Ciasto marchewkowe

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (136 głosów, średnia: 4,06 z 5)
Loading ... Loading ...

Ciasto marchewkowe Ciasto marchewkowe jest wysokie, wilgotne i puszyste. Jeśli macie w domu zalegającą marchewkę to będzie najlepszy i najsmaczniejszy sposób na jej wykorzystanie. Do ciasta można zrobić prostą polewę ze słonego serka, ale bez niej jest równie pyszne. Tą samą polewą można także przełożyć ciasto i otrzymać tort marchewkowy. Ja piekę marchewkowiec w tortownicy o średnicy 26 cm, ale można także użyć prostokątnej blaszki.

Składniki:

  • 1,5 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
  • pół łyżeczki soli

Czynności przygotowawcze: Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie kroimy lub łamiemy na małe kawałki. Piekarnik nastawiamy na 180°C i zabieramy się za ciacho. Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 3 minuty. Zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste. Dodajemy cynamon oraz przyprawę do piernika. Na końcu wsypujemy marchewkę i orzechy, i mieszamy ostatni raz. Formę (najlepiej tortownicę o śr. 26cm) natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45-55 min. (najlepiej sprawdzać patyczkiem). Ciasto marchewkowe podajemy posypane cukrem pudrem (ja takie najbardziej lubię) lub posmarowane polewą:

Polewa:

  • 100 g kremowego, słonego serka (np. Philadelphia, Ostrovia, Almette)
  • 3-4 łyżeczki miodu (lub ok. 5 łyżek cukru pudru)
  • 2 łyżki masła

Masło ucieramy  za pomocą miksera lub ręcznie. Dodajemy po łyżeczce serka, aż do wykończenia. Dosładzamy miodem lub ewentualnie cukrem pudrem. Masą smarujemy wierzch zimnego ciasta i schładzamy w lodówce. Jeśli ciasto chcemy dodatkowo przełożyć masą – podwajamy ilość składników polewy. Ciasto marchewkowe przekrawamy wtedy na pół i cienko smarujemy.

Ciasto marchewkowe

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

125 Odpowiedzi na Ciasto marchewkowe

  1. Dzikowiec napisał/a:

    Uwielbiam ciasto marchewkowe! Niesamowicie wygląda!!!

  2. Aneta napisał/a:

    Lubię takie marchewkowe ciasta;) Ale dawno żadnego nie jadłam Dziękuję za przypomnienie;)

  3. Samantha napisał/a:

    Pysznie wygląda i zapewne pysznie smakuje :)

  4. J.C. napisał/a:

    Właśnie próbuję ciasta tego przepisu…wyśmienite!

  5. Majana napisał/a:

    Wspaniałe!
    Bardzo lubię marchewkowe.
    Pozdrawiam:)

  6. Ola napisał/a:

    przepis znany i kochany :) uwielbiam marchewkowe

  7. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Przypomniałaś mi, że dawno nie jadłam ciasta marchewkowego. Chociaż ja raczej nie piekę ciasta a muffiny, bo jakoś tak mi wygodniej;-)

  8. Hamer napisał/a:

    Jutro mamy w pracy konkurs na najlepsze ciasto marchewkowe – wybrałem ten przepis jako swój ‘oręż’ :)
    Jest pierwsza w nocy, ciasto zaraz będzie do wyjęcia, polewa już czeka. Trzymajcie kciuki.

  9. natalkatalka napisał/a:

    Uwielbiam ciasto marchewkowe, jednak sama mam ogromny problem z jego upieczeniem. Pani przepisz jest kolejnym, który wypróbowuje i po raz kolejny nie wyszło- tym razem opadło i środku jest bardzo zbite i wilgotne…W czym tkwi przyczyna? Czy jest mi Pani w stanie pomóc?

