Przepisy: Ciasta, ciasteczka i desery

  • Tort tiramisu – najprostszy tort na wyjątkowe okazje

    Dodano w pt, 07/03/2014 - 12:01

    Tort TiramisuSama nie wiem kiedy minęły te dwa lata. Z jednej strony bardzo szybko, a z drugiej czasem mam wrażenie, że jestem z Wami od zawsze. Dziś blog kulinarny Poezja Smaku obchodzi swoje drugie urodziny. W tym czasie uzyskał ponad 3,7 mln odsłon, a ja opublikowałam 375 przepisów! Wciąż przygotowując codzienne posiłki myślę o blogu – co posmakowałoby moim czytelnikom, czym ich zaskoczyć? Nie jestem zmęczona, nie mam dość – wciąż chcę przygotowywać nowe dania i robić coraz lepsze zdjęcia, aby pobudzały Wasze[...]

  • Tarta kokosowa bez pieczenia

    Dodano w pon, 03/03/2014 - 12:01

    Tarta kokosowa bez pieczeniaTarta kokosowa, która nie wymaga piekarnika – bardzo szybka, pyszna i w smaku przypominająca pralinki rafaello. Inspirowałam się przepisem Oli, jednak trochę odchudziłam tartę. Zrezygnowałam ze słodkich wafelków z masą, zmniejszyłam ilość czekolady, a zwiększyłam ilość wiórków z kokosa. Tak powstał deser bez pieczenia na pełnoziarnistych ciasteczkach – mocno kokosowy i uzależniający, bo mimo lekkiego odchudzenia tarta smakowała fantastycznie. Zdecydowanie warto spróbować – to tylko pięć składników. Spód do tarty: 300-320 g pełnoziarnistych herbatników 120 g rozpuszczonego i ostudzonego masła 50 g[...]

  • Mini pączki twarogowe z sosem waniliowym

    Dodano w śr, 26/02/2014 - 12:01

    Mini pączki twarogowe (pączusie) z sosem waniliowymMini pączki twarogowe z sosem waniliowym to szybka wersja małych pączusiów na tłusty czwartek (i nie tylko!). Małe kuleczki są bardzo puszyste i robi je się wyjątkowo prosto. Na blogu jest ich błyskawiczna wersja z serka homogenizowanego, natomiast te (podobnie jak serowe oponki) zrobiłam z dodatkiem twarogu. Mini pączki twarogowe można podawać z samym cukrem pudrem, ale polecam do nich sos waniliowy –  znacznie zyskają z nim na smaku. Składniki: 500 g twarogu (zmielonego) 4 jajka 4 łyżki drobnego cukru (ja dałam z wanilią) 2[...]

  • Sernik bananowy Elvisa

    Dodano w pon, 24/02/2014 - 12:01

    Sernik bananowy ElvisaGdy mąż przytaszczył do domu kiść bananów od razu wiedziałam, że zrobię sernik bananowy. Marzył mi się taki od dłuższego czasu, choć kompletnie nie wiedziałam jak go ugryźć od kulinarnej strony. Objawienie przyszło nagle – kanapka Elvisa! Król Rock and Rolla – Elvis Presley uwielbiał kanapki z masłem orzechowym i dużą ilością bananów. Ja także zdecydowałam się połączyć banany z kremowym masłem orzechowym i efekt okazał się po prostu fan – tas – tycz – ny! Razem z cynamonowo-orzechowym spodem sernik smakuje[...]

  • Trufle czekoladowe

    Dodano w pt, 14/02/2014 - 12:01

    Trufle czekoladowe - pralinkiW walentynki królują kwiaty, serduszka i… czekoladki. Komercja, komercją, ale kto nie ucieszy się z podarowanych, własnoręcznie zrobionych czekoladek? Trufle czekoladowe będą doskonałym prezentem dla ukochanej osoby, który przygotujemy prosto i dość szybko. Z przepisu wychodzi około 40 sztuk trufli, powinno więc starczyć dla wszystkich których kochamy. Składniki: 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 125 g mascarpone (lub 150 ml kremówki) 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka rumu, whiskey lub czerwonego wina szczypta cynamonu opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu ok. 4[...]

  • Mini bezy Pawłowej na Walentynki

    Dodano w śr, 12/02/2014 - 12:01

    Mini bezy Pawłowej - deser na WalentynkiMini bezy Pawłowej idealnie powinny się sprawdzić jako romantyczny deser po eleganckiej kolacji lub np. na Walentynki. Wbrew obawom bezy robi się bardzo prosto, a w połączeniu z delikatną bitą śmietaną i owocami są wprost fenomenalne. Ja przygotowałam część bezików z truskawkami, a część z pestkami granatu. Oba połączenia były pyszne, choć o tej porze roku skłaniam się ku temu drugiemu. Pamiętajcie, że mini bezy możemy upiec nawet dzień – dwa wcześniej, a napełnić kremem i udekorować przed samym podaniem. Składniki (6[...]

  • Tarta orzechowa

    Dodano w pt, 31/01/2014 - 12:01

    Tarta orzechowaTarta orzechowa to ciasto, które miałam okazję upiec na niedawnych warsztatach pieczeniowych z Kasią. Bardzo przypomina wielkanocny mazurek. Jej farsz to praktycznie same orzechy, co wprawia wszystkich smakoszy chrupiących maleństw w euforię. Zdecydowanie najsmaczniejsza jest, gdy użyjemy mieszanki różnych orzechów – nerkowca, włoskich, laskowych, migdałów, pekan, ziemnych, macadamia czy brazylijskich. Mój mąż oszalał na jej punkcie i od czasów warsztatów to jedno z jego ulubionych ciast. Tarta mi też bardzo przypadła do gustu, bo wypieki z orzechami lubię najbardziej. Kruche ciasto: 1/2 kostki[...]

Strona 19 z 39« Pierwsza...1920...Ostatnia »