Przepisy: Ciasta, ciasteczka i desery

  • Placek z jabłkami

    Dodano w pon, 13/08/2012 - 2:44

    Placek z jabłkami - jabłecznikPlacek z jabłkami (jabłecznik) nie jest tradycyjną szarlotką, a raczej bardzo wilgotnym ciastem owocowym. W dodatku napchanym jabłkami po brzegi. Typowy niedzielny placek do herbatki lub dla gości. Lubię go też jeść na śniadanie. Piekę go od wielu lat, a przepis pochodzi z zeszytu odziedziczonego po mojej babci. Ciasto namaka od jabłek, niektórym może wydawać się ciężkie – jednak zawsze pięknie wyrasta, a owoce nadają mu lekkości. Jest to ciasto typowe do tortownicy (ok. 26 cm) – można użyć także „komina”. Składniki:[...]

  • Tort pijana wiśnia

    Dodano w wt, 07/08/2012 - 2:34

    Tort pijana wiśniaNie będzie dziś tylko słodko, mimo że jest tort. Tort typowa uciecha dla dorosłych Bardzo alkoholowy i mocno czekoladowy. Wiśnie z domowej wiśniówki będą do niego jak znalazł. Doskonały na imieniny. Wiśnie: 2 szklanki wydrążonych wiśni (mogą być mrożone) 1/2 litra mocnego alkoholu 1/4 szklanki cukru Biszkopt: 8 jajek 2 szklanki mąki 1 i 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa: 2 budynie czekoladowe bez cukru 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 galaretka wiśniowa 1 kostka[...]

  • Ciasto cukiniowe z czekoladą i orzechami

    Dodano w pon, 30/07/2012 - 3:11

    Ciasto cukinioweNie sposób było patrzeć obojętnie na oryginalny cukiniowo-limonkowy tort Samanthy. Od razu wiedziałam, że kiedyś wezmę się za ten przepis! Choć do cukinii zaproponowałam orzechy i czekoladę to mam nadzieję,  że ta wersja jest równie pyszna. Mi ciasto bardzo przypadło do gustu – wyjątkowo wilgotne, trochę piernikowe z pysznymi kawałkami czekolady. Jeśli jednak ciasto z cukinii to dla was abstrakcja, polecam inny warzywny placek – ciasto marchewkowe. Składniki: 2 szklanki tartej cukinii (ok. 2-3 sztuki) 3 jajka 3/4 szklanki cukru trzcinowego (może[...]

  • Brownies z malinami

    Dodano w pon, 23/07/2012 - 3:09

    Brownies z malinamiBrownies to niskie, ciężkie, mocno czekoladowe ciasto. Można przyrządzić je na tysiąc sposobów – z różnymi dodatkami. A cóż może lepiej pasować do czekolady niż maliny? To już jedne z ostatnich owoców w tym sezonie, dlatego codziennie kupuję koszyczek. Spożytkowanie części z nich do tego ciasta było strzałem w dziesiątkę. Składniki: 2 tabliczki ciemnej czekolady (200g) 3 jajka 175 g masła 3/4 szklanki cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym) 3/4 szklanki mąki 1/4 łyżeczki sody maliny Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem na parze[...]

  • Najprostszy placek z malinami

    Dodano w pt, 20/07/2012 - 1:40

    Najprostszy placek malinowyNiektórzy twierdzą, że nie umieją piec ciast, że nic im się nigdy nie udaje. Bardzo łatwo zrazić się, gdy na początku kulinarnej drogi trafi się na nieudany lub zbyt trudny przepis. Jako pierwsze ciasto zawsze polecam ciasto jogurtowe – bez użycia miksera, zawsze smaczne. Dziś placek, który także jest niezwykle prosty i który mogę śmiało polecić osobom na codzień „niepiekącym”. Placek z malinami to ciasto proste, tanie i idealnie pasujące do herbaty. Każdy sobie z nim poradzi! Szczególnie na etapie jedzenia! Składniki:[...]

  • Muffinki z truskawkami i kruszonką

    Dodano w czw, 12/07/2012 - 1:40

    Muffinki z truskawkamiTruskawki powoli się kończą, dlatego warto z nich korzystać póki jeszcze mamy je świeże. Muffinki to wypiek wyjątkowo prosty i dość mobilny – można je zabrać ze sobą do szkoły czy pracy. Przyrządzimy je bardzo szybko. Te, smakują jak domowe, babcine ciasto z truskawkami. I do tego ta słodka kruszonka! Polecam wszystkim zapracowanym. Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 2 jajka 1 szklanka mleka pół szklanki oleju roślinnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody duża szczypta soli 18[...]

  • Tarta cytrynowa z lemon curd

    Dodano w pon, 09/07/2012 - 3:42

    Tarta cytrynowa z lemon curdPyszny sposób na wykorzystanie kremu lemon curd i pozostałych po nim białek. Tarta cytrynowa to deser elegancki i bardzo uniwersalny o słodko-kwaśnym smaku. Tartę zrobimy bardzo szybko, jeśli lemon curd przyrządzimy np. dzień wcześniej.  Składniki są tak skomponowane, aby po przyrządzeniu lemon curdu ilość żółtek i białek wyrównała się. Składniki na foremkę ok. 24-26 cm. Ciasto: 200 g mąki 75 g masła 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka zimnej wody Wierzch: lemon curd – z tego przepisu lub gotowy 4[...]

Strona 19 z 26« Pierwsza...181920...Ostatnia »