Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkamiLetnie ciasto z truskawkami to obowiązkowa pozycja w czerwcu. Ja trochę zmieniłam tradycyjny przepis – masło zastąpiłam olejem, na którym ciasta wychodzą bardziej wilgotne, a tłustą śmietanę – jogurtem naturalnym. Placek w takiej wersji jest jeszcze lepszy. Robi się go bardzo prosto, najpierw część składników się ubija, a następnie miesza. Ciasto z truskawkami można zrobić z kruszonką lub tylko posypać cukrem pudrem – jak lubicie. Zostawione na drugi dzień (w temperaturze pokojowej) lekko namokło od truskawek i w smaku przypominało drożdżówkę – stało się wilgotniejsze i jeszcze bardziej mi tak smakowało.

Składniki

  • 600-800 g świeżych truskawek
  • 3 duże jajka (w temp. pokojowej)
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej)
  • 1 szklanka drobnego cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • skórka otarta z całej i sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • szczypta soli

Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na połówki. Odkładamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy drobny cukier – ciągle miksując przez około 5 minut. Potem dodajemy po jednym żółtku, miksujemy i wyłączamy mikser. Od teraz będziemy mieszać łyżką lub silikonową łopatką. Wlewamy powoli jogurt, mieszamy. Następnie cienką strużką wlewamy olej oraz dodajemy skórkę i sok z cytryny. Po wymieszaniu przesiewamy do oddzielnej miski mąkę wraz z proszkiem. Dodajemy ją do masy w trzech partiach – nie mieszamy zbyt długo, tylko do połączenia. Masę wylewamy do formy (u mnie 25 x 30 cm) wyłożonej papierem. Układamy ciasno obok siebie truskawki (przecięciem do góry) – im więcej zmieścimy, tym lepiej. Ciasto możemy (ale nie musimy) posypać kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu) i pieczemy ok. 40-50 minut (najlepiej do suchego patyczka). Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Przed podaniem ciasto z truskawkami możemy posypać cukrem pudrem.

Jeżeli chcemy posypać ciasto przed pieczeniem kruszonką, należy rozetrzeć w palcach: 2 łyżki masła, 4 łyżki mąki i 2 łyżki cukru pudru (wszystkie lekko czubate). Okruchami posypujemy ułożone na cieście truskawki.

Ciasto z truskawkami

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

29 Odpowiedzi na Ciasto z truskawkami

  1. Natalia - Poezja Smaku Kuchnia u Krysi napisał/a:

    U mnie ciasto truskawkowe też zajmuje ważną pozycję właśnie w sezonie truskawkowym. Ale robię najczęściej maślane. Spróbuję zrobić z olejem 🙂

  2. Natalia - Poezja Smaku Salvador Dali napisał/a:

    z truskawkami.. <3 naaajlepiej 🙂
    wiedziałaś jak trafić w moje pobudki smakowe 😀

  3. Natalia - Poezja Smaku ilovebakepl napisał/a:

    sliczne ciacho i na pewno pyszne 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku Marzena napisał/a:

    Wspaniałe ciacho. Uwielbiam z truskawkami 🙂

  5. Natalia - Poezja Smaku kasia napisał/a:

    Ciasto klasyk w sezonie truskawkowym. Musze zrobić…. moje kubki dostaną szału 😉

  6. Natalia - Poezja Smaku Kolizje Smakow napisał/a:

    Bardzo apetyczne ciasto 🙂

  7. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    Uwielbiam to ciasto, muszę upiec z truskawkami 🙂

  8. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Najlepsze jest takie ciacho z truskawkami 🙂 Pyszności 🙂

  9. Natalia - Poezja Smaku ladylaura. napisał/a:

    Uwielbiam ,bez zerkania na wagę.

  10. Natalia - Poezja Smaku DawkaSmaku napisał/a:

    Najprostszy i najlepszy! Super 🙂

  11. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    obłędne wygląda

  12. Natalia - Poezja Smaku napiecyku napisał/a:

    Świetny pomysł na dodanie jogurtu, już bym spróbowała 🙂

  13. Natalia - Poezja Smaku zjedz_mnie napisał/a:

    Oj można teraz poszaleć i piec smakołyki, póki truskawki są trzeba korzystać 🙂

  14. Natalia - Poezja Smaku marcela napisał/a:

    mniam! Ciacho wygląda bajecznie!

  15. Natalia - Poezja Smaku Ervisha napisał/a:

    Z truskawkami… poezja 😉

  16. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Ażem się obśliniła, Natko. Idę zrobić.

  17. Natalia - Poezja Smaku Amber napisał/a:

    Takiego ciasta mi teraz brakuje…
    Pycha!

  18. Natalia - Poezja Smaku Pati napisał/a:

    Z kruszonką uwielbiam!

  19. Natalia - Poezja Smaku gin napisał/a:

    Cudownie puchate, musiało smakować bajecznie 🙂

  20. Wygląda cudownie! 🙂 Idealne ciacho na lato! :

  21. Natalia - Poezja Smaku studentka na diecie napisał/a:

    Mmm… najlepsze ciacho w sezonie truskawkowym to własnie takie 😀

  22. Natalia - Poezja Smaku StoLyzekSzczescia napisał/a:

    Pięknie wyrośnięte 😉

  23. Natalia - Poezja Smaku Twój Raj napisał/a:

    Co racja to racja, ciasto jest typowo czerwcowe i w dodatku jakie przepyszne !!!!

  24. Obowiązkowe ciasto każdej imprezy w plenerze 🙂 Bardzo apetycznie wygląda a smakuje doskonale 🙂

  25. Natalia - Poezja Smaku Ela Dziurkowska napisał/a:

    Piękny drożdżowy wypiek, uwielbiam jeszcze ciepły.

  26. Natalia - Poezja Smaku ania napisał/a:

    Mam pytanie o rozmiar blaszki,chodzi mi mierzony dno formy jaki jest u Pani.bo moje ciasto wyszlo niższe,piekłam w termoobiegu,wszystkie tak pieke .prosze o pomoc jakie dokładnie wymiary dno blaszki

  27. Natalia - Poezja Smaku Rosemary napisał/a:

    Jest przepyszne, super wyrasta, delikatne.
    Daję ciut mniej cukru, truskawki upycham całe, ile się tylko zmieści i wchodzi zawsze nawet ponad kilogram, niczym nie posypuję.
    A robiłam je już 4 czy 5 razy, od czerwca w każdy weekend 🙂
    Dzięks!

  28. Natalia - Poezja Smaku Asia napisał/a:

    Polecam także z olejem kokosowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)