Ciasto cukiniowe z czekoladą i orzechami

Ciasto cukinioweNie sposób było patrzeć obojętnie na oryginalny cukiniowo-limonkowy tort Samanthy. Od razu wiedziałam, że kiedyś wezmę się za ten przepis! Choć do cukinii zaproponowałam orzechy i czekoladę to mam nadzieję,  że ta wersja jest równie pyszna. Mi ciasto bardzo przypadło do gustu – wyjątkowo wilgotne, trochę piernikowe z pysznymi kawałkami czekolady. Jeśli jednak ciasto z cukinii to dla was abstrakcja, polecam inny warzywny placek – ciasto marchewkowe.

Składniki:

  • 2 szklanki tartej cukinii (ok. 2-3 sztuki)
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego (może być też zwykły)
  • 1 mała torebka cukru wanilinowego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do piernika
  • 1/2 szklanki zmielonych migdałów lub orzechów
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 posiekana tabliczka deserowej lub gorzkiej czekolady

Cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach, natomiast czekoladę i orzechy włoskie siekamy na mniejsze części. Jajka ubijamy mikserem na puszystą masę z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy olej. Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą i cynamonem. Powoli dodajemy do ciasta – ubijając. Cukinię wyciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do ciasta. Wsypujemy mielone migdały/orzechy oraz pokrojone orzechy włoskie i czekoladę. Mieszamy. Pieczemy ok. 1 godziny w 170ºC. Ja piekłam w dużej, poszerzonej keksówce.

Ciasto cukiniowe


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

15 Odpowiedzi na Ciasto cukiniowe z czekoladą i orzechami

  1. Samantha napisał/a:

    Doskonały pomysł, z czekoladą i orzechami na pewno jest rewelacyjnie pyszne ! Dziękuję i cieszę się, że mogłam być dla Ciebie inspiracją tego wspaniałego ciasta ;)

  2. Dzikowiec napisał/a:

    Uwielbiam warzywne ciasta. Z cukinią jeszcze nie próbowałam, ale po Twoim wpisie z pewnością zrobię to szybko :) Przepięknie wygląda!

  3. Aneta napisał/a:

    Ciasto marchewkowe już robiłam, ale takiego z cukinią jeszcze nie. Bardzo ciekawy przepis;)

  4. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Ja jestem otwarta na takie propozycje. Niedawno odkryłam ciasto marchewkowe i jest boskie, więc czemu nie cukiniowe, tym bardziej, że jest napakowanie aromatycznymi przyprawami, orzechami i czekoladą.

  5. Majana napisał/a:

    Mniam, jak pysznie wygląda! :)
    Cukinia + orzechy = pychota :)

  6. Patyska napisał/a:

    Wracam z wywczasu, a tu takie cuda, że aż chce się pichcić! ;)

  7. Ola napisał/a:

    warzywa w słodkościach i jeszcze te orzechy… niebo w gębie

  8. kuchenny bałagan napisał/a:

    Nigdy nie jadłam ciasta cukiniowego, jedyne warzywne szaleństwo to marchwiak ;)

  9. Rybka zwana Martą napisał/a:

    Marchewkowca już próbowałam, ale cukiniowe ciasto stanowi dla mnie wyzwanie. Myślę, że podobnie jak Ty, niedługo je wypróbuję. Nawet mam chyba jakąś cukinię na warsztacie – tzn. w kuchni:)

  10. Joanna napisał/a:

    A mąka do tego ciasta to wszystko jedno jaka? Czy bezglutenowa da radę, ciasto się nie rozpadnie?

  11. Zdolniacha napisał/a:

    Nie róbcie tego ciasta. Albo zmieńcie coś w przepisie, jestem chyba jedyną osobą która to upiekła, choć powinnam raczej powiedzieć: niedopiekła. Ciasto pozostaje nie upieczone a piekę je drugą godzinę, prawdopodobnie przepis działa tylko dla tej konkretnej keksówki o dość nietypowych wymiarach, które uczciwość wobec czytelników nakazywałaby podać. Proszę doprecyzować przepis, i zamieszczam zdjęcia ku przestrodze.

    • Robiłam je dwa razy i nic się takiego się nie działo (forma ok. 30 x 11 cm). Ważne w nim jest, aby cukinia była mocno odciśnięta. Mogę tylko powiedzieć, że bardzo mi przykro, że ciasto się nie udało.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)