Ciasto marchewkowe

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (161 głosów, średnia: 4,09 z 5)
Loading ... Loading ...

Ciasto marchewkowe Ciasto marchewkowe jest wysokie, wilgotne i puszyste. Jeśli macie w domu zalegającą marchewkę to będzie najlepszy i najsmaczniejszy sposób na jej wykorzystanie. Do ciasta można zrobić prostą polewę ze słonego serka, ale bez niej jest równie pyszne. Tą samą polewą można także przełożyć ciasto i otrzymać tort marchewkowy. Ja piekę marchewkowiec w tortownicy o średnicy 26 cm, ale można także użyć prostokątnej blaszki.

Składniki:

  • 1,5 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
  • pół łyżeczki soli

Czynności przygotowawcze: Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie kroimy lub łamiemy na małe kawałki. Piekarnik nastawiamy na 180°C i zabieramy się za ciacho. Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 3 minuty. Zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste. Dodajemy cynamon oraz przyprawę do piernika. Na końcu wsypujemy marchewkę i orzechy, i mieszamy ostatni raz. Formę (najlepiej tortownicę o śr. 26cm) natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45-55 min. (najlepiej sprawdzać patyczkiem). Ciasto marchewkowe podajemy posypane cukrem pudrem (ja takie najbardziej lubię) lub posmarowane polewą:

Polewa:

  • 100 g kremowego, słonego serka (np. Philadelphia, Ostrovia, Almette)
  • 3-4 łyżeczki miodu (lub ok. 5 łyżek cukru pudru)
  • 2 łyżki masła

Masło ucieramy  za pomocą miksera lub ręcznie. Dodajemy po łyżeczce serka, aż do wykończenia. Dosładzamy miodem lub ewentualnie cukrem pudrem. Masą smarujemy wierzch zimnego ciasta i schładzamy w lodówce. Jeśli ciasto chcemy dodatkowo przełożyć masą – podwajamy ilość składników polewy. Ciasto marchewkowe przekrawamy wtedy na pół i cienko smarujemy.

Ciasto marchewkowe

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

139 Odpowiedzi na Ciasto marchewkowe

  1. Dzikowiec napisał/a:

    Uwielbiam ciasto marchewkowe! Niesamowicie wygląda!!!

  2. Aneta napisał/a:

    Lubię takie marchewkowe ciasta;) Ale dawno żadnego nie jadłam Dziękuję za przypomnienie;)

  3. Samantha napisał/a:

    Pysznie wygląda i zapewne pysznie smakuje :)

  4. J.C. napisał/a:

    Właśnie próbuję ciasta tego przepisu…wyśmienite!

  5. Majana napisał/a:

    Wspaniałe!
    Bardzo lubię marchewkowe.
    Pozdrawiam:)

  6. Ola napisał/a:

    przepis znany i kochany :) uwielbiam marchewkowe

  7. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Przypomniałaś mi, że dawno nie jadłam ciasta marchewkowego. Chociaż ja raczej nie piekę ciasta a muffiny, bo jakoś tak mi wygodniej;-)

  8. Hamer napisał/a:

    Jutro mamy w pracy konkurs na najlepsze ciasto marchewkowe – wybrałem ten przepis jako swój ‘oręż’ :)
    Jest pierwsza w nocy, ciasto zaraz będzie do wyjęcia, polewa już czeka. Trzymajcie kciuki.

  9. natalkatalka napisał/a:

    Uwielbiam ciasto marchewkowe, jednak sama mam ogromny problem z jego upieczeniem. Pani przepisz jest kolejnym, który wypróbowuje i po raz kolejny nie wyszło- tym razem opadło i środku jest bardzo zbite i wilgotne…W czym tkwi przyczyna? Czy jest mi Pani w stanie pomóc?

    Pozdrawiam

    • Natalia napisał/a:

      Natalkotalko, przyczyny mogą być różne. Najważniejsze jest, aby żadnego ciasta nie wyciągać od razu po upieczeniu z piekarnika, bo dostanie szoku temperaturowego, opadnie i właśnie zrobi się zbite. Jajka trzeba ubijać z cukrem bardzo długo, aby całkowicie się rozpuścił (tak jak w przepisie – co najmniej 3 minuty). No i najważniejsze – poznać swój piekarnik. Jeśli któreś z kolei ciasto nie wychodzi to w nim może tkwić przyczyna. Niektóre grzeją mocniej, inne słabiej – zawsze należy czas dostosować do swojego, sprawdzać patyczkiem i wypróbowywać różne tryby (grzanie góra, termoobieg…). Mój piekarnik np. zawsze szybciej dopieka ciasto niż w przepisach. Trzymam kciuki za kolejne wypieki!

