Chrupiące placki ziemniaczane

Chrupiące placki ziemniaczanePlacki ziemniaczane to moje ulubione danie z dzieciństwa. Do dziś dziwię się jak ze zwykłych, tartych ziemniaków może wyjść coś tak smacznego. Najlepsze robi oczywiście mama i babcia. Idealne placki są złote, chrupiące zewnątrz, delikatne w środku, nie nasiąknięte tłuszczem i pachnące cebulką. W zależności od regionu i upodobań podaje się je: z cukrem, solą, kwaśną śmietaną, gulaszem, sosem grzybowym lub skwarkami. Ja najbardziej lubię je podane na gorąco z cukrem. Mąż jada je zimne bez dodatków. Co kto lubi!

Składniki:

  • 7-8 dużych ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Cebulę i ziemniaki obieramy. Zaczynamy od starcia cebuli na tarce o małych oczkach (jeśli zetrzemy ją jako pierwszą, ziemniaki nie będą ciemnieć). Następnie trzemy ziemniaki. Dodajemy do nich jajko, śmietanę i mąkę. Dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni silnie rozgrzewamy ok. 0,5 cm warstwę oleju. Smażymy małe placki na złoto z obu stron (lepiej się smażą gdy używamy kuchni gazowej niż płyty elektrycznej). Usmażone odkładamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy je jako samodzielne danie z ulubionymi dodatkami – cukrem, solą, śmietaną czy sosem. Placki ziemniaczane mogą stanowić także dodatek do mięs np. polędwiczek.

Chrupiące placki ziemniaczane


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

27 Odpowiedzi na Chrupiące placki ziemniaczane

  1. Patyska napisał/a:

    Bardzo lubię :) I z cukrem, i z gulaszem ;)

  2. ELA.M napisał/a:

    Śliczne placuszki. Ja najbardziej lubię placki gorące z patelni ze śmietaną. Jem je bez opamiętania dlatego bardzo rzadko je robię:)

  3. iza napisał/a:

    uwielbiam placki ziemniaczane ;)

  4. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Jak chrupiące to ja też poproszę i dokładnie tak jak Ty, jadam te cudowności gorące z cukrem :-)

  5. Salvador Dali napisał/a:

    u mnie zawsze z dodatkiem żółtego seru, pychota! :)

  6. Ervisha napisał/a:

    Lubię placki ziemniaczane, niestety ze względu na żołądek nie mogę ich jeść :/

  7. Małgosia napisał/a:

    Właśnie i ja dzisiaj smażę placki ziemniaczane. Mam nadzieję, że wyjdą równie smakowite, jak Twoje :)

  8. Ja najbardziej lubię gorące, bez dodatków :) Twoje wyglądają idealnie!

  9. ula napisał/a:

    Bardzo smaczne są również z duszonymi pieczarkami natchnęłaś mnie i jutro zrobię pozdrawiam

  10. Majana napisał/a:

    Bardzo lubię. Dawno nie robiłam, ale może skuszę się na któryś obiadek:)
    Kiedyś jako dziecko lubiłam je ze śmietaną i cukrem lub samym cukrem. Teraz to różnie, bo np lubię z sosem pomidorowym, ketchupem, z pieczarkami:)
    Pozdrawiam.

  11. Ola in the kitchen napisał/a:

    A ja do moich placków dodaje jeszcze zółty ser, proszek do pieczenia i przyprawę do ziemniaków. A najlepiej lubię jeść z kwaśna śmietaną i szczypiorkiem :D

  12. Klaudia napisał/a:

    Kusząca propozycja na kolację! My lubimy placki ziemniaczane gdy ziemniaki są starte na grubej tarce, podajemy ze śmietaną – na słodko:)

  13. cook and look napisał/a:

    Mhmmm… ja równiez uwielbiam :)

  14. Ania napisał/a:

    ja uwielbiam z sosem lub robię swoją wersję zapiekanych:D

  15. Samantha napisał/a:

    Odkąd jestem w Polsce nie mogę ich się najeść, smakują bosko z polskich ziemniaków. Na Twoje też wpadnę :)

  16. ugotujmyto.pl napisał/a:

    …najczęściej z cukrem :) Ale dawno nie jadłam…:(

  17. Łucja napisał/a:

    uwielbiam :) ze wszystkimi dodatkami… no może te skwarki bym sobie odpuściła :P

  18. lutka40 napisał/a:

    Uwielbiam placki ziemniaczane ,a tak dawno nie jadłam

  19. zjedz_mnie napisał/a:

    Chrupiące lubimy, i to jak:)

  20. Dorota napisał/a:

    Już się martwię,że nas sąsiedzi posądzą o nocne obżarstwo:o) Wczoraj o tej porze był cudowny aromat murzynka a dziś kartoflane placuszki!!! A niech mówią i zazdroszczą, bo w Bxl-i z ziemniaków to tylko frytki znają! dla mnie szybki sposób na zdrowy fast food. Dziękuje :o )

  21. Jakub napisał/a:

    Złociste placki ziemniaczane – genialny pomsył. Dzięki za pomysł, aby najpierw przygotować cebulę, a dopiero potem zabrać się za ziemniaki. Dzieki, na pewno wypróbuję ten pomysł.

  22. ani_mal napisał/a:

    czy ktos faktycznie wyprobowal ten przepis? bo bez sensu jest oceniac jak sie nie wyprobowalo

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)