Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Ciasto drożdżowe bez wyrabianiaTak jak istnieje i w magiczny sposób działa szarlotka sypana, tak i istnieje sypana wersja ciasta drożdżowego. Przepis dostałam od babci. Drożdżówka bez wyrabiania jest bardzo prosta, trochę inna w smaku od tradycyjnej, ale biorąc pod uwagę fakt, że praktycznie nie mamy z nią nic do roboty, to można się nią zachwycić. W zależności od upodobań możemy dać pod kruszonkę owoce. Ja dałam 500 g jagód, ale możemy użyć dowolnych owoców lub z nich zrezygnować.

Składniki:

  • 10 dag drożdży (standardowa kostka)
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 roztrzepane jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 3/4 szklanka mleka
  • 4,5 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • owoce: jabłka, jagody, truskawki, śliwki lub inne

Kruszonka:

  • 0,5 kostki masła (100g)
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki cukru pudru

Do ciasta najlepiej użyć dużej miski z szerokim dnem. Na całej powierzchni dna rozkruszamy drobno drożdże. Następnie posypujemy je drobnym cukrem i cukrem waniliowym. Na to wylewamy roztrzepane jajka (mogą być roztrzepane widelcem, ale polecam mikserem). Na jajka wlewamy olej, a następnie lekko ciepłe mleko. Posypujemy całość równomiernie mąką. Na końcu dajemy na wierzch szczyptę soli. Nie można mieszać, należy zachować też podaną kolejność. Ciasto odstawiamy nakryte ściereczką na 3 godziny. Po tym czasie zawartość miski należy wymieszać (najlepiej chwilkę mikserem) i przełożyć do blachy wyłożonej papierem (moja miała 24x28cm). W blasze zostawić jeszcze na 30 min. W tym czasie robimy kruszonkę rozcierając wszystkie składniki palcami do uzyskania jednolitych okruchów. Na ciasto wykładamy owoce (kwaśne możemy wymieszać z cukrem i np. cynamonem) i posypujemy na wierzchu kruszonką. Ciasto drożdżowe bez wyrabiania wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy na 180 stopni i pieczemy ok. 30-40 minut (najlepiej je obserwować).

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

63 Odpowiedzi na Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

  1. karmel-itka napisał/a:

    my, w moim domu, nazywamy to ciasto „LENIWIEC”.
    Jest świetne i nie ma, zawsze wyjdzie!

  2. Dzikowiec napisał/a:

    Ale smacznie wygląda!

  3. ladylaura. napisał/a:

    Super ,slyszalam o nim,ale nigdy nie robilam,chetnie zrobie z twojego z przepisu,pozdrawiam.

  4. Ola in the kitchen napisał/a:

    Ciasto idealne dla takich leniuszków jak ja 😀

  5. Patyska napisał/a:

    Takiego nie robiłam… wygląda fajnie 🙂

  6. hahaha, ciasto dla leniuszków i dla mnie (w życiu sie nie przyznam do tej żyłki)

  7. Małgosia napisał/a:

    O właśnie, kiedyś, zanim stałam się maniakiem kulinarnym dość często piekłam drożdżowe według podobnego przepisu. W sam raz na moje dzisiejsze lenistwo 🙂

  8. Łucja napisał/a:

    świetne 🙂 zapisuję do zrobienia!!

  9. Mój ulubiony sposób na drożdżowe ciacho 😀 Wygląda pysznie !

  10. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Ja już się zachwycam, mimo, że jeszcze jej nie spróbowałam 🙂

  11. ula napisał/a:

    Polecam to ciasto drożdżowe bardzo szybko się robi z tym że ja wszystkie składniki mieszam i pozostawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1-1.5 godziny i wkładam do piekarnika niezbyt nagrzanego ono jeszcze podrośnie i piekę ok. 40 minut

  12. Majana napisał/a:

    Wygląda cudnie! Zjadłabym kawałek takiego pysznego ciacha 🙂

  13. Ania napisał/a:

    świetne, pierwsze słyszę o tym cieście:D w sam raz dla mnie:)
    Ps. gotowanie za głosowanie już trwa:)

  14. lutka40 napisał/a:

    JAK DLA MNIE -TO NORMALNIE BOMBA !!!

  15. Samantha napisał/a:

    Myslę, że wspaniałe ciasto dla wygodnych, ale wygląda bardzo apetycznie 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

  16. Ervisha napisał/a:

    Też robię i lubię ale mam troche inny przepis 🙂 Inne proporcje skladników 🙂

  17. AnnaA-G napisał/a:

    Pyszności:):)

  18. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Wspaniale wygląda z tymi jagodami :)!

  19. Magda111 napisał/a:

    ale świetne ciacho będę musiała wypróbować , nie przepadam za wyrabianiem ciasta drożdżowego;)

  20. urszula napisał/a:

    Można to wszystko przygotować w plastikowej misce,bo tylko taką mam dużą miskę.Ula

  21. Fiora napisał/a:

    Upieklam z bratanicami,tylko dodalam sliwek,wszystko wspolnie i sie udalo:))) palce lizac:D

  22. urszula napisał/a:

    Blacha 24 na 28 to wymiary góry czy dołu blachy?

    • Wiesz, że nie pamiętam? Chyba mierzyłam górę, ale to nie istotne – bo blacha powinna mieć po prostu zbliżone wymiary – tylko ciasto może być wyższe lub niższe w innych blaszkach

  23. Ela napisał/a:

    Drożdżówka wspaniała!
    Pierwszy raz udało mi się zrobić bez zakalca. Warto było poczekać na efekt końcowy 😉
    Delikatna, rozpływa się w ustach – na ostatnie słoneczne dni jesieni taki lekki powiew lata, Delikatnie posmarowane masełkiem, jeszcze cieplutkie powoli znika w brzuszkach rodzinki.

