Chlebek bananowy

Chlebek bananowyTak naprawdę ni to chleb, ni to ciasto. Chlebek bananowy to po prostu słodka propozycja śniadaniowa lub podwieczorkowa. Doskonały sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów. Taki chlebek robi się bardzo szybko, podobnie jak muffiny – łącząc suche składniki z mokrymi. Możemy jeść go jako drugie śniadanie, do herbaty, z owocami lub jak chleb smarować dżemem, masłem, nutellą lub serem.

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany (najlepiej z czarniejącą skórką)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • niepełne pół szklanki oleju
  • 1 duże jajko
  • 5-6 łyżek wiórek kokosowych
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli

Nagrzewamy piekarnik do 180°C (170°C z termoobiegiem). Wszystkie składniki mokre tj. banany, jogurt, olej i jajko – miksujemy za pomocą blendera (jeśli nie mamy blendera, banany rozgniatamy widelcem i roztrzepujemy z pozostałymi składnikami). Do drugiego naczynia wsypujemy składniki suche: mąkę, cukier, sodę, wiórki, cynamon i sól. Mieszamy łyżką. Dolewamy składniki mokre i mieszamy do połączenia się. Keksówkę (ok. 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy przez ok. 55-60 minut.

Chlebek bananowy

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

32 Odpowiedzi na Chlebek bananowy

  1. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane smakiem napisał/a:

    Super wygląda. Lubię takie klasyczne. Chociaż planuję i tak kolejny czekoladowy. 😀

  2. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    uwielbiam!:) ja zawsze robię z orzechami:)

  3. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Wspaniałe zdjęcia! A chlebek przepyszny!

  4. Natalia - Poezja Smaku Ervisha napisał/a:

    Wyszedł Ci idealny 🙂

  5. musiał smakować wybornie:) wygląda wyśmienicie:)

  6. Natalia - Poezja Smaku Trzy cytryny napisał/a:

    nigdy nie robiłam tego ciasta, ale chętnie spróbuję ;d

  7. Natalia - Poezja Smaku Kamciss napisał/a:

    Muszę go zrobić bo mnie kusi i kusi 🙂

  8. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Śliczny Ci wyszedł 🙂

  9. Uwielbiam chlebek bananowy. Robi się go ekspresowo (wszystkie składniki mieszam ręcznie w misce) i zawsze się udaje. Polecam posmarowany nutellą.

  10. Natalia - Poezja Smaku Pastelle napisał/a:

    Lubię takie proste przepisy i od dawna zarzekam się, żeby upiec taki chlebek. Twój wygląda zniewalająco 🙂

  11. Natalia - Poezja Smaku Łasuch w kuchni napisał/a:

    No właśnie. Wszyscy nazywają ten wypiek chlebem a mnie bardziej pasuje jednak ciasto. Choć w sumie nazewnictwo nie ma znaczenia, bo liczy się smak. Pycha 🙂

  12. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Suer sprawa z takimi chlebkami… ni to chleb ni to ciasto… bo zawsze możemy wybrać sobie na co mamy ochotę…;)! Ostatnio robiłam podobny chlebek dyniowy…i jakoś ciągle smakował mi w wersji na słodko bez dodatków 😉

  13. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Pyszny chlebek, z bananami wyśmienicie smakuje. Ja dodaję kilka daktyli dla zaostrzenia smaku, też polecam 🙂

  14. Natalia - Poezja Smaku lovingit.pl napisał/a:

    Mam jeden przepis na chleb bananowy, ale jeszcze go nie wypróbowałam 🙂 Chyba trzeba w końcu się tym zająć, bo jestem ogromnie ciekawa, jak smakuje!

  15. Natalia - Poezja Smaku Mateusz napisał/a:

    Smacznie się zapowiada, trzeba spróbować…

  16. Natalia - Poezja Smaku Dorota napisał/a:

    zmiksowaliśmy z synem banany z całą resztą(mieliśmy co prawda kilka niespodzianek,ponieważ jajko miało 2 żółtka a jogurt był naturalny tyle,że słodzony cukrem trzcinowym) a teraz czekamy z nosami oprószonymi mąką zaglądając w wnętrze piekarnika co to nam chlebek z bananami wyrośnie :o)))pachnie wybornie

  17. Natalia - Poezja Smaku Dorota napisał/a:

    bardzo pyszny-zajadamy się z Jasiem(synek) jeszcze ciepłym, dziękujemy za prosty przepis na słodką przyjemność:o)

  18. Natalia - Poezja Smaku emila ;) napisał/a:

    zamiast cukru trzcinowego mogłabym uzyc zwyklego? 😉

  19. Natalia - Poezja Smaku sliwka wegierka napisał/a:

    super przepis. musze go wyprobowac.

  20. Natalia - Poezja Smaku marcela napisał/a:

    MNIAAAM! PIęęękny! niesamowity! pyszny!

  21. Natalia - Poezja Smaku Dorota napisał/a:

    Bardzo lubie prostote wykonania tego ciasta i jego bananowo-kokosowy melanz z cynamonomem (przypomina troche piernik). Moi synowie za nim przepadaja. Ja rowniez wybieram jego lzejsza wersje od tej maslanej Nigelli. Pozdrawiam.

  22. Natalia - Poezja Smaku Aneta napisał/a:

    Chlebek bananowy jest bardzo popularna przekaska w Australii, tostuja go i smaruja maselkiem albo dzemikiem.
    Mnim mniam 🙂

  23. Natalia - Poezja Smaku Kamila napisał/a:

    Bardzo smaczny! Ja nie dodawałam cukru do ciasta i dla nas jest wystarczająco słodki jako chlebek 🙂

  24. Natalia - Poezja Smaku Asia napisał/a:

    Witam a z jakiej mąki najlepiej upiec ten pysnzy chlebek?

  25. Natalia - Poezja Smaku Aneta napisał/a:

    Pysznie wygląda 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)