Przepisy: Ciasta, ciasteczka i desery

  • Tarta z czekoladowym ganache

    Dodano w pt, 23/08/2013 - 12:02

    Tarta z czekoladowym ganache i malinamiTarta czekoladowa to marzenie każdego czekoladoholika. Kruche ciasto z posmakiem orzechów włoskich, delikatne czekoladowe ganache i kwaskowe maliny – razem tworzą niesamowitą kompozycję kojącą podniebienie. Tarta jest bardzo uniwersalna – nadaje się zarówno na eleganckie przyjęcia, romantyczny deser jak i na kinderbal. Moja była urodzinową niespodzianką dla męża. Ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru pudru 2 łyżki gorzkiego kakao 3 łyżki mielonych orzechów włoskich 125 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli Czekoladowe ganache: 1,5 szklanki śmietany 30% (320 ml) 2[...]

  • Ciasto z malinami i kokosową pianką

    Dodano w pt, 16/08/2013 - 12:02

    Ciasto z malinami i kokosową piankąLatem ciasta z owocami mogłabym piec codziennie. Owoców jest teraz tyle, że nie wiem na które się zdecydować. Teraz padło na maliny, które wprost uwielbiam. Ciasto z nimi jest proste do zrobienia mimo, że jest warstwowe. Maliny z kokosową pianką i kakaowym, kruchym ciastem łączą się idealnie. Mąż po spróbowaniu spytał, kiedy upiekę je ponownie. Placek szczególnie polecam na letnie przyjęcia – jest spory i pięknie wygląda. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 kostka margaryny (250g) 5 żółtek 3/4 szklanki cukru pudru[...]

  • Lody stracciatella

    Dodano w pon, 05/08/2013 - 12:02

    Lody stracciatellaStracciatella z kawałkami czekolady to mój ulubiony smak lodów z dzieciństwa. Bardzo łatwo można przygotować je samodzielnie i to bez jajek i bez specjalnej maszynki. Proponuję wersję z białą i ciemną czekoladą, która powinna zaspokoić każdego czekoladoholika. Bardzo proste w przygotowaniu domowe lody z pewnością będą stanowić najlepsze ochłodzenie w upalne dni. Inspiracja z małej książeczki „Dla łasuchów”. Składniki: 1 tabliczka białej czekolady (100g) 3/4 szklanki pełnotłustego mleka (200 ml) 1 szklanka śmietany 30% (250 ml) opcjonalnie: 1 łyżka malibu 1/2 tabliczki[...]

  • Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

    Dodano w śr, 31/07/2013 - 12:01

    Ciasto drożdżowe bez wyrabianiaTak jak istnieje i w magiczny sposób działa szarlotka sypana, tak i istnieje sypana wersja ciasta drożdżowego. Przepis dostałam od babci, ale podejrzewam, że jest to zmodyfikowana wersja drożdżówki Ewy Wachowicz. Drożdżówka bez wyrabiania jest bardzo prosta, trochę inna w smaku od tradycyjnej, ale biorąc pod uwagę fakt, że praktycznie nie mamy z nią nic do roboty, to można się nią zachwycić. W zależności od upodobań możemy dać pod kruszonkę owoce. Ja dałam 500 g jagód. Składniki: 10 dag drożdży (standardowa kostka)[...]

  • Ciasteczka piwne z parmezanem

    Dodano w pt, 26/07/2013 - 12:04

    Ciasteczka piwne z parmezanemBiorę udział w „Książęcych Mistrzostwach Smaku”. W związku z tym prezentuję wam przepis na ciasteczka piwne, który powstał specjalnie pod piwo Książęce Jasne Ryżowe. Jest to piwo bardzo lekkie, orzeźwiające – jego smak od razu przywodzi na myśl niezobowiązujące spotkania z przyjaciółmi. Na takie spotkania zazwyczaj nie gotuje się wymyślnych potraw – najlepiej sprawdzają się wszelkiej maści chrupacze, które bezkarnie się podjada nie bacząc na kalorie. Ciasteczka piwne są dużo lepsze od chipsów i wspaniale pasują do tego trunku. Maczane dodatkowo w[...]

Strona 19 z 41« Pierwsza...181920...Ostatnia »