Ciasto z gorzkiej czekolady

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (7 głosów, średnia: 4,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Ciasto czekoladoweCiasto czekoladowe chodziło za mną od dawna. Jak prawdziwy czekoladoholik, najbardziej lubię ciasta wcale nie lekkie i puszyste – a te zwarte i maziste. Idealne są dla mnie wszelkie brownies i proste ciasta w stylu czekoladowej trufli. Trufla już była, foremkę do brownies wywiozłam do mamy, więc padło na ten bardzo czekoladowy wypiek. Ciasto jest dość ciężkie, wilgotne i mocno czekoladowe – przez co wyjątkowo sycące. Polecam wszystkim koneserom ciemnej, gorzkiej czekolady. A dla przywiązanych do tradycyjnych słodkości – już wkrótce na blogu czekoladowa krówka.

Składniki:

  • 125 g masła
  • 6 jajek
  • 150 g cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym)
  • 250 g ciemnej czekolady 70% kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub 2 krople aromatu)
  • 1/3 szklanki mąki

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na parze) razem z masłem i mieszamy aż się połączą. Zdejmujemy z kąpieli. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do nich ekstrakt. Dodajemy po łyżce żółtek do czekolady – cały czas mieszając. Ubijamy pianę z białek na sztywno (nie mogą wypadać po odwróceniu naczynia). Dodajemy 3-4 łyżki białek do masy czekoladowej aby ją nieco rozrzedzić. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy. Masa powinna być dość zbita. Dodajemy pozostałe białka porcjami po 2 łyżki. Masa będzie robiła się coraz rzadsza i bardziej napowietrzona. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem foremki o średnicy od 20 do 23 cm. Pieczemy w 170ºC ok. 35-40 minut. Ciasto możemy dodatkowo polać roztopioną czekoladą mleczną lub deserową z łyżką masła.

Ciasto z gorzkiej czekolady

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

15 Odpowiedzi na Ciasto z gorzkiej czekolady

  1. Dzikowiec napisał/a:

    Świetne ciasto. Ja też należę do grona czekoladoholików, więc ten wypiek jest zdecydowanie dla mnie :)

  2. Maggie napisał/a:

    Marzenie czekoholika (czyli moje :) )

  3. wiosenka27 napisał/a:

    Wszelkie czekoladowe mile widziane:)

  4. Majana napisał/a:

    Wygląda obłędnie! Uwielbiam takie ekstremalnie czekoladowe ciasta !:)

  5. Samantha napisał/a:

    Zdecydowanie moje smaki, ciasto wygląda rewelacyjnie pysznie, pozdrawiam :)

  6. Aneta napisał/a:

    Czekoladę kocham, więc to ciasto z pewnością też mi zasmakuje;)

  7. Patyska napisał/a:

    Fantastyczne, od razu widać, że pyszne i bardzo czeko ;)

  8. Łasuch w kuchni napisał/a:

    To ja poczekam na ciasto z czekoladą mleczną a najlepiej białą ;-)

  9. Ewa Biedr_ona napisał/a:

    Ogrom czekolady? W sam raz dla nas!

    http://www.przysmakiewy.pl

  10. Ania napisał/a:

    Proszku do pieczenia nie dajemy?

  11. thegirlwhoplayedwithfire napisał/a:

    na prawdę pyszne ciacho! zrobiłam z małą modyfikacją o orzechy, rodzynki i białą czekoladę – porusza nawet tych, co ze słodkości najbardziej kochają kiełbachy :)

  12. Maciej napisał/a:

    W walentynkowy wieczór porwałem się na zrobienie tego ciasta. W smaku wyśmienite, wspaniała kompozycja smaku kakao z czekolady z słodkością. Miałem tylko jedną porażkę. Ciasto wspaniale wyrosło i mimo pozostawienia go w rozszczelnionym piekarniku po pieczeniu opadło do formy placka a nie ciasta. Czy w przypadku tego ciasta jest jakaś inna forma zachowania puszystości?

    • Natalia napisał/a:

      Nie wiem jak dużo opadło, mi lekko opada zawsze – ale nie na płasko – z założenia to ciasto nie jest puszyste (o czym pisałam we wpisie), ma zwartą konsystencję. Być może miało jakiś przeciąg że bardziej opadło?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)