Kategorie

Ciasta, ciasteczka i desery

Beza cytrynowa z figami - Pavlova

Beza cytrynowa z figami

Beza cytrynowa z figami to idealne połączenie słodko-kwaśnego smaku. Taka Pavlova znakomicie prezentuje się na stole, dlatego świetnie sprawdzi się, gdy potrzebujemy eleganckiego wypieku na przyjęcie. Jest dość kaloryczna – jednak nie można się jej oprzeć. Jeśli nie mamy lub…

Czytaj dalej
Ciasto kawowe bez pieczenia

Ciasto kawowe bez pieczenia

Ciasto kawowe bez pieczenia wyglądem i smakiem przypomina tiramisu – jest jednak prostsze i szybsze. Przygotowanie go zajmie nam tylko chwilę – później wystarczy schłodzić ciasto, aby cieszyć się smakiem deseru. Smak masy na początku do mnie nie przemawiał –…

Czytaj dalej
Muffinki z nektarynkami

Muffinki z nektarynkami

Muffinki z nektarynkami to świetny pomysł na wypiek, jeśli mamy w domu dwa niepotrzebne owoce nektarynek. Zmiksowane nektarynki nadają muffinkom wilgotności i lekkości. Świetne na drugie śniadanie czy podwieczorek. Sycące, lecz nie tuczące – pełnoziarniste z małą ilością tłuszczu. W…

Czytaj dalej
Tort orzechowy - na imieniny

Tort orzechowy

Muszę przyznać, że torty to moja słabość. Nigdy ich nie odmawiam i zawsze proszę o dokładkę. Tort orzechowy z orzechów włoskich jest idealnym, tradycyjnym wypiekiem na imieniny. Mało słodki, stonowany i prosty do zrobienia. Do tego dość uniwersalny – powinien…

Czytaj dalej
Tarta z czekoladowym ganache i malinami

Tarta z czekoladowym ganache

Tarta czekoladowa to marzenie każdego czekoladoholika. Kruche ciasto z posmakiem orzechów włoskich, delikatne czekoladowe ganache i kwaskowe maliny – razem tworzą niesamowitą kompozycję kojącą podniebienie. Tarta jest bardzo uniwersalna – nadaje się zarówno na eleganckie przyjęcia, romantyczny deser jak i…

Czytaj dalej
Ciasto z malinami i kokosową pianką

Ciasto z malinami i kokosową pianką

Latem ciasta z owocami mogłabym piec codziennie. Owoców jest teraz tyle, że nie wiem na które się zdecydować. Teraz padło na maliny, które wprost uwielbiam. Ciasto z nimi jest proste do zrobienia mimo, że jest warstwowe. Maliny z kokosową pianką…

Czytaj dalej
Lody stracciatella

Lody stracciatella

Stracciatella z kawałkami czekolady to mój ulubiony smak lodów z dzieciństwa. Bardzo łatwo można przygotować je samodzielnie i to bez jajek i bez specjalnej maszynki. Proponuję wersję z białą i ciemną czekoladą, która powinna zaspokoić każdego czekoladoholika. Bardzo proste w…

Czytaj dalej
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Tak jak istnieje i w magiczny sposób działa szarlotka sypana, tak i istnieje sypana wersja ciasta drożdżowego. Przepis dostałam od babci. Drożdżówka bez wyrabiania jest bardzo prosta, trochę inna w smaku od tradycyjnej, ale biorąc pod uwagę fakt, że praktycznie…

Czytaj dalej
Ciasteczka piwne z parmezanem

Ciasteczka piwne z parmezanem

Biorę udział w „Książęcych Mistrzostwach Smaku”. W związku z tym prezentuję wam przepis na ciasteczka piwne, który powstał specjalnie pod piwo Książęce Jasne Ryżowe. Jest to piwo bardzo lekkie, orzeźwiające – jego smak od razu przywodzi na myśl niezobowiązujące spotkania…

Czytaj dalej
Krajanka jagodowa z kokosem

Krajanka z jagodami i kokosem

Krajanka ta, to proste ciasto z którym poradzi sobie każdy – nie trzeba jej nawet specjalnie zagniatać. Smak niczym nie zaskakuje – to w końcu bardzo szybki w przygotowaniu kruchy placek z kruszonką. Najważniejsze w nim jest to, że jest…

Czytaj dalej
Galaretowiec

Galaretowiec

Galaretowiec (przez niektórych zwany: śmietanowiec) to kolejne ciasto na zimno bez pieczenia. Przepis funkcjonuje w mojej rodzinie co najmniej kilkanaście lat. Chętnie wracamy do niego każdego lata, gdyż takie desery smakują najbardziej w upalne dni. Smak galaretowca kojarzy mi się…

Czytaj dalej
Cytrynowe ciasteczka na oleju

Cytrynowe ciasteczka na oleju

Cytrynowe ciasteczka na oleju robiła moja babcia. Powracam po latach do jej przepisu, który całkiem przypadkiem odnalazłam. Takie ciasteczka są bardzo tanie i co najważniejsze wszystkie składniki zazwyczaj są w większości domów. Jeśli mamy ochotę przekąsić coś słodkiego do herbaty…

Czytaj dalej
Zamknij