Ciasto z malinami i kokosową pianką

Ciasto z malinami i kokosową piankąLatem ciasta z owocami mogłabym piec codziennie. Owoców jest teraz tyle, że nie wiem na które się zdecydować. Teraz padło na maliny, które wprost uwielbiam. Ciasto z nimi jest proste do zrobienia mimo, że jest warstwowe. Maliny z kokosową pianką i kakaowym, kruchym ciastem łączą się idealnie. Mąż po spróbowaniu spytał, kiedy upiekę je ponownie. Placek szczególnie polecam na letnie przyjęcia – jest spory i pięknie wygląda.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny (250g)
  • 5 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka kokosowa:

  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 budyń kokosowy lub śmietankowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 200 g gęstej śmietany 36%
  • 1 koszyczek malin

Do dużej miski wsypujemy mąkę, kakao, cukier puder i proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie łyżką. Dodajemy żółtka i pokrojoną w kostkę margarynę. Zagniatamy, aż ciasto będzie jednolite. Dzielimy na dwie równe części. Jedną wkładamy do zamrażarki, a drugą wylepiamy dno blaszki 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe musimy wymieszać. W oddzielnej misce ubijamy mikserem białka na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo, powoli dosypujemy cukier nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy wiórki z budyniem, ciągle mieszając. Na końcu należy dodać do masy śmietanę. Gotową masę wykładamy na ciasto z blaszki. Na wierzchu układamy maliny. Wyjmujemy pozostałe ciasto z zamrażarki i ścieramy na tarce o dużych oczkach na wierzch. Ciasto z malinami pieczemy ok. 45-50 minut w 180°C. Po upieczeniu placek przechowujemy w chłodnym miejscu – na drugi czy nawet trzeci dzień jest tak samo dobry.

Ciasto z malinami i kokosową pianką


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

49 Odpowiedzi na Ciasto z malinami i kokosową pianką

  1. Inka napisał/a:

    Wygląda przepysznie! Teraz nie zasnę, bo mam ochotę na ciasto 🙂

  2. beetle napisał/a:

    Chcę kawałek… Teraz, natychmiast!;)

  3. Dzikowiec napisał/a:

    Robiłam kiedyś podobne, tylko w wersji białej. Muszę spróbować Twojej z kokosową pianką 🙂

  4. Ervisha napisał/a:

    Prawdziwe cudo… Musi smakowac obłędnie ;D

  5. judik napisał/a:

    Jakie pyszne ono musiało być! A maliny z kokosem super się komponują 🙂

  6. ula napisał/a:

    Szkoda że tak późno zobaczyłam ten przepis bo już upiekłam drożdżowe ze śliwkami i budyniem ale następny wypiek to będzie własnie to z malinkami bo wspaniale wygląda i pewnie też smakuje,pozdrawiam

  7. Martha O napisał/a:

    Świetne ciasto! : )
    Połączenie malin i czekolady sprawdza się zawsze. : D

  8. Karolaa napisał/a:

    Wygląda smacznie:) Ta kokosowa pianka na pewno pyszna:)

  9. lutka40 napisał/a:

    Kokosowa pianka brzmi kusząco i ten wygląd !!!

  10. Mniam, jeśli smakuje tak jak wygląda to muszę zrobić 😀

  11. Arven napisał/a:

    Nie dziwię się, że chciałoby się od razu upiec je jeszcze raz…musiało być pyszne! Wygląda cudownie, i te maliny…

  12. ELA.M napisał/a:

    Maliny i kokos to to co najbardziej lubię. Musiał być bardzo smaczny:)

  13. Ola in the kitchen napisał/a:

    Świetny przepis! Połączenie malin i kokosu musi smakować rewelacyjnie 😀

  14. Anita napisał/a:

    Najważniejsze to mieć zapał. Codzienne wypieki …. i będziesz Mistrzem??? Nie Mistrzynią w wypiekaniu pysznych ciast:)

  15. Patyska napisał/a:

    Mmmmm… no to dałaś mi teraz do myślenia… 😉

  16. Samantha napisał/a:

    A ja do kawki poproszę, wygląda wyśmienicie 🙂

  17. Ania napisał/a:

    wygląda pysznie!:) kiedyś robiłam z budyniową pianką ale ta wersja do mnie przemawia:)

  18. galantyna.pl napisał/a:

    Rewelacja, pożyczam sobie ten przepis:)

  19. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Na pewno to ciasto z tych o których się mówi…”niebo w gębie” ;)!

