Przepisy: Ciasta, ciasteczka i desery

  • Drożdżówki z kremem migdałowym i daktylami

    Dodano w śr, 09/04/2014 - 12:01

    Drożdżówki z kremem migdałowym i daktylamiUwielbiam jeść drożdżówki. Szczególnie na śniadanie. Drożdżówki z kremem migdałowym i daktylami są bardzo wilgotne, dlatego nie tracą smaku nawet na drugi i trzeci dzień. Migdałowy budyń i lukier nadają im bardzo charakterystycznego smaku i sprawiają, że ciasto nie jest suche. Takie bułeczki uwielbiam. Rozeszły się tak szybko, że muszę zrobić drugie. W tym przepisie skorzystałam z rewelacyjnej metody krojenia nitką – warto ją wypróbować. Drożdżówki: 500 g mąki (3,5 szklanki) 50 g świeżych drożdże 2/3 szklanki mleka 1/2 kostki masła (100g)[...]

  • Babka makowa

    Dodano w pon, 07/04/2014 - 12:01

    Babka makowaBabka makowa sprawdza się doskonale na Świątecznym stole. Jest prosta do zrobienia i bardzo smaczna – przypomina popularnego pieguska. Maku nie trzeba do niej mielić – dodajemy suchy. Baba długo zachowuje świeżość. Ja zrobiłam ją z lekkim aromatem pomarańczy, ale jeśli wolicie możecie użyć cytryny. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 2/3 szklanki mleka 2/3 szklanki oleju rzepakowego skórka otarta z połowy pomarańczy (lub całej cytryny) 3 łyżki soku z pomarańczy (lub 2 z[...]

  • Karpatka – ciasto ptysiowe z maślanym kremem

    Dodano w pt, 04/04/2014 - 12:01

    Tradycyjna karpatka - przepis na karpatkęKarpatka to ciasto nawiązujące nazwą i wyglądem do polskich gór – Karpat. Ma pofalowaną powierzchnię z ciasta parzonego (ptysiowego) i krem – budyniowy, mocno maślany – wypełniający karpatkowe góry. To on decyduje o jej smaku – a dobrze zrobiona Karpatka jest pyszna! Jedno z ulubionych ciast w mojej rodzinie. Przepis jest na dość spore ciasto – mocno pofalowane, z dużą ilością kremu – taka karpatka jest najlepsza. Ciasto: 5 jajek 1/2 kostki masła (100 g) 1 szklanka wody (250 ml) 1 szklanka[...]

  • Czekoladowy ganache z wiśniami

    Dodano w pon, 31/03/2014 - 12:01

    Czekoladowy ganache z wiśniamiCzekoladowy ganache z wiśniami to elegancki deser, który przygotujemy w 10 minut… niestety potem musi on znacznie dłużej postać w lodówce. Warto jednak czekać. Ganache to nic innego jak połączenie czekolady i słodkiej śmietanki. Zazwyczaj pełni on rolę polewy lub kremu. Ten przepis ukazuje zaś ganache w innej odsłonie – ciasta bez pieczenia. Połączenie słodkich wiśni i czekolady sprawdza się od lat. Kawałek takiej słodyczy i już nie potrzeba nic więcej… Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 250 ml[...]

  • Kokosanki z białek

    Dodano w pon, 24/03/2014 - 12:01

    Kokosanki z białek - ciastka kokosoweI znów zostały! Przygotowując baby drożdżowe, kremy, budynie i pączki zawsze trafią się nadmiarowe białka. Można je oczywiście mrozić, ale ja lubię przerabiać je świeże – najlepiej na coś szybkiego. Kokosanki z białek to jeden z najlepszych przepisów na wykorzystanie tego składnika. Ciastka robi się bardzo szybko – są gotowe w pół godziny. Ja lubię ich smak – mają wilgotny kokosowy środek i chrupiący wierzch – zawsze przydadzą się do kawy. Jak byłam mała można było spotkać takie kokosowe ciastka w każdej[...]

  • Babka grejpfrutowa – szybka i prosta

    Dodano w śr, 19/03/2014 - 12:01

    Babka grejpfrutowaBabka grejpfrutowa to wilgotne ciasto śmietankowe, które szczególnie polecam dzieciom, osobom początkującym lub bardzo zapracowanym. Świetny przepis na pierwsze ciasto. Nie wymaga miksera oraz specjalnie dużo pracy – masę zrobimy w mniej niż 15 minut. Babka ma wyjątkowo orzeźwiający cytrusowy smak, jest wilgotna dzięki śmietanie i pachnie czerwonymi grejpfrutami. Zachowuje świeżość nawet do 3 dni, ale może tyle nie doczekać Babka grejpfrutowa składniki: 1 szklanka cukru 2 łyżki świeżo otartej skórki z czerwonego grejpfruta 3 łyżki soku wyciśniętego z czerwonego grejpfruta 2 duże[...]

  • Tradycyjna szarlotka

    Dodano w pt, 14/03/2014 - 12:02

    Najlepsza tradycyjna szarlotkaPyszna, tradycyjna szarlotka jaką możemy spotkać u wielu mam, babć i cioć. Przepis od lat tak samo zachwyca swoim prostym smakiem. Podczas jej pieczenia słodko pachnie jabłkami i cynamonem. Ten zapach kojarzy się chyba niemal każdemu z beztroskim dzieciństwem. Koniecznie trzeba posypać ją cukrem pudrem. Jest boska, najlepsza na świecie. Możemy serwować ją na zimno i na ciepło, samą lub z lodami – tak jak lubimy. Ja zawsze podgrzewam szarlotkę przed podaniem – wtedy jest znacznie bardziej aromatyczna. Kruche ciasto: 4 szklanki[...]

Strona 19 z 40« Pierwsza...1920...Ostatnia »