Ciasto ze szpinakiem i kremowym serkiem

Ciasto ze szpinakiem i cytryną podobno ma turecki rodowód. W Polsce znane pod nazwą „Leśny Mech”. U mnie w trochę innej odsłonie z kremowym serkiem oraz jesiennymi owocami – figami i pestkami granata. Zastanawiacie się pewnie po co dodawać szpinak do ciasta… otóż to świetny sposób na jego przemycenie do diety dzieci. Szpinaku nie czuć w cieście, za to nadaje mu fantastyczny, naturalny, zielony kolor. Ciasto szpinakowe nie jest oczywiście dietetyczne, ale za to zawiera jeszcze inne zdrowe dodatki takie jak migdały, figi, cytryna czy pestki granata. Przynajmniej tak to sobie tłumaczę, sięgając po następny kawałek…

Ciasto ze szpinakiem (a'la Leśny Mech)Ciasto ze szpinakiem:

  • 250 g świeżego szpinaku baby (nie mrożonego)
  • 2/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 szklanka białego cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią lub wanilinowego
  • 3 ekologiczne jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Polewa i dekoracja:

  • 125 g serka kremowego Philadelphia w temp. pokojowej
  • 3 łyżki masła w temp. pokojowej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • skórka otarta z 1/4 cytryny
  • pestki granata
  • świeża figa (opcjonalnie)
  • płatki migdałowe

Piekarnik nagrzewamy do 170°C z termoobiegiem lub 180°C bez. Szpinak przebieramy i blendujemy na gładką masę stopniowo dolewając olej i sok z cytryny. Blendujemy długo, aby uzyskać jak najgładsze puree. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Dodajemy puree ze szpinaku i miksujemy do połączenia. Mąkę mieszamy z proszkiem oraz solą i stopniowo dodajemy do masy – cały czas miksując. Masę przelewamy do tortownicy lub naczynia żaroodpornego o średnicy 20-22 cm – wysmarowanego dowolnym tłuszczem i wysypanego mąką. Ciasto szpinakowe pieczemy przez około 40-50 minut, a najlepiej aż wbity w środek patyczek będzie suchy (czas pieczenia w dużej mierze zależy od grubości ścianek foremki). Studzimy przez 5 minut w piekarniku i wyjmujemy. Gdy ciasto ostygnie odcinamy czubek, którego środek kruszymy na okruszki.

Serek ucieramy mikserem na gładko. Dodajemy po łyżce masła i ucieramy dalej. Dodajemy odrobinę skórki otartej z wyparzonej cytryny i stopniowo cukier. Miksujemy, aż do rozpuszczenia. Masę chłodzimy w lodówce, a następnie rozsmarowujemy na cieście. Posypujemy ciasto okruszkami z czubka. Dekorujemy pestkami granata, figami i płatkami migdałowymi. Chłodzimy całość w lodówce (ja nie schłodziłam i polewa się lekko rozlewała, po schłodzeniu na cieście zachowywała kształt).

PS: Jeśli nie przepadacie za masą z serka, można polać ciasto polewą z białej czekolady i serka mascarpone.

Ciasto ze szpinakiem (a'la Leśny Mech)

Ciasto ze szpinakiem (a'la Leśny Mech)


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

49 Odpowiedzi na Ciasto ze szpinakiem i kremowym serkiem

  1. Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Bardzo ładna i smaczna kompozycja. Pomysł wart powielenia. Ciekawie wygląda i kusi, żeby sprawdzić jego smak :)

  2. Marzena napisał/a:

    Rewelacyjne ciacho. Wygląda obłędnie i pewnie jest pyszne :-) świetny pomysł :-)

  3. Sosna napisał/a:

    Wygląda fantastycznie! :D

  4. Amber napisał/a:

    Cudne!
    Mam na nie wielką ochotę…

  5. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Wygląda absolutnie cudnie! Piękne zdjęcia. :)

  6. filizanka-smakow napisał/a:

    wow ! jakie zielone cudo !! :)

  7. Ciążowe Zachcianki napisał/a:

    Ale świetnie wygląda:) Takie zielone:) Przepis zapisałam, do wypróbowania.

  8. ladylaura. napisał/a:

    No to ja go robię ,jest zachwycający!.

  9. codojedzenia napisał/a:

    Och narobifiaś mi smaku! Piekłam brownie ze szpinakiem, więc to ciasto też na pewno smakuję wujątkowo

  10. Magda C. napisał/a:

    Jaki ciekawy pomysł! Świetnie to ciasto wygląda :)

  11. Ervisha napisał/a:

    Jak szpinak to coś dla mnie ;)

  12. judik napisał/a:

    Wygląda super takie zieloniutkie!! :-)

  13. Małgosia-napiecyku napisał/a:

    To ciasto jest bardzo fotogeniczne i bardzo wiosenne :)

  14. Jest wspaniałe! Takie promienne, musi być pyszne :)

  15. Rosemary napisał/a:

    Super pomysł, wygląda obłędnie!
    Dodaję do ulubionych i na pewno zrobię.