  20. Pan Deserek napisał/a:

    To prawda ciasto jest fantastyczne – maliny, czekolada i kokos ummmmm 🙂 uczta smaków dla podniebienia 🙂

  21. nikita napisał/a:

    Czytając te wszystkie komentarze i patrząc na zdjęcie już mi cieknie ślinka , w sobotę upiekę dzieciom na urodziny 🙂

  22. ula napisał/a:

    Witam właśnie upiekłam to cudo z malinami i fajnie wygląda jak wystygnie zaraz będę próbować z góry dziękuję za te pyszności pozdrawiam a przy okazji szukam pomysłu na sałatkę mam w lodówce seler marynowany pieczarki marynowane oliwki z anchua może coś podpowiesz

  23. ula napisał/a:

    Witam Cię Natalio ciasto wyszło wyśmienite zabrałam kawałek do pracy dziewczyny były zachwycone,pyszne i ładnie wygląda. Oczywiście sprzedałam przepis niech się też delektują smakiem i wyglądem.A ta sałatka to super pomysł jutro się do niej zabiorę bo nie mam wszystkich składników bardzo dziękuję i pozdrawiam.

  24. wifara napisał/a:

    Mam pytanie:
    czy moga byc mrozone maliny? A koszyczek malin to ile jest? Mam swoje maliny, nigdy nie kupowałam, więc nie wiem jakie koszyczki są w sprzedaży!

    • Natalia napisał/a:

      Koszyczek malin ma około 250 gram. Nie trzeba ich ważyć – maliny wystarczy po prostu rozłożyć na całej powierzchni ciasta. Nigdy nie robiłam tego ciasta z mrożonych malinek, więc nie wiem czy wyjdzie – trzeba by było spróbować.

  25. wifara napisał/a:

    Można zrobić z malin mrożonych. Piekłam i wyszedł. Faktycznie placek bardzo dobry, Polecam!

  26. anna napisał/a:

    Jaka to gęstą smietana 36% ta do ubijania z karton, prosze o podpowiedz

    • Natalia napisał/a:

      Ja używałam Piątnicy 36% – nie była w kartonie, ale można też użyć śmiatanki z kartonika

  27. kk napisał/a:

    Czy śmietanę należy ubić?

  28. Dorka napisał/a:

    Witam chciałabym zrobić to ciasto ale mam tylko śmietanę 18% czy wyjdzie mi z tą śmietaną czy lepiej wybrać się na zakupy

  29. Dorka napisał/a:

    Rewelacyjne ciasto

  30. Dorka napisał/a:

    Przepis nieco zmodyfikowałam z braku laku, śmietana 18% ,100g wiórek,2 małe budynie waniliowe żeby zastąpić brakujące wiórki i mąkę ziemniaczaną ,cukier zwykły kryształ i w cieście i w piance . Bardzo polecam

  31. Ila napisał/a:

    Witaj, Czy ta śmietana ma byc kwaśna czy słodka ?

  32. Ila napisał/a:

    Dziękuję za szybką odp. , mam zamiar tym ciastem „powalić” w pracy kolezanki!! Pozdrawiam

  33. Emma napisał/a:

    skusiłam się i upiekłam bo wygląda zachęcająco, jednak przyznam szczerze, że jadłam smaczniejsze:-( Ale przepis dokładny i wyszło wszystko:-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)