Zawsze miałam słabość do chińskich smaków. Pamiętam, jak bardzo podobały mi się chińskie pierożki, lecz jako studentka nie posiadałam bambusowego koszyka do gotowania na parze (w sumie dalej nie mam!). Trafiłam jednak na chińskie pierożki Jiaozi, które go nie wymagały i od razu je ugotowałam. Tak nam posmakowały, że gościły u nas często w różnych wersjach. Teraz, po latach przypomniałam sobie o nich zupełnie przypadkiem. Mają delikatne ciasto, chrupiący spód i wilgotne nadzienie. Koniecznie podajemy je z dipem (ewentualnie z sosem chili).

Chińskie pierożki jiaoziCiasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej (300 g)
  • 3/4 szklanki niemal wrzącej wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego
  • 2 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej (+ 1 łyżka soli)
  • 2 łyżki wody
  • 1 duży, wyciśnięty ząbek czosnku
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula dymka (białe i zielone części)
  • kawałek pora (ok. 5 cm)

Dip:

  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1/2 wyciśniętego ząbka czosnku
  • szczypta chili w proszku
  • szczypta ziaren sezamu

Ciasto: Mąkę i sól wsypujemy do blendera / malaksera. Wlewamy bardzo gorącą wodę i miksujemy pulsacyjnie, aż połączy się w ciasto (jeśli nie mamy sprzętu, rozmieszajmy mąkę i wodę łyżką). Wyjmujemy i jeśli już nie parzy w dłonie, zagniatamy jednolite i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut do odpoczęcia.

Farsz: Kapustę pekińską drobno siekamy, wkładamy do miski i posypujemy płaską łyżką soli. Mieszamy. Odstawiamy na 30 minut. Do mięsa mielonego dodajemy tarty imbir, wyciśnięty ząbek czosnku, wodę, sos sojowy i olej sezamowy. Dokładnie mieszamy (najlepiej ręką). Marchewkę obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Dymkę i pora kroimy w półplasterki.

Kapusta po tym czasie powinna puścić wodę. Bardzo dokładnie odciskamy ją z nadmiaru soków i soli. Wyciśniętą dodajemy do mięsa wraz z marchewką, dymką i porem. Mieszamy. Farsz gotowy.

Dip: Aby stworzyć sos do maczania pierożków należy wszystkie składniki na dip dokładnie ze sobą wymieszać.

Pierożki: Ciasto dzielimy na mniejsze części. Podsypujemy mąką i rozwałkowujemy jak najcieniej (tylko wtedy pierożki będą dobrze ugotowane). Wycinamy krążki ciasta (możemy wyciąć niewielką miseczką lub szklanką – pierożki rozmiaru szklanki są małe, ale smaczniejsze). Rozkładamy na nich farsz i zlepiamy jak nasze polskie pierogi. Stawiamy je „po chińsku” – falbaną do góry (łapiemy za falbankę i dociskamy lekko pieróg do blatu). Można też robić sakiewki – dowolnie.

Na dużej patelni o nieprzywierającym dnie (teflonowej, ceramicznej itp.) mocno rozgrzewamy ok. 2 łyżki oleju. Gdy będzie gorący kładziemy na nim pierożki i smażymy 1-2 minuty. Po tym czasie wlewamy 0,5 szklanki wody i natychmiast przykrywamy przykrywką (można zostawić malutką szczelinę na parę, ale niekoniecznie). Odczekujemy ok. 5 minut, aż cała woda wyparuje – jiaozi ugotują się wtedy na parze. Odkrywamy pierożki i smażymy jeszcze 1-2 minuty, aż spód się podpiecze i będzie chrupiący. Od razu podajemy – dip możemy podać osobno lub delikatnie polać pierożki.

Chińskie pierożki jiaozi

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!