Ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe (babka jogurtowa)Ciasto jogurtowe (babka jogurtowa) to jedno z najprostszych ciast jakie znam. Nie potrzebuje miksera, a nawet szklanki! Wszystkie składniki będziemy odmierzać kubeczkiem od jogurtu. To najlepszy wypiek na początku kulinarnej drogi. Szczególnie polecam, aby nauczyć tego przepisu dzieci. Nasza rola będzie się wtedy ograniczać tylko do wstawienia i wyjęcia ciasta z piekarnika. Podaję przepis podstawowy, ale oto co możemy zrobić z tym ciastem dodatkowo (do wyboru): dodać rodzynki, dodać kakao do połowy ciasta i zrobić zebrę, dodać skórkę otartą z cytryny, dodać owoce, polać polewą, przełożyć bitą śmietaną i wiele innych. Tak więc to bardzo uniwersalny placek i do tego bardzo smaczny.

Składniki:

  • mały kubeczek jogurtu naturalnego (170-200 g)
  • 3 kubeczki (od jogurtu) mąki pszennej
  • 1,5 kubeczka (od jogurtu) cukru
  • 1 kubeczek (od jogurtu) oleju roślinnego
  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią lub wanilinowego

Na początku wlewamy do miseczki jogurt. Nie wyrzucamy kubeczka, tylko napełniamy go olejem roślinnym, po czym dodajemy do jogurtu. Wbijamy do masy 3 całe jajka. Lekko mieszamy łyżką. Myjemy kubeczek po jogurcie, wycieramy i do drugiej miseczki odmierzamy 3 kubeczki mąki. Dodajemy do mąki proszek do pieczenia, półtora kubeczka cukru, cukier wanilinowy i dokładnie mieszamy. Teraz składniki „mokre” wlewamy do „suchych”. Mieszamy łyżką (nie mikserem), aż składniki się połączą. Wlewamy do niewielkiej formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obtoczonej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C  na 40-50 minut (gdy jogurt był rzadki, może być dłużej). Musimy sprawdzać czy ciasto się upiekło patyczkiem (gdy jest suchy, znaczy że ciasto gotowe).

Ciasto jogurtowe (babka jogurtowa)

Pierwszy raz na przepis na ciasto jogurtowe natknęłam się na blogu Asi z Kwestii Smaku, która dostała go od znajomej Francuzki (we Francji ciasto to jest bardzo popularne).

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

56 Odpowiedzi na Ciasto jogurtowe

  1. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    Przepyszne ciasto, do tego wyjątkowo proste. Okazało się, że wychodzi nawet osobom, które nie mają talentu do pieczenia tak jak ja 😉 Pozdrawiam i życzę Wszystkim SMACZNEGO 🙂

  2. Natalia - Poezja Smaku Francesca napisał/a:

    Przepyszne i bardzo proste do zrobienia:) Kolejny genialny przepis z tej strony:)

  3. Natalia - Poezja Smaku Iza napisał/a:

    Dałam tylko jeden kubek cukru bo wydawało mi się,że dwa to za dużo.Ciasto pyszne.

  4. Pingback: Najprostszy placek z malinami | Poezja smaku

  5. Natalia - Poezja Smaku J.C. napisał/a:

    Piotruś zrobił to ciasto. Nam siedziało 1h20min:)

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Czas na pewno będzie zależał od wielkości blaszki i jak napisała pod spodem Marta od gęstości użytego jogurtu 🙂 Ale przyznam, że tak długo jeszcze mi się nigdy nie piekło, mam nadzieję że wyszło 🙂

  6. Natalia - Poezja Smaku Marta napisał/a:

    Ja już piekłam dwa razy. Super przepis – moja 5-letnia córka robi jogurciaka już prawie sama:) Odkryłam, że długość pieczenia uzależniona jest od jogurtu. Pierwszy raz zrobiłam z lejącej Activii i ciasto siedziało 65 minut w piekarniku. Drugi raz zrobione zostało z gęstego jogurtu z Lidla i piekło się tylko 45 minut. W obu przypadkach wyszło bardzo dobre, bez przykrej niespodzianki w postaci zakalca;) Ja dodaję 1 kubek cukru, nie jest wtedy za słodkie.

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Bardzo się cieszę 🙂 Dziękuję, za dobrą radę z jogurtem! U mnie czas był też zależny od wielkości blaszki.

  7. Natalia - Poezja Smaku Arleta napisał/a:

    Dzisiaj upiekłam to ciasto, jest szybkie i pyszne, smakowało wszystkim:) Użyłam gęstego jogurtu 210g , piekłam 50min i wyszło doskonałe:) Następnym razem może dam troszkę mniej cukru;D

  8. Natalia - Poezja Smaku Dorota napisał/a:

    rewelacyjne ciasto,dziś zrobiłam z pomocą rocznego synka :o)) naszej 4-osobowej rodzince i gościom smakował. Super szybkie i proste a jakie pyszne!!!!!!!!!

