Przepisy: Ciasta, ciasteczka i desery

  • Makowiec migdałowy z jabłkami

    Dodano w śr, 04/12/2013 - 12:01

    Makowiec migdałowy z jabłkamiŚwiąteczny makowiec migdałowy z jabłkami na kruchym cieście. Jabłka nadają mu wilgotności, migdały charakterystycznego smaku, a skórka z pomarańczy aromatu. Spód makowca: 250 g mąki (1 i 3/4 szklanki) 125 g margaryny Palma z Kruszwicy (pół kostki) 3 łyżki cukru pudru 1 jajko Masa makowa: 300-350 g maku (można kupić już zmielony) 250 ml gorącego mleka (1 szklanka) 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka amaretto lub rumu 2-3 krople aromatu migdałowego 3 średnie jabłka 50 g zmielonych migdałów (pół szklanki) 125 g[...]

  • Tort makowo-kokosowy

    Dodano w śr, 27/11/2013 - 12:01

    Tort makowo-kokosowyMak symbolizuje dostatek i dobrobyt. Na świątecznym stole nie może zabraknąć wypieku z nim, dlatego prezentuję prosty, a jednocześnie elegancki tort, który nie wymaga mielenia maku. Krem kokosowy sprawia, że całość jest lekka i delikatna. Tort makowo-kokosowy świetnie sprawdzi się nie tylko na wigilii, ale także jako tort dla grudniowych jubilatów oraz solenizantów – kokosowa otoczka przypomina biały śnieg. Smak uszczęśliwi wszystkich fanów kokosowych wiórków. Biszkopt makowy: 5 dużych jajek 3/4 szklanki mąki pszennej (110 g) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej (40 g) 2/3[...]

  • Sernik z syropem klonowym

    Dodano w śr, 20/11/2013 - 12:01

    Sernik z syropem klonowymAksamitny sernik z syropem klonowym z dodatkiem białej czekolady na piernikowym spodzie. W konsystencji jest mazisty i kremowy. Delikatność sernika przełamuje korzenny smak piernika i orzechów. To sernik na bogato – w sam raz na Święta. Składniki: 1 kg białego, tłustego, zmielonego sera (3-krotnie) 250 g serka mascarpone 0,5 szklanki śmietany 30% (125 ml) 0,5 szklanki syropu klonowego (125 ml) 0,5 tabliczki białej czekolady (50 g) 1 łyżka masła 4 jajka 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 1/3 szklanki mąki (50 g) 2/3[...]

  • Torcik migdałowy

    Dodano w pt, 15/11/2013 - 12:01

    Torcik migdałowyTen bardzo prosty torcik migdałowy piekłam kilkukrotnie będąc na studiach. To smaczny migdałowy biszkopt przełożony czekoladową bitą śmietaną – w sam raz na mniej zobowiązujące okazje. Jest mało słodki, delikatny, oryginalny w smaku i bardzo prosty do przygotowania. Oryginalny przepis pochodzi z książki Czekolada, jednak wprowadziłam kiedyś kilka zmian i tak piekę do dziś. Składniki: 6 jajek 110 g drobnego cukru (2/3 szklanki) 1 łyżka cukru waniliowego 100 g mąki pszennej (3/4 szklanki) 100 g mielonych migdałów (niepełna szklanka) 4 łyżki płatków[...]

  • Muffinki z białą czekoladą

    Dodano w śr, 13/11/2013 - 12:01

    Muffinki z białą czekoladąLubię przygotowywać muffinki ze względu na prostotę ich robienia. Nie potrzeba do nich miksera, wystarczy zawsze wymieszać tylko łyżką składniki mokre i suche. Doskonałe, gdy dowiadujemy się, że za godzinkę wpadną goście. Przepis na muffinki z białą czekoladą dostałam od swojej siostry – Asi. Powiedziała, że niewiele rosną, a wyrosły przepięknie. Są bardzo wilgotne, puszyste, z delikatnym akcentem smaku białej czekolady – tak jak trzeba. Wyszło mi 10 sztuk babeczek, choć ilość ta będzie zależeć od głębokości waszej blaszki. Składniki: 150 ml mleka[...]

Strona 19 z 44« Pierwsza...1920...Ostatnia »