Ciasto Marysieńka

Orzechowe ciasto Marysieńka było kiedyś ulubionym ciastem mojego męża. Nie jadłam jej wcześniej, jednak podobnie jak on mam słabość do orzechów, dlatego bardzo mi posmakowała. W Marysieńce urzeka słodycz czekolady, waniliowy smak kremu i chrupkość gorzkawych orzechów. Ciasto jest wilgotne i bardzo efektowne – uświetni każde przyjęcie. Idealne na nadchodzące Święta. Proporcje składników według przepisu siostry Anastazji.

Ciasto MarysieńkaBiszkopty:

  • 7 jajek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto orzechowe:

  • 25 dag orzechów włoskich
  • 5 białek
  • 1 niepełna szklanka drobnego cukru
  • 1 i 1/2 łyżki miodu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem i polewa:

  • 1/2 litra mleka
  • cukier waniliowy
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 250 g masła
  • 1 tabliczka deserowej/gorzkiej czekolady (polewa)
  • 1 łyżeczka masła (polewa)

Biszkopty: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, po jednym żółtku, a na końcu  mąkę wymieszaną wraz z proszkiem i kakao. Ciasto dzielimy na pół i pieczemy dwa cienkie biszkopty na blaszkach ok. 25x40cm wyłożonych papierem do pieczenia w temperaturze 180ºC przez ok. 15 minut. Można też upiec jeden biszkopt (ok. 20-25 minut), a potem przekroić na pół.

Ciasto orzechowe: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, drobno pokrojone orzechy, miód oraz obie mąki wymieszne z proszkiem. Mieszamy. Pieczemy w tej samej blaszce co biszkopty jeden placek w temperaturze 180ºC przez 25 minut.

Krem: Odlewamy pół szklanki mleka, a resztę zagotowujemy z cukrem waniliowym. Żółtka ucieramy mikserem z cukrem, dodajemy do nich proszek budyniowy i pół szklanki mleka, które zostawiliśmy. Miksturę wlewamy na gotujące mleko i gotujemy budyń, powoli mieszając.  Po zgęstnieniu zdejmujemy z ognia i studzimy. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce zimnego budyniu ciągle miksując.

Ciasto: Przekładamy ciasto. Na ciemny biszkopt nakładamy połowę kremu. Rozsmarowujemy. Nakładamy na to placek orzechowy i rozsmarowujemy drugą część kremu. Na górę kładziemy drugi biszkopt. Wierzch ciasta smarujemy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej (na parze) wraz z łyżeczką masła.

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

39 Odpowiedzi na Ciasto Marysieńka

  1. Natalia - Poezja Smaku Aneta napisał/a:

    Chętnie bym spróbowała kawałeczek;)

  2. I nazwa jest taka pozywywna 🙂

  3. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane smakiem napisał/a:

    Musi być pyszne. Wygląda imponująco.:)

    • Natalia - Poezja Smaku domowe-przysmaki napisał/a:

      jest pyszne ,chociaż przepis nie co zmodyfikowałem ,jednym słowem uczta dla podniebienia

  4. Natalia - Poezja Smaku kulinarny-swiat napisał/a:

    Prezentuje się wspaniale.

  5. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Bardzo efektowny wypiek. Musi być pyszne!

  6. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    również uwielbiam orzechowe wypieki:) pysznie wygląda:)

  7. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Marysieńka bardzo piękna, ale ile się trzeba przy niej napracować! ;D

  8. Natalia - Poezja Smaku Ervisha napisał/a:

    Ciasto wyglada bardzo smacznie. Nigdy się z nim nie spotkałam…

  9. Natalia - Poezja Smaku Antenka napisał/a:

    wspaniałe ciasto:) pychota!

  10. Natalia - Poezja Smaku Łasuch w kuchni napisał/a:

    Nigdy nie jadłam takiego ciasta, ale zapowiada się pyszność nad pysznościami 😀

  11. Natalia - Poezja Smaku Ola napisał/a:

    Wygląda przepięknie ! 🙂 Zapisuję do mojego ciastowego notatnika 🙂

  12. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Piekne i bardzo pysznie wyglada, nazwa adekwatna do wygladu ! Musi smakowac wybornie !!!

  13. Natalia - Poezja Smaku gin napisał/a:

    Wygląda bardzo efektownie 🙂

  14. Natalia - Poezja Smaku lutka40 napisał/a:

    Uwielbiam to ciasto .Wygląda super apetycznie

  15. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    bardzo fajne ciasto

  16. Natalia - Poezja Smaku Magda napisał/a:

    Musi być przepyszne. 🙂

  17. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Wygląda wspaniale… muszę to ciasto przygotować na Święta :)!

  18. Natalia - Poezja Smaku jola50 napisał/a:

    Pychota !

  19. Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

    Bardzo dobre ciasto 🙂 Robiłam je z moją ciocią według przepisu siostry Anastazji (z książki) Pozdrawiam 😉

  20. Natalia - Poezja Smaku Sława Rekla napisał/a:

    Przepisy smakowite. Należy wypróbować.

  21. Natalia - Poezja Smaku Irmina napisał/a:

    Zrobiłam to ciasto…pychota…polecam każdemu łasuchowi:):)

  22. Natalia - Poezja Smaku Marta napisał/a:

    Ciasto pycha 🙂 Już po upieczeniu ciasta i robieniu masy musiałam odganiać domowych łasuchów i od podbierania ciasta i od masy 🙂 A jako że zagalopowałam się to upiekłam biszkopt bez dzielenia a potem go przekroiłam, a co najlepsze to przepis na biszkopt będe wykorzystywać przy innych ciastach bo jest pyszny i bardzo delikatny

  23. Natalia - Poezja Smaku Neta napisał/a:

    Upiekę i powiem czy dobre.

  24. Natalia - Poezja Smaku Krzyś napisał/a:

    Zjadłbym takie ciacho !!!!

    • Natalia - Poezja Smaku Tadi napisał/a:

      No to do roboty Krzychu! Jestem facetem, ale też czasem się rzucam na zrobienie jakiegoś słodkiego wypieku. Za to ciasto też się wezmę. Gotowanie nie jest tak daleko od majsterkowania, czyli roboty dla prawdziwego faceta! 😛 Dawaj Krzysiek. Ja tu napiszę jak mi poszło. Cześć.

  25. Natalia - Poezja Smaku kasia napisał/a:

    upieklam dzisiaj i jest pyszne tylko nastepnym razem dam troszke mniej cukru

  26. Natalia - Poezja Smaku domowe-przysmaki napisał/a:

    ciasto super – piekłem je już wiele razy jako dowód załączam zdj.

  27. Natalia - Poezja Smaku Łukasz Toborek napisał/a:

    Pyszne, proste i efektywne. Mimo to zabieram się już ponad dwa miesiące do zrobienia 😉

  28. Natalia - Poezja Smaku Anna napisał/a:

    upiekłam na 95 urodziny Babci, wyszło genialnie smaczne 🙂 każdemu smakowało, wbrew pozorom ( warstwy, krem, orzechy) przygotowuje się je szybko, łatwo i przyjemnie 😉
    polecam, spróbujcie upiec 🙂

  29. Natalia - Poezja Smaku Natka napisał/a:

    Piękne!

  30. Natalia - Poezja Smaku Natka napisał/a:

    Jaki wymiar blachy?

  31. Natalia - Poezja Smaku Bożena napisał/a:

    Postanowiłam upiec to piękne ciasto!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)