  9. Natalia - Poezja Smaku ank napisał/a:

    czy można zamiast naturalnego jogurtu dodać owocowy ?proszę o odpowiedź

  10. Natalia - Poezja Smaku SmakoWirówka napisał/a:

    W końcu trafiłam na przepis na ciasto jogurtowe, z którego nie wychodzi zakalec. Mimo, ze delikatnie zmodyfikowałam to ciasto wyszło rewelacyjne, chociaż po ostatnich przejściach z ciastem jogurtowym cieszę się niezmiernie, że w ogóle wyszło. Dziękuję za prosty przepis! Pozdrawiam

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Wygląda na pulchniutkie, bardzo się cieszę 🙂

    • Natalia - Poezja Smaku SmakoWirówka napisał/a:

      Jest bardzo puszyste. Następnym razem będę je piekła krócej, gdyż teraz bałam się zakalca i trochę je przetrzymałam przez co skórka jest za bardzo zarumieniona. Ale samo ciasto rewelacja 🙂

  11. Natalia - Poezja Smaku Basia napisał/a:

    Ciasto szybkie i proste! Zrobiłam na jego bazie mufinki z jagodami! Rewelacja!!!

  12. Natalia - Poezja Smaku Edyta napisał/a:

    Komentarze bardzo zachęcają mam nadzieje że będzie wilgotne to ciacho chyba upiekę pytanko czy można dołożyć owoce ? nie wyjdzie zakalec ? Jak kupowałam ostatnio to na wierzchu było coś jak cienka warstwa galaretki .

  13. Natalia - Poezja Smaku Edyta napisał/a:

    a jeszcze pytanko pieczemy z termoobiegiem ? czy góra i dół jak ?

  14. Natalia - Poezja Smaku Edyta napisał/a:

    właśnie jest w piekarniku i chyba będzie zakalec bo dałam dużo owoców i nie obtoczyłam w mące 🙁 Teraz przeczytałam odpowiedz.Nastawiłam piekarnik góra dół bez termoobiegu teraz nie
    wiem czy zmieniać ? czy niech się dzieje wola nieba ….

    • Nie zmieniaj, bez termoobiegu będzie piekło się tak jak w przepisie ok. 40-50 minut (mozna sprawdzać patyczkiem). Jeśli owoce nie mają bardzo dużo wody to nie powinien wyjść zakalec – nawet bez obtoczenia w mące. To ciasto jest dość odporne. Ja dodaję często owoce i jeszcze nigdy się nie zrobił (układam tylko na wierzchu) :). W każdym razie trzymam kciuki!

  15. Natalia - Poezja Smaku Edyta napisał/a:

    Ja też 🙂 Powiem szczerze przepis super bardzo szybki i nie trzeba miksera .To nie to że go nie mam ale mój mąż wrócił z pracy po dobie pracy i śpi a ja nie muszę go budzić hałasem miksera. Wstanie i mam nadzieje że będzie miła wyrośnięta niespodzianka :)Dam znać jak wyszło Pozdrawiam

  16. Natalia - Poezja Smaku eska napisał/a:

    Ciasto smaczne i bardzo proste do zrobienia, moi synkowie też je czasem robią z moją pomocą i zawsze się udaje. Cukru biorę max. 1 kubek. Czasem też zmniejszam ilość oleju ale i mąki też wtedy. Ostatnio piekę dodając do masy posiekaną białą czekoladę – rewelacja. Dziś dałam paskami białą, mleczną i gorzką czekoladę a na końcu owoce i zobaczę, który kawałek posmakuje nam najbardziej. Tylko czekoladę układam w środku (warstwa ciasta, czekolada i na to znów warstwa ciasta) bo sprawdziłam, że jak czekolada dotyka do blachy lub jest na wierzchu, to się trochę przypieka. No i oczywiście cukier puder do posypania. Pycha!

  17. Natalia - Poezja Smaku agi napisał/a:

    Torba borba, ósme smake, zaraz zrobię coś ze smakiem, potem cyknę fajną fotkę i być może w tym konkursie, jak mi coś wpadnie, to będzie cudnie 🙂 Jedno z moich ulubionych ciast, nie dosyć że szybko i bezproblemowo się je robi, to smakuje obłędnie. Pozdrawiam 🙂

  18. Natalia - Poezja Smaku Patrycja napisał/a:

    Przepyszne ciasto.Uwielbiam piec,a jogurtowe robi się łatwo i wychodzi przepyszne.
    Zrobiłam z truskawkami,ale nawet bez nich ciasto jest super 🙂

  19. Natalia - Poezja Smaku madda napisał/a:

    po dodaniu skórki otartej z 1 cytryny i soku z niej ciasto wychodzi jeszcze lepsze 🙂

  20. Natalia - Poezja Smaku Kamila napisał/a:

    Błyskawiczne, pyszne ciasto! 🙂 Polecam każdemu, zwłaszcza jak po kimś chodzi ochota na szybkie coś słodkiego 🙂

  21. Natalia - Poezja Smaku tami napisał/a:

    superowe mieciutkie ja zrobilam z olejkiem cytrynowym mniammmmmmmm

  22. Natalia - Poezja Smaku agutek76 napisał/a:

    Dałam mąkę orkiszową pełnoziarnistą, cukier trzcinowy, sok i otartą skórkę z cytryny… Niebo i święci anieli niech zazdroszczą, dziękuję, genialny w swej prostocie przepis 🙂

  23. Natalia - Poezja Smaku Dorota M. napisał/a:

    Witam. Ciasto upiekłam wczoraj. Przepis prosty, wyszło przepysznie 😉 następnym razem spróbuję dodać owoce

  24. Natalia - Poezja Smaku Marzena napisał/a:

    Hej robiłam ciasto raz wyszło mi swietnie teraz robiłam drugi i trzeci raz i lipa nie popisałam sie bo wyszedł zakalec, pomocy co robię zle podpowiedzcie cos dlaczego wychodzą zakalce??

