Cukinia faszerowana mięsem mielonymCukinia faszerowana mięsem mielonym to już chyba klasyk w wielu domach. Bardzo prosta i smaczna. Cukinia jest wyjątkowo lekka i nie wymaga dodatków – choć można podać ją z ryżem na większy głód. Bardzo lubię robić to danie na obiad. Zajmuje niewiele czasu, do tego cukinię i sos można przygotować wcześniej, a zapiec przed samym podaniem – idealne, jeśli nie wiem o której godzinie zjawią się domownicy.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym:

  • 2 duże cukinie
  • 1 duża cebula
  • 500 g mielonego mięsa (wieprzowego lub lepiej: wieprzowo-wołowego)
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego (passaty)
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki świeżego koperku
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 kula mozzarelli
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Na dwóch łyżkach oleju lub oliwy podsmażamy obraną cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy będzie szklista dodajemy mięso. Smażymy, mieszając, aż zmieni kolor. Lekko solimy i pieprzymy. Wlewamy przecier pomidorowy. Wyciskamy czosnek, dodajemy zioła prowansalskie, chili i gałkę. Dusimy przez 10 minut. Ponownie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy posiekany drobno koperek, a następnie zostawiamy sos do przestudzenia. Gdy nie będzie już gorący, ścieramy na tarce pół kuli mozzarelli i mieszamy.

Cukinie obieramy i odcinamy końcówki. Kroimy na grube plastry (ok. 3 cm). Za pomocą łyżeczki wydrążamy środki plastrów – ale nie do samego końca, zostawiamy „dno”. Tak przygotowane cukinie napełniamy farszem. Ścieramy na wierzch pozostałą mozzarellę. Zapiekamy ok. 20-25 minut w 180°C z termoobiegiem (190°C bez). Dekorujemy koperkiem.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!