Cytrynowe ciasteczka na oleju

Cytrynowe ciasteczka na olejuCytrynowe ciasteczka na oleju robiła moja babcia. Powracam po latach do jej przepisu, który całkiem przypadkiem odnalazłam. Takie ciasteczka są bardzo tanie i co najważniejsze wszystkie składniki zazwyczaj są w większości domów. Jeśli mamy ochotę przekąsić coś słodkiego do herbaty czy kawy takie ciastka będą idealne. Niby nic, a jednak wciąż sięgam po następne…

Składniki:

  • 2 lekko czubate szklanki mąki (300g)
  • 3/4 szklanki cukru pudru (100g)
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • niepełne 1/2 szklanki mleka
  • 1 małe jajko
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z jednej dużej cytryny
  • ok. 2 łyżki cukru z wanilią lub wanilinowego

Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i skórkę otartą z cytryny. Mieszamy łyżką, aż suche składniki dokładnie się wymieszają. Dolewamy do tego pół szklanki oleju, niepełne pół szklanki mleka i wbijamy jajko. Ponownie mieszamy łyżką, aż składniki się połączą. Następnie zagniatamy przez chwilę ciasto rękami. Wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy nożem lub radełkiem kwadraty lub prostokąty o długości ok. 5 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy cukrem waniliowym, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i pieczemy ok. 12-15 minut w 180°C – do zezłocenia. Wyjmujemy blachę z piekarnika i zostawiamy ciastka do całkowitego ostudzenia. Przechowujemy szczelnie zamknięte.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

41 Odpowiedzi na Cytrynowe ciasteczka na oleju

  1. Kamciss napisał/a:

    Pycha wyglądają :) Kusisz!

  2. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Wyglądają wspaniale. :) Lubię szybkie przepisy na ciasteczka, bo nigdy nie wiem, kiedy złapie mnie ochota na pieczenie.. ;) )

  3. Salvador Dali napisał/a:

    cynaaaamon <3 już je kupuje w ciemno:)
    A jakie ładne, kształtne ci wyszły:)

    • Natalia napisał/a:

      Cyyyyyytryna ;) cynamonu nie ma ;) kształt w zasadzie można zrobić dowolny. Babcia napisała, że kwadraty lub prostokąty, ale ja następnym razem zrobię chyba kółka z dziurką :)

  4. Patyska napisał/a:

    Dla nas olejowe wypieki były do niedawna normą, na szczęście przeszło nam masło :) A ciacha babci wyglądają na wyśmienite!

  5. Dzikowiec napisał/a:

    Bardzo mi się podobają, zwłaszcza, że na oleju rzepakowym!

  6. Anita napisał/a:

    Ach te Babcie. Potrafiły w naszym dzieciństwie szybko wyczarować coś dla nas. Bardzo wartościowy przepis!

    • Natalia napisał/a:

      Oj tak, babcia zawsze mi dogadzała wspaniałymi słodkościami, zeszyty z przepisami to moja najważniejsza pamiątka po Niej.

  7. Łasuch w kuchni napisał/a:

    no właśnie, problem z tymi ciastkami polega na tym, że co chwila sięga się po następne, aż znikną wszystkie :-)

  8. Żaklina Michałowska napisał/a:

    Wyglądają pysznie i rzeczywiście są proste w przygotowaniu.

  9. Małgosia napisał/a:

    Wyglądają bombowo :) Muszę wypróbować.

  10. karmel-itka napisał/a:

    na oleju rzepakowym.. czyżby konkurs? :p
    nic dziwnego, nagroda bardzo atrakcyjna. w każdym razie, ciasteczka też niczego sobie :]
    pozdrawiam!