    • natalkatalka napisał/a:

      Dziękuję za odpowiedź.
      Po Pani wypowiedzi wnioskuję, że będzie to chyba zbyt mała znajomość piekarnika- niestety teraz w wynajętym mieszkaniu muszę radzić sobie z czymś, co odbiega od ogólnie przyjętych obecnie standardów :)
      Może też za mało ubijałam ten cukier z jajkiem… No nic, nie mam zamiaru się poddać, bo kocham marchewkowe, jutro próbuję od nowa :)

  10. Asik napisał/a:

    Pyszne ciasto, robiłam już dwa razy! polecam

  11. Magda napisał/a:

    przepis jest naprawde swietny! :) z ciasta juz prawie nic nie zostalo ^^

  12. Marta napisał/a:

    Przepis super! Upiekłam w foremce podłóżnej jak do babki i udało się!
    W smaku pyszne, tylko że ja zdecydowałam się dać masę na wierzch, ale jakoś mi to nie pasuje i następnym razem przełożę je tym kremem a na wierzchu zostawię „gołe”.

  13. Madzia napisał/a:

    ciasto rewelacja… łatwe i szybkie do wykonania:) polecam

  14. asia napisał/a:

    Superrrt!!! Moje dwie lewe rece zrobily wczoraj to ciasto i wyszlo pyszne. pieknie wyroslo i jest bajecznie dobre. :) dzieki wielkie za przepis

  15. bisia napisał/a:

    właśnie upiekłam. mężowi i 2 synom nie powiem że tam marchewka bo nie zjedzą :) a i tak sie nie zorientują. ogólnie pycha :)

  16. Mo napisał/a:

    Ciasto wyszło piękne i smaczne. Zamiast laskowych orzechów wrzuciłam włoskie (bo tylko takie były w domu), smakowało wyśmienicie. Polecam przepis i pozdrawiam!

  17. Madam. napisał/a:

    Właśnie upiekłam. Ciasta wyszło na tyle dużo, ze oprócz podłużnej blaszki do babek wypełniłam 6 foremek na muffinki. I smakuje rewelacyjnie. Ja również zamiast orzechów laskowych użyłam włoskich. Świetnie smakuje i pięknie pachnie w całym domu. Polecam wszystkim niezdecydowanym ;)

  18. Ola napisał/a:

    Super przepis, moje dzieciaki się zajadają tym ciastem, jedynie na wierzchu musi obowiązkowo być polewa czekoladowa. Właśnie robię ciasto po raz kolejny, zmodyfikowałam troszkę przepis dając dużo mniej cukru, a część mąki zamieniłam na razową. Siedzi właśnie w piekarniku, czekam na efekt.;) Polecam serdecznie przepis. Jest super prosty i pyszny.

    • Natalia napisał/a:

      Do marchewkowca świetnie pasuje polewa z białej czekolady jak ktoś nie przepada za słonym serkiem :)

  19. Girgona napisał/a:

    Witam :-)
    Właśnie podarowałam takie ciacho swoim rodzicom na rocznice ślubu. Dodałam łyżeczkę gałki muszkatołowej + 2 cynamonu, no i… wszyscy myśleli że to piernik… wiec moje pytanie brzmi tak: czy w cieście marchewkowym czuć marchewkę??? :-P

    • Natalia napisał/a:

      Girgona może wydać się to dziwne, ale… nie czuć :) Marchewka nadaje ciastu wilgotność i jest zdrowym zamiennikiem np. mąki. To aromaty cynamonowe sprawiają, że ciasto przypomina piernik :) Taki urok tego ciasta :)

  20. Pingback: Najpopularniejsze przepisy tygodnia #15 | Na 1000 sposobów

  21. Magdak napisał/a:

    a polewa z białej czekolady by pasowała? albo coś w tym stylu ?

    • Natalia napisał/a:

      Z białej czekolady jak najbardziej. Wystarczy tylko rozpuścić na parze tabliczkę wraz z kilkoma łyżkami śmietany kremówki.

