Przepisy: Ciasta, ciasteczka i desery

  • Kruchy placek z truskawkami

    Dodano w pon, 18/06/2012 - 3:16

    Kruchy placek z truskawkamiTradycyjny kruchy placek z truskawkami – niebo w gębie. W tym cieście wszystko współgra idealnie. Zawsze jadałam je u cioci Ewy, której dziękuje za przepis. Takie ciasta bez wątpienia powinny być polską wizytówką – nie tylko ze względu na barwy . Ciasto: 3 szklanki mąki 1 margaryna 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 żółtek cukier waniliowy Krem: 1/2 litra mleka 1 i 1/3 kostki margaryny 2 żółtka 3/4 szklanki cukru pudru budyń śmietankowy Wierzch: ok. 1/2 kg truskawek 2[...]

  • Truskawkowa tarta z mascarpone – doskonała

    Dodano w czw, 14/06/2012 - 3:07

    Tarta truskawkowaPisałam już,  że mam dwa ulubione desery truskawkowe. Pierwszy to kruszonka. Drugi to ta tarta. Uwielbiam połączenie owoców z budyniem i śmietaną z mascarpone. W sezonie truskawkowym potrafię robić ją kilka razy. To trwa już kilka lat, a ja i domownicy dalej nie mamy jej dość. Zaletą tego ciasta jest jego prostota. Zrobienie tarty naprawdę nie wymaga dużo czasu. Składniki: 1 i 1/4 szklanki mąki 100 g zimnego masła (pół kostki) 1/3 szklanki cukru pudru 1 żółtko 1 – 2 łyżki lodowatej[...]

  • Kruszonka (crumble) z truskawkami i budyniem

    Dodano w wt, 12/06/2012 - 1:49

    KruszonkaChoć w całej Polsce już dawno zapanowało truskawkowe szaleństwo, to dopiero niedawno pojawiły się u mnie polskie, słodkie truskawki w dostępnych cenach. Są dwa desery z tych owoców, które mogłabym jeść na okrągło – pierwszym z nich jest kruszonka z budyniem. Najbardziej lubię zapiekać kruszonkę w kokilkach – wtedy robię część porcji i mam jednorazowy, szybki deser – wyrabianie kruszonki trwa nie dłużej niż 3 minuty (a może to za nas zrobić melakser). W ciągu ostatniego tygodnia jadłam już ją kilka razy[...]

  • Puchar śniadaniowy z cynamonową kruszonką

    Dodano w śr, 06/06/2012 - 2:20

    Puchar śniadaniowyŚniadaniowy puchar to słodki posiłek na który możemy sobie pozwolić nawet dbając o figurę. Sprawdzi się również jako lekki deser. Gdy w naszych domach goszczą owoce sezonowe, warto wykorzystać płynącą z nich energię i przygotować z nich pyszne śniadanie. Do poniższego przepisu możemy użyć malin, jagód, borówek, porzeczek, jeżyn, poziomek lub truskawek. Ilość kruszonki starcza na ok. 4-5 porcji – jeśli potrzebujecie mniej, to polecam zamrozić część nie upieczonej kruszonki – przyda się do zapiekania owoców czy drożdżówki. Składniki: owoce leśne: borówki,[...]

  • Truskawkowy torcik z ganache z białej czekolady i setny wpis

    Dodano w pon, 04/06/2012 - 2:31

    Torcik z ganache z białej czekoladyTo dokładnie setny wpis na moim blogu. Odwiedza go codziennie ponad 500 indywidualnych osób, a miesięczne odsłony dochodzą do prawie 30 tysięcy! Biorąc pod uwagę, że blog istnieje od marca – to chyba dość dobry wynik. W każdym bądź razie -  wszystkie wejścia sprawiają mi nieopisaną ogromną radość, a na Wasze komentarze zawsze czekam z utęsknieniem. Jeszcze bardziej cieszy mnie, jak dowiaduję się pocztą pantoflową kto i co z mojego bloga ugotował. Za to wszystko chciałam powiedzieć: dziękuję Z tej okazji setnego[...]

  • Pralinki orzechowe / kokosowe z mleka w proszku

    Dodano w pon, 28/05/2012 - 2:50

    Pralinki orzechoweMiałam ochotę na małą słodycz. Pralinki wydawały się idealne – nie trzeba ich piec i szybko się je robi. Zdecydowałam się na pralinki w dwóch smakach: orzecha laskowego i kokosa, dlatego zrobiłam dwie porcje. Teraz się nimi rozkoszuję: są słodkie, z bardzo aromatyczną nutą rumu. Jedna mi zdecydowanie wystarcza, aby zaspokoić słodyczowy głód (przynajmniej na najbliższą godzinę ) – jeśli lubicie słodkości z mleka w proszku – jak najbardziej polecam. Składniki: 3/4 szklanki zmielonych orzechów laskowych, włoskich lub wiórków kokosowych 1/2 szklanki[...]

  • Kokosanki – ciastka z dzieciństwa

    Dodano w czw, 24/05/2012 - 3:00

    KokosankiDzieciństwo przypominają mi dwa rodzaje ciastek – papatacze i kokosanki. Te drugie są bardzo proste do zrobienia, a idealnie smakują podane do kawy czy herbaty. Jak byłam malutka moim zadaniem było obtaczanie kokosanek w wiórkach. Szło mi powoli, ale byłam dumna, że jestem zaangażowana w prace. Teraz szło mi znacznie szybciej – jednak wrzucenie wiórków do resztek sosu czekoladowego w rondelku i bezkarne ich wyjadanie pozostało mi do dziś… Potrzebujemy upieczonego biszkoptu. Jeśli macie swój sprawdzony przepis to na pewno będzie OK.[...]

Strona 19 z 24« Pierwsza...181920...Ostatnia »