Ciasto… gotowane!

Babka gotowanaFormy do gotowanego ciasta mają zapewne jeszcze nasze babcie. Dziś mało kto pamięta, że można w niej ugotować przepyszną, wilgotną i wysoką babkę. Kiedyś było to popularne ciasto. Razem z Markiem zeszliśmy całą Warszawę w poszukiwaniu formy na to niezwykłe ciasto. Panie w sklepach wybałuszały oczy i traktowały nas jak idiotów 🙂 Suma sumarum zamówiliśmy formę na Allegro. Było warto. Babka jest niesamowicie wilgotna, nawet po kilku dniach jest pyszna, a do tego łatwo się ją przyrządza.

Składniki:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • 2 kieliszki wódki
  • 2 czekolady deserowe

Rozdzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę na sztywno. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia. Ucieramy żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Stopniowo dodajemy przestudzone masło. Dodajemy mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia, a na końcu wódkę. Miksujemy. Teraz delikatnie należy dodać pianę i mieszać łyżką. Ciasto wlewamy do specjalnej formy do gotowania ciast.  Formę wstawiamy do gotującej wody, tak aby woda do połowy zakrywała formę. Gotujemy pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Gdy babka przestygnie rozpuszczamy w mikrofalówce lub na parze dwie czekolady z łyżką masła i dokładnie smarujemy nimi ciasto.

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

12 Odpowiedzi na Ciasto… gotowane!

  1. Natalia - Poezja Smaku Iza napisał/a:

    uwielbiam babke gotowaną…przypomniałaś mi jak będę u rodziców pożyczę też forme i zrobię

  2. Natalia - Poezja Smaku Maggie napisał/a:

    Moja Mama miala taka forme i czasem robila gotowana babke. Oj, pyszna byla (choc nie wygladala tak bosko jak twoja, ale psssst ;))

  3. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Wygląda pięknie, ale nigdy nie jadłam gotowanej baby… To taka jakby baba piaskowa tylko gotowana, tak? 😉

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Tak, ale zdecydowanie bardziej wilgotna 🙂 warto spróbować 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku mojetworyprzetwory napisał/a:

    Wygląda wspaniale! Bardzo smakowite wydanie!

  5. Natalia - Poezja Smaku kuchennefascynacje napisał/a:

    Ciasto prezentuje się wybornie a takie formy już coraz częściej można kupić w sklepie. Moja mama zaopatrzyła sie w taką własnie okolicznym sklepie.

  6. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Przepiękna !

  7. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    Wygląda przepysznie 🙂 Pozdrawiam

  8. Natalia - Poezja Smaku anna napisał/a:

    jaki jest rozmiar babki formy..?16 cm?

  9. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    Pyszna babeczka do niedzielnej kawusi:)))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)