Chili con carne

Wszystkie gospodynie uwielbiają dania jednogarnkowe. Brudzimy w końcu tylko jedno naczynie :) Dziś prezentuję przepis na jednogarnkowe, meksykańskie Chili con Carne, danie które zrobiło furorę w mojej rodzinie. Dlaczego? Po pierwsze łatwo się je robi. Po drugie można nakarmić nim do syta dużą ilość osób (świetne na parapetówki, sylwestry i inne domowo-plenerowe imprezy). Po trzecie ma smak, który przypadnie do gustu większości. Chili można zawekować w słoiki i przechowywać w lodówce nawet do tygodnia.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2 opakowania przecieru pomidorowego w kartoniku (nie koncentratu!)
  • 1 czerwona i 1 żółta papryka
  • 3 ziemniaki pokrojone jak na zupę
  • 1 torebka ryżu
  • biała fasola w sosie pomidorowym z puszki
  • fasola czerwona z puszki
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • zmielona gałka muszkatołowa
  • suszone: zioła prowansalskie, tymianek, rozmaryn
  • pół opakowania przyprawy do chili con carne 
  • pół małej łyżeczki kakao
  • świeża pietruszka do posypania

Potrzebujemy dużego garnka lub bardzo wysokiej patelni. Podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zarumieni wrzucamy mięso mielone i podsmażamy. Wyciskamy do niego 3 ząbki czosnku, mieszamy. Gdy się usmaży dolewamy gorącej wody z czajnika, wsypujemy torebkę ryżu oraz wrzucamy ziemniaki i pokrojone w dużą kostkę papryki (wody ma być tyle żeby wszystko mogło się swobodnie gotować). Po ok. 15 minutach gdy ziemniaki są miękkie, wlewamy pomidory z kartonika (1 lub 2 małe kartoniki). Potem wrzucamy białą fasolkę wraz z sosem pomidorowym w którym pływa, a fasolę czerwoną najpierw płuczemy i wrzucamy. Podstawa potrawy gotowa. Teraz wystarczy przyprawić. Najpierw obficie solą i pieprzem. Później dodajemy przyprawę do chili con carne, jest do kupienia w większości sklepów. Potem: szczyptę zmielonej gałki muszkatołowej, zioła prowansalskie (3-4 łyżeczki), tymianek (2 łyżeczki), rozmaryn (1 łyżeczka), pół łyżeczki kakao (zamiast może być kostka ciemnej czekolady). Oczywiście są różne wariacje, możemy użyć całkiem innych ziół lub nie dodawać ich wszystkich. Gdy jakiegoś składnika nie mamy w domu to nie jest to żaden problem dla tej potrawy. Po przyprawieniu musi się jeszcze trochę (co najmniej 5 minut) pogotować na małym ogniu, żeby smaki się „przegryzły”. Sprawdzić jeszcze raz czy danie, nie jest za mało słone lub pikantne. Podawać gorące, posypane natką pietruszki.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

9 Odpowiedzi na Chili con carne

  1. Pingback: Poezja smaku | Na 1000 sposobów

  2. szarlotek napisał/a:

    Mój facet by oszalał i ja też :) Ja lubię z wędzoną papryką :)

  3. MaciejK napisał/a:

    z mojej strony dodał bym chilli i kukurydze ;P ale ja robię z sosem Knorr Chilli con carne ( z Niemiec) jakos inaczej smakuje, porównując do Polskiego,czy Holenderskiego, tej samej firmy :)

    Pozdrawiam

  4. Robiłam jakiś czas temu i polecam – pyszna zupa. :)

  5. wifara napisał/a:

    To ma być zupa? Właśnie robie, wyszło mi strasznie dużo i nie wiem czy to ma być gęste, czy bardziej przypominające zupę?

  6. wifara napisał/a:

    Bardzo dobre danie, ale jest tego bardzo dużo. Więc jak ktos ma standardowa rodzinkę to lepiej zrobić z połowy porcji!

  7. eles napisał/a:

    danie przepyszne! dziękuję za przepis

  8. Marta napisał/a:

    chili con carne MNIAM – - klasyk kuchni meksykańskiej – polecam wedlug przepisu Jamiego Oliviera z CZEKOLADĄ GORZKĄ I KAWĄ -MOCNE …. ALE JAKŻE DOBRE!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)