    Pozdrawiam

    • Natalia napisał/a:

      Natalkotalko, przyczyny mogą być różne. Najważniejsze jest, aby żadnego ciasta nie wyciągać od razu po upieczeniu z piekarnika, bo dostanie szoku temperaturowego, opadnie i właśnie zrobi się zbite. Jajka trzeba ubijać z cukrem bardzo długo, aby całkowicie się rozpuścił (tak jak w przepisie – co najmniej 3 minuty). No i najważniejsze – poznać swój piekarnik. Jeśli któreś z kolei ciasto nie wychodzi to w nim może tkwić przyczyna. Niektóre grzeją mocniej, inne słabiej – zawsze należy czas dostosować do swojego, sprawdzać patyczkiem i wypróbowywać różne tryby (grzanie góra, termoobieg…). Mój piekarnik np. zawsze szybciej dopieka ciasto niż w przepisach. Trzymam kciuki za kolejne wypieki!

    • natalkatalka napisał/a:

      Dziękuję za odpowiedź.
      Po Pani wypowiedzi wnioskuję, że będzie to chyba zbyt mała znajomość piekarnika- niestety teraz w wynajętym mieszkaniu muszę radzić sobie z czymś, co odbiega od ogólnie przyjętych obecnie standardów :)
      Może też za mało ubijałam ten cukier z jajkiem… No nic, nie mam zamiaru się poddać, bo kocham marchewkowe, jutro próbuję od nowa :)

  10. Asik napisał/a:

    Pyszne ciasto, robiłam już dwa razy! polecam

  11. Magda napisał/a:

    przepis jest naprawde swietny! :) z ciasta juz prawie nic nie zostalo ^^

  12. Marta napisał/a:

    Przepis super! Upiekłam w foremce podłóżnej jak do babki i udało się!
    W smaku pyszne, tylko że ja zdecydowałam się dać masę na wierzch, ale jakoś mi to nie pasuje i następnym razem przełożę je tym kremem a na wierzchu zostawię „gołe”.

  13. Madzia napisał/a:

    ciasto rewelacja… łatwe i szybkie do wykonania:) polecam

  14. asia napisał/a:

    Superrrt!!! Moje dwie lewe rece zrobily wczoraj to ciasto i wyszlo pyszne. pieknie wyroslo i jest bajecznie dobre. :) dzieki wielkie za przepis

  15. bisia napisał/a:

    właśnie upiekłam. mężowi i 2 synom nie powiem że tam marchewka bo nie zjedzą :) a i tak sie nie zorientują. ogólnie pycha :)

  16. Mo napisał/a:

    Ciasto wyszło piękne i smaczne. Zamiast laskowych orzechów wrzuciłam włoskie (bo tylko takie były w domu), smakowało wyśmienicie. Polecam przepis i pozdrawiam!

  17. Madam. napisał/a:

    Właśnie upiekłam. Ciasta wyszło na tyle dużo, ze oprócz podłużnej blaszki do babek wypełniłam 6 foremek na muffinki. I smakuje rewelacyjnie. Ja również zamiast orzechów laskowych użyłam włoskich. Świetnie smakuje i pięknie pachnie w całym domu. Polecam wszystkim niezdecydowanym ;)

  18. Ola napisał/a:

    Super przepis, moje dzieciaki się zajadają tym ciastem, jedynie na wierzchu musi obowiązkowo być polewa czekoladowa. Właśnie robię ciasto po raz kolejny, zmodyfikowałam troszkę przepis dając dużo mniej cukru, a część mąki zamieniłam na razową. Siedzi właśnie w piekarniku, czekam na efekt.;) Polecam serdecznie przepis. Jest super prosty i pyszny.

