Chałka z kruszonką na żółtkach

Chałka z kruszonką na żółtkachCzasem, po zrobieniu tortu bezowego czy piegusa, pozostają nam zbędne żółtka. Dobrym pomysłem na ich wykorzystanie jest