  24. lacki napisał/a:

    Chciałbym zauważyć, że jak się włoży do zimnego piekarnika to się nie upiecze przez te 30 minut. Warto nastawić jakąś wyższą temperaturę. A mi się właśnie drożdżówa piecze, z brzoskwiniami, już pachnie.

    • Jest napisane ok. 30-40 minut. To zależy jak szybko nagrzewa się nam piekarnik, bo swoją wyciągnęłam już po 25 minutach – pamiętaj, że przepieczone drożdżowe będzie suche, najlepiej obserwować 🙂

  25. tercia napisał/a:

    witam mam piekarnik gora i dol jak mam nastawic prosze o podpowiec

  26. helena541 napisał/a:

    Wstawić to ciasto na środkową półkę? i jeszcze jedno jaką mąkę użyć do tego ciasta?

  27. helena541 napisał/a:

    Ten czas pieczenia 30-40 min to liczyć od momentu nagrzania piekarnika 180 stopni,czy od momentu włożenia ciasta do piekarnika

  28. majka44kc napisał/a:

    Wszystko ładnie pięknie, ale nie widzę nigdzie temperatury w jakiej piec to ciasto??

  29. Rybka napisał/a:

    Ciasto wspaniałe! Zawsze unikalam drożdżowego, bo meczylo mnie to wyrabianie i klejenie do ręki. Tutaj wielka niespodzianka! Szybkie i pyszne ciasto wyszło mi bez zakalca . Ja dodałam maliny, choć pestki mogą komuś przeszkadzać. No i następnym razem dam trochę więcej cukru, bo jednak jest nieslodkie jak dla mnie. I nie nagrzewalam wcześniej piekarnika, od momentu włożenia ciasto w piecu było przez 40 minut.

  30. Rybka napisał/a:

    I jeszcze jedno, zrobiłam na próbę z polowy porcji, wyszło ni na cala formę keksówke. Pięknie wyrosło. Piekarnik od włączenia nagrzal się do 180 at po jakiś 5 – 7 minutach. Funkcja gora- dół, poziom środkowy 😉

  31. Beata napisał/a:

    Świetny przepis:) moje dzieło wyglada tak

  32. Pingback: Truskawki - sezon rozpoczęty! - kochajmnieczule

  33. Nuśka napisał/a:

    Bardzo smaczny. Niedawno wyciągnęłam z pieca. Piekłam zgodnie z przepisem 35 min. Placek wyrósł wysoki, jest puszysty i wilgotny. Następnym razem dodam jeszcze więcej owoców. Cukru dałam tyle co w przepisie i dla mnie jest ok. Jutro zrobię jeszcze polewę z lukru. 😀 To że się przy nim człowiek nie namęczy – bezcenne!

  34. Erza531 napisał/a:

    Świetny przepis 🙂 Mam pytanko: czy ta łyżka cukru waniliowego jest naprawdę konieczna? Czy jej brak ma jakiś szczególny wpływ na ostateczne ciasto?

  35. Kasuawa napisał/a:

    witaj, piekę po raz drugi Twoje drożdżowe ale z 3/4 porcji, nie mam tylu brzuszków 😉
    jest pyszne i szybkie, tylko najpierw wyrasta jak głupie do brzegów, później brzegi piękne, złociutkie a środek klapnie i blaszka. nie dopieka się. co robię źle? temperatura niby okej, po 25 minutach ciastem pachnie w całym mieszkaniu, brzegi.. piękne. tylko środek jakiś taki.. wyśrodkowany. pomocy! pozdrawiam, K.

  36. Karmelkowa napisał/a:

    Wygląda pysznie, aż chce się piec 🙂 Mam tylko jedno pytanie – pieczesz na termoobiegu czy sama góra- doł?

  37. Ala napisał/a:

    Początkowo robiłam wg przepisu.A potem dałam odwrotnie : 3/4 szklanki oleju i 1 szklankę mleka i wyszło jeszcze lzejsze i mniej tłuste. Ponieważ lubie by ciasto pachniało troszeczkę, wiec dodaję utartej zamrozonej cytryny i pomarańczy . Spróbujcie.

  38. Jesion napisał/a:

    Ciasto ok. Mam już swoje lata (63) i sporo ciast uciekła, ale to ciasto jest alternatywą dla osób słabych. I jest pyszne dzięki.

  39. Patrycja napisał/a:

    Ciasto robiłam kilkakrotnie.Raz zrobiłam według przepisu zamieniając jednak olej na masło,smakowało identycznie jak wtedy ,gdy wyrabiam je tradycyjnie i czekam tylko do wyrośnięcia.Z masłem smakuje obłędnie.To najlepszy drożdżowiec jaki jadłam.

  40. Dorota K. napisał/a:

    Piekłam juz drożdżówkę z tego przepisu nieraz, jest bardzo pyszna

    • Dorota K. napisał/a:

      W sobotę upiekłam to ciasto z jabłkami i budyniem 🙂 wyszło pyszne 🙂

  41. aniutek napisał/a:

    mniam ,mniam, ledwo co upieczone ze śliweczkami, dla mnie tylko ciut mało słodkie, ale jest rewelacja szczególnie dla zapracowanej mamy z pięciolatkiem, dzięki za super przepis

  42. aniutek napisał/a:

    a mam jeszcze pytanie czy zamiast oleju można dać roztopione masło w takiej samej proporcji?

  43. aniutek napisał/a:

    dzięki, to rzeczywiście prawdopodobne więc nie będę próbować, a ciasta już połowy nie ma 🙂 jakoś tak szybko znika….pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)