Przepisy: Ciasta, ciasteczka i desery

  • Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

    Dodano w śr, 31/07/2013 - 12:01

    Ciasto drożdżowe bez wyrabianiaTak jak istnieje i w magiczny sposób działa szarlotka sypana, tak i istnieje sypana wersja ciasta drożdżowego. Przepis dostałam od babci, ale podejrzewam, że jest to zmodyfikowana wersja drożdżówki Ewy Wachowicz. Drożdżówka bez wyrabiania jest bardzo prosta, trochę inna w smaku od tradycyjnej, ale biorąc pod uwagę fakt, że praktycznie nie mamy z nią nic do roboty, to można się nią zachwycić. W zależności od upodobań możemy dać pod kruszonkę owoce. Ja dałam 500 g jagód. Składniki: 10 dag drożdży (standardowa kostka)[...]

  • Ciasteczka piwne z parmezanem

    Dodano w pt, 26/07/2013 - 12:04

    Ciasteczka piwne z parmezanemBiorę udział w „Książęcych Mistrzostwach Smaku”. W związku z tym prezentuję wam przepis na ciasteczka piwne, który powstał specjalnie pod piwo Książęce Jasne Ryżowe. Jest to piwo bardzo lekkie, orzeźwiające – jego smak od razu przywodzi na myśl niezobowiązujące spotkania z przyjaciółmi. Na takie spotkania zazwyczaj nie gotuje się wymyślnych potraw – najlepiej sprawdzają się wszelkiej maści chrupacze, które bezkarnie się podjada nie bacząc na kalorie. Ciasteczka piwne są dużo lepsze od chipsów i wspaniale pasują do tego trunku. Maczane dodatkowo w[...]

  • Krajanka z jagodami i kokosem

    Dodano w śr, 24/07/2013 - 12:01

    Krajanka jagodowa z kokosemKrajanka ta, to proste ciasto z którym poradzi sobie każdy – nie trzeba jej nawet specjalnie zagniatać. Smak niczym nie zaskakuje – to w końcu bardzo szybki w przygotowaniu kruchy placek z kruszonką. Najważniejsze w nim jest to, że jest cały nadziany jagodami i to właśnie dzięki nim jest tak pyszny. Taką krajankę warto przygotować, gdy w domu kończą się jajka – placek wymaga użycia tylko jednego. Wiórki kokosowe można zastępować płatkami migdałowymi – co kto lubi i ma. Składniki: 2 i[...]

  • Galaretowiec

    Dodano w pon, 15/07/2013 - 12:01

    GalaretowiecGalaretowiec (przez niektórych zwany: śmietanowiec) to kolejne ciasto na zimno bez pieczenia. Przepis funkcjonuje w mojej rodzinie co najmniej kilkanaście lat. Chętnie wracamy do niego każdego lata, gdyż takie desery smakują najbardziej w upalne dni. Smak galaretowca kojarzy mi się z dzieciństwem. Już samo patrzenie na jego kolory, nastraja optymistycznie! Doskonały na letnie przyjęcia. Najlepiej wygląda jeśli użyjemy galaretek o różnych kolorach. Na wierzchu warto zatopić owoce – truskawki, jagody, maliny, porzeczki, mandarynki lub brzoskwinie. Składniki: 4 – 5 galaretek o różnych[...]

  • Cytrynowe ciasteczka na oleju

    Dodano w pt, 12/07/2013 - 12:02

    Cytrynowe ciasteczka na olejuCytrynowe ciasteczka na oleju robiła moja babcia. Powracam po latach do jej przepisu, który całkiem przypadkiem odnalazłam. Takie ciasteczka są bardzo tanie i co najważniejsze wszystkie składniki zazwyczaj są w większości domów. Jeśli mamy ochotę przekąsić coś słodkiego do herbaty czy kawy takie ciastka będą idealne. Niby nic, a jednak wciąż sięgam po następne… Składniki: 2 lekko czubate szklanki mąki (300g) 3/4 szklanki cukru pudru (100g) 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki mleka 1 jajko 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia skórka[...]

Strona 19 z 41« Pierwsza...181920...Ostatnia »