Ciastka ekstremalnie czekoladoweTo były ekstremalne dni – przygotowania, ślub, podróż poślubna. Na pewno te dni były najpiękniejsze na świecie i mimo, że nie lubię ślubów, TEN powtórzyłabym bardzo chętnie. Wspaniałe jedzenie, doskonały zespół, piękne miejsce, niespodzianka od ukochanego i czekoladowy tort. Mimo, że znalazłam się na moment w bajce to tęskniłam do gotowania i bloga. Wracam do rzeczywistości i zaczynam z lekkim rozmarzeniem. Ekstremalnie czekoladowe ciastka – to wyjątkowo proste w przygotowaniu puddingi zawierające ogromną ilość czekolady. Są płynne w środku, bardzo sycące i ekstremalnie pyszne. Świetnie będą się komponować z bitą śmietaną i gałką lodów śmietankowych. Składniki na 3 lub 4 mniejsze kokilki lub kubeczki (ewentualnie żaroodporne filiżanki).

Składniki:

  • 2 gorzkie czekolady (200 g)
  • 1/3 szklanki cukru
  • czubata łyżka miękkiego masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • kakao do wysypania

Nagrzewamy piekarnik do 190ºC i zaczynamy od rozpuszczenia czekolad. Można to zrobić na najmniejszej mocy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej (na parze). Gdy czekolada będzie całkowicie płynna odstawiamy ją do ostygnięcia. Tymczasem masło ucieramy z cukrem. Miksujemy i stopniowo dodajemy po troszku rozkłócone (roztrzepane) jajka. Dodajemy szczyptę soli i mąkę. Na końcu wlewamy przestygniętą czekoladę i dokładnie mieszamy. Masę wlewamy do kokilek lub kubeczków wysmarowanych masłem i wysypanych gorzkim kakaem. Pieczemy przez 10-12 minut. Jeszcze gorące wyjmujemy z kokilek poprzez zdecydowane odwrócenie naczynek na talerz. Podajemy od razu. Masę można przygotować trochę wcześniej, a upiec przed samym podaniem.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!