Przepisy: Ciasta, ciasteczka i desery

  • Marchewka w mleku – indyjski deser (gajar ka halwa)

    Dodano w pt, 03/01/2014 - 12:01

    Marchewka gotowana w mleku (gajar ka halwa)Marchewka w mleku, do tego gotowana, nie brzmi obiecująco… Miałam mieszane uczucia próbując najpopularniejszego indyjskiego deseru gajar ka halwa w restauracji. Okazało się, że marchewka była pyszna! Delikatnie karmelizowana, słodka, z lekkim posmakiem kardamonu. Mleko całkowicie wyparowuje, więc nie obawiajcie się, że halwa przypomina zupę mleczną. Właściciele zaprzyjaźnionej indyjskiej restauracji Kalyan powiedzieli mi jak taką marchewkę można przygotować w domu. Okazało się, że deser jest bardzo prosty! Jeśli lubicie nietypowe smaki to bardzo zachęcam. Składniki: 1,5 szklanki tartej marchewki (ok. 3 sztuki) 1[...]

  • Szybki makowiec z gotowej masy

    Dodano w pon, 23/12/2013 - 12:01

    Szybki makowiec z gotowej masyGotowe masy makowe w puszkach są dla mnie zbyt słodkie, a ilość maku w porównaniu do objętości jest bardzo mała (mniej niż 50%). Zawsze do wypieków polecam zmielony, suchy mak w torebkach, jednak dostaję od Was informacje, że nie wszędzie można go dostać. Dla zabieganych, którzy nie znaleźli mielonego maku polecam szybki makowiec oparty na gotowej masie z puszki – składniki zostały dobrane specjalnie do mas kupnych, dlatego nie musicie obawiać się, że makowiec wyjdzie za słodki. Można przygotować go bardzo szybko[...]

  • Pierniczki tradycyjne

    Dodano w pt, 20/12/2013 - 12:01

    Pierniczki tradycyjnePierniczki tradycyjne przygotowujemy zazwyczaj na około dwa tygodnie przed Świętami. Te są już smaczne po trzech dniach. Szczególnie polecam robić je w weekend w rodzinnym gronie. Ich dekorowanie może być fajną i twórczą zabawą. Pierniczki nie tylko są świetnymi, aromatycznymi ciasteczkami, ale także idealnie nadają się do ozdabiania choinki. Składniki: 3 i 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki miodu 1/2 kostki masła (100[...]

  • Miękkie pierniczki (Lebkuchen)

    Dodano w śr, 11/12/2013 - 12:01

    Miękkie pierniczki lebkuchenMiękkie pierniczki należą do moich ulubionych. W tym roku (podobnie jak inni blogerzy) przygotowałam mięciutkie Lebkuchen – pierniczki z Niemiec. Są szybkie do zrobienia i bardzo aromatyczne – z nutą wyraźnie korzenno-pomarańczową. Szybko miękną od lukru – już na drugi dzień są wspaniałe do jedzenia. Wzorowałam się na przepisie z niezastąpionych Moich Wypieków. Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki (250 g) 3/4 szklanki mielonych migdałów (80 g) 3/4 szklanki płynnego miodu (180 g) mniej niż pół kostki masła (80 g) 2 łyżki posiekanej[...]

  • Makowiec migdałowy z jabłkami

    Dodano w śr, 04/12/2013 - 12:01

    Makowiec migdałowy z jabłkamiŚwiąteczny makowiec migdałowy z jabłkami na kruchym cieście. Jabłka nadają mu wilgotności, migdały charakterystycznego smaku, a skórka z pomarańczy aromatu. Spód makowca: 250 g mąki (1 i 3/4 szklanki) 125 g margaryny Palma z Kruszwicy (pół kostki) 3 łyżki cukru pudru 1 jajko Masa makowa: 300-350 g maku (można kupić już zmielony) 250 ml gorącego mleka (1 szklanka) 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka amaretto lub rumu 2-3 krople aromatu migdałowego 3 średnie jabłka 50 g zmielonych migdałów (pół szklanki) 125 g[...]

Strona 19 z 45« Pierwsza...1920...Ostatnia »