Ciasto ananasowe

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (2 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Ciasto ananasoweCiasto ananasowe to specjalność mojej przyszłej teściowej :) Oczywiście nie mogło w nim zabraknąć kokosu, który wprost uwielbiam. Idealnie łączy się z kawą. Dostałam pozwolenie, aby upublicznić przepis, więc do dzieła!

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cytryna

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka, i jeszcze przez chwilę ubijamy. Następnie należy delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w 170ºC – 30 minut. Biszkopt możemy nasączyć wodą z cytryną (szklanka wody + wyciśnięta mała cytryna).

Masa:

  • 1 mała puszka ananasów
  • 1 budyń śmietankowy
  • 4 żółtka (białka będą potrzebne później)
  • kostka masła

Z ananasów odlewamy zalewę i gotujemy na niej budyń z żółtkami – tzn. w 1/3  szklance soku z ananasa rozpuszczamy budyń i żółtka, resztę soku gotujemy i wlewamy do niego mieszaninę, energicznie mieszając. Gdy przestygnie, mikserem ucieramy z masą kostkę masła. Do gotowej masy dodajemy drobno pokrojone ananasy.

Ciasto kokosowe:

  • 4 białka pozostałe po masie
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dkg wiórków kokosowych

Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Następnie dodajemy mąki, proszek i wiórki. Miksujemy. Pieczemy na blaszce od biszkoptu wyłożonej pergaminem ok. 20 minut (chyba że mamy drugą takiej samej wielkości) w 170-180ºC.

Składamy ciasto. Najpierw biszkopt, potem smarujemy go masą, a na wierzch kładziemy ciasto kokosowe. Schładzamy w lodówce. Pychota.


Zobacz także:

18 Odpowiedzi na Ciasto ananasowe

  1. DarkANGELika napisał/a:

    Świetne połączenie;) Lubię ciasta z dodatkiem ananasa;)

  2. deserowo napisał/a:

    Pyszne pyszne^^ też takie robię :)

  3. kocie-smaki napisał/a:

    kokos i ananas – rewelacja :) mm.. i budyniowy krem, już lubię to ciasto ;)

  4. zauberi napisał/a:

    ciasto zapowiada się bardzo apetycznie :)

  5. Natalia napisał/a:

    Cieszę się, że ciasto przypadło Wam do gustu :) Wkrótce dla wielbicieli kokosowych wrażeń – Rafaello.

  6. kornik napisał/a:

    Wow, musi być pyszne!

  7. mojetworyprzetwory napisał/a:

    Ciasto mega-smakowite! Pyszne połączenie!

  8. Natalia K. napisał/a:

    Ciasto wyśmienite, przepis się sprawdził, wszystkim smakowało:) tylko mam pytanie: jaką konsystencję ma mieć masa z budyniu i żółtek przed utarciem jej z masłem? bo za każdym razem kiedy to robiłam to wychodziło takie twarde i musiałam później długo ucierać i zastanawiam się czy zrobiłam coś żle

    • Natalia napisał/a:

      Natalko, niektóre ananasy w zależności od producenta mogą mieć mało zalewy i może budyń jest zbyt gęsty. Można spróbować ciut rozcieńczyć zalewę, albo dodać trochę soku z ananasa z kartoniku przed gotowaniem budyniu.

  9. Anka napisał/a:

    Po małej awarii… Początkowo wrzuciłam do masy świeże ananasy, ale po odstawieniu ciasta do lodówki na ok. godz. masa zrobiła się gorzka :/ Podejrzewam, że ananas był juz przejrzały (chociaż sam ananas db smakował) ale jego sok wszedł chyba w jakąś reakcje z masą i masa zrobiła się niesmaczna. Natychmiast rozdzieliłam każdą warstwę, pobiegłam po ananasy w puszce i ugotowałam ponownie budyń. Po modyfikacji smakowało niezmiesko!!!!

    • Natalia napisał/a:

      Aniu, świeże ananasy mogą wchodzić w reakcję z mlekiem / jogutrem lub produktem zawierającym białko, i stawać się gorzkie. To samo tyczy się owoców kiwi. Do tego przepisu polecam ananasy z puszki, tym bardziej, że potrzebujemy zalewy. Pozdrawiam

    • Anka napisał/a:

      No teraz już wiem :) Powtórkę wykonam na święta, ale tym razem już OD RAZU z puszką :) Wesołych Świąt!

    • Natalia napisał/a:

      Wesołych Świąt Aniu :)

  10. małgoś napisał/a:

    Jaka jest wielkość blachy do tego ciasta? Planuję jutro je upiec,,,,pozdrawiam :)

    • Natalia napisał/a:

      Użyj dużej prostokątnej blaszki. Nie podaję dokładnych wymiarów, bo ciasto może być wyższe lub niższe w zależności od tego jakiej użyjemy. Na zdjęciu ciasto z naprawdę dużej blachy ;)

  11. małgoś napisał/a:

    Dziękuję za tak szybką odpowiedź :) tak zrobię :)

  12. małgoś napisał/a:

    Jak zapowiedziałam ,tak upiekłam wtedy to ciasto,wyszło super,bardzo smakowało gościom,dodatkowo biszkopt nasączyłam domową esencją cytrynowo-alkoholową,w ilości pół szklanki :) Przepis na 5! pozdrawiam :)
    jeśli mogę to się pochwalę fotką ,zrobioną na szybko na blasze :) :https://picasaweb.google.com/118422720355212041557/9Kwietnia2012SMAKOWICIE?authkey=Gv1sRgCNyr29-kiKi8NQ#5838154499898787794

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>