Cytrynek – ciasto do herbaty

Cytrynek - ciasto cytrynoweCytrynek to ciasto bardzo proste i szybkie. Całość z pieczeniem zajmie nam mniej niż godzinę, dlatego to świetny placek dla niezapowiedzianych gości. Ciasto cytrynowe idealnie pasuje do po południowej herbatki. Nie ma masy, więc bez problemu można zabrać je także do pracy lub szkoły. Cytrynowa polewa wsiąka w ciasto nadając mu specyficzny, orzeźwiający smak. Dzięki temu jest bardzo wilgotne i wyjątkowo aromatyczne.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 kostka miękkiego masła (200g)
  • 1 szklanka cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym)
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z trzech cytryn

Polewa:

  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym)
  • sok wyciśnięty z 2-3 cytryn

Piekarnik nastawiamy do temp. 160ºC. Masło ucieramy wraz z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując masę. Dodajemy mleko, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieramy. Na końcu ścieramy żółte skórki z trzech cytryn i mieszamy. Przekładamy do kwadratowej lub prostokątnej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na ok. 35-40 minut. W czasie pieczenia cukier trzcinowy mieszamy z sokiem z cytryn (nie trzeba mieszać długo, część cukru powinna zostać nierozpuszczona). Ciasto chłodzimy przez chwilę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie na jeszcze ciepły placek wlewamy polewę. Wsiąknie ona w wierzch ciasta, a cukier utworzy chrupiącą posypkę.

PS: Nie samym ciastem człowiek żyje – trzymajcie kciuki za moją jutrzejszą obronę pracy dyplomowej!


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

26 Odpowiedzi na Cytrynek – ciasto do herbaty

  1. Ewa napisał/a:

    Cytrynek imponujący! czuję jego zapach! i jaka smacznie się nazywa! O obronę jestem spokojna! Jesteś przecież perfekcjonistką!

  2. Majana napisał/a:

    Wspaniale ciasto . :)
    A Tobie życzę powodzenia na obronie!:)
    Pozdrawiam

  3. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Lubię mocno cytrynowe ciasta :-)

  4. iza napisał/a:

    lubię cytrynowe ciasta…i trzymamy kciuki :) )

  5. KucharzyTRzech napisał/a:

    wspaniałe. Kciuki trzymam :) , ale mam nadzieję, że się uczyłaś ;) )

  6. Dzikowiec napisał/a:

    Zaciskam mocno kciuki!!! Wiesz, robiłam niemal identyczne ciasto przed swoją obroną :) Przyniosło mi szczęście, więc jestem pewna, że i Tobie przyniesie!!! Powodzenia!

  7. wiosenka27 napisał/a:

    Jak ja kocham cytrynowe smaki:)

  8. Magda napisał/a:

    To ciasto dla mnie! Uwielbiam proste i cytrusowe! Zapisuję:) Będę wracać!

  9. Samantha napisał/a:

    Pyszny cytrynowiec ! Ja często takie cytrynowe ciasta robię na semolinie :) Trzymam kciuki i powodzenia !!!

  10. Patyska napisał/a:

    No nie, więcej tu nie przychodzę. Kto to słyszał, żeby matki na diecie tak kusić! ;D

  11. k.m.w. napisał/a:

    aż ślinka cieknie:)

  12. gin napisał/a:

    Mmm, wygląda wspaniale. Szczególnie zaciekawiła mnie ta wsiąkająca w ciasto polewa – musi smakować pysznie!
    Mam nadzieję, że obrona poszła tak, jak chciałaś, albo jeszcze lepiej :)

  13. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Robię podobne i jest pyszne :) ! Jestem przekonana, że obrona poszła Ci znakomicie… :) !

  14. Pastelle napisał/a:

    Uwielbiam cytrynowe ciasta. Tak bardzo, jak bardzo nie lubię skórki pomarańczowej :)

  15. Eliza napisał/a:

    Mam pytanko :) w jakiej blaszce najlepiej robić to ciasto, jakie wymiary ? Żeby nie wyszło niskie, a takich pokaźnych rozmiarów, jak u Pani ? :)

  16. iwka0009 napisał/a:

    Chciałabym się zapytać czym mogę zastąpić mleko? Pomóżcie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)