Przepisy: Ciasta, ciasteczka i desery

  • Miodowiec

    Dodano w śr, 06/11/2013 - 12:01

    Miodowiec ciastoMiodowiec (zwany też rudzielec) to pyszne ciasto miodowe z masą z kaszy manny. Nie jest słodkie, dlatego nawet po ciężkim obiedzie będzie doskonałym deserem. Bardzo podobne robi co roku moja mama (na blogu pod nazwą Kaszak), ale tym razem zdecydowałam się na prostszy przepis znaleziony w zeszycie babci. Miodowiec należy upiec dzień lub dwa przed podaniem – masa musi przez noc oddać wilgoć plackom – dopiero wtedy ciasto uzyska swój smak. Do ciasta najlepiej pasuje polewa karmelowa lub czekoladowa. Ja zrobiłam czekoladową[...]

  • Drożdżówki dyniowe z pomarańczą i kardamonem

    Dodano w śr, 30/10/2013 - 12:02

    Drożdżówki dyniowe z pomarańczą i kardamonemTradycyjne Pumpkin Cinnamon Rolls, czyli zakręcone dyniowe bułeczki z cynamonem wzbogaciłam o zapach pomarańczy i orientu. Tak powstały drożdżówki dyniowe z pomarańczą i kardamonem. Wilgotne – dzięki dodatkowi dyni, o niezwykłym korzenno-pomarańczowym aromacie. Składniki na dyniowe ciasto drożdżowe: ok. 6 szklanek mąki 30 g świeżych drożdży 1 szklanka puree z dyni * 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 szklanka mleka 1 łyżka ekstraktu pomarańczowego lub waniliowego 2 jajka 1/2 kostki masła (100g) 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru skórka otarta z połowy pomarańczy[...]

  • Migdałowe księżyce

    Dodano w pon, 28/10/2013 - 12:01

    Migdałowe księżyceMigdałowe księżyce to ciasteczka korzenne z migdałami o sierpowatym kształcie – bardzo proste i szybkie. Przy dobrej organizacji przygotujemy i upieczemy je w 40 minut. Migdałowe księżyce są kruchutkie, więc idealnie pasują do kawy i herbaty. Zdecydowanie najlepsze na drugi dzień. Składniki na 24-27 niewielkich ciasteczek. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej (200 g) 1 niepełna szklanka zmielonych migdałów (100 g) 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka kakao 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżka ciemnego rumu (lub amaretto)[...]

  • Murzynek – wilgotny i czekoladowy

    Dodano w pt, 04/10/2013 - 12:02

    Murzynek - ciasto wilgotne i czekoladoweMurzynek był kiedyś bardzo popularnym ciastem w okresie jesienno-zimowym. Smak dzieciństwa i chyba jedyne kiedyś ciasto czekoladowe. Dziś rzadziej go spotykam na stołach, choć warto do niego powrócić – to jedno z najprostszych ciast, które do tego zawsze się udaje. Wszystkie składniki często mamy w domu. Przygotowuję murzynka (podobnie do czekoladowej babki wielkanocnej) według receptury babci. Murzynek z tego przepisu jest wilgotny, czekoladowy i zachowuje świeżość nawet na trzeci dzień. Polewa jest zawarta w cieście – nie trzeba jej robić dodatkowo. Ja dodaję[...]

  • Beza cytrynowa z figami

    Dodano w pon, 23/09/2013 - 12:01

    Beza cytrynowa z figami - PavlovaBeza cytrynowa z figami to idealne połączenie słodko-kwaśnego smaku. Taka Pavlova znakomicie prezentuje się na stole, dlatego świetnie sprawdzi się, gdy potrzebujemy eleganckiego wypieku na przyjęcie. Jest dość kaloryczna – jednak nie można się jej oprzeć. Jeśli nie mamy lub nie lubimy fig, możemy zastąpić je innymi owocami np: jeżynami, malinami lub porzeczkami. Beza: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka octu winnego 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem: 5 żółtek 2 duże cytryny 3/4 szklanki cukru[...]

Strona 19 z 43« Pierwsza...1920...Ostatnia »