Przepisy: Ciasta, ciasteczka i desery

  • Murzynek – wilgotny i czekoladowy

    Dodano w pt, 04/10/2013 - 12:02

    Murzynek - ciasto wilgotne i czekoladoweMurzynek był kiedyś bardzo popularnym ciastem w okresie jesienno-zimowym. Smak dzieciństwa i chyba jedyne kiedyś ciasto czekoladowe. Dziś rzadziej go spotykam na stołach, choć warto do niego powrócić – to jedno z najprostszych ciast, które do tego zawsze się udaje. Wszystkie składniki często mamy w domu. Przygotowuję murzynka (podobnie do czekoladowej babki wielkanocnej) według receptury babci. Murzynek z tego przepisu jest wilgotny, czekoladowy i zachowuje świeżość nawet na trzeci dzień. Polewa jest zawarta w cieście – nie trzeba jej robić dodatkowo. Ja dodaję[...]

  • Beza cytrynowa z figami

    Dodano w pon, 23/09/2013 - 12:01

    Beza cytrynowa z figami - PavlovaBeza cytrynowa z figami to idealne połączenie słodko-kwaśnego smaku. Taka Pavlova znakomicie prezentuje się na stole, dlatego świetnie sprawdzi się, gdy potrzebujemy eleganckiego wypieku na przyjęcie. Jest dość kaloryczna – jednak nie można się jej oprzeć. Jeśli nie mamy lub nie lubimy fig, możemy zastąpić je innymi owocami np: jeżynami, malinami lub porzeczkami. Beza: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka octu winnego 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem: 5 żółtek 2 duże cytryny 3/4 szklanki cukru[...]

  • Ciasto kawowe bez pieczenia

    Dodano w pt, 13/09/2013 - 12:02

    Ciasto kawowe bez pieczeniaCiasto kawowe bez pieczenia wyglądem i smakiem przypomina tiramisu – jest jednak prostsze i szybsze. Przygotowanie go zajmie nam tylko chwilę – później wystarczy schłodzić ciasto, aby cieszyć się smakiem deseru. Smak masy na początku do mnie nie przemawiał – okazało się, że jest dużo lepsza po schłodzeniu. Ciasto bardzo proste, nie wyszukane, ale gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego do kawy – na pewno sprawdzi się w tej roli. Do przygotowania koniecznie użyjmy wiejskiego, ekologicznego jajka. Składniki: 100 g brązowego[...]

  • Muffinki z nektarynkami

    Dodano w śr, 11/09/2013 - 12:01

    Muffinki z nektarynkamiMuffinki z nektarynkami to świetny pomysł na wypiek, jeśli mamy w domu dwa niepotrzebne owoce nektarynek. Zmiksowane nektarynki nadają muffinkom wilgotności i lekkości. Świetne na drugie śniadanie czy podwieczorek. Sycące, lecz nie tuczące – pełnoziarniste z małą ilością tłuszczu. W smaku bardzo aromatyczne – przypominają jogurtowe, wilgotne ciasto o smaku nektarynkowym. Pozostają długo świeże, dlatego warto upiec wieczorem i zabrać na drugi dzień do pracy czy szkoły na śniadanie lub deser. Przepis na 12 sztuk. Składniki: 2 nektarynki 2 jajka 2 szklanki[...]

  • Tort orzechowy

    Dodano w pon, 02/09/2013 - 12:01

    Tort orzechowy - na imieninyMuszę przyznać, że torty to moja słabość. Nigdy ich nie odmawiam i zawsze proszę o dokładkę. Tort orzechowy z orzechów włoskich jest idealnym, tradycyjnym wypiekiem na imieniny. Mało słodki, stonowany i prosty do zrobienia. Do tego dość uniwersalny – powinien smakować wszystkim, bez względu na wiek. Biszkopt orzechowy: 7 jajek 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mielonych orzechów włoskich (w młynku do kawy, malakserze) Masa: 2 budynie waniliowe bez cukru 3 szklanki[...]

Strona 19 z 42« Pierwsza...1920...Ostatnia »