Kategorie

Ciasta, ciasteczka i desery

Szybki makowiec z gotowej masy

Szybki makowiec z gotowej masy

Gotowe masy makowe w puszkach są dla mnie zbyt słodkie, a ilość maku w porównaniu do objętości jest bardzo mała (mniej niż 50%). Zawsze do wypieków polecam zmielony, suchy mak w torebkach, jednak dostaję od Was informacje, że nie wszędzie…

Czytaj dalej
Pierniczki tradycyjne

Pierniczki tradycyjne

Pierniczki tradycyjne przygotowujemy zazwyczaj na około dwa tygodnie przed Świętami. Te są już smaczne po trzech dniach. Szczególnie polecam robić je w weekend w rodzinnym gronie. Ich dekorowanie może być fajną i twórczą zabawą. Pierniczki nie tylko są świetnymi, aromatycznymi…

Czytaj dalej
Miękkie pierniczki lebkuchen

Miękkie pierniczki (Lebkuchen)

Miękkie pierniczki należą do moich ulubionych. W tym roku (podobnie jak inni blogerzy) przygotowałam mięciutkie Lebkuchen – pierniczki z Niemiec. Są szybkie do zrobienia i bardzo aromatyczne – z nutą wyraźnie korzenno-pomarańczową. Szybko miękną od lukru – już na drugi…

Czytaj dalej
Makowiec migdałowy z jabłkami

Makowiec migdałowy z jabłkami

Świąteczny makowiec migdałowy z jabłkami na kruchym cieście. Jabłka nadają mu wilgotności, migdały charakterystycznego smaku, a skórka z pomarańczy aromatu. Spód makowca: 250 g mąki (1 i 3/4 szklanki) 125 g margaryny Palma z Kruszwicy (pół kostki) 3 łyżki cukru…

Czytaj dalej
Tort makowo-kokosowy

Tort makowo-kokosowy

Mak symbolizuje dostatek i dobrobyt. Na świątecznym stole nie może zabraknąć wypieku z nim, dlatego prezentuję prosty, a jednocześnie elegancki tort, który nie wymaga mielenia maku. Krem kokosowy sprawia, że całość jest lekka i delikatna. Tort makowo-kokosowy świetnie sprawdzi się nie…

Czytaj dalej
Sernik z syropem klonowym

Sernik z syropem klonowym

Aksamitny sernik z syropem klonowym z dodatkiem białej czekolady na piernikowym spodzie. W konsystencji jest mazisty i kremowy. Delikatność sernika przełamuje korzenny smak piernika i orzechów. To sernik na bogato – w sam raz na Święta. Składniki: 1 kg białego,…

Czytaj dalej
Torcik migdałowy

Torcik migdałowy

Ten bardzo prosty torcik migdałowy piekłam kilkukrotnie będąc na studiach. To smaczny migdałowy biszkopt przełożony czekoladową bitą śmietaną – w sam raz na mniej zobowiązujące okazje. Jest mało słodki, delikatny, oryginalny w smaku i bardzo prosty do przygotowania. Oryginalny przepis…

Czytaj dalej
Muffinki z białą czekoladą

Muffinki z białą czekoladą

Lubię przygotowywać muffinki ze względu na prostotę ich robienia. Nie potrzeba do nich miksera, wystarczy zawsze wymieszać tylko łyżką składniki mokre i suche. Doskonałe, gdy dowiadujemy się, że za godzinkę wpadną goście. Przepis na muffinki z białą czekoladą dostałam od swojej…

Czytaj dalej
Miodowiec ciasto

Miodowiec

Miodowiec (zwany też rudzielec) to pyszne ciasto miodowe z masą z kaszy manny. Nie jest słodkie, dlatego nawet po ciężkim obiedzie będzie doskonałym deserem. Bardzo podobne robi co roku moja mama (na blogu pod nazwą Kaszak), ale tym razem zdecydowałam…

Czytaj dalej
Drożdżówki dyniowe z pomarańczą i kardamonem

Drożdżówki dyniowe z pomarańczą i kardamonem

Tradycyjne Pumpkin Cinnamon Rolls, czyli zakręcone dyniowe bułeczki z cynamonem wzbogaciłam o zapach pomarańczy i orientu. Tak powstały drożdżówki dyniowe z pomarańczą i kardamonem. Wilgotne – dzięki dodatkowi dyni, o niezwykłym korzenno-pomarańczowym aromacie. Składniki na dyniowe ciasto drożdżowe: ok. 6 szklanek…

Czytaj dalej
Migdałowe księżyce

Migdałowe księżyce

Migdałowe księżyce to ciasteczka korzenne z migdałami o sierpowatym kształcie – bardzo proste i szybkie. Przy dobrej organizacji przygotujemy i upieczemy je w 40 minut. Migdałowe księżyce są kruchutkie, więc idealnie pasują do kawy i herbaty. Zdecydowanie najlepsze na drugi…

Czytaj dalej
Murzynek - ciasto wilgotne i czekoladowe

Murzynek – wilgotny i czekoladowy

Murzynek był kiedyś bardzo popularnym ciastem w okresie jesienno-zimowym. Smak dzieciństwa i chyba jedyne kiedyś ciasto czekoladowe. Dziś rzadziej go spotykam na stołach, choć warto do niego powrócić – to jedno z najprostszych ciast, które do tego zawsze się udaje….

Czytaj dalej
Zamknij