Przepisy: Ciasta, ciasteczka i desery

  • Zdrowe, czekoladowe ciasto z fasoli na oleju rzepakowym

    Dodano w śr, 28/05/2014 - 12:01

    Ciasto czekoladowe z fasoli na oleju rzepakowymCiasto czekoladowe bez mąki, na bazie czerwonej fasoli z dodatkiem oleju rzepakowego. Można zrobić z masą lub bez. W sam raz dla osób, które są na diecie bezglutenowej (użyjmy tylko bezglutenowego proszku do pieczenia). Czerwona fasola jest bardzo bogata w białko i substancje odżywcze, natomiast olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3, dlatego wypieki z nim należą do tych najzdrowszych. Taki deser możemy jeść bez wyrzutów sumienia, choć nie trzeba jeść go wiele – jest bardzo sycący. A fasola? Nikt[...]

  • Krajanka z rabarbarem

    Dodano w pt, 16/05/2014 - 12:01

    Krajanka z rabarbarem (placek z rabarbarem)Lubicie rabarbar? Lekko kwaskowy, doskonale nadaje się do wypieków. Kruche ciasto to mój ulubiony sposób na wykorzystanie tego składnika. Krajanka z rabarbarem to bardzo prosty placek – nie wymaga miksera, nie potrzeba do niego jajka. Ciasta nie trzeba zagniatać – wystarczy wymieszać łyżką. Ciekawym dodatkiem są wiórki kokosowe, które nadają krajance ciekawego posmaku (jeśli nie lubicie kokosa, można zastąpić wiórki taką samą ilością mąki). Składniki na 9 kwadratowych kawałków. Przepis od Donny Hay. Składniki: 4 łodygi rabarbaru 100 g rozpuszczonego masła (1/2[...]

  • Owsiane batoniki z truskawkami – zdrowe i pyszne

    Dodano w pon, 12/05/2014 - 12:01

    Owsiane batoniki z truskawkamiOwsianka – śniadaniowy klasyk. Po wersji do picia, znów jej odmieniona odsłona – pieczona i do tego mobilna wersja owsianki. Owsiane batoniki z truskawkami możemy zabrać ze sobą do szkoły i pracy na drugie śniadanie. Pasują także na zdrowy deser. Jest to przepis, który można dowolnie modyfikować – zamiast truskawek możemy dać np. jagody, zamiast orzechów – tahinę lub masło orzechowe, a zamiast płatków migdałowych ziarna słonecznika czy sezamu. Pycha. Inspiracja. Nadzienie: 400 g truskawek 1/4 szklanki syropu klonowego 1-2 łyżki miodu 2[...]

  • Tarta rabarbarowa z pomidorową galaretką

    Dodano w pt, 09/05/2014 - 12:01

    Tarta rabarbarowa z galaretką pomidorowąNa blogu pojawiło się już ponad czterysta wpisów. Z tej okazji mam dla Was wyjątkową tartę. Tarta rabarbarowa z pomidorową galaretką na migdałowym, kruchym cieście. Połączenie niezwykłe, ale bardzo pyszne. Nie jest to ciasto dla początkujących, ponieważ jest z nim trochę roboty, jednak jeśli chcemy cieszyć się wyjątkowym smakiem warto się natrudzić. Przyznam, że smak dżemu pomidorowego z którego robi się galaretkę jest dość oryginalny Za to krem rabarbarowy razem z migdałowym nadzieniem jest obłędny. Polecam dla odważnych. Przepis oryginalny stąd, tutaj[...]

  • Drożdżowa baba z żurawiną i pistacjami

    Dodano w pt, 18/04/2014 - 12:01

    Drożdżowa baba z żurawiną i pistacjamiNie wyobrażam sobie Wielkanocy bez babki. Ta drożdżowa baba ma cytrynowy posmak, wypchana jest rubinową żurawiną, a lukier wzbogacony jest o chrupiące pistacje i migdały. Bardzo ładnie prezentuje się na stole i pysznie smakuje. Najlepsza jest w dniu pieczenia. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej (430 g) 3/5 kostki do pieczenia Kasia – maślany smak (150 g) 1/3 szklanki mleka (75 ml) 40 g świeżych drożdży 3 jajka (o temperaturze pokojowej) 3 żółtka (o temperaturze pokojowej) 1/2 szklanki drobnego cukru (80 g) 1/2[...]

  • Mazurek czekoladowy

    Dodano w śr, 16/04/2014 - 12:01

    Mazurek czekoladowyNie w każdym domu istnieje tradycja pieczenia mazurków na Wielkanoc. Ten jest wyjątkowy i mam nadzieję, że zachęci tych, którzy ich nie robią. Mazurek czekoladowy ma pyszną masę z mleka w proszku i jest na cieście półkruchym – dzięki czemu nie jest suchy i twardy, a delikatny i wilgotny. Przechowywany w chłodnym miejscu może stać nawet do ok. tygodnia, dlatego bez problemu można przyrządzić go wcześniej. Ten nie dotrwał do Świąt – jutro robię go ponownie, bo wyjątkowo nam smakował. Ciasto półkruche[...]

  • Rolada orzechowa (wieniec)

    Dodano w pt, 11/04/2014 - 12:01

    Rolada orzechowa (wieniec)Rolada zazwyczaj kojarzy nam się z ciastem biszkoptowym, ewentualnie drożdżowym. Ta rolada orzechowa jest zrobiona z ciasta kruchego co jest ciekawą odmianą. Można zwinąć ją w kształt wieńca i uzyskać bardzo oryginalne ciasto z prostych składników. Składniki – ciasto: 300 g mąki pszennej (2 czubate szklanki) 110 g cukru trzcinowego (3/4 szklanki) 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 125 g zimnego masła szczypta soli Farsz orzechowy: 100 g orzechów laskowych 100 g orzechów włoskich[...]

Strona 19 z 41« Pierwsza...1920...Ostatnia »