Kategorie

Ciasta, ciasteczka i desery

Tarta kokosowa bez pieczenia

Tarta kokosowa bez pieczenia

Tarta kokosowa, która nie wymaga piekarnika – bardzo szybka, pyszna i w smaku przypominająca pralinki rafaello. To deser bez pieczenia na pełnoziarnistych ciasteczkach – mocno kokosowy i uzależniający, bo mimo lekkiego odchudzenia tarta smakowała fantastycznie. Zdecydowanie warto spróbować – to tylko…

Czytaj dalej
Mini pączki twarogowe (pączusie) z sosem waniliowym

Mini pączki twarogowe z sosem waniliowym

Mini pączki twarogowe z sosem waniliowym to szybka wersja małych pączusiów na tłusty czwartek (i nie tylko!). Małe kuleczki są bardzo puszyste i robi je się wyjątkowo prosto. Na blogu jest ich błyskawiczna wersja z serka homogenizowanego, natomiast te (podobnie jak…

Czytaj dalej
Sernik bananowy Elvisa

Sernik bananowy Elvisa

Gdy mąż przytaszczył do domu kiść bananów od razu wiedziałam, że zrobię sernik bananowy. Marzył mi się taki od dłuższego czasu, choć kompletnie nie wiedziałam jak go ugryźć od kulinarnej strony. Objawienie przyszło nagle – kanapka Elvisa! Król Rock and…

Czytaj dalej
Trufle czekoladowe - pralinki

Trufle czekoladowe

W walentynki królują kwiaty, serduszka i… czekoladki. Komercja, komercją, ale kto nie ucieszy się z podarowanych, własnoręcznie zrobionych czekoladek? Trufle czekoladowe będą doskonałym prezentem dla ukochanej osoby, który przygotujemy prosto i dość szybko. Z przepisu wychodzi około 40 sztuk trufli,…

Czytaj dalej
Mini bezy Pawłowej - deser na Walentynki

Mini bezy Pawłowej na Walentynki

Mini bezy Pawłowej idealnie powinny się sprawdzić jako romantyczny deser po eleganckiej kolacji lub np. na Walentynki. Wbrew obawom bezy robi się bardzo prosto, a w połączeniu z delikatną bitą śmietaną i owocami są wprost fenomenalne. Ja przygotowałam część bezików…

Czytaj dalej
Tarta orzechowa

Tarta orzechowa

Tarta orzechowa to ciasto, które miałam okazję upiec na niedawnych warsztatach pieczeniowych z Kasią. Bardzo przypomina wielkanocny mazurek. Jej farsz to praktycznie same orzechy, co wprawia wszystkich smakoszy chrupiących maleństw w euforię. Zdecydowanie najsmaczniejsza jest, gdy użyjemy mieszanki różnych orzechów –…

Czytaj dalej
Gniazdka - pączki wiedeńskie (hiszpańskie)

Gniazdka – pączki wiedeńskie

Popularne w cukierniach pączki „gniazdka” z ptysiowego ciasta parzonego (znane także jako pączki wiedeńskie lub hiszpańskie) ze względu na swoją puszystość należały w dzieciństwie do jednych z moich ulubionych rodzajów pączków. Są wbrew pozorom dużo prostsze od tych tradycyjnych –…

Czytaj dalej
Daktylowiec - ciasto wegańskie

Daktylowiec

Daktylowiec to bardzo proste ciasto wegańskie. Jestem przekonana, że się w nim zakochacie. Jest wręcz wyjątkowo wilgotne i puszyste, mimo że nie zawiera jajek, masła czy mleka. Daktyle w większości rozpuszczają się w trakcie gotowania, przez co ciasto ma bardzo…

Czytaj dalej
Czekoladowa chmura

Czekoladowa chmura

Gdy podarowałam kiedyś mamie książkę „Nigella gryzie” autorstwa N. Lawson, od razu naszą uwagę przykuła czekoladowa chmura. Zrobiliśmy ją jako jedne z pierwszych dań. Chmura posmakowała nam bardzo! Zdecydowanie to ciasto dla fanów ciemnej, wytrawnej czekolady. Spód chmury jest mocno…

Czytaj dalej
Sernik kajmakowy

Sernik kajmakowy

Śnił mi się sernik. To był chyba mój pierwszy kulinarny sen. Od tamtej pory ciągle mam na niego ochotę, lecz przeziębienie skutecznie wygoniło mnie z kuchni. Gdy poczułam się trochę lepiej postanowiłam w końcu zabrać się za wymarzony sernik –…

Czytaj dalej
Kartofelki - kruche ciasteczka na smalcu

Kartofelki – kruche ciasteczka

Kartofelki to jedne z moich ulubionych kruchych ciasteczek. Ich tajemnicą jest spory dodatek smalcu, który odpowiada nie tylko za wyjątkowy smak, ale także za wspomnianą kruchość. Mimo, że kartofelki do dietetycznych nie należą, potrafię zjeść ich naprawdę sporo – są…

Czytaj dalej
Marchewka gotowana w mleku (gajar ka halwa)

Marchewka w mleku – indyjski deser (gajar ka halwa)

Marchewka w mleku, do tego gotowana, nie brzmi obiecująco… Miałam mieszane uczucia próbując najpopularniejszego indyjskiego deseru gajar ka halwa w restauracji. Okazało się, że marchewka była pyszna! Delikatnie karmelizowana, słodka, z lekkim posmakiem kardamonu. Mleko całkowicie wyparowuje, więc nie obawiajcie się,…

Czytaj dalej
Zamknij