Ciasto ananasowe

Ciasto ananasoweCiasto ananasowe to specjalność mojej teściowej. Delikatny biszkopt połączony z budyniową masą ananasową oraz chrupiącym kokosowym wierzchem smakuje przepysznie. Ciasto jest hitem większości przyjęć. Idealnie łączy się z kawą i zachwyci wszystkich fanów pina-colady oraz ananasowo-kokosowych smaków. Przepis na dużą blachę.

Masa:

  • 1 puszka ananasów
  • 1 budyń śmietankowy
  • 4 żółtka (białka będą potrzebne później)
  • kostka miękkiego masła (200 g)

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: sok z cytryny

Ciasto kokosowe:

  • 4 białka (pozostałe po masie)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g wiórków kokosowych

Masa: Puszkę otwieramy i wyjmujemy ananasy (płynu nie wylewamy!). Do kubka (ok. 300 ml) wlewamy zalewę z puszki i uzupełniamy wodą, tak aby otrzymać pełen kubek płynu. 3/4 płynu wlewamy do rondelka i zagotowujemy. Do reszty dodajemy żółtka oraz budyń. Mieszamy do połączenia i wlewamy na płyn gotujący się. Gotujemy budyń – energicznie mieszamy, aż masa całkowicie zgęstnieje. Odstawiamy o ostygnięcia. Gdy budyń całkowicie ostygnie, mikserem ucieramy kostkę masła dodając stopniowo po łyżce budyniu ananasowego. Do gotowej masy dodajemy drobno pokrojone ananasy. Mieszamy łyżką.

Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy powoli i stopniowo cukier, a następnie żółtka (po jednym) i jeszcze przez chwilę ubijamy. Następnie należy delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w prostokątnej blasze* w 170ºC ok. 30 minut. Biszkopt możemy nasączyć wodą z cytryną (szklanka wody + wyciśnięta mała cytryna lub pół dużej).

Ciasto kokosowe: Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Następnie dodajemy mąki, proszek i wiórki. Miksujemy. Pieczemy na blaszce od biszkoptu wyłożonej pergaminem ok. 20 minut (chyba że mamy drugą takiej samej wielkości) w 170ºC.

Składamy ciasto. Najpierw biszkopt, potem smarujemy go masą, a na wierzch kładziemy ciasto kokosowe. Ciasto ananasowe chładzamy w lodówce.

Ciasto ananasowe

* – można użyć blaszki o wymiarach np. 25×40, 24×36, 30×35 lub podobnych – ciasto będzie wyższe lub niższe w zależności od wielkości blaszki. Na zdjęciu ciasto z blachy 25×40 cm.

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

20 Odpowiedzi na Ciasto ananasowe

  1. Natalia - Poezja Smaku DarkANGELika napisał/a:

    Świetne połączenie;) Lubię ciasta z dodatkiem ananasa;)

  2. Natalia - Poezja Smaku deserowo napisał/a:

    Pyszne pyszne^^ też takie robię 🙂

  3. Natalia - Poezja Smaku kocie-smaki napisał/a:

    kokos i ananas – rewelacja 🙂 mm.. i budyniowy krem, już lubię to ciasto 😉

  4. Natalia - Poezja Smaku zauberi napisał/a:

    ciasto zapowiada się bardzo apetycznie 🙂

  5. Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

    Cieszę się, że ciasto przypadło Wam do gustu 🙂 Wkrótce dla wielbicieli kokosowych wrażeń – Rafaello.

  6. Natalia - Poezja Smaku kornik napisał/a:

    Wow, musi być pyszne!

  7. Natalia - Poezja Smaku mojetworyprzetwory napisał/a:

    Ciasto mega-smakowite! Pyszne połączenie!

  8. Natalia - Poezja Smaku Anka napisał/a:

    Po małej awarii… Początkowo wrzuciłam do masy świeże ananasy, ale po odstawieniu ciasta do lodówki na ok. godz. masa zrobiła się gorzka :/ Podejrzewam, że ananas był juz przejrzały (chociaż sam ananas db smakował) ale jego sok wszedł chyba w jakąś reakcje z masą i masa zrobiła się niesmaczna. Natychmiast rozdzieliłam każdą warstwę, pobiegłam po ananasy w puszce i ugotowałam ponownie budyń. Po modyfikacji smakowało niezmiesko!!!!

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Aniu, świeże ananasy mogą wchodzić w reakcję z mlekiem / jogutrem lub produktem zawierającym białko, i stawać się gorzkie. To samo tyczy się owoców kiwi. Do tego przepisu polecam ananasy z puszki, tym bardziej, że potrzebujemy zalewy. Pozdrawiam

    • Natalia - Poezja Smaku Anka napisał/a:

      No teraz już wiem 🙂 Powtórkę wykonam na święta, ale tym razem już OD RAZU z puszką 🙂 Wesołych Świąt!

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Wesołych Świąt Aniu 🙂

  9. Natalia - Poezja Smaku małgoś napisał/a:

    Jaka jest wielkość blachy do tego ciasta? Planuję jutro je upiec,,,,pozdrawiam 🙂

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Użyj dużej prostokątnej blaszki. Nie podaję dokładnych wymiarów, bo ciasto może być wyższe lub niższe w zależności od tego jakiej użyjemy. Na zdjęciu ciasto z naprawdę dużej blachy 😉

  10. Natalia - Poezja Smaku małgoś napisał/a:

    Dziękuję za tak szybką odpowiedź :)tak zrobię 🙂

  11. Natalia - Poezja Smaku małgoś napisał/a:

    Jak zapowiedziałam ,tak upiekłam wtedy to ciasto,wyszło super,bardzo smakowało gościom,dodatkowo biszkopt nasączyłam domową esencją cytrynowo-alkoholową,w ilości pół szklanki :)Przepis na 5! pozdrawiam 🙂
    jeśli mogę to się pochwalę fotką ,zrobioną na szybko na blasze 🙂 :https://picasaweb.google.com/118422720355212041557/9Kwietnia2012SMAKOWICIE?authkey=Gv1sRgCNyr29-kiKi8NQ#5838154499898787794

  12. Natalia - Poezja Smaku Edyta napisał/a:

    Dostalam slinotoku 🙂 jaka pojemnosc ma mala puszka ananasow?

  13. Natalia - Poezja Smaku Tina napisał/a:

    Jakiś czas temu miałam okazję zrobić to ciasto, niestety przepis jaki znalazłam był na dwie puszki ananasów oraz na jeden budyń przez co ciasto (które było oczywiście bardzo dobre) trochę pływało… I tu nasuwa się pytanie: modyfikując pani przepis – dając dwie puszki ananasa oraz dwa budynie, czy powinnam również zpodwoić ilość żółtek?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)