Ciasto ananasowe

Ciasto ananasoweCiasto ananasowe to specjalność mojej przyszłej teściowej :) Oczywiście nie mogło w nim zabraknąć kokosu, który wprost uwielbiam. Idealnie łączy się z kawą. Dostałam pozwolenie, aby upublicznić przepis, więc do dzieła!

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cytryna

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka, i jeszcze przez chwilę ubijamy. Następnie należy delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w 170ºC – 30 minut. Biszkopt możemy nasączyć wodą z cytryną (szklanka wody + wyciśnięta mała cytryna).

Masa:

  • 1 puszka ananasów
  • 1 budyń śmietankowy
  • 4 żółtka (białka będą potrzebne później)
  • kostka masła (200 g)

Z ananasów odlewamy zalewę (powinna być jej 1 szklanka, jeżeli będzie mniej uzupełniamy wodą) i gotujemy na niej budyń z żółtkami – tzn. w 1/3  szklance soku z ananasa rozpuszczamy budyń i żółtka, resztę soku gotujemy i wlewamy do niego mieszaninę, energicznie mieszając. Gdy budyń całkowicie ostygnie, mikserem ucieramy kostkę masła dodając stopniowo po łyżce budyniu. Do gotowej masy dodajemy drobno pokrojone ananasy.

Ciasto kokosowe:

  • 4 białka pozostałe po masie
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dkg wiórków kokosowych

Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Następnie dodajemy mąki, proszek i wiórki. Miksujemy. Pieczemy na blaszce od biszkoptu wyłożonej pergaminem ok. 20 minut (chyba że mamy drugą takiej samej wielkości) w 170-180ºC.

Składamy ciasto. Najpierw biszkopt, potem smarujemy go masą, a na wierzch kładziemy ciasto kokosowe. Schładzamy w lodówce. Pychota.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

22 Odpowiedzi na Ciasto ananasowe

  1. DarkANGELika napisał/a:

    Świetne połączenie;) Lubię ciasta z dodatkiem ananasa;)

  2. deserowo napisał/a:

    Pyszne pyszne^^ też takie robię :)

  3. kocie-smaki napisał/a:

    kokos i ananas – rewelacja :) mm.. i budyniowy krem, już lubię to ciasto ;)

  4. zauberi napisał/a:

    ciasto zapowiada się bardzo apetycznie :)

  5. Natalia napisał/a:

    Cieszę się, że ciasto przypadło Wam do gustu :) Wkrótce dla wielbicieli kokosowych wrażeń – Rafaello.

  6. kornik napisał/a:

    Wow, musi być pyszne!

  7. mojetworyprzetwory napisał/a:

    Ciasto mega-smakowite! Pyszne połączenie!

  8. Natalia K. napisał/a:

    Ciasto wyśmienite, przepis się sprawdził, wszystkim smakowało:) tylko mam pytanie: jaką konsystencję ma mieć masa z budyniu i żółtek przed utarciem jej z masłem? bo za każdym razem kiedy to robiłam to wychodziło takie twarde i musiałam później długo ucierać i zastanawiam się czy zrobiłam coś żle

    • Natalia napisał/a:

      Natalko, niektóre ananasy w zależności od producenta mogą mieć mało zalewy i może budyń jest zbyt gęsty. Można spróbować ciut rozcieńczyć zalewę, albo dodać trochę soku z ananasa z kartoniku przed gotowaniem budyniu.

  9. Anka napisał/a:

    Po małej awarii… Początkowo wrzuciłam do masy świeże ananasy, ale po odstawieniu ciasta do lodówki na ok. godz. masa zrobiła się gorzka :/ Podejrzewam, że ananas był juz przejrzały (chociaż sam ananas db smakował) ale jego sok wszedł chyba w jakąś reakcje z masą i masa zrobiła się niesmaczna. Natychmiast rozdzieliłam każdą warstwę, pobiegłam po ananasy w puszce i ugotowałam ponownie budyń. Po modyfikacji smakowało niezmiesko!!!!

    • Natalia napisał/a:

      Aniu, świeże ananasy mogą wchodzić w reakcję z mlekiem / jogutrem lub produktem zawierającym białko, i stawać się gorzkie. To samo tyczy się owoców kiwi. Do tego przepisu polecam ananasy z puszki, tym bardziej, że potrzebujemy zalewy. Pozdrawiam

    • Anka napisał/a:

      No teraz już wiem :) Powtórkę wykonam na święta, ale tym razem już OD RAZU z puszką :) Wesołych Świąt!

    • Natalia napisał/a:

      Wesołych Świąt Aniu :)

  10. małgoś napisał/a:

    Jaka jest wielkość blachy do tego ciasta? Planuję jutro je upiec,,,,pozdrawiam :)

    • Natalia napisał/a:

      Użyj dużej prostokątnej blaszki. Nie podaję dokładnych wymiarów, bo ciasto może być wyższe lub niższe w zależności od tego jakiej użyjemy. Na zdjęciu ciasto z naprawdę dużej blachy ;)

  11. małgoś napisał/a:

    Dziękuję za tak szybką odpowiedź :) tak zrobię :)

  12. małgoś napisał/a:

    Jak zapowiedziałam ,tak upiekłam wtedy to ciasto,wyszło super,bardzo smakowało gościom,dodatkowo biszkopt nasączyłam domową esencją cytrynowo-alkoholową,w ilości pół szklanki :) Przepis na 5! pozdrawiam :)
    jeśli mogę to się pochwalę fotką ,zrobioną na szybko na blasze :) :https://picasaweb.google.com/118422720355212041557/9Kwietnia2012SMAKOWICIE?authkey=Gv1sRgCNyr29-kiKi8NQ#5838154499898787794

  13. Edyta napisał/a:

    Dostalam slinotoku :) jaka pojemnosc ma mala puszka ananasow?

  14. Tina napisał/a:

    Jakiś czas temu miałam okazję zrobić to ciasto, niestety przepis jaki znalazłam był na dwie puszki ananasów oraz na jeden budyń przez co ciasto (które było oczywiście bardzo dobre) trochę pływało… I tu nasuwa się pytanie: modyfikując pani przepis – dając dwie puszki ananasa oraz dwa budynie, czy powinnam również zpodwoić ilość żółtek?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)