Przepisy: Ciasta, ciasteczka i desery

  • Najprostszy placek z malinami

    Dodano w pt, 20/07/2012 - 1:40

    Najprostszy placek malinowyNiektórzy twierdzą, że nie umieją piec ciast, że nic im się nigdy nie udaje. Bardzo łatwo zrazić się, gdy na początku kulinarnej drogi trafi się na nieudany lub zbyt trudny przepis. Jako pierwsze ciasto zawsze polecam ciasto jogurtowe – bez użycia miksera, zawsze smaczne. Dziś placek, który także jest niezwykle prosty i który mogę śmiało polecić osobom na codzień „niepiekącym”. Placek z malinami to ciasto proste, tanie i idealnie pasujące do herbaty. Każdy sobie z nim poradzi! Szczególnie na etapie jedzenia! Składniki:[...]

  • Muffinki z truskawkami i kruszonką

    Dodano w czw, 12/07/2012 - 1:40

    Muffinki z truskawkamiTruskawki powoli się kończą, dlatego warto z nich korzystać póki jeszcze mamy je świeże. Muffinki to wypiek wyjątkowo prosty i dość mobilny – można je zabrać ze sobą do szkoły czy pracy. Przyrządzimy je bardzo szybko. Te, smakują jak domowe, babcine ciasto z truskawkami. I do tego ta słodka kruszonka! Polecam wszystkim zapracowanym. Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 2 jajka 1 szklanka mleka pół szklanki oleju roślinnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody duża szczypta soli 18[...]

  • Tarta cytrynowa z lemon curd

    Dodano w pon, 09/07/2012 - 3:42

    Tarta cytrynowa z lemon curdPyszny sposób na wykorzystanie kremu lemon curd i pozostałych po nim białek. Tarta cytrynowa to deser elegancki i bardzo uniwersalny o słodko-kwaśnym smaku. Tartę zrobimy bardzo szybko, jeśli lemon curd przyrządzimy np. dzień wcześniej.  Składniki są tak skomponowane, aby po przyrządzeniu lemon curdu ilość żółtek i białek wyrównała się. Składniki na foremkę ok. 24-26 cm. Ciasto: 200 g mąki 75 g masła 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka zimnej wody Wierzch: lemon curd – z tego przepisu lub gotowy 4[...]

  • Ciasto marchewkowe

    Dodano w śr, 04/07/2012 - 3:22

    Ciasto marchewkoweCiasto marchewkowe jest wysokie, wilgotne i puszyste. Jeśli macie w domu zalegającą marchewkę to będzie najlepszy i najsmaczniejszy sposób na jej wykorzystanie. Do ciasta można zrobić prostą polewę ze słonego serka, ale bez niej jest równie pyszne. Tą samą polewą można także przełożyć ciasto i otrzymać tort marchewkowy. Ja piekę marchewkowiec w tortownicy o średnicy 26 cm, ale można także użyć prostokątnej blaszki. Składniki: 1,5 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki) 1,5 szklanki mąki 4 jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 1[...]

  • Pleśniak

    Dodano w pon, 02/07/2012 - 2:58

    PleśniakPleśniak to ciasto, które w mojej rodzinie jest od zawsze. Przepis pochodzi z zeszytu prowadzonego przez moją babcię w latach ’70-’90. To zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast. Nie wyobrażam sobie świąt bez niego. Jego niewątpliwą zaletą jest to, że ciasto długo pozostaje świeże – pleśniaka można nawet upiec 2-3 dni wcześniej, a w dzień przyjęcia zająć się czymś innym. W zależności od tego jakiej blaszki użyjemy, ciasto będzie niższe lub wyższe (u mnie jest niziutkie, link do wyższej wersji na dole).[...]

  • Muffinki z mleczną czekoladą

    Dodano w pon, 25/06/2012 - 4:05

    Muffinki czekoladoweMuffinki uwielbiamy za ich proste przygotowanie. Wystarczy mokre składniki połączyć z suchymi, a po 20 minutach z piekarnika wyjmujemy pyszne babeczki. Dziś muffinki ciemne – z dodatkiem mlecznej czekolady. Szybko, prosto i pysznie – tak jak lubię. Najlepsze jeszcze ciepłe. Przepis z forum CinCin podany jest na 12 sztuk – ja napełniłam całe papilotki i wyszło 14 . Składniki: 2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy mały 150 g masła lub dobrej[...]

  • Ciasto z gorzkiej czekolady

    Dodano w śr, 20/06/2012 - 2:37

    Ciasto czekoladoweCiasto czekoladowe chodziło za mną od dawna. Jak prawdziwy czekoladoholik, najbardziej lubię ciasta wcale nie lekkie i puszyste – a te zwarte i maziste. Idealne są dla mnie wszelkie brownies i proste ciasta w stylu czekoladowej trufli. Trufla już była, foremkę do brownies wywiozłam do mamy, więc padło na ten bardzo czekoladowy wypiek. Ciasto jest dość ciężkie, wilgotne i mocno czekoladowe – przez co wyjątkowo sycące. Polecam wszystkim koneserom ciemnej, gorzkiej czekolady. A dla przywiązanych do tradycyjnych słodkości – już wkrótce na[...]

Strona 19 z 26« Pierwsza...181920...Ostatnia »