Przepisy: Ciasta, ciasteczka i desery

  • Pleśniak

    Dodano w pon, 02/07/2012 - 2:58

    PleśniakPleśniak to ciasto, które w mojej rodzinie jest od zawsze. Przepis pochodzi z zeszytu prowadzonego przez moją babcię w latach ’70-’90. To zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast. Nie wyobrażam sobie świąt bez niego. Jego niewątpliwą zaletą jest to, że ciasto długo pozostaje świeże – pleśniaka można nawet upiec 2-3 dni wcześniej, a w dzień przyjęcia zająć się czymś innym. W zależności od tego jakiej blaszki użyjemy, ciasto będzie niższe lub wyższe (u mnie jest niziutkie, link do wyższej wersji na dole).[...]

  • Muffinki z mleczną czekoladą

    Dodano w pon, 25/06/2012 - 4:05

    Muffinki czekoladoweMuffinki uwielbiamy za ich proste przygotowanie. Wystarczy mokre składniki połączyć z suchymi, a po 20 minutach z piekarnika wyjmujemy pyszne babeczki. Dziś muffinki ciemne – z dodatkiem mlecznej czekolady. Szybko, prosto i pysznie – tak jak lubię. Najlepsze jeszcze ciepłe. Przepis z forum CinCin podany jest na 12 sztuk – ja napełniłam całe papilotki i wyszło 14 . Składniki: 2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy mały 150 g masła lub dobrej[...]

  • Ciasto z gorzkiej czekolady

    Dodano w śr, 20/06/2012 - 2:37

    Ciasto czekoladoweCiasto czekoladowe chodziło za mną od dawna. Jak prawdziwy czekoladoholik, najbardziej lubię ciasta wcale nie lekkie i puszyste – a te zwarte i maziste. Idealne są dla mnie wszelkie brownies i proste ciasta w stylu czekoladowej trufli. Trufla już była, foremkę do brownies wywiozłam do mamy, więc padło na ten bardzo czekoladowy wypiek. Ciasto jest dość ciężkie, wilgotne i mocno czekoladowe – przez co wyjątkowo sycące. Polecam wszystkim koneserom ciemnej, gorzkiej czekolady. A dla przywiązanych do tradycyjnych słodkości – już wkrótce na[...]

  • Faworki… drożdżowe!

    Dodano w wt, 19/06/2012 - 3:02

    Faworki drożdżoweFaworki drożdżowe, na które przepis dostałam od Pani Ani, to coś zupełnie innego. Jest z nimi niewiele zachodu, a są równie pyszne co tradycyjny chrust. Ze smaku przypominają mi nieco drożdżowe racuszki. Świetne do popołudniowej herbatki. Składniki: 1/2 kg mąki 1/2 kostki margaryny o temp. pokojowej 5 dag świeżych drożdży 1 szklanka lekko ciepłego mleka 1 jajko 2 żółtka 3 łyżki cukru szczypta soli 2 łyżki spirytusu tłuszcz do smażenia (olej lub smalec) cukier puder do posypania Z drożdży, cukru i lekko[...]

  • Kruchy placek z truskawkami

    Dodano w pon, 18/06/2012 - 3:16

    Kruchy placek z truskawkamiTradycyjny kruchy placek z truskawkami – niebo w gębie. W tym cieście wszystko współgra idealnie. Zawsze jadałam je u cioci Ewy, której dziękuje za przepis. Takie ciasta bez wątpienia powinny być polską wizytówką – nie tylko ze względu na barwy . Ciasto: 3 szklanki mąki 1 margaryna 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 żółtek cukier waniliowy Krem: 1/2 litra mleka 1 i 1/3 kostki margaryny 2 żółtka 3/4 szklanki cukru pudru budyń śmietankowy Wierzch: ok. 1/2 kg truskawek 2[...]

  • Truskawkowa tarta z mascarpone – doskonała

    Dodano w czw, 14/06/2012 - 3:07

    Tarta truskawkowaPisałam już,  że mam dwa ulubione desery truskawkowe. Pierwszy to kruszonka. Drugi to ta tarta. Uwielbiam połączenie owoców z budyniem i śmietaną z mascarpone. W sezonie truskawkowym potrafię robić ją kilka razy. To trwa już kilka lat, a ja i domownicy dalej nie mamy jej dość. Zaletą tego ciasta jest jego prostota. Zrobienie tarty naprawdę nie wymaga dużo czasu. Składniki: 1 i 1/4 szklanki mąki 100 g zimnego masła (pół kostki) 1/3 szklanki cukru pudru 1 żółtko 1 – 2 łyżki lodowatej[...]

  • Kruszonka (crumble) z truskawkami i budyniem

    Dodano w wt, 12/06/2012 - 1:49

    KruszonkaChoć w całej Polsce już dawno zapanowało truskawkowe szaleństwo, to dopiero niedawno pojawiły się u mnie polskie, słodkie truskawki w dostępnych cenach. Są dwa desery z tych owoców, które mogłabym jeść na okrągło – pierwszym z nich jest kruszonka z budyniem. Najbardziej lubię zapiekać kruszonkę w kokilkach – wtedy robię część porcji i mam jednorazowy, szybki deser – wyrabianie kruszonki trwa nie dłużej niż 3 minuty (a może to za nas zrobić melakser). W ciągu ostatniego tygodnia jadłam już ją kilka razy[...]

Strona 19 z 25« Pierwsza...181920...Ostatnia »