    • Trzeba mieszać łyżką, nie mikserem to najważniejsze aby nie było zakalca. Jeśli mimo to się robi, spróbuj użyć jajek i jogurtu w temperaturze pokojowej. Czasem gdy składniki z lodówki są bardzo zimne ciasto dostaje szoku temperaturowego – choć przyznam, że z jogurtowym nigdy mi się to nie zdarzyło

  25. Natalia - Poezja Smaku ania napisał/a:

    mi zawsze wychodzi chrupiąca skórka na wierzchu i na dole,chciałam piec krócej ale jeszcze było surowe,czy jogurtowe ma do tego tendencje??u Pani tez tak jest? srodek mieciutki i pulchny

  26. Natalia - Poezja Smaku Majutka napisał/a:

    Ciasto wyborne! Pulchne, wilgotne, a skórka chrupiąca:-). Ja jeszcze nie piekłam, bo to ciasto samodzielnie przygotowała moja prawie 10-letnia córka! Pomoc ograniczyła się jedynie do dyktowania proporcji. Może następnym razem córka pozwoli mi zrobić to ciasto;-)

  27. Natalia - Poezja Smaku Monia napisał/a:

    Czy można na wierzch dodać ugotowany budyń ?

  28. Natalia - Poezja Smaku dorota napisał/a:

    zrobilam to ciasto,,bylo bardzo dobre..napewno zrobie jeszcze raz

  29. Natalia - Poezja Smaku Renata napisał/a:

    Dziękuję pięknie za przepis, pyszne i co najważniejsze bardzo wilgotne ciasto 🙂 wrzuciłam dosyć duże kawałki jabłek , co chyba obciazylo ciasto, jednak wyrosło i jest pyszne. Pozdrawiam

  30. Natalia - Poezja Smaku Magdalenka napisał/a:

    Ciasto przepyszne a nie jestem najlepszym cukiernikiem na świecie. U nas kokosowo-kakaowe

  31. Natalia - Poezja Smaku małgosia napisał/a:

    Witam! Mam kilka pytań: na jogurt o wadze 150 g dać 2 czy 3 jajka; ile wtedy proszku do pieczenia; czy można to ciasto upiec w formie muffinek ? Bardzo dziękuję za odpowiedzi. 🙂

  32. Natalia - Poezja Smaku Kaja napisał/a:

    Witam! Pieklam ciasto jogurtowe z tego przepisu nie raz – rewelacja! !! Teraz chce dodac jabkla świeże w niewielkich kawalkach. Jaka opcja bedzie lepsza? Jabka na wierzchu ciasta czy w srodek (tzn czesc ciasta dac na dno blaszki, wyłożyć jabłka i na te jablka reszte ciasta)??? Pozdrawiam

  33. Natalia - Poezja Smaku wiola napisał/a:

    Witam

    • Natalia - Poezja Smaku wiola napisał/a:

      Czy olej rzepakowy może być do tego ciasta ?

    • Tak – będzie najlepszy

    • Natalia - Poezja Smaku wiola napisał/a:

      Dziękuję . Ciasto upiekłam tylko nie urosło …może przez zimne składniki jak Pani wcześniej wspomniała .. Ale za późno przeczytałam . Dodałam jeszcze cukier trzcinowy. Teraz ostygnie i ciekawa jestem smaku ! 🙂 pozdrawiam

  34. Natalia - Poezja Smaku wiola napisał/a:

    Mimo wszystko …Wyszło pyszne . 🙂

  35. Natalia - Poezja Smaku Magda napisał/a:

    Jaki wymiar to „niewielka forma”, w jakiej Pani piekła? Na zdjęciu głównym wyszło ładne wysokie

  36. Natalia - Poezja Smaku Magda napisał/a:

    Czy masa ma być gęsta przed „wylaniem” do formy? Taka mi wyszła i nie wiem czy to nie jakiś mój błąd..c

    • Gęstość masy w dużej mierze zależy od gęstości jogurtu (są zupełnie rzadkie i bardzo gęste) – każda będzie prawidłowa

    • Natalia - Poezja Smaku Magda napisał/a:

      Pani Natalio, ciasto się upiekło, ale trzymałam w piekarniku dłużej (do suchego patyczka). Na wierzchu położyłam morele i maliny. Wszystkim bardzo smakowało , będę testować inny przepisy. Dziękuję

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)