  22. monami napisał/a:

    Ciasto – poezja. Udało się przepięknie!
    Dziękuję za wspaniały przepis i bardzo czytelny, dokładny przepis.
    Super strona – super przepisy.

  23. magda napisał/a:

    przepis super , upiekłam dzisiaj i jest wspaniałe =-)

  24. ramzes napisał/a:

    Ciasto pyszne…miód w ustach ciekawe czy zamiast marchewki można dodać jabłka (dodać pewnie można) ale czy będzie smakować?

    • Natalia napisał/a:

      Myślę, że można spróbować dodać je jako dodatkek, ale nie za dużo, bo namoknięte ciasto będzie za ciężkie i może zrobić się zakalec. Jak całkowicie chcesz zastąpić marchewkę jabłkami to chyba lepiej poszukać dobrego przepisu na jabłecznik :)

  25. Beata napisał/a:

    Upiekłam w sobotę – wyszło pysznie. Super przepis!!!!
    Jedna wada – bardzo szybko znika.
    Polecam przepis :)

  26. Monika napisał/a:

    Właśnie ciasto trafiło do piekarnika – trzymajcie kciuki !!!
    przyznam się że mam antytalent do ciast ;)

  27. Isabella napisał/a:

    Jajka ubijamy mikserem w całości, tzn. białko + żółtko, czy tylko białko? Chodzi o to, żeby zrobiła się taka puszysta masa?;) I czy można ciasto upiec bez sody?
    Pozdrawiam:)

    • Natalia napisał/a:

      Jajka ubijamy w całości. Ciasto polecam piec z sodą, ale jeśli jej nie masz, dodaj 1,5 łyżeczki proszku i powinno być OK :) .

  28. Owca1988 napisał/a:

    zrobiłam i wyszło pyyyyszne, polecam!!

  29. Monika napisał/a:

    Ja mam małą prośbę do Was dziewczyny … czy możecie mi polecić jeszcze jakiś fajny przepis na ciasto ?
    Zrobiłam marchewkowe i rafaello :D i jedno i drugie pychota !

    • Natalia napisał/a:

      Moniko, zajrzyj do działu z ciastami – najlepiej wybrać coś pod swój gust :)

    • Monika napisał/a:

      Dzięki :) Jest tu tyle przepisów że ciężko wybrać … najchętniej każdy bym wypróbowała heh.
      Ale postawiłam na ” Włoską pokusę ” :D Wygląda genialnie

  30. MsPuncture napisał/a:

    Heh, miałam dziś ekspresową akcję – niespodziewani goście. Na szybko wybrałam ten przepis – ciasto wyszło SUPER!!! Ekspresowe przygotowanie, idealne proporcje no i co najważniejsze pycha. Polecam i dziękuję za przepis.

  31. Redone napisał/a:

    Witajcie! Mam zamiar zrobić to ciasto i zastanawiam się czy można zamienić olej rozpuszczoną i przestudzoną margaryną? Olej się skończył a margaryna jest i już czas najwyższy ją zużyć :D
    Pozdrawiam.

    • Natalia napisał/a:

      Szczerze mówiąc nie wiem. Olej nadaje ciastu wilgotności, ale co nie znaczy że z margaryną nie wyjdzie. Można zaryzykować :)

  32. Redone napisał/a:

    Z margaryna tez wyszlo super! Dzieki za przepis.

  33. lonia napisał/a:

    ja dodaję jeszcze starte jabłka

  34. julkamagda napisał/a:

    Ciasto wyszło super. Upiekłam już drugi raz. Dziękuję! :)

  35. Marta napisał/a:

    Dzięki za przepis ;D Ciasto się udało, choć jak dla mnie trochę za bardzo czuć przyprawę do piernika i cynamon. Zobaczymy jak będzie smakowało gościom ;D

    PS Ja polewę zrobiłam z gorzkiej i mlecznej czekolady, a wierzch posypałam wiórkami kokosowymi ;)

  36. Kasia napisał/a:

    Dziękuję za przepis, wyszlo rewelacyjne(mimo, że nie dodałam orzechów ) :D

  37. Monika napisał/a:

    Ciasto wyszło wysokie, puszyste i pyszne. Zupełnie niezjadliwa jednak okazała się dla nas polewa z słonego serka. Następnym razem posypię cukrem pudrem :)

    Dziękuję za przepis.

