Ciasto Marysieńka

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (36 głosów, średnia: 3,78 z 5)
Loading...Loading...

Orzechowe ciasto Marysieńka było kiedyś ulubionym ciastem mojego męża. Nie jadłam jej wcześniej, jednak podobnie jak on mam słabość do orzechów, dlatego bardzo mi posmakowała. W Marysieńce urzeka słodycz czekolady, waniliowy smak kremu i chrupkość gorzkawych orzechów. Ciasto jest wilgotne i bardzo efektowne – uświetni każde przyjęcie. Idealne na nadchodzące Święta. Proporcje składników według przepisu siostry Anastazji.

Ciasto MarysieńkaBiszkopty:

  • 7 jajek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto orzechowe:

  • 25 dag orzechów włoskich
  • 5 białek
  • 1 niepełna szklanka drobnego cukru
  • 1 i 1/2 łyżki miodu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem i polewa:

  • 1/2 litra mleka
  • cukier waniliowy
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 250 g masła
  • 1 tabliczka deserowej/gorzkiej czekolady (polewa)
  • 1 łyżeczka masła (polewa)

Biszkopty: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, po jednym żółtku, a na końcu  mąkę wymieszaną wraz z proszkiem i kakao. Ciasto dzielimy na pół i pieczemy dwa cienkie biszkopty na blaszkach ok. 25x40cm wyłożonych papierem do pieczenia w temperaturze 180ºC przez ok. 15 minut. Można też upiec jeden biszkopt (ok. 20-25 minut), a potem przekroić na pół.

Ciasto orzechowe: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, drobno pokrojone orzechy, miód oraz obie mąki wymieszne z proszkiem. Mieszamy. Pieczemy w tej samej blaszce co biszkopty jeden placek w temperaturze 180ºC przez 25 minut.

Krem: Odlewamy pół szklanki mleka, a resztę zagotowujemy z cukrem waniliowym. Żółtka ucieramy mikserem z cukrem, dodajemy do nich proszek budyniowy i pół szklanki mleka, które zostawiliśmy. Miksturę wlewamy na gotujące mleko i gotujemy budyń, powoli mieszając.  Po zgęstnieniu zdejmujemy z ognia i studzimy. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce zimnego budyniu ciągle miksując.

Ciasto: Przekładamy ciasto. Na ciemny biszkopt nakładamy połowę kremu. Rozsmarowujemy. Nakładamy na to placek orzechowy i rozsmarowujemy drugą część kremu. Na górę kładziemy drugi biszkopt. Wierzch ciasta smarujemy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej (na parze) wraz z łyżeczką masła.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

26 Odpowiedzi na Ciasto Marysieńka

  1. Aneta napisał/a:

    Chętnie bym spróbowała kawałeczek;)

  2. Inspirowane smakiem napisał/a:

    Musi być pyszne. Wygląda imponująco.:)

  3. kulinarny-swiat napisał/a:

    Prezentuje się wspaniale.

  4. Dzikowiec napisał/a:

    Bardzo efektowny wypiek. Musi być pyszne!

  5. Ania napisał/a:

    również uwielbiam orzechowe wypieki:) pysznie wygląda:)

  6. Patyska napisał/a:

    Marysieńka bardzo piękna, ale ile się trzeba przy niej napracować! ;D

  7. Ervisha napisał/a:

    Ciasto wyglada bardzo smacznie. Nigdy się z nim nie spotkałam…

  8. Antenka napisał/a:

    wspaniałe ciasto:) pychota!

  9. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Nigdy nie jadłam takiego ciasta, ale zapowiada się pyszność nad pysznościami :-D

  10. Ola napisał/a:

    Wygląda przepięknie ! :) Zapisuję do mojego ciastowego notatnika :)

  11. Samantha napisał/a:

    Piekne i bardzo pysznie wyglada, nazwa adekwatna do wygladu ! Musi smakowac wybornie !!!

  12. gin napisał/a:

    Wygląda bardzo efektownie :)

  13. lutka40 napisał/a:

    Uwielbiam to ciasto .Wygląda super apetycznie

  14. iza napisał/a:

    bardzo fajne ciasto

  15. Magda napisał/a:

    Musi być przepyszne. :)

  16. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Wygląda wspaniale… muszę to ciasto przygotować na Święta :) !

  17. jola50 napisał/a:

    Pychota !

  18. Natalia napisał/a:

    Bardzo dobre ciasto :) Robiłam je z moją ciocią według przepisu siostry Anastazji (z książki) Pozdrawiam ;)

  19. Sława Rekla napisał/a:

    Przepisy smakowite. Należy wypróbować.

  20. Irmina napisał/a:

    Zrobiłam to ciasto…pychota…polecam każdemu łasuchowi:):)

  21. Marta napisał/a:

    Ciasto pycha :) Już po upieczeniu ciasta i robieniu masy musiałam odganiać domowych łasuchów i od podbierania ciasta i od masy :) A jako że zagalopowałam się to upiekłam biszkopt bez dzielenia a potem go przekroiłam, a co najlepsze to przepis na biszkopt będe wykorzystywać przy innych ciastach bo jest pyszny i bardzo delikatny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)