Ciasto kawowe bez pieczenia wyglądem i smakiem przypomina tiramisu – jest jednak prostsze i szybsze. Przygotowanie go zajmie nam tylko chwilę – później wystarczy schłodzić ciasto, aby cieszyć się smakiem deseru. Smak masy na początku do mnie nie przemawiał – okazało się, że jest dużo lepsza po schłodzeniu. Ciasto bardzo proste, nie wyszukane, ale gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego do kawy – na pewno sprawdzi się w tej roli. Do przygotowania koniecznie użyjmy wiejskiego, ekologicznego jajka.
Składniki:
- 100 g brązowego cukru (ok. pół szklanki)
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 ekologiczne jajko
- 350 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
- 60 ml rumu
- 200-250 g podłużnych biszkoptów
- kakao lub tarta ciemna czekolada do posypania
Jajko przelewamy wrzątkiem, rozbijamy i ubijamy z brązowym cukrem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodajemy przestudzoną kawę rozpuszczoną w 1 łyżce wody. W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywno kremówkę z cukrem waniliowym. Łączymy obie masy za pomocą łyżki. Rum mieszamy z połową szklanki przegotowanej wody. Maczamy w nim biszkopty po czym układamy na niewielkiej kwadratowej lub prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy dno będzie pokryte biszkoptami wykładamy na nie połowę masy. Układamy na masie kolejną warstwę maczanych w rumie biszkoptów i rozsmarowujemy na nich pozostałą masę. Schładzamy 3 godziny w lodówce. Przed podaniem wierzch posypujemy kakao lub startą na tarce ciemną czekoladą. Kroimy na prostokątne lub kwadratowe kawałki. Najlepiej smakuje z…kawą.
Można użyć także większej ilości biszkoptów i ułożyć dodatkową warstwę (wtedy masę dzielimy na trzy części) – uzyskamy wtedy torcik kawowy. Oryginalny przepis z książki pt. „Kawa„.
mniam, wygląda smakowicie !
świetny pomysł:) wypróbuję:)
Wspaniale wygląda, zjadłabym kawałek.
Zapraszam serdecznie do mnie 🙂
faktycznie przypomina tiramisu, choć to zapewne o niebo lepiej się kroi 🙂
Dobrze wiedzieć, żeby próbować masę po schłodzeniu 😀
Wygląda bajecznie 😉
Wygląda jak tiramisu… Pycha ;D
Wspaniały deser do kawy 🙂
Skoro przypomina nieco tiramisu to na pewno musi być pyszne 🙂
też dałam się nabrać na to tiramisu 😉
Ciasta bez pieczenia też są bardzo smaczne, Nie wiem dlaczego tak mało popularne:)
Pięknie wygląda chyba musze zrobic zeby sprawdzic jak smakuje:D
Kawa, rum… to lubię. Zapisuję do zrobienia 🙂
Przypomina mi tiramisu :)Musi smakować wspaniale 🙂
To jest ciasto na zaspokojenie chęci na coś słodkiego. Na teraz. Masz ochotę – masz ciasto:)
pyszne słodkości u Ciebie 😀
coś w sam raz dla mnie:D uwielbiam tego typu ciasta, a kawoszem jestem od zawssze:)
Od razu pomyślałam o tiramisu, jak tylko na nie spojrzałam. 🙂 Wygląda bardzo smakowicie i lekko!
Coś w sam raz dla mojego M:) Ja także chętnie się skuszę:)
Ale fajowskie ciacho! a dla takiego kawo- pijca jak ja to prawdziwa gratka 😀
Puszyste i delikatne… cudne 🙂
Podoba mi się !
Heh, tyle komentarzy i jak dla mnie wszystkie bezużyteczne. Nikt nie wypróbował przepisu… Np. jak smakuje z innym alkoholem?