    • Natalia napisał/a:

      Polewa jest bardzo charakterystyczna i słona – nie każdemu podpasuje (ja też za nią nie przepadam, ale dużo osób nie wyobraża sobie marchewkowca bez niej) – dla osób lubiących słodkie polecam polewę z białej czekolady

  38. hexa79 napisał/a:

    Ciasto przepyszne i b. łatwe. Robiłam już z 5 razy i za każdym razem wyszedł wyśmienicie. Ja osobiście urywam trochę cukru (daję 3/4 szkl.), przekładam powidłami śliwkowymi i polewam białą polewą. Pychotka!

  39. malinowapanienka napisał/a:

    Ciasto jest smaczne choć, troszkę gąbczaste sama nie wiem czy powinno takie być ponieważ akurat marchewkowe robiłam pierwszy raz w życiu, no i niestety nie urosło mi tak wysokie jak Twoje być może to wina oleju Kujawski 3 ziarna sama nie wiem albo, tego że dałam 3/4 szklanki cukru i oleju ze względu na dietę i nie dodałam soli w obawie o słonawy posmak którego nie lubię :)

    W smaku bardzo przypomina mi piernik który wręcz ubóstwiam zrobiłam polewę czekoladową i posypałam wiórkami kokosowymi :)

    • Natalia napisał/a:

      Mi wychodzi puszyste – ale zawsze używałam zwykłego oleju. Sól nie jest wyczuwalna :) W smaku ciasto przypomina piernik – taki jego urok :) Pozdrawiam!

  40. hejbi napisał/a:

    Ciasto to wystarcza na jakiej wielkości blache? :)

  41. nat napisał/a:

    ile trzeba nałożyć ciasta do małych foremek na muffinki? tak mniej więcej?

  42. Ola napisał/a:

    Doskonałe ciacho. Zrobiłam wg proporcji z przepisu tyle, że na mące razowej, żeby było bardziej „dietetyczno” warzywne ;-) Pycha!

  43. SunfloerGirl napisał/a:

    Pyszne! Wyszło wspaniale i wszystkim bardzo smakowało, nawet bez polewy:)

  44. grazka napisał/a:

    Ciasto fantastyczne od dawna miałam ochotkę na marchewkowe wyszło palce lizać. Polecam!!!!

  45. Monika napisał/a:

    Cześć dziewczyny – ja mam pytanie do wszystkich z was które znają się na ciastach :) chciałam zrobić jabłecznik z budyniem na kruchym spodzie – ale ostatnio mi wyszedł zakalec . I zastanawiam się czy nie można by było podpiec trochę tego spodu a potem nałożyć resztę i piec dalej ? tak samo z sernikiem … szykuje mi sie większe pieczenie na imprezkę i stresuje mnie to okropnie że wyjdą mi zakalce – niestety tak już mam ;) poradźcie mi

  46. Marta napisał/a:

    i ja zrobiłam! wyszło pyszne!

  47. Jusia napisał/a:

    dzieki ! pierwsze ciasto które mi wyszło ! jest pyszne:) z płatkami migdałów posypane cukrem pudrem

  48. Marta napisał/a:

    Bardzo dziękuję za przepis. Ciasto marchewkowe piekłam pierwszy raz i się udało, choć jestem beztalenciem w pieczeniu. Było dobre, to również opinia gości :) . Dodaje do ulubionych i idę oglądać pozostałe przepisy na tej stronie.

  49. zoja napisał/a:

    Właśnie wczoraj upiekłam to ciasto , wyszło super z tym że ja dodałam 2 szklanki mąki ponieważ marchewka była bardzo soczysta dzięki za przepis

  50. katarzyna napisał/a:

    Ciasto pyszne,ale bardzo czuć przyprawę do piernika,bardziej niż marchewke,jeśli komuś zależy na bardziej marchewkowym smaku to lepiej dodać mniej tej przyprawy.ale ciasto proste do zrobienia i straaasznie pyszne ;)

  51. monia napisał/a:

