku? Byłoby ok?
Można, ale wtedy trzeba dodać ciut więcej mąki. Więcej cytrusowego aromatu ma jednak skórka 😉
Aha, ok, będę próbować 🙂
Właśnie zrobiłam ciasto. Przykleja się do ręki. Dodałam trochę więcej mąki, ale ciasto jakby ją wchłaniało, dalej jest klejące. Nie dodawałam już więcej mąki, bo bałam się, że ciastka wyjdą za twarde. Czy coś źle zrobiłam?
Każda mąka inaczej chłonie płyny i czasami trzeba dodać jej odrobinę więcej. Ciastka na oleju muszą być bardzo dobrze schłodzone przed wałkowaniem, aby się nie lepiły.
I moje ciasto się lepiło do rąk mimo schłodzenia. Może mąka jakąś specjalna proszę o podanie rodzaju mąki.
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Poczekam aż się ciasto schłodzi i zobaczę jak się będzie „zachowywało” 🙂
Wszystko świetnie wyszło 🙂 Muszę jeszcze się tylko powstrzymać od zjedzenia wszystkiego 😉
Moje ciasto też wyszło takie jak Pani Monice… nic się nie zmieniło po trzymaniu w lodówce, ale mimo wszystko pokleiłam w małe kulki i upiekłam… wyszło całkiem nieźle więc nie ma się co zniechęcać haha… nie ma tego złego…
Pozdrawiam
Ciasto wyszło dość luźne i lepiące, ale to też z winy moich udziwnień – dodałam sok z cytryny, drobne płatki owsiane zamiast części mąki i zmielony brązowy cukier.
Nie da się tego pokroić, ale można nałożyć łyżką.
Tak czy inaczej – ciacha pyszne, niezależnie od pierwotnej konsystencji.
Z wierzchu chrupiące w środku miękkie, pachnące cytryną.
Dziękuję za przepis i pozdrawiam 🙂
Pyszne☺. Wlasnie zrobilam. Dziekuje za super przepis☺.
Witam moje ciasto z tego przepisu wyszło bardzo luźne…nie da przełożyć się na stolnicę, można nakładać lyzka na papier do pieczenia…
Właśnie ciasteczka wyszły z piekarnika. Ciasto wyszło idealne, można było nawet pominąć etap lodówki bo od razu nadawało się do wałkowania. Ciateczek wyszło 3 blaszki z tej ilości ciasta a piekłam w kształcie serduszek i wchodziło około 40 na blachę więc jak ktoś chce wiedzieć na jaką ilość ciastek się przygotować to uprzedzam-duuuużo i pysznie :). Dziękuję za przepis.
Ciastka sa super! Chyba dodalam czegos za duzo i wyszlo luzne. Dodalam więcej mąki i wszystko dobrze. Pyszniutkie! I ciastek wyszlo sporo wiec mozna przechowac na czarna godzine. Pdzepis laduje do ulubionych!!!❤️
Mi również ciasto wyszło lejące, myślę, że w przepisie powinno być więcej mąki. Moi rodzice i wujek zachwycali się ciastkami, więc napisałam ich opinię,.dla mnie również bardzo dobre.