Chrupiące paluszki z łososia

Paluszki z łososiaPaluszki rybne uwielbiają nie tylko dzieci. Podawałam już przepis na burgery z łososia, dziś czas na coś szybszego. Chrupiące, czosnkowe, łososiowe paluszki podbiły moją kuchnię już dawno temu. Można podawać je z surówką, sosem lub frytkami. Użycie płatków sprawia, że panierka nie jest rozmokła, a pysznie chrupiąca. Pieczenie w piekarniku natomiast czyni tą potrawę zdrowszą, niż mielibyśmy smażyć paluszki w głębokim tłuszczu.

Składniki:

  • ok. 400 g filetu z łososia bez skóry
  • płatki kukurydziane Cornflakes
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki koperku
  • sól, pieprz

Łososia myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze części na kształt prostokątnych paluszków. Przygotowujemy marynatę. Mieszamy majonez z jogurtem, dodajemy do nich sok z cytryny i pokrojony koperek, wyciskamy dwa ząbki czosnku, a na koniec solimy i pieprzymy do smaku. Jeśli lubimy, możemy do niej dodać musztardę. Dokładnie mieszamy i wrzucamy do niej pokrojonego łososia – delikatnie mieszamy tak, aby łosoś pokrył się marynatą. Zostawiamy na 15 minut. Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 190ºC. Płatki kukurydziane (ilość taka, aby starczyło do obtoczenia) rozdrabniamy – wałkiem, młotkiem lub co mamy pod ręką. Dodajemy do nich troszkę bułki tartej, mieszamy i obtaczamy dokładnie wszystkie kawałki. Ja używam do tego dwóch widelców – sprawnie idzie. Obtoczone w płatkach łososie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20-25 minut.

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

7 Odpowiedzi na Chrupiące paluszki z łososia

  1. Natalia - Poezja Smaku Klaudia napisał/a:

    Ale to musiało być dobre:)

  2. Natalia - Poezja Smaku Brenia napisał/a:

    Nie wpadłam na to by samej robić paluszki rybne, a przecież muszą być takie pyszne 🙂

  3. Natalia - Poezja Smaku szana napisał/a:

    Ten dip i ten łosoś – zazdroszczę Takiej wyżerki! 😉
    pozdrawiam ciepło,
    szana 😉
    http://www.gastronomygo.blogspot.com

  4. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Chrupiace pysznosci, wysmienite !

  5. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Ojej, jakie to musi być smakowite, jak bym sobie zjadła, mniam! 😉

  6. Natalia - Poezja Smaku Marzena napisał/a:

    Wyglądają cudnie i na pewno tak samo smakują 🙂

  7. Natalia - Poezja Smaku Aga napisał/a:

    na stale wchodza do domowego menu…..fantastico!!…..doslownie palce lizac:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)