Przepisy: Ciasta, ciasteczka i desery

  • Szarlotka sypana – najprostsza szarlotka na świecie

    Dodano w sob, 13/10/2012 - 12:35

    Szarlotka sypana -najprostsza szarlotka na świecieCzasami chcielibyśmy zjeść ciasto, ale nie mamy sił czy chęci aby je zrobić. Dziś chciałabym przypomnieć Wam kulinarny hit sprzed wielu lat – z czasów kiedy nie było jeszcze mikserów (docenią to osoby, które ich nie posiadają). Moja mama piekła taką szarlotkę będąc nastolatką. A o czym mowa? Szarlotka sypana to jabłecznik, którego nie trzeba wyrabiać. Robi się ją błyskawicznie – jedyna ciężka czynność to starcie na tarce kilku jabłuszek. Jest to ciasto tanie, a składniki znajdą się pod ręką w większości[...]

  • Ciastka ekstremalnie czekoladowe

    Dodano w wt, 25/09/2012 - 2:39

    Ciastka ekstremalnie czekoladoweTo były ekstremalne dni – przygotowania, ślub, podróż poślubna. Na pewno te dni były najpiękniejsze na świecie i mimo, że nie lubię ślubów, TEN powtórzyłabym bardzo chętnie. Wspaniałe jedzenie, doskonały zespół, piękne miejsce, niespodzianka od ukochanego i czekoladowy tort. Mimo, że znalazłam się na moment w bajce to tęskniłam do gotowania i bloga. Wracam do rzeczywistości i zaczynam z lekkim rozmarzeniem. Ekstremalnie czekoladowe ciastka – to wyjątkowo proste w przygotowaniu puddingi zawierające ogromną ilość czekolady. Są płynne w środku, bardzo sycące i[...]

  • PRL’owskie ślubne orzeszki

    Dodano w sob, 08/09/2012 - 12:36

    Orzeszki z masą z mleka w proszku (oryginalny przepis z PRL)Już po północy, więc… bierzemy dziś ślub! W końcu, po 8 latach razem. Nie wyobrażam sobie dnia ślubu bez ukochanych, najpyszniejszych orzeszków z czasów PRL. Gdy byłam małą dziewczynką można je było spotkać na każdym weselu. Obchodziłam wtedy wszystkie stoły, aby najeść się moich ulubionych ciastek. Potem, po latach pojawiały się w sklepach, w internecie, na blogach – lecz to nie było to. Orzeszki zaczęto napełniać przeróżnymi masami, które nijak miały się do tradycyjnej, kakaowej, z mlekiem w proszku. Na szczęście w[...]

  • Pleśniak ze śliwkami

    Dodano w śr, 22/08/2012 - 1:56

    Pleśniak ze śliwkamiCiasto drożdżowe ze śliwkami było wspaniałe, dlatego postanowiłam upiec kolejny wypiek z tymi owocami. Pleśniak na blogu już był – jedyną modyfikacją jest zwiększenie proporcji razy dwa i użycie śliwek zamiast dżemu. Efekt wspaniały, ciasto świetnie się prezentuje i wychodzi naprawdę duża blaszka wysokiego ciasta. Też znikało jeszcze gorące. Składniki: 6 szklanek mąki 10 jajek 2 margaryny (ja dałam niecałe dwie) 1,5 szklanki cukru 6 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 600-700 g śliwek – przepołowionych i bez pestek cukier[...]

  • Ciasto drożdżowe ze śliwkami i migdałową kruszonką

    Dodano w pon, 20/08/2012 - 4:54

    Ciasto drożdżowe ze śliwkamiMamy piękne śliwki. Wiedziałam, że trzeba je wykorzystać do jakiegoś słodkiego wypieku. Padło na drożdżowiec ze śliwkami Nigelli Lawson (ona do kruszonki użyła orzechów, ja migdałów). Większość ciasta zjedliśmy, jak jeszcze było ciepłe. Tak smakowało, że musieliśmy dokupować śliwek na kolejne wypieki… Jeśli nie lubicie śliwek, można użyć także drylowanych wiśni. Składniki: 3,5 g drożdży błyskawicznych (pół opakowania) lub 7 g świeżych 350 g pszennej mąki chlebowej pół łyżeczki soli 50 g drobnego cukru trzcinowego 200 ml letniego mleka 1 rozkłócone jajko[...]

  • Placek z jabłkami

    Dodano w pon, 13/08/2012 - 2:44

    Placek z jabłkami - jabłecznikPlacek z jabłkami (jabłecznik) nie jest tradycyjną szarlotką, a raczej bardzo wilgotnym ciastem owocowym. W dodatku napchanym jabłkami po brzegi. Typowy niedzielny placek do herbatki lub dla gości. Lubię go też jeść na śniadanie. Piekę go od wielu lat, a przepis pochodzi z zeszytu odziedziczonego po mojej babci. Ciasto namaka od jabłek, niektórym może wydawać się ciężkie – jednak zawsze pięknie wyrasta, a owoce nadają mu lekkości. Jest to ciasto typowe do tortownicy (ok. 26 cm) – można użyć także „komina”. Składniki:[...]

  • Tort pijana wiśnia

    Dodano w wt, 07/08/2012 - 2:34

    Tort pijana wiśniaNie będzie dziś tylko słodko, mimo że jest tort. Tort typowa uciecha dla dorosłych Bardzo alkoholowy i mocno czekoladowy. Wiśnie z domowej wiśniówki będą do niego jak znalazł. Doskonały na imieniny. Wiśnie: 2 szklanki wydrążonych wiśni (mogą być mrożone) 1/2 litra mocnego alkoholu 1/4 szklanki cukru Biszkopt: 8 jajek 2 szklanki mąki 1 i 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa: 2 budynie czekoladowe bez cukru 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 galaretka wiśniowa 1 kostka[...]

Strona 19 z 27« Pierwsza...181920...Ostatnia »

x
Przygarnij Torbę Borbę!

Szczegóły konkursu