Ciasto Delicja siostry Anastazji

Wypieki słynnej siostry Anastazji, które ukazywały się do tej pory na blogu, były zawsze przez Was chętnie oglądane. Przygotowuje ona domowe, pyszne i zupełnie wyjątkowe ciasta własnego autorstwa. Tym razem przedstawiam Wam jej ciasto o uroczej nazwie Delicja. Jest to placek warstwowy z galaretką w środku. Nazwa nawiązuje oczywiście do popularnych delicji, ale z powodzeniem może odnosić się także do smaku. Idealny deser na przyjęcia, urodziny i imieniny.

Ciasto delicja siostry AnastazjiCiasto I:

  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kakao

Ciasto II:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 1/2 litra mleka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 1/2 kostki masła (100 g)
  • 1/2 kostki margaryny (125 g)
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • dodatkowo: czerwona galaretka
  • dodatkowo: tabliczka gorzkiej czekolady

Przygotowujemy ciasto pierwsze (ciemne): Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy pianę z białek, a następnie powoli dodajemy cukier, ciągle ubijając. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Na końcu powoli dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przelewamy do dużej prostokątnej formy i pieczemy w 170°C przez około 30-35 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu placek dzielimy w połowie na dwie części (jak tort).

Pieczemy drugie ciasto (jasne), w niemal identyczny sposób. Oddzielamy żółtka od białek, ubijamy pianę, dodajemy powoli cukier, następnie stopniowo po jednym żółtku, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem. Pieczemy w takiej samej temperaturze przez 20-25 minut. Studzimy.

W czasie gdy ciasta się pieką możemy przygotować galaretkę i masę. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawiamy do zgęstnienia. Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki – resztę zagotowujemy. W odlanym mleku rozpuszczamy oba budynie i wylewamy je na gorące mleko. Mieszamy, aż zgęstnieją. Studzimy. Masło i margarynę ucieramy mikserem razem z cukrem. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do wykończenia.

Przełożenie ciasta: 1 placek ciemny smarujemy połową masy, a następnie w jasnym biszkopcie musimy wykroić dziurki szklanką – to będą nasze delicje. Kładziemy „dziurawe” ciasto na krem, a w dziurki wlewamy wcześniej przygotowaną czerwoną galaretkę. Odstawiamy ciasto do lodówki, by galaretka jeszcze trochę zastygła, a następnie smarujemy ciasto kolejną warstwą kremu i przykrywamy ciemnym ciastem. Wierzch ciasta smarujemy rozpuszczoną czekoladą. Przed podaniem Delicja musi się schłodzić przez co najmniej godzinę w lodówce.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

25 Odpowiedzi na Ciasto Delicja siostry Anastazji

  1. Patyska napisał/a:

    Nie znam ciast siostry Anastazji, ale jeśli wszystkie są w stylu tej delicji, to muszą być fajne, takie jak w cukierni w małym miasteczku. Wakacje, dzieciństwo… 🙂

    • Natalia napisał/a:

      Tak, to typowe ciasta babcine czy ciocine 🙂 Na blogu jest jeszcze jej Marysieńka i Rafaello

    • malgosia napisał/a:

      robilam ten placek na niedziele i niestety jestem rozczarowana..budyn za gesty..placek kakaowy troche bezsmakowy…inaczej go sobie wyobrazalam

    • Natalia napisał/a:

      Przykro mi Małgosiu, może coś się nie udało? Ważne aby nie przesuszyć placka w piekarniku – musi być wilgotny

  2. Dzikowiec napisał/a:

    Ja też nie robiłam ciast siostry Anastazji, ale wiele dobrego o nich słyszałam. Delicja wygląda wybornie!

  3. Nashelly napisał/a:

    Uwielbiam siostrę Anastazję – nie dość, że ma świetne pomysły, to jeszcze… nie baczy na kalorie 😀 Kolorowe, oryginalne ciasto, pycha 😀

  4. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Ciasto Delicja znałam w wersji bez czekolady na wierzchu. Wygląda pysznie, uwielbiam je;)

  5. ugotujmyto.pl napisał/a:

    O przepisach siostry Anastazji słyszałam ale jeszcze nic nie przygotowałam…a ciasto Delicja jest teraz pierwsze w kolejce;)!

  6. wiosenka27 napisał/a:

    Wspaniale wygląda i kojarzy się z angielskim słowem „delicious”:)

  7. Ola in the kitchen napisał/a:

    I jak fajnie wygląda 😀

  8. Kokilka napisał/a:

    no no… wygląda przesmacznie – jak z najlepszej cukierni 🙂

  9. Wygląda przepysznie, nie robiłam jeszcze nigdy ciast z przepisów siostry Anastazji, muszę kiedyś jakieś zrobić 🙂

  10. lutka40 napisał/a:

    Pięknie Ci wyszło ! Bardzo apetycznie wygląda

  11. lovingit.pl napisał/a:

    Ho ho, ile jajek!… 🙂 Wygląda rzeczywiście apetycznie, jak z kawiarni. A widzę, że w masie jest pół kostki masła i pół kostki margaryny – jaka jest różnica (tzn. między masłem a margaryną wiem 😉 – ale zastanawia mnie, dlaczego w niektórych przepisach występuje masło, a w innych margaryna, a tutaj nawet po połowie. Czy to jest podyktowane czymś konkretnym, chodzi o smak, konsystencję?

    • Natalia napisał/a:

      Ja osobiście najbardziej lubię masy na maśle. Choć znam osoby wolące masy margarynowe. Zazwyczaj jednak używa się margaryny – bo jest tańsza. Połączenie masła z margaryną to kompromis między smakiem i ceną 🙂 Najlepiej kierować jednak się własnym smakiem i używać ulubionego tłuszczu 🙂

      Co do walorów zdrowotnych – podobno masło jest zdrowsze niż margaryna.

      Jeśli chodzi o najlepsze tłuszcze – to wbrew powszechnej opinii najlepszy jest zwykły olej rzepakowy – dlatego najlepszy tłuszcz do ciast (do mas się niestety nie nadaje) to olej. Ciasta na oleju są też znacznie wilgotniejsze.

  12. Samantha napisał/a:

    Choć nie znam tego ciasta, ale wygląda bardzo efektownie i przepysznie, znakomity deser 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

  13. Ania napisał/a:

    delicji nie lubię, ale na ciacho bym sie skusiła:)

  14. Majana napisał/a:

    Natalio, ciasto prezentuje się znakomicie. Bardzo ciekawe 🙂

  15. xcookiemonsterx napisał/a:

    Wygląda przepysznie 🙂 a ja do tego tak bardzo lubię delicje 🙂

  16. KucharzyTrzech napisał/a:

    PIekne ciasto!. Uwielbiam ciasta Siostry Anastazji 🙂

  17. Beresha52 napisał/a:

    Denerwuja mnie tr wszystkie komentarze że ładnie wygląda i takie ble ble .Trzeba najpierw upiec a póżniej komentować.Piekłam i polecam.

  18. SUZANA napisał/a:

    Jeszcze nie robiłam ;zapisuję 😉 a zapraszam na kilka moich sprawdzonych ciast S.Anastazji

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)