Ogórki małosolne mogę pochłonąć w każdej ilości. Zawsze dostaję je po jednym słoiczku od mamy – ja nigdy nie mam gdzie ich przechowywać. Kilka dni temu dowiedziałam się, że ogórki małosolne można zrobić bez słoików i zalewy. Tzw. metoda na sucho praktykowana jest w Perm w Rosji. Ogórki wystarczy szczelnie zamknąć w torebce z przyprawami na dobę. Tylko tyle. Wypróbowałam ten sposób od razu – bo pierwsze ogórki już się pojawiły. Okazało się, że tak przygotowane ogórki są fantastyczne – bardzo chrupiące i w przeciwieństwie do tych z zalewy – nie tracą koloru. W smaku prawie nie różnią się od tych z wody – są może bardziej delikatne. Można je łatwo przechować, bo nie potrzebują wiele miejsca. Jeśli lubicie małosolne ogórki, to warto wypróbować taką alternatywną, prostą i szybką metodę przygotowania.
Ogórki małosolne – na sucho:
- 1 kg ogórków gruntowych
- 1 korzeń chrzanu pokrojony na małe części (ok. 8-10 cm)
- 1 porwany liść wiśni, porzeczki lub chrzanu (można pominąć)
- 2 gałązki kopru z baldachami (poza sezonem: pęczek koperku)
- 2 pokruszone suszone liście laurowe (można pominąć)
- 2 zgniecione ziela angielskie (można pominąć)
- 1 łyżka ziaren gorczycy
- 4-5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
- 2 płaskie łyżeczki miałkiej soli
Aby przygotować ogórki małosolne na sucho potrzebujemy zwykłej, plastikowej torebki na mrożonki (otwartej lub z zapięciem strunowym o pojemności 3 – 5 litrów). Ogórki myjemy, osuszamy i odcinamy im końcówki (dzięki temu nie tylko stracą goryczkę, ale też wytworzy się wilgoć, która rozpuści sól). Ogórki wrzucamy do torby. Dodajmy do nich obrany i pokrojony na mniejsze części korzeń chrzanu, plasterki czosnku, koper, porwany na małe części liść porzeczki/wiśni/chrzanu (opcjonalnie), porwane liście laurowe (opcjonalnie), rozgniecione ziela angielskie (opcjonalnie) oraz gorczycę, która wraz z chrzanem nadaje chrupkości. Posypujemy wszystko równomiernie solą.
Szczelnie zamykamy torebkę (moja była bez zapięcia, więc związałam brzeg gumką recepturką). Potrząsamy torebką i lekko ugniatamy (uważając, aby nie przedziurawić torebki) by wszystkie składniki równomiernie się rozeszły i żeby sól dotarła do każdego ogórka. Tak przygotowaną torebkę wkładamy do lodówki na 4 godziny, a następnie wyjmujemy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 20 godzin. Ogórki gotowe. Potem przechowujemy je w lodówce.
O metodzie na „sucho” dowiedziałam się na blogach: Moje małe czarowanie i Moje wypieki i nie tylko
Że tak napiszę – BOMBA! Zrobię na pewno, bo bardzo spodobał mi się ten sposób:)
Wyglądają świetnie, na pewno wypróbuję taki sposób na małosolne!
REWELACJA!!!!!! Koniec ze sloikami na parapecie
Super przepis na ogórki!
idealnie wyglądają, będę musiała wypróbować
Pychota ogórki w każdym wydaniu są pysze. Dobry przepis
Nowatorskie rozwiązanie…..super, wypróbuję na pewno..
Super sposób! Na pewno spróbuję! Wyglądają cudownie. Buziaki
Kolorek extra,pomysł też.
…ogórki kisi się najlepiej w kamionce. Chcecie się truć, to trujcie sami.
Ogórki małosolne fermentują tak krótko, że użycie torebek na mrożonki im nie szkodzi – kwas się nie wytwarza! Ogórki kiszone (przechowywane miesiącami) należy kisić w kamionce lub szklanym naczyniu ze względu na coraz większą ilość kwasu w zalewie – ale to nie jest przepis na ogórki kiszone i to nie jest przepis na ogórki w zalewie. Tu ogórki przechowujemy 24 godziny i jest to zupełnie bezpieczna metoda
..a czym tu się truć ?? myślę, że pomysł wart wypróbowania 🙂
W sobotę idę na rynek po ogórki
No właśnie mnie ta folia trochę martwi … plastikiem te ogórki nie przejdą ?
Nie, w woreczku są krótko
Trujący jest plastyk , ale może w tym wypadku – doba – nie bedzie tak źle ….
Przecież teraz nagminnie kisi się kapustę i ogórki w worach i plastikowych beczkach. W sklepach też pokutują plastikowe wiaderka.
w koncu nikt Ci nie każe jeść torebki.
A można przygotować w naczyniu, albo woreczku próżniowym?