    Witam napisze tylko ze ciacho REWELACJA, moj maz jak uslyszal ze marchewkowe to popukal sie tylko w glowe-) ale jak posmakowal…..nie mogl przestac jesc. Dzisiaj tez je pieke, moja coreczka kończy 3latka i mamy jutro kinder bal, a to ciasto jest jak znalazł. Ślicznie dziekuje:-)))))))

  52. Agnieszka napisał/a:

    Dziś upiekłam na jutrzejszy obiad z teściami. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym co nieco nie zmodyfikowała :) A więc odpuściłam przyprawę do pierników (łyżeczka cynamonu i tak wystarczy), mniej cukru (ok. 3/4 szkl., chociaż i tak wyszło bardzo słodkie), a że nie miałam orzechów to dodałam łuskanego słonecznika :) I piekłam 55 min.
    Do polewy dodałam kilka kropel cytryny. Całość – boska! Zobaczymy co jutro powie teściowa! :)

  53. Agee napisał/a:

    Wlasnie zjadlam przepyszne marchewkowe ciasto z Twojego przepisu….musze przyznac iz jestem zaskoczona smakiem…zamiast orzechow (ktorych akurat nie mialam) dodoalm rodzynki. Ciasto miekkie, wilgotne…..co tu dalej mowic – mniam…mniam…..

  54. Justyna napisał/a:

    Chciałabym zrobić swoje pierwsze cisto marchewkowe i zdecydowałam się wykorzystać ten przepis, jednak planuję zrobić je w foremce „keksówce”, aby sprawdzić czy polubi je moja rodzina.

    Czy wystarczy, że podane proporcje składników zmniejszę o połowę, aby ciasto zmieściło się w takiej formie?

  55. ada napisał/a:

    Ciasto przed chwilą zrobione i już połowa zniknęła :) Przepyszne, chociaż niepotrzebnie je wyjęłam z piekarnika aby sprawdzić patyczkiem czy już jest dobre bo opadło ;(

  56. dora napisał/a:

    co można zamiast orzechów? ppozdrawiam

  57. kasha napisał/a:

    Nie prowadzę żadnego bloga, więc nie wiem, ale chyba takich komentarzy nigdy dość?!
    Upiekłam to ciasto według Twojego przepisu, zrobiłam krem i…poczułam się jak w niebie. Świetny przepis:) Już uwielbiam Twojego bloga (znalazłam też parę innych ciekawych pyszności). Co do kremu, to nie przypuszczałam, że z takiego połączenia składników wychodzi takie cudo:) Tyle rzeczy jeszcze nie odkrytych…

    Dzięki wielkie:)
    Pozdrawiam

    • Natalia napisał/a:

      Kasha! Masz rację, komentarzy nigdy dość – wszystkie mnie bardzo cieszą i utwierdzają w przekonaniu, że warto prowadzić bloga ;) Mam nadzieję, że znajdziesz jeszcze coś dla siebie. Pozdrawiam!

  58. Weronika napisał/a:

    Wygląda smakowicie :) To moje pierwsze ciasto marchewkowe. Zawsze byłam sceptycznie do niego nastawiona bo nigdy nie wiedziałam jak smakuje. Myślałam ze czuć w nim marchewkę i że jest bleee… ale po zapoznaniu sie z komentarzami doszłam do wniosku ze musze wkońcu spróbować bo chyba nie jest takie złe skoro wszyscy je chwalą. No i … właśnie się piecze :) Mam nadzieję że wyjdzie i że bedzie to mój „number one” z jesiennych ciast.
    Jutro, (bo dziś już troszkę za późno na degustacje) dam znać jak wyszło no i jak mnie i moim domownikom smakowało. Pozdrawiam.

  59. alicja napisał/a:

    Dobrze bardzo wyglonda smakowicie to moja bajka dla wszystkich smacznego niech posmakuje wam wszystkim pozdrawiam smakołyk

  60. alicja napisał/a:

    super ciasto

  61. paulinka napisał/a:

    Jejku, nie wierzę! Pierwsze ciasto marchewkowe, które wyszło mi bez zakalca! Trzymałam się dokładnie przepisu i wyszło znakomicie, mimo, że zrobiłam w formie do babki.
    Pozdrawiam i dziękuję :)

  62. mała napisał/a:

    witam
    ciasto mi wyszło przepyszne….mi tej która ma 2 lewe ręce…to niesamowite poprostu… pieknie wyrosło i było pychotka ,,,,
    dziekuje

  63. Dorotka napisał/a:

    Czy dodatek orzechów do ciasta jest konieczny?