    • Natalia napisał/a:

      Do marchewkowca świetnie pasuje polewa z białej czekolady jak ktoś nie przepada za słonym serkiem :)

  19. Girgona napisał/a:

    Witam :-)
    Właśnie podarowałam takie ciacho swoim rodzicom na rocznice ślubu. Dodałam łyżeczkę gałki muszkatołowej + 2 cynamonu, no i… wszyscy myśleli że to piernik… wiec moje pytanie brzmi tak: czy w cieście marchewkowym czuć marchewkę??? :-P

    • Natalia napisał/a:

      Girgona może wydać się to dziwne, ale… nie czuć :) Marchewka nadaje ciastu wilgotność i jest zdrowym zamiennikiem np. mąki. To aromaty cynamonowe sprawiają, że ciasto przypomina piernik :) Taki urok tego ciasta :)

  20. Pingback: Najpopularniejsze przepisy tygodnia #15 | Na 1000 sposobów

  21. Magdak napisał/a:

    a polewa z białej czekolady by pasowała? albo coś w tym stylu ?

    • Natalia napisał/a:

      Z białej czekolady jak najbardziej. Wystarczy tylko rozpuścić na parze tabliczkę wraz z kilkoma łyżkami śmietany kremówki.

  22. monami napisał/a:

    Ciasto – poezja. Udało się przepięknie!
    Dziękuję za wspaniały przepis i bardzo czytelny, dokładny przepis.
    Super strona – super przepisy.

  23. magda napisał/a:

    przepis super , upiekłam dzisiaj i jest wspaniałe =-)

  24. ramzes napisał/a:

    Ciasto pyszne…miód w ustach ciekawe czy zamiast marchewki można dodać jabłka (dodać pewnie można) ale czy będzie smakować?

    • Natalia napisał/a:

      Myślę, że można spróbować dodać je jako dodatkek, ale nie za dużo, bo namoknięte ciasto będzie za ciężkie i może zrobić się zakalec. Jak całkowicie chcesz zastąpić marchewkę jabłkami to chyba lepiej poszukać dobrego przepisu na jabłecznik :)

  25. Beata napisał/a:

    Upiekłam w sobotę – wyszło pysznie. Super przepis!!!!
    Jedna wada – bardzo szybko znika.
    Polecam przepis :)

  26. Monika napisał/a:

    Właśnie ciasto trafiło do piekarnika – trzymajcie kciuki !!!
    przyznam się że mam antytalent do ciast ;)

  27. Isabella napisał/a:

    Jajka ubijamy mikserem w całości, tzn. białko + żółtko, czy tylko białko? Chodzi o to, żeby zrobiła się taka puszysta masa?;) I czy można ciasto upiec bez sody?
    Pozdrawiam:)

    • Natalia napisał/a:

      Jajka ubijamy w całości. Ciasto polecam piec z sodą, ale jeśli jej nie masz, dodaj 1,5 łyżeczki proszku i powinno być OK :) .

  28. Owca1988 napisał/a:

    zrobiłam i wyszło pyyyyszne, polecam!!

  29. Monika napisał/a:

    Ja mam małą prośbę do Was dziewczyny … czy możecie mi polecić jeszcze jakiś fajny przepis na ciasto ?
    Zrobiłam marchewkowe i rafaello :D i jedno i drugie pychota !

    • Natalia napisał/a:

      Moniko, zajrzyj do działu z ciastami – najlepiej wybrać coś pod swój gust :)

    • Monika napisał/a:

      Dzięki :) Jest tu tyle przepisów że ciężko wybrać … najchętniej każdy bym wypróbowała heh.
      Ale postawiłam na ” Włoską pokusę ” :D Wygląda genialnie

  30. MsPuncture napisał/a:

    Heh, miałam dziś ekspresową akcję – niespodziewani goście. Na szybko wybrałam ten przepis – ciasto wyszło SUPER!!! Ekspresowe przygotowanie, idealne proporcje no i co najważniejsze pycha. Polecam i dziękuję za przepis.

  31. Redone napisał/a:

    Witajcie! Mam zamiar zrobić to ciasto i zastanawiam się czy można zamienić olej rozpuszczoną i przestudzoną margaryną? Olej się skończył a margaryna jest i już czas najwyższy ją zużyć :D
    Pozdrawiam.

