Dzisiejszy obiad, serwowany na patykach, może przypaść do gustu dzieciom – ale nie tylko. Kotleciki są odchudzone – nie używamy tłuszczu do smażenia, co docenią wszystkie Panie dbające o figurę. Cudownie chrupią i po zmniejszeniu porcji z powodzeniem mogą być używane jako przekąska typu finger-food. Będą smakować jeszcze lepiej, jak zrobimy do nich zdrowy sos na bazie jogurtu. Najlepiej podawać je z ryżem lub ulubioną surówką.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka (można zastąpić indykiem)
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 cebule dymki (tylko biała część)
- 2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 żółtko
- 1 łyżka bułki tartej
- sól, pieprz
- 1 łyżka natki pietruszki
- płatki kukurydziane – do panierowania
Pierś z kurczaka myjemy i filetujemy – pozbywamy się kości i tłuszczu. Następnie mielimy ją w maszynce do mięsa lub bardzo drobno siekamy. Dodajemy żółtko, wyciśnięte ząbki czosnku, drobno pokrojone białe części dymki oraz posiekaną pietruszkę. Przyprawiamy curry, papryką, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Możemy dodać 1 łyżkę bułki tartej, aby masa była bardziej zwarta (ale trochę musi się lepić). Masę odstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190-200ºC i rozdrabniamy płatki kukurydziane (ręką, blenderem lub młotkiem – aby powstały mniejsze kawałki), a następnie przesypujemy je do miseczki. Mięso dzielimy na ok. 7-8 części. Każdą obtaczamy dokładnie w płatkach i formujemy dłońmi podłużny kształt. Wbijamy patyk do szaszłyka i kładziemy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 15-20 minut (można je przekręcić w połowie pieczenia, ale nie koniecznie). Możemy podać je z prostym sosem czosnkowym (jogurt+sok z cytryny+czosnek+ulubione przyprawy) lub dowolnym, ulubionym.
piękne i złociste!
No Kochanieńka, to się nazywa lizaczek dla wielbiciela curry! Robię!
Bardzo mięsny lizaczek 🙂
Bardzo lubię takie dania:) Często robię kofty na patyku:) Miła odmiana dla naszego mielonego:)
Chociaz dzieckiem juz nie jestem (przynajmniej oficjalnie), chetnie zjadlabym takiego kotlecika 🙂
Wow! Ale trafiłam! Właśnie głowiłam się nad obiadem, a tu takie cudo! Tylko najgorsze jest to, że nie mam płatków kukurydzianych, a owsiane. Spróbuję z nimi, może też będzie dobre 🙂 Lecę do kuchni!
Świetnie wyglądają, takie pięknie złote w sam raz ożywiłyby dzisiejszy ponury dzień 🙂
Zrobiłam, są wspaniałe! Niestety płatki kukurydziane musiałam zastąpić owsianymi, ale wyszły przepyszne! Dzięki za przepis i zapraszam do mnie na troszeczkę inną wersję :*
Super, bardzo się cieszę :))) Z płatkami owsianymi muszę spróbować 🙂
Lekkie pyszności. Łasuch coraz częściej myśli o diecie, więc te kotleciki odchudzone są w sam raz dla mnie 🙂
Pyszne kotleciki i wspaniała panierka 🙂 Na patyku świetnie się prezentują 🙂
A ten sos czosnkowy to ile ma być jogurt soku z cytryny i czosnku ?
Ja daję łyżeczkę soku i pół ząbka czosnku drobno pokrojonego na pół kubka jogurtu. Do tego zazwyczaj wrzucam 1-2 łyżki majonezu light – jest bardziej kaloryczniej, ale smaczniej. No i sól i pieprz do smaku. Z przypraw mogą być wg preferencji: słodka lub ostra papryka, pietruszka, koperek, zioła prowansalskie, bazylia czy curry
Wszystko zapisane, robimy dziś z syneczkiem te pyszności! potem napiszę czy wyszło =D
Dzięki za pyszny przepis =D
robię je już 3 raz, właśnie mięso chłodzi się w lodówce 🙂 są totalnie przepyszne, dziękuję <3
Bardzo się cieszę Natalko 🙂
Bardzo, bardzo smaczne !
Najlepsze i w dodatku śliczne kotleciki mi wyszły 😀