Chlebek bananowy

Chlebek bananowyTak naprawdę ni to chleb, ni to ciasto. Chlebek bananowy to po prostu słodka propozycja śniadaniowa lub podwieczorkowa. Doskonały sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów. Taki chlebek robi się bardzo szybko, podobnie jak muffiny – łącząc suche składniki z mokrymi. Możemy jeść go jako drugie śniadanie, do herbaty, z owocami lub jak chleb smarować dżemem, masłem, nutellą lub serem.

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany (najlepiej z czarniejącą skórką)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • niepełne pół szklanki oleju
  • 1 duże jajko
  • 5-6 łyżek wiórek kokosowych
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli

Nagrzewamy piekarnik do 180°C (170°C z termoobiegiem). Wszystkie składniki mokre tj. banany, jogurt, olej i jajko – miksujemy za pomocą blendera (jeśli nie mamy blendera, banany rozgniatamy widelcem i roztrzepujemy z pozostałymi składnikami). Do drugiego naczynia wsypujemy składniki suche: mąkę, cukier, sodę, wiórki, cynamon i sól. Mieszamy łyżką. Dolewamy składniki mokre i mieszamy do połączenia się. Keksówkę (ok. 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy przez ok. 55-60 minut.

Chlebek bananowy


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

32 Odpowiedzi na Chlebek bananowy

  1. Inspirowane smakiem napisał/a:

    Super wygląda. Lubię takie klasyczne. Chociaż planuję i tak kolejny czekoladowy. :D

  2. Ania napisał/a:

    uwielbiam!:) ja zawsze robię z orzechami:)

  3. Dzikowiec napisał/a:

    Wspaniałe zdjęcia! A chlebek przepyszny!

  4. Ervisha napisał/a:

    Wyszedł Ci idealny :)

  5. martawkuchni.blog.pl napisał/a:

    musiał smakować wybornie:) wygląda wyśmienicie:)

  6. Trzy cytryny napisał/a:

    nigdy nie robiłam tego ciasta, ale chętnie spróbuję ;d

  7. Kamciss napisał/a:

    Muszę go zrobić bo mnie kusi i kusi :)

  8. Patyska napisał/a:

    Śliczny Ci wyszedł :)

  9. Uwielbiam chlebek bananowy. Robi się go ekspresowo (wszystkie składniki mieszam ręcznie w misce) i zawsze się udaje. Polecam posmarowany nutellą.

  10. Pastelle napisał/a:

    Lubię takie proste przepisy i od dawna zarzekam się, żeby upiec taki chlebek. Twój wygląda zniewalająco :)

  11. Łasuch w kuchni napisał/a:

    No właśnie. Wszyscy nazywają ten wypiek chlebem a mnie bardziej pasuje jednak ciasto. Choć w sumie nazewnictwo nie ma znaczenia, bo liczy się smak. Pycha :-)

  12. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Suer sprawa z takimi chlebkami… ni to chleb ni to ciasto… bo zawsze możemy wybrać sobie na co mamy ochotę…;)! Ostatnio robiłam podobny chlebek dyniowy…i jakoś ciągle smakował mi w wersji na słodko bez dodatków ;)

  13. Samantha napisał/a:

    Pyszny chlebek, z bananami wyśmienicie smakuje. Ja dodaję kilka daktyli dla zaostrzenia smaku, też polecam :)

  14. lovingit.pl napisał/a:

    Mam jeden przepis na chleb bananowy, ale jeszcze go nie wypróbowałam :) Chyba trzeba w końcu się tym zająć, bo jestem ogromnie ciekawa, jak smakuje!

  15. Mateusz napisał/a:

    Smacznie się zapowiada, trzeba spróbować…

  16. Dorota napisał/a:

    zmiksowaliśmy z synem banany z całą resztą(mieliśmy co prawda kilka niespodzianek,ponieważ jajko miało 2 żółtka a jogurt był naturalny tyle,że słodzony cukrem trzcinowym) a teraz czekamy z nosami oprószonymi mąką zaglądając w wnętrze piekarnika co to nam chlebek z bananami wyrośnie :o )))pachnie wybornie

  17. Dorota napisał/a:

    bardzo pyszny-zajadamy się z Jasiem(synek) jeszcze ciepłym, dziękujemy za prosty przepis na słodką przyjemność:o)

  18. emila ;) napisał/a:

    zamiast cukru trzcinowego mogłabym uzyc zwyklego? ;)

  19. sliwka wegierka napisał/a:

    super przepis. musze go wyprobowac.

  20. marcela napisał/a:

    MNIAAAM! PIęęękny! niesamowity! pyszny!

  21. Dorota napisał/a:

    Bardzo lubie prostote wykonania tego ciasta i jego bananowo-kokosowy melanz z cynamonomem (przypomina troche piernik). Moi synowie za nim przepadaja. Ja rowniez wybieram jego lzejsza wersje od tej maslanej Nigelli. Pozdrawiam.

  22. Aneta napisał/a:

    Chlebek bananowy jest bardzo popularna przekaska w Australii, tostuja go i smaruja maselkiem albo dzemikiem.
    Mnim mniam :-)

  23. Kamila napisał/a:

    Bardzo smaczny! Ja nie dodawałam cukru do ciasta i dla nas jest wystarczająco słodki jako chlebek :)

  24. Asia napisał/a:

    Witam a z jakiej mąki najlepiej upiec ten pysnzy chlebek?

  25. Aneta napisał/a:

    Pysznie wygląda :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)