W woreczku tylko jeśli jest przystosowany do kontaktu z żywnością. W naczyniu lepiej zrobić ogórki tradycyjnie – w tych „na sucho” przyprawy mogą się nie rozmieszać
Pojemniki z plastiku równie często wykorzystujemy do przechowywania żywności w lodówkach i nikt nie robi z tego problemu, wręcz uchodzą za higieniczne. Woreczek to to samo, tylko jest nieco cieńszy…
Dziękuję za przepis, wypróbuję!:)
…
Świetny pomysł 🙂 Musze wypróbować!
A TO. CIEKAWE! Trzeba wybrac folie ktora moze miec kontakt z zywnoscia! To bardzo wazne! Nie uzywac woreczkow po ciuchach! :-[
O rany, nawet nie przypuszczałam, że ktoś w ogóle mógłby wpaść na taki pomysł… worek po ciuchach…
Czy zamiast worka mogę użyć plastikowego pojemnika na żywność? Oczywiście takiego szczelnego z uszczelką 🙂
Nie wiem czy przyprawy równomiernie by się rozmieszały w takim pojemniku 🙂
na pewno wypróbuję tę metodę 🙂 świetna 🙂
Aż mi ślinka cieknie! Ja zawsze wyjadam ogórki babci, ale skoro to takie proste to na pewno spróbuję 🙂
Cudo! Takiego czegoś potrzebowałam! Dzięki
SWIETNY POMYSL. Ja rowniez wyprobuje.
Właśnie wsadziłam ogóreczki do lodówki
Dam znać co z tego wyszło
Pozdrawiam
Wow! Super ciekawa propozycja, muszę kończenie spróbować!
Zrobiłam, są pyszne i aromatyczne. Nastawiłam w piątek a w sobotę już jedliśmy. Super przepis!
Ja zrobiłam,rewelacja ,dziś zrobiłam kolejny raz.
Świetny pomysł. I po co ja ten słój do ogórków kupowałam
ciekawa jestem co by sie stalo gdyby nie schowac ich do lodowki po 20 godzinach ? zepsuja sie ??? a moze beda kwasniejsze???
Gdy będzie bardzo gorąco mogą się zepsuć
No to dziś zrobiłem a jutro zobaczę co wyszło 🙂
To przepis rosyjski. Czekam teraz aż wymyślą ogórki małosolne bez ogórków ! Wtedy to będzie rewelacja.
Ja już robiłam takie ogórki i są świetne.Nie kapcieja i są kruche
Uwielbiam ogórki małosolne ale w zalewie niestety już po jednym dniu były kiszone.Zrobiłam więc z tego przepisu i jakież było moje zaskoczenie .Ogórki nawet po paru dniach są nadal zielone ,chrupiące i najważniejsze małosolne.Pychotka
Wczoraj zrobiłam, wyszło pysznie! Dziękuję za przepis 🙂
Sprubowalem zrobic z kolegami na statku.
Nadaja sie do simietnika a nie zolodku!
Nie należy używać soli zza burty!
Dzięki. Bardzo dobry przepis, kilka razy zrobiłam i robię na bieżąco, bo szybko znikają 🙂
Zrobiłam wczoraj, a dzisiaj kosztowałam. Wyszły naprawdę bardzo dobre, więc częściej będą u mnie gościć 🙂
Dziękuje za przepis właśnie poszły do lodówki a jutro będę próbować
Niezbyt smaczne pokryte białymi włosami nie polecam
To chyba wina ogórków, nie przepisu – przepis wypróbowany wielokrotnie
zrobiłam i wyszły pysznie, rodzina zachwycona 🙂
To musi być woreczek, czy chodzi tylko o szczelne zamknięcie? Można ogórki umieścić po prostu w słoiku?
Czy to musi być woreczek, czy to samo można urządzić w słoiku? Rozumiem, że w gruncie rzeczy chodzi o szczelne zamknięcie?
Nie wiem czy w słoiku uda się tak wszystko przemieszać, jak mamy miejsce na słoiki, warto zrobić tardycyjnie z wodą 🙂
Jest jakiś błąd w dodawaniu komentarzy. Pomimo prawidłowego wypełnienia wymaganych * pojawia się komunikat, że nie opublkowano posta.
Rewelacyjny przepis – koniecznie muszę wypróbować 🙂 Zawsze kiszę tradycyjnie w solance.
gdybyś jednak spróbował zrobić, to na pewno by wyszły
Wypróbowałam przepis – od wczoraj wieczór leżakują w temperaturze pokojowej. Spróbowałam jednego – pachnie pięknie, jest chrupiący, ma ładny kolor, ale w samym środku jest jeszcze słodki. Nie minęło jeszcze 20 godzin, więc pewnie do wieczora dojdą, ale już są przepyszne i cudownie pachną. Na pewno nie raz jeszcze zrobię.