Przepisy: Ciasta, ciasteczka i desery

  • Tarta rabarbarowa z pomidorową galaretką

    Dodano w pt, 09/05/2014 - 12:01

    Tarta rabarbarowa z galaretką pomidorowąNa blogu pojawiło się już ponad czterysta wpisów. Z tej okazji mam dla Was wyjątkową tartę. Tarta rabarbarowa z pomidorową galaretką na migdałowym, kruchym cieście. Połączenie niezwykłe, ale bardzo pyszne. Nie jest to ciasto dla początkujących, ponieważ jest z nim trochę roboty, jednak jeśli chcemy cieszyć się wyjątkowym smakiem warto się natrudzić. Przyznam, że smak dżemu pomidorowego z którego robi się galaretkę jest dość oryginalny Za to krem rabarbarowy razem z migdałowym nadzieniem jest obłędny. Polecam dla odważnych. Przepis oryginalny stąd, tutaj[...]

  • Drożdżowa baba z żurawiną i pistacjami

    Dodano w pt, 18/04/2014 - 12:01

    Drożdżowa baba z żurawiną i pistacjamiNie wyobrażam sobie Wielkanocy bez babki. Ta drożdżowa baba ma cytrynowy posmak, wypchana jest rubinową żurawiną, a lukier wzbogacony jest o chrupiące pistacje i migdały. Bardzo ładnie prezentuje się na stole i pysznie smakuje. Najlepsza jest w dniu pieczenia. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej (430 g) 3/5 kostki do pieczenia Kasia – maślany smak (150 g) 1/3 szklanki mleka (75 ml) 40 g świeżych drożdży 3 jajka (o temperaturze pokojowej) 3 żółtka (o temperaturze pokojowej) 1/2 szklanki drobnego cukru (80 g) 1/2[...]

  • Mazurek czekoladowy

    Dodano w śr, 16/04/2014 - 12:01

    Mazurek czekoladowyNie w każdym domu istnieje tradycja pieczenia mazurków na Wielkanoc. Ten jest wyjątkowy i mam nadzieję, że zachęci tych, którzy ich nie robią. Mazurek czekoladowy ma pyszną masę z mleka w proszku i jest na cieście półkruchym – dzięki czemu nie jest suchy i twardy, a delikatny i wilgotny. Przechowywany w chłodnym miejscu może stać nawet do ok. tygodnia, dlatego bez problemu można przyrządzić go wcześniej. Ten nie dotrwał do Świąt – jutro robię go ponownie, bo wyjątkowo nam smakował. Ciasto półkruche[...]

  • Rolada orzechowa (wieniec)

    Dodano w pt, 11/04/2014 - 12:01

    Rolada orzechowa (wieniec)Rolada zazwyczaj kojarzy nam się z ciastem biszkoptowym, ewentualnie drożdżowym. Ta rolada orzechowa jest zrobiona z ciasta kruchego co jest ciekawą odmianą. Można zwinąć ją w kształt wieńca i uzyskać bardzo oryginalne ciasto z prostych składników. Składniki – ciasto: 300 g mąki pszennej (2 czubate szklanki) 110 g cukru trzcinowego (3/4 szklanki) 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 125 g zimnego masła szczypta soli Farsz orzechowy: 100 g orzechów laskowych 100 g orzechów włoskich[...]

  • Drożdżówki z kremem migdałowym i daktylami

    Dodano w śr, 09/04/2014 - 12:01

    Drożdżówki z kremem migdałowym i daktylamiUwielbiam jeść drożdżówki. Szczególnie na śniadanie. Drożdżówki z kremem migdałowym i daktylami są bardzo wilgotne, dlatego nie tracą smaku nawet na drugi i trzeci dzień. Migdałowy budyń i lukier nadają im bardzo charakterystycznego smaku i sprawiają, że ciasto nie jest suche. Takie bułeczki uwielbiam. Rozeszły się tak szybko, że muszę zrobić drugie. W tym przepisie skorzystałam z rewelacyjnej metody krojenia nitką – warto ją wypróbować. Drożdżówki: 500 g mąki (3,5 szklanki) 50 g świeżych drożdże 2/3 szklanki mleka 1/2 kostki masła (100g)[...]

Strona 19 z 49« Pierwsza...1920...Ostatnia »