  11. lovingit.pl napisał/a:

    Niesamowicie podobny przepis do placka, który piekę – na oleju ;) To fakt, że zawsze wszystko jest pod ręką i to najprostszy i najszybszy sposób na wykombinowanie czegoś słodkiego :) Ale już rwę się do tych ciasteczek, ale upiekłam wczoraj dwie blachy jabłecznika i ucieranego z owocami, to poczekam, aż znikną :P Słodkie pozdrowienia! :)

    • Natalia napisał/a:

      Ja aż rwę się do ucieranych ciast z owocami :) teraz na urlopie nie gotuję i bardzo mi brakuje pieczenia :)

  12. lovingit.pl napisał/a:

    hehe, pasje są naprawdę silne… Znów powróciłam do tematu babeczek i całą siłą woli staram się nie pobiec do kuchni i nie zabrać za pieczenie :D Jeszcze słodkie jest, poczekam!! Oj ciężko, ciężko się powstrzymać :)

  13. Cudne! Cytrynowe smaki bardzo lubię:)

  14. Ania napisał/a:

    takie wypieki zawsze się sprawdzają:)

  15. iza napisał/a:

    uwielbiam takie ciasteczka

  16. Majana napisał/a:

    Piękne są te ciasteczka. Lubię cytrynowe :)

  17. lutka40 napisał/a:

    Babcine ? Koniecznie do zrobienia

  18. Tata napisał/a:

    Pamiętam z dzieciństwa jak je zajadałem. Fajnie, że odnalazłaś ten przepis.

  19. Samantha napisał/a:

    Słodkie i przepyszne, też takie lubię do herbatki :)

  20. Łucja napisał/a:

    smaczne ciasteczka :) lubię takie pochrupać :)

  21. zjedz_mnie napisał/a:

    Na oleju powiadasz… no i tu mnie masz, trzeba będzie przetestować :)

  22. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Uwielbiam takie Babcine przepisy…..proste i pyszne :) !

  23. Ola in the kitchen napisał/a:

    Babcie wiedzą jak rozpieszczać wnuków :D

  24. magda napisał/a:

    zrobione:) prosty fajny przepis ,wystygły i jeszcze czuć posmak oliwy mam nadzieję że jak poleżą w pudełku to smak się zmieni :)

  25. Rosemary napisał/a:

    A nie za mało tej cytryny…? Tylko skórka, można do ciasta dodać jeszcze ciut soku? Byłoby ok?

  26. Moniqa napisał/a:

    Właśnie zrobiłam ciasto. Przykleja się do ręki. Dodałam trochę więcej mąki, ale ciasto jakby ją wchłaniało, dalej jest klejące. Nie dodawałam już więcej mąki, bo bałam się, że ciastka wyjdą za twarde. Czy coś źle zrobiłam?

    • Każda mąka inaczej chłonie płyny i czasami trzeba dodać jej odrobinę więcej. Ciastka na oleju muszą być bardzo dobrze schłodzone przed wałkowaniem, aby się nie lepiły.

    • Moniqa napisał/a:

      Dziękuję bardzo za odpowiedź. Poczekam aż się ciasto schłodzi i zobaczę jak się będzie „zachowywało” :)

    • Moniqa napisał/a:

      Wszystko świetnie wyszło :) Muszę jeszcze się tylko powstrzymać od zjedzenia wszystkiego ;)

    • Karolina napisał/a:

      Moje ciasto też wyszło takie jak Pani Monice… nic się nie zmieniło po trzymaniu w lodówce, ale mimo wszystko pokleiłam w małe kulki i upiekłam… wyszło całkiem nieźle więc nie ma się co zniechęcać haha… nie ma tego złego…
      Pozdrawiam

  27. Monika napisał/a:

    Ciasto wyszło dość luźne i lepiące, ale to też z winy moich udziwnień – dodałam sok z cytryny, drobne płatki owsiane zamiast części mąki i zmielony brązowy cukier.
    Nie da się tego pokroić, ale można nałożyć łyżką.
    Tak czy inaczej – ciacha pyszne, niezależnie od pierwotnej konsystencji.
    Z wierzchu chrupiące w środku miękkie, pachnące cytryną.
    Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

  28. netka777 napisał/a:

    Pyszne☺. Wlasnie zrobilam. Dziekuje za super przepis☺.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)