  64. Lidia napisał/a:

    Ciasto bardzo smaczne, polecam wszystkim smakoszom. Orzechy bardzo poprawiają smak. Mniam, idę piec ;)

  65. Pan Deserek :) napisał/a:

    Ciasto wyszło przepyszne ! Istna uczta dla podniebienia ;)

  66. Margaret napisał/a:

    Ciasto naprawdę przepyszne, ale tak jak niektórym tutaj środek był całkiem surowy, ale reszta się dopiekła i mogłam chociaż kawałeczek zjeść, problem jest chyba w tym ze mam nowy piekarnik i nie znam go za dobrze…

    • Natalia napisał/a:

      Najlepiej sprawdzać upieczenie patyczkiem – gdy wbity w środek ciasta jest suchy to ciasto jest upieczone. Są różne marchewki – bardziej suche i bardziej wilgotne, dlatego czas pieczenia może się nieznacznie różnić. Następnym razem na pewno się uda!

  67. Monia napisał/a:

    Czy można ten przepis zrobić w formie muffinek? Mam silikonowe foremki do babeczek i zastanawiam się czy by wyszły takie małe marchewkowe cuda :) ??

    • Natalia napisał/a:

      Witaj – ja nie robiłam, jednak jeden z czytelników próbował i wyszły. Muffinki trzeba piec oczywiście krócej

  68. Anita napisał/a:

    A w ilu stopniach należy piec marchewkowca?

  69. Sonata napisał/a:

    Zrobiłam pierwszy raz – wyszło super :) ! Tylko do polewy użyłam serka z Biedronki kremowego i uważam, że był trochę za słony, więc w tym punkcie trzymałabym się ściśle wskazówek przepisu. Poza tym masło musi być ciepłe, lepiej się utrze z serkiem.
    Smak – rewelacja :) !

  70. Patsy The Hunter napisał/a:

    To jest chyba najlepszy przepis na ciasto marchewkowe! Dodałam już do ulubionych przepisów. Od kiedy zaczęłam robić ciasto marchewkowe to chyba teraz stanie się ono moim „specjałem” ;)

    Pozdrawiam

  71. anetta napisał/a:

    Pyszne kiepska ze mnie kucharko-ciastkarka, ale to pyszniutkie ciasto sie udalo i smakuje wybornie dzikeuje,
    Anetta

  72. aniafm1978 napisał/a:

    niebo w gębie i o dziwo wyszło. Zamiast polewy z serka zrobiłam czekoladową. dziękuję, fajny przepis

  73. aniafm1978 napisał/a:

    aaaaaaa zapomniałam dodać że mam alergie na orzechy i dodałam śliwki suszone……..

  74. Marta Amelia napisał/a:

    Natalio, kolejny super wypiek ! Muszę Ci powiedzieć, że Twoje przepisy są bardzo przystępne i jednocześnie pyszne. Lubiłam piec ( choć amator ze mnie) ale Twój blog jako jedyny zainspirował mnie jeszcze bardziej, a wcześniej korzystałam już z różnych innych.

    Ciacho marchewkowe zrobiłam z trzcinowym cukrem, pominęłam cukier waniliowy ( bo zapomniałam kupić) i w zamian dodałam 2 male krople aromatu waniliowego oraz pół garści posiekanych moreli suszonych (bez siarczanów). W pracy mieli mieli żal, że tak mało :)

  75. Pingback: Ciasto marchewkowe | Nudzi-Misie

  76. Ania napisał/a:

    Ciasto już w piekarniku. Dałam szklankę mąki pełnoziarnistej i pół szkl zwykłej, zobaczymy co mi z tego wyjdzie :)

  77. Racusia napisał/a:

    Te orzechy i przyprawa do piernika są konieczne czy da się obejść?

