Przepisy: Ciasta, ciasteczka i desery

  • Pieczone pączki z białą czekoladą

    Dodano w śr, 22/02/2017 - 12:01

    Pieczone pączki z białą czekoladąPieczone pączki to doskonała alternatywa dla osób, które nie mogą jeść potraw przygotowywanych w głębokim tłuszczu lub po prostu nie przepadają za ich smażeniem. Nie są tak dobre jak domowy oryginał, lecz z kupnymi mogą śmiało konkurować, a nawet je zdecydowanie przebić. Ciasto ma dużo drożdży, więc jest wyjątkowo puszyste! Ja przygotowałam je w wersji z dziurką, ale bez problemu można podzielić gotowe ciasto na 16 części i nadziewać konfiturą lub piec bez nadzienia. Powiem Wam, że takie pączusie pochłaniałam na śniadanie po dwa[…]

  • Pleśniak z dżemem i orzechami

    Dodano w pon, 20/02/2017 - 12:01

    Pleśniak z dżemem i orzechamiNaszła mnie ochota na domowe, kruche ciasto. W szafce – słoik dżemu z czarnego bzu i orzechy włoskie pieczołowicie wyskubane z łupinek przez mamę. Idealne składniki na zimowego pleśniaka. Pleśniak z dżemem i orzechami to ciasto proste i nadające się niemal na każdą okazję (jak i bez okazji). Smak mojego dzieciństwa. Choć babcia robiła go bez orzechów, z kakao i koniecznie na wytrawnym cieście (bez cukru – słodka była tylko piana oraz dżem), to lubię jego różne wersje. Chrupiące orzechy pasują idealnie. Latem[…]

  • Ciasto pomarańczowe z gotowanych pomarańczy

    Dodano w sob, 04/02/2017 - 1:02

    Ciasto pomarańczowe z gotowanych pomarańczyDawno żadne ciasto nie zaskoczyło mnie tak bardzo. Ciasto pomarańczowe, do którego używa się całych owoców (tak, wraz ze skórką!) chodziło za mną już od pół roku. W końcu nadszedł sezon – zamówiłam niewoskowane, ekologiczne pomarańcze i mogłam wypróbować ten marokański przysmak (podobne ciasto spotkamy także w Hiszpanii). Okazało się, że w smaku jest jeszcze lepsze, niż sobie wyobrażałam. Wyjątkowo wilgotne (niemal mokre), aromatyczne, pachnące, z delikatnym posmakiem goryczki skórki pomarańczowej, który osobiście uwielbiam. A teraz najlepsze: takie ciasto przygotujemy bez dodatku mąki i[…]

  • Sernik z sosem malinowym

    Dodano w pt, 27/01/2017 - 8:06

    Sernik z sosem malinowymSernik z sosem malinowym to wysoki, bardzo puszysty i delikatny sernik bez spodu. W smaku jest po prostu obłędny! Najlepiej świadczy o tym fakt, że na drugi dzień musiałam piec drugi. Jego sekretem są: dobrej jakości ser, temperatura pokojowa składników, dobrze ubite białka i kąpiel wodna – czyli pieczenie sernika w towarzystwie parującej wody. Słodko-kwaśne przetarte maliny pasują do niego idealnie, ale równie dobrze sprawdzi się polewa czekoladowa lub karmelowa. Ja już planuję upiec go po raz trzeci – na Walentynki! Sernik[…]

  • Szwedzkie drożdżówki z cynamonem

    Dodano w pon, 23/01/2017 - 12:00

    Szwedzkie drożdżówki z cynamonem - cynamonowe bułeczkiNie ma dla mnie nic lepszego niż słodka drożdżówka na drugie śniadanie. Szwedzkie drożdżówki z cynamonem to bułeczki, które choć są bardzo kaloryczne, to jednak nie sposób im się oprzeć. Pachną i smakują obłędnie. Najlepsze oczywiście są od razu po upieczeniu, dlatego warto je przygotować w weekend. Z przepisu otrzymamy 12 dużych i słodkich bułeczek. Szwedzkie drożdżówki z cynamonem: 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej lub jasnej orkiszowej 1/2 szklanki cukru 1 szklanka ciepłego mleka (250 ml) 2 średnie jajka 80 g roztopionego[…]

  • Tort Ambasador

    Dodano w pon, 16/01/2017 - 12:00

    Tort AmbasadorTort Ambasador to duma późnej komuny. Modny wtedy był nie tylko tort, ale i sama nazwa – pod słowem „ambasador” kryło się mnóstwo  wypieków – w różnych regionach Polski nazywano tak całkiem inne ciasta. Ta wersja Ambasadora nie wymaga używania piekarnika, jest to bowiem torcik bez pieczenia. Obecność galaretek, maślanego kremu i gotowych biszkoptów przypomina mi dawne czasy. Mimo upływu lat Ambasador dalej jednak ujmuje połączeniem smaków. Przypomina delikatny sernik na zimno. Idealny jeśli robiliście bezę i pozostaly Wam zbędne żółtka. Tort[…]

  • Puszyste ciasto czekoladowe na maślance

    Dodano w pon, 09/01/2017 - 12:17

    Puszyste ciasto czekoladowe na maślanceNie wiem jak Was, ale mnie w mroźne dni dopada zimowa chandra. Najlepszym lekarstwem na nią jest kawałek ciasta czekoladowego (w poniedziałki to co najmniej  dwa). Ciasto czekoladowe na maślance z tego przepisu jest puszyste, wilgotne i robi się je bardzo prosto. Można udekorować je sezonowymi owocami, wiórkami, orzechami, bitą śmietaną czy kolorowymi posypkami – co lubicie. Idealne do kawy czy na podwieczorek. Puszyste ciasto czekoladowe na maślance: 1 tabliczka deserowej czekolady lub gorzkiej (100 g) 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g)[…]

Strona 1 z 4212...Ostatnia »