  16. whiness napisał/a:

    Wow! Jestem naprawdę zachwycona. Trochę, a nawet bardzo prezentuje się to Twoje ciasto ze względu na szpinak, niemniej z wielką chęcią bym go spróbowała. :) Musi, po prostu musi być dobre!

  17. Salvador Dali napisał/a:

    jego kolor mnie zachwyca! :D jest świetne!

  18. iza napisał/a:

    pieknie wygląda

  19. Patyska napisał/a:

    Niesamowity ma kolor, a ten sos i owoce – niommmmmm….

  20. skoraq cooks napisał/a:

    Woooow, co za kolor! :-D

  21. gin napisał/a:

    Wygląda fantastycznie, ten kolor jest obłędny! :)

  22. Ania napisał/a:

    szpinak daje piękny kolorek :) a dodatki fig, granata to coś dla mnie :)

  23. poproszę dokładkę napisał/a:

    wygląda jak z barwnikiem! bajecznie :-) )) piękne zdjęcia!

  24. Bardzo ladna dekoracja, pięknie się prezentuje :)

  25. Marzena napisał/a:

    Wygląda zjawiskowo:-)

  26. Oryginalny smak napisał/a:

    Wygląda pięknie… Już mi ślinka cieknie ;)

  27. coffee3838 napisał/a:

    Jadlam,ale z borowkami,pyszne.Twoje dodatki sprawiaja,ze ciasto wyglada egzotycznie,na pewno sprobuje w tej wersji.Jestes bardzo kreatywna!pozdrawiam

  28. dżemdżus napisał/a:

    Zakochałam się od pierwszego wejrzenia w tym cieście. A ozdobiłaś go tak że zachwyciło na maksa :)

  29. Łucja napisał/a:

    Wspaniałe :) Na pewno upiekę :)

  30. aluubaluu napisał/a:

    Łał ! to dopiero musi być ciekawy smak ! Świetny kolor ! :)

  31. wenus-lifestyle napisał/a:

    Wow, oryginalne ciasto – wygląda przepięknie :D

  32. studentka na diecie napisał/a:

    Dzieło sztuki! Ja dostając takie ciacho niewiedziałabym czy jeść czy podziwiać :D

  33. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Wygląda niezwykle kusząco :) !

  34. Aneta napisał/a:

    Przepyszny Zielony Mech dla Leśnego Trolla :D

  35. Ana38 napisał/a:

    Ciasto rewelacyjne. Zniknelo w moment. Dzieki Natalko za wspaniale pomysly. Pozdrawiam

  36. Jus napisał/a:

    Ciasto wyszlo pyszne tylko nie mialam male fomy 20 cm a 28 cm ale tak nie bylo zakalca Do masy dodalam wiecej skorki cytrynowej i mniej cukru. Granat super sie komponuje z caloscia

  37. matleen napisał/a:

    Ciasto wygląda niesamowicie. Kolor zadziwiający. Piękne.
    Pozdrawiam

  38. Anita napisał/a:

    Oszałamiająca zieleń. Sięgnęłabym i nasyciła oczy kolorem:)

  39. Rosemary napisał/a:

    Wyszło naprawdę bardzo zielone :)

    • Świeży szpinak daje naprawdę fajną zieleń, kiedyś robiłam leśny mech z mrożonego i zieleń nie była tak soczysta :)

    • Rosemary napisał/a:

      I w smaku zaskakująco dobre ;) co zadziwiło mojego mężczyznę, zniesmaczonego wcześniej szalonym pomysłem ;)
      Polewę robię taka samą jak do ciasta marchwkowego:
      mascarpone zmiksowany w cukrem pudrem i sokiem z cytryny.

  40. Marta napisał/a:

    Piękne, proste i przepyszne :)

  41. Marchewka napisał/a:

    Dzień dobry! Pysznie wygląda i to mnie przekonało, żeby go upiec. Niestety nic a nic nie wyrósł.
    Pomocy, co mogłam zrobić nie tak?

    • Ciasto pięknie wyrasta i jest puszyste – jeśli tak nie było to albo jajka były za słabo ubite, albo proszek do pieczenia był zwietrzały, albo piekarnik źle grzeje. Mam nadzieję, że następnym razem się wszystko uda!

    • kass napisał/a:

      Mam dokładnie ten sam problem, to już mój drugi zakalec (o dziwo bardzo dobry :D ). Możliwe że to za słabo ubite jajka nigdy się do tego nie przykładam. Jak szukam jakiegoś sprawdzonego przepisu odwiedzam Twoją stronę, zawsze mi się udają za pierwszym razem, jak widać z małym wyjątkiem… Jeszcze dużo nauki przede mną.

  42. Marchewka napisał/a:

    Serdecznie dziękuję za odpowiedzi :) . Nie poddam się i będę próbowała do skutku, może faktycznie coś z piekarnikiem jest nie tak ;/. Dziś króluje makowy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)