Letnie ciasto z truskawkami to obowiązkowa pozycja w czerwcu. Ja trochę zmieniłam tradycyjny przepis – masło zastąpiłam olejem, na którym ciasta wychodzą bardziej wilgotne, a tłustą śmietanę – jogurtem naturalnym. Placek w takiej wersji jest jeszcze lepszy. Robi się go bardzo prosto, najpierw część składników się ubija, a następnie miesza. Ciasto z truskawkami można zrobić z kruszonką lub tylko posypać cukrem pudrem – jak lubicie. Zostawione na drugi dzień (w temperaturze pokojowej) lekko namokło od truskawek i w smaku przypominało drożdżówkę – stało się wilgotniejsze i jeszcze bardziej mi tak smakowało.
Składniki
- 600-800 g świeżych truskawek
- 3 duże jajka (w temp. pokojowej)
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej)
- 1 szklanka drobnego cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- skórka otarta z całej i sok wyciśnięty z połowy cytryny
- szczypta soli
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na połówki. Odkładamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy drobny cukier – ciągle miksując przez około 5 minut. Potem dodajemy po jednym żółtku, miksujemy i wyłączamy mikser. Od teraz będziemy mieszać łyżką lub silikonową łopatką. Wlewamy powoli jogurt, mieszamy. Następnie cienką strużką wlewamy olej oraz dodajemy skórkę i sok z cytryny. Po wymieszaniu przesiewamy do oddzielnej miski mąkę wraz z proszkiem. Dodajemy ją do masy w trzech partiach – nie mieszamy zbyt długo, tylko do połączenia. Masę wylewamy do formy (u mnie 25 x 30 cm) wyłożonej papierem. Układamy ciasno obok siebie truskawki (przecięciem do góry) – im więcej zmieścimy, tym lepiej. Ciasto możemy (ale nie musimy) posypać kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu) i pieczemy ok. 40-50 minut (najlepiej do suchego patyczka). Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Przed podaniem ciasto z truskawkami możemy posypać cukrem pudrem.
Jeżeli chcemy posypać ciasto przed pieczeniem kruszonką, należy rozetrzeć w palcach: 2 łyżki masła, 4 łyżki mąki i 2 łyżki cukru pudru (wszystkie lekko czubate). Okruchami posypujemy ułożone na cieście truskawki.
U mnie ciasto truskawkowe też zajmuje ważną pozycję właśnie w sezonie truskawkowym. Ale robię najczęściej maślane. Spróbuję zrobić z olejem 🙂
z truskawkami.. <3 naaajlepiej 🙂
wiedziałaś jak trafić w moje pobudki smakowe 😀
sliczne ciacho i na pewno pyszne 🙂
Wspaniałe ciacho. Uwielbiam z truskawkami 🙂
Ciasto klasyk w sezonie truskawkowym. Musze zrobić…. moje kubki dostaną szału 😉
Bardzo apetyczne ciasto 🙂
Uwielbiam to ciasto, muszę upiec z truskawkami 🙂
Najlepsze jest takie ciacho z truskawkami 🙂 Pyszności 🙂
Uwielbiam ,bez zerkania na wagę.
Najprostszy i najlepszy! Super 🙂
obłędne wygląda
Świetny pomysł na dodanie jogurtu, już bym spróbowała 🙂
Oj można teraz poszaleć i piec smakołyki, póki truskawki są trzeba korzystać 🙂
mniam! Ciacho wygląda bajecznie!
Z truskawkami… poezja 😉
Ażem się obśliniła, Natko. Idę zrobić.
Takiego ciasta mi teraz brakuje…
Pycha!
Z kruszonką uwielbiam!
Cudownie puchate, musiało smakować bajecznie 🙂
Wygląda cudownie! 🙂 Idealne ciacho na lato! :
Mmm… najlepsze ciacho w sezonie truskawkowym to własnie takie 😀
Pięknie wyrośnięte 😉
Co racja to racja, ciasto jest typowo czerwcowe i w dodatku jakie przepyszne !!!!
Obowiązkowe ciasto każdej imprezy w plenerze 🙂 Bardzo apetycznie wygląda a smakuje doskonale 🙂
Piękny drożdżowy wypiek, uwielbiam jeszcze ciepły.
Mam pytanie o rozmiar blaszki,chodzi mi mierzony dno formy jaki jest u Pani.bo moje ciasto wyszlo niższe,piekłam w termoobiegu,wszystkie tak pieke .prosze o pomoc jakie dokładnie wymiary dno blaszki
Od dna 24 cm na 29 cm, na górze 25 cm na 30 cm. Piekłam bez termoobiegu, grzanie góra-dół. Ciasto na początku było płaskie, a w trakcie pieczenia bardzo urosło.
Jest przepyszne, super wyrasta, delikatne.
Daję ciut mniej cukru, truskawki upycham całe, ile się tylko zmieści i wchodzi zawsze nawet ponad kilogram, niczym nie posypuję.
A robiłam je już 4 czy 5 razy, od czerwca w każdy weekend 🙂
Dzięks!
Polecam także z olejem kokosowym