Ciasto cukiniowe z czekoladą i orzechami

Ciasto cukinioweNie sposób było patrzeć obojętnie na oryginalny cukiniowo-limonkowy tort Samanthy. Od razu wiedziałam, że kiedyś wezmę się za ten przepis! Choć do cukinii zaproponowałam orzechy i czekoladę to mam nadzieję,  że ta wersja jest równie pyszna. Mi ciasto bardzo przypadło do gustu – wyjątkowo wilgotne, trochę piernikowe z pysznymi kawałkami czekolady. Jeśli jednak ciasto z cukinii to dla was abstrakcja, polecam inny warzywny placek – ciasto marchewkowe.

Składniki:

  • 2 szklanki tartej cukinii (ok. 2-3 sztuki)
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego (może być też zwykły)
  • 1 mała torebka cukru wanilinowego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do piernika
  • 1/2 szklanki zmielonych migdałów lub orzechów
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 posiekana tabliczka deserowej lub gorzkiej czekolady

Cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach, natomiast czekoladę i orzechy włoskie siekamy na mniejsze części. Jajka ubijamy mikserem na puszystą masę z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy olej. Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą i cynamonem. Powoli dodajemy do ciasta – ubijając. Cukinię wyciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do ciasta. Wsypujemy mielone migdały/orzechy oraz pokrojone orzechy włoskie i czekoladę. Mieszamy. Pieczemy ok. 1 godziny w 170ºC. Ja piekłam w dużej, poszerzonej keksówce.

Ciasto cukiniowe

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

15 Odpowiedzi na Ciasto cukiniowe z czekoladą i orzechami

  1. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Doskonały pomysł, z czekoladą i orzechami na pewno jest rewelacyjnie pyszne ! Dziękuję i cieszę się, że mogłam być dla Ciebie inspiracją tego wspaniałego ciasta 😉

  2. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Uwielbiam warzywne ciasta. Z cukinią jeszcze nie próbowałam, ale po Twoim wpisie z pewnością zrobię to szybko 🙂 Przepięknie wygląda!

  3. Natalia - Poezja Smaku Aneta napisał/a:

    Ciasto marchewkowe już robiłam, ale takiego z cukinią jeszcze nie. Bardzo ciekawy przepis;)

  4. Natalia - Poezja Smaku Łasuch w kuchni napisał/a:

    Ja jestem otwarta na takie propozycje. Niedawno odkryłam ciasto marchewkowe i jest boskie, więc czemu nie cukiniowe, tym bardziej, że jest napakowanie aromatycznymi przyprawami, orzechami i czekoladą.

  5. Natalia - Poezja Smaku Majana napisał/a:

    Mniam, jak pysznie wygląda! 🙂
    Cukinia + orzechy = pychota 🙂

  6. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Wracam z wywczasu, a tu takie cuda, że aż chce się pichcić! 😉

  7. Natalia - Poezja Smaku Ola napisał/a:

    warzywa w słodkościach i jeszcze te orzechy… niebo w gębie

  8. Natalia - Poezja Smaku kuchenny bałagan napisał/a:

    Nigdy nie jadłam ciasta cukiniowego, jedyne warzywne szaleństwo to marchwiak 😉

  9. Natalia - Poezja Smaku Rybka zwana Martą napisał/a:

    Marchewkowca już próbowałam, ale cukiniowe ciasto stanowi dla mnie wyzwanie. Myślę, że podobnie jak Ty, niedługo je wypróbuję. Nawet mam chyba jakąś cukinię na warsztacie – tzn. w kuchni:)

  10. Natalia - Poezja Smaku Joanna napisał/a:

    A mąka do tego ciasta to wszystko jedno jaka? Czy bezglutenowa da radę, ciasto się nie rozpadnie?

  11. Natalia - Poezja Smaku Zdolniacha napisał/a:

    Nie róbcie tego ciasta. Albo zmieńcie coś w przepisie, jestem chyba jedyną osobą która to upiekła, choć powinnam raczej powiedzieć: niedopiekła. Ciasto pozostaje nie upieczone a piekę je drugą godzinę, prawdopodobnie przepis działa tylko dla tej konkretnej keksówki o dość nietypowych wymiarach, które uczciwość wobec czytelników nakazywałaby podać. Proszę doprecyzować przepis, i zamieszczam zdjęcia ku przestrodze.

    • Robiłam je dwa razy i nic się takiego się nie działo (forma ok. 30 x 11 cm). Ważne w nim jest, aby cukinia była mocno odciśnięta. Mogę tylko powiedzieć, że bardzo mi przykro, że ciasto się nie udało.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)