    • Z przyprawy można spokojnie zrezygnować, orzechy proponuję czymś zastąpić np. rodzynkami, daktylami czy suszonymi owocami

    • Racusia napisał/a:

      Zrobiłam to ciastko, wyszło pycha ;3 Dziękuje za przepis xD

      Mój tata wykminił ze do tego .. pasują truskawki.. I miał racje ;o

  78. Zenek napisał/a:

    Ja dodalem jeszcże platki migdalow i syrop klonowy…. Smakowy Zawrot głowy ;)

  79. naleśniki napisał/a:

    Ciasto pycha… zniknęło w mgnieniu oka, a mały bratanek stwierdził, że od teraz to jego ulubione ciasto :D

  80. Shua napisał/a:

    Ciasto zrobione. Choć wydaje mi się, że dałam więcej marchewki, którą trochę odcisnęłam w obawie przed zakalcem i migdały zamiast orzechów włoskich (bo jeden z degustatorów nie może orzechów włoskich) to wyszło pysznie. :)
    Kolejny udany przepis z tego bloga, aż chce się próbować innych. :)

  81. dona20 napisał/a:

    Witam wszystkich!
    Jestem laikiem jeżeli chodzi o pieczenie ciast.Chcialam zrobić mamie niespodziankę i upiec owe ciasto marchewkowe.Powiedzcie mi proszę czy ustawić termoobieg góra dół w piekarniku?jaką mąkę dodać?(przypuszczam, że chodzi o pszenna).A może mogę dodać np pszenna pełnoziarnistą tak żeby było zdrowiej?Dziękuję za odpowiedzi.

    • Z termoobiegiem powinno się upiec szybciej, trzeba sprawdzić patyczkiem po 40 minutach czy jest suchy. Można połowę mąki zastąpić pełnoziarnistą (3/4 szklanki zwykłej, pszennej i 3/4 szklanki pszennej pełnoziarnistej)

  82. aniaaaaa napisał/a:

    Ojejku zawsze się denerwuje przy pierwszym cieście ale tym razem wyszło bezbłędnie cudowny przepis :D

  83. ola napisał/a:

    Witam,
    Czy można użyć tortownicy o średnicy 23 cm lub 27,5 cm?

  84. brzusia napisał/a:

    Robiłam już nie raz ciasto marchrwkowe,bo mój synek je uwielbia. Miałam inny przepis,który gdzieś zaginął i szukając w internecie pomocy znalazłam ten przepis. Postanowiłam go wypróbować i wiecie co…..wyszło rewelacyjne,jeszcze lepsze niż moje stare ciasto. Polecam przepis. Prosty i łatwy.Ja tylko górę posypałam cukrem pudrem. Mniam….:-)

  85. kasiunia napisał/a:

    Ciasto bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu,również posypałam cukrem pudrem.Polecam jest super:)

  86. iskarianna napisał/a:

    Ciasto jest przepyszne! :)

  87. Magda napisał/a:

    Przepis zerżnięty ze strony Ewy Wachowicz: http://www.ewawachowicz.pl/przepisy,100.html

    • A zanim Pani kogoś bezpodstawnie oskarży, nie przyszło Pani na myśl, że mogło być na odwrót??? Publikacja tego przepisu miała miejsce w lipcu 2012, a premiera emisji tego odcinka Ewy Wachowicz była pół roku później… Zdjęcia wykonane w linku który Pani wysłała pochodzą co lepsze z 2013 roku (!)

    • Patyska napisał/a:

      Na twoim miejscu byłabym ostrożniejsza w bezmyślnym paplaniu o rżnięciu – przepis na blogu Natalii pojawił się wcześniej niż u Ewy.

  88. Jakub napisał/a:

    Zauważyłem na zdjęciu moje ulubione orzechy zdobiące to ciasto i już miałem sugerować, że byłoby super dodać je również do ciasta, ale potem przeczytałem że właśnie tak też zrobiłaś przy tym cieście. Tak to jest jak faceci patrzą tylko na zdjęcia :) Gratuluję pomysłu i wykonania.

  89. Anna napisał/a:

    Moje marchewkowe właśnie w piecu, ciekawe jakie wyjdzie..nie miałam sody i dodałam więcej proszku do pieczenia a dodatkowo troszkę rodzynek i wiórek kokosowych. Kiedyś takie robiłam i było pychaaaaa.

  90. Wiki napisał/a:

    Ciasto wyszło rewelka, dodałam pulpe marchewki z wyciskarki,orzeszki ziemne zamiast włoskich i mały kubek jogurtu. Nad polewą jeszcze myślę :-)

  91. ewelinka napisał/a:

    na ile osób to ciasto ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)

x
Przygarnij Torbę Borbę!

Szczegóły konkursu