    • Natalia napisał/a:

      Szczerze mówiąc nie wiem. Olej nadaje ciastu wilgotności, ale co nie znaczy że z margaryną nie wyjdzie. Można zaryzykować :)

  32. Redone napisał/a:

    Z margaryna tez wyszlo super! Dzieki za przepis.

  33. lonia napisał/a:

    ja dodaję jeszcze starte jabłka

  34. julkamagda napisał/a:

    Ciasto wyszło super. Upiekłam już drugi raz. Dziękuję! :)

  35. Marta napisał/a:

    Dzięki za przepis ;D Ciasto się udało, choć jak dla mnie trochę za bardzo czuć przyprawę do piernika i cynamon. Zobaczymy jak będzie smakowało gościom ;D

    PS Ja polewę zrobiłam z gorzkiej i mlecznej czekolady, a wierzch posypałam wiórkami kokosowymi ;)

  36. Kasia napisał/a:

    Dziękuję za przepis, wyszlo rewelacyjne(mimo, że nie dodałam orzechów ) :D

  37. Monika napisał/a:

    Ciasto wyszło wysokie, puszyste i pyszne. Zupełnie niezjadliwa jednak okazała się dla nas polewa z słonego serka. Następnym razem posypię cukrem pudrem :)

    Dziękuję za przepis.

    • Natalia napisał/a:

      Polewa jest bardzo charakterystyczna i słona – nie każdemu podpasuje (ja też za nią nie przepadam, ale dużo osób nie wyobraża sobie marchewkowca bez niej) – dla osób lubiących słodkie polecam polewę z białej czekolady

  38. hexa79 napisał/a:

    Ciasto przepyszne i b. łatwe. Robiłam już z 5 razy i za każdym razem wyszedł wyśmienicie. Ja osobiście urywam trochę cukru (daję 3/4 szkl.), przekładam powidłami śliwkowymi i polewam białą polewą. Pychotka!

  39. malinowapanienka napisał/a:

    Ciasto jest smaczne choć, troszkę gąbczaste sama nie wiem czy powinno takie być ponieważ akurat marchewkowe robiłam pierwszy raz w życiu, no i niestety nie urosło mi tak wysokie jak Twoje być może to wina oleju Kujawski 3 ziarna sama nie wiem albo, tego że dałam 3/4 szklanki cukru i oleju ze względu na dietę i nie dodałam soli w obawie o słonawy posmak którego nie lubię :)

    W smaku bardzo przypomina mi piernik który wręcz ubóstwiam zrobiłam polewę czekoladową i posypałam wiórkami kokosowymi :)

    • Natalia napisał/a:

      Mi wychodzi puszyste – ale zawsze używałam zwykłego oleju. Sól nie jest wyczuwalna :) W smaku ciasto przypomina piernik – taki jego urok :) Pozdrawiam!

  40. hejbi napisał/a:

    Ciasto to wystarcza na jakiej wielkości blache? :)

  41. nat napisał/a:

    ile trzeba nałożyć ciasta do małych foremek na muffinki? tak mniej więcej?

  42. Ola napisał/a:

    Doskonałe ciacho. Zrobiłam wg proporcji z przepisu tyle, że na mące razowej, żeby było bardziej „dietetyczno” warzywne ;-) Pycha!

  43. SunfloerGirl napisał/a:

    Pyszne! Wyszło wspaniale i wszystkim bardzo smakowało, nawet bez polewy:)

  44. grazka napisał/a:

    Ciasto fantastyczne od dawna miałam ochotkę na marchewkowe wyszło palce lizać. Polecam!!!!

  45. Monika napisał/a:

    Cześć dziewczyny – ja mam pytanie do wszystkich z was które znają się na ciastach :) chciałam zrobić jabłecznik z budyniem na kruchym spodzie – ale ostatnio mi wyszedł zakalec . I zastanawiam się czy nie można by było podpiec trochę tego spodu a potem nałożyć resztę i piec dalej ? tak samo z sernikiem … szykuje mi sie większe pieczenie na imprezkę i stresuje mnie to okropnie że wyjdą mi zakalce – niestety tak już mam ;) poradźcie mi

  46. Marta napisał/a:

    i ja zrobiłam! wyszło pyszne!

  47. Jusia napisał/a:

    dzieki ! pierwsze ciasto które mi wyszło ! jest pyszne:) z płatkami migdałów posypane cukrem pudrem

  48. Marta napisał/a:

    Bardzo dziękuję za przepis. Ciasto marchewkowe piekłam pierwszy raz i się udało, choć jestem beztalenciem w pieczeniu. Było dobre, to również opinia gości :) . Dodaje do ulubionych i idę oglądać pozostałe przepisy na tej stronie.

  49. zoja napisał/a:

    Właśnie wczoraj upiekłam to ciasto , wyszło super z tym że ja dodałam 2 szklanki mąki ponieważ marchewka była bardzo soczysta dzięki za przepis

  50. katarzyna napisał/a:

    Ciasto pyszne,ale bardzo czuć przyprawę do piernika,bardziej niż marchewke,jeśli komuś zależy na bardziej marchewkowym smaku to lepiej dodać mniej tej przyprawy.ale ciasto proste do zrobienia i straaasznie pyszne ;)

  51. monia napisał/a:

    Witam napisze tylko ze ciacho REWELACJA, moj maz jak uslyszal ze marchewkowe to popukal sie tylko w glowe-) ale jak posmakowal…..nie mogl przestac jesc. Dzisiaj tez je pieke, moja coreczka kończy 3latka i mamy jutro kinder bal, a to ciasto jest jak znalazł. Ślicznie dziekuje:-)))))))

  52. Agnieszka napisał/a:

    Dziś upiekłam na jutrzejszy obiad z teściami. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym co nieco nie zmodyfikowała :) A więc odpuściłam przyprawę do pierników (łyżeczka cynamonu i tak wystarczy), mniej cukru (ok. 3/4 szkl., chociaż i tak wyszło bardzo słodkie), a że nie miałam orzechów to dodałam łuskanego słonecznika :) I piekłam 55 min.
    Do polewy dodałam kilka kropel cytryny. Całość – boska! Zobaczymy co jutro powie teściowa! :)

  53. Agee napisał/a:

    Wlasnie zjadlam przepyszne marchewkowe ciasto z Twojego przepisu….musze przyznac iz jestem zaskoczona smakiem…zamiast orzechow (ktorych akurat nie mialam) dodoalm rodzynki. Ciasto miekkie, wilgotne…..co tu dalej mowic – mniam…mniam…..

  54. Justyna napisał/a:

    Chciałabym zrobić swoje pierwsze cisto marchewkowe i zdecydowałam się wykorzystać ten przepis, jednak planuję zrobić je w foremce „keksówce”, aby sprawdzić czy polubi je moja rodzina.

    Czy wystarczy, że podane proporcje składników zmniejszę o połowę, aby ciasto zmieściło się w takiej formie?

  55. ada napisał/a:

    Ciasto przed chwilą zrobione i już połowa zniknęła :) Przepyszne, chociaż niepotrzebnie je wyjęłam z piekarnika aby sprawdzić patyczkiem czy już jest dobre bo opadło ;(

  56. dora napisał/a:

    co można zamiast orzechów? ppozdrawiam

  57. kasha napisał/a:

    Nie prowadzę żadnego bloga, więc nie wiem, ale chyba takich komentarzy nigdy dość?!
    Upiekłam to ciasto według Twojego przepisu, zrobiłam krem i…poczułam się jak w niebie. Świetny przepis:) Już uwielbiam Twojego bloga (znalazłam też parę innych ciekawych pyszności). Co do kremu, to nie przypuszczałam, że z takiego połączenia składników wychodzi takie cudo:) Tyle rzeczy jeszcze nie odkrytych…

    Dzięki wielkie:)
    Pozdrawiam

    • Natalia napisał/a:

      Kasha! Masz rację, komentarzy nigdy dość – wszystkie mnie bardzo cieszą i utwierdzają w przekonaniu, że warto prowadzić bloga ;) Mam nadzieję, że znajdziesz jeszcze coś dla siebie. Pozdrawiam!

  58. Weronika napisał/a:

    Wygląda smakowicie :) To moje pierwsze ciasto marchewkowe. Zawsze byłam sceptycznie do niego nastawiona bo nigdy nie wiedziałam jak smakuje. Myślałam ze czuć w nim marchewkę i że jest bleee… ale po zapoznaniu sie z komentarzami doszłam do wniosku ze musze wkońcu spróbować bo chyba nie jest takie złe skoro wszyscy je chwalą. No i … właśnie się piecze :) Mam nadzieję że wyjdzie i że bedzie to mój „number one” z jesiennych ciast.
    Jutro, (bo dziś już troszkę za późno na degustacje) dam znać jak wyszło no i jak mnie i moim domownikom smakowało. Pozdrawiam.

  59. alicja napisał/a:

    Dobrze bardzo wyglonda smakowicie to moja bajka dla wszystkich smacznego niech posmakuje wam wszystkim pozdrawiam smakołyk

  60. alicja napisał/a:

    super ciasto

  61. paulinka napisał/a:

    Jejku, nie wierzę! Pierwsze ciasto marchewkowe, które wyszło mi bez zakalca! Trzymałam się dokładnie przepisu i wyszło znakomicie, mimo, że zrobiłam w formie do babki.
    Pozdrawiam i dziękuję :)

  62. mała napisał/a:

    witam
    ciasto mi wyszło przepyszne….mi tej która ma 2 lewe ręce…to niesamowite poprostu… pieknie wyrosło i było pychotka ,,,,
    dziekuje

  63. Dorotka napisał/a:

    Czy dodatek orzechów do ciasta jest konieczny?

  64. Lidia napisał/a:

    Ciasto bardzo smaczne, polecam wszystkim smakoszom. Orzechy bardzo poprawiają smak. Mniam, idę piec ;)

  65. Pan Deserek :) napisał/a:

    Ciasto wyszło przepyszne ! Istna uczta dla podniebienia ;)

  66. Margaret napisał/a:

    Ciasto naprawdę przepyszne, ale tak jak niektórym tutaj środek był całkiem surowy, ale reszta się dopiekła i mogłam chociaż kawałeczek zjeść, problem jest chyba w tym ze mam nowy piekarnik i nie znam go za dobrze…

    • Natalia napisał/a:

      Najlepiej sprawdzać upieczenie patyczkiem – gdy wbity w środek ciasta jest suchy to ciasto jest upieczone. Są różne marchewki – bardziej suche i bardziej wilgotne, dlatego czas pieczenia może się nieznacznie różnić. Następnym razem na pewno się uda!

  67. Monia napisał/a:

    Czy można ten przepis zrobić w formie muffinek? Mam silikonowe foremki do babeczek i zastanawiam się czy by wyszły takie małe marchewkowe cuda :) ??

    • Natalia napisał/a:

      Witaj – ja nie robiłam, jednak jeden z czytelników próbował i wyszły. Muffinki trzeba piec oczywiście krócej

  68. Anita napisał/a:

    A w ilu stopniach należy piec marchewkowca?

  69. Sonata napisał/a:

    Zrobiłam pierwszy raz – wyszło super :) ! Tylko do polewy użyłam serka z Biedronki kremowego i uważam, że był trochę za słony, więc w tym punkcie trzymałabym się ściśle wskazówek przepisu. Poza tym masło musi być ciepłe, lepiej się utrze z serkiem.
    Smak – rewelacja :) !

  70. Patsy The Hunter napisał/a:

    To jest chyba najlepszy przepis na ciasto marchewkowe! Dodałam już do ulubionych przepisów. Od kiedy zaczęłam robić ciasto marchewkowe to chyba teraz stanie się ono moim „specjałem” ;)

    Pozdrawiam

  71. anetta napisał/a:

    Pyszne kiepska ze mnie kucharko-ciastkarka, ale to pyszniutkie ciasto sie udalo i smakuje wybornie dzikeuje,
    Anetta

  72. aniafm1978 napisał/a:

    niebo w gębie i o dziwo wyszło. Zamiast polewy z serka zrobiłam czekoladową. dziękuję, fajny przepis

  73. aniafm1978 napisał/a:

    aaaaaaa zapomniałam dodać że mam alergie na orzechy i dodałam śliwki suszone……..

  74. Marta Amelia napisał/a:

    Natalio, kolejny super wypiek ! Muszę Ci powiedzieć, że Twoje przepisy są bardzo przystępne i jednocześnie pyszne. Lubiłam piec ( choć amator ze mnie) ale Twój blog jako jedyny zainspirował mnie jeszcze bardziej, a wcześniej korzystałam już z różnych innych.

    Ciacho marchewkowe zrobiłam z trzcinowym cukrem, pominęłam cukier waniliowy ( bo zapomniałam kupić) i w zamian dodałam 2 male krople aromatu waniliowego oraz pół garści posiekanych moreli suszonych (bez siarczanów). W pracy mieli mieli żal, że tak mało :)

  75. Pingback: Ciasto marchewkowe | Nudzi-Misie

  76. Ania napisał/a:

    Ciasto już w piekarniku. Dałam szklankę mąki pełnoziarnistej i pół szkl zwykłej, zobaczymy co mi z tego wyjdzie :)

  77. Racusia napisał/a:

    Te orzechy i przyprawa do piernika są konieczne czy da się obejść?

    • Z przyprawy można spokojnie zrezygnować, orzechy proponuję czymś zastąpić np. rodzynkami, daktylami czy suszonymi owocami

    • Racusia napisał/a:

      Zrobiłam to ciastko, wyszło pycha ;3 Dziękuje za przepis xD

      Mój tata wykminił ze do tego .. pasują truskawki.. I miał racje ;o

  78. Zenek napisał/a:

    Ja dodalem jeszcże platki migdalow i syrop klonowy…. Smakowy Zawrot głowy ;)

  79. naleśniki napisał/a:

    Ciasto pycha… zniknęło w mgnieniu oka, a mały bratanek stwierdził, że od teraz to jego ulubione ciasto :D

  80. Shua napisał/a:

    Ciasto zrobione. Choć wydaje mi się, że dałam więcej marchewki, którą trochę odcisnęłam w obawie przed zakalcem i migdały zamiast orzechów włoskich (bo jeden z degustatorów nie może orzechów włoskich) to wyszło pysznie. :)
    Kolejny udany przepis z tego bloga, aż chce się próbować innych. :)

  81. dona20 napisał/a:

    Witam wszystkich!
    Jestem laikiem jeżeli chodzi o pieczenie ciast.Chcialam zrobić mamie niespodziankę i upiec owe ciasto marchewkowe.Powiedzcie mi proszę czy ustawić termoobieg góra dół w piekarniku?jaką mąkę dodać?(przypuszczam, że chodzi o pszenna).A może mogę dodać np pszenna pełnoziarnistą tak żeby było zdrowiej?Dziękuję za odpowiedzi.

    • Z termoobiegiem powinno się upiec szybciej, trzeba sprawdzić patyczkiem po 40 minutach czy jest suchy. Można połowę mąki zastąpić pełnoziarnistą (3/4 szklanki zwykłej, pszennej i 3/4 szklanki pszennej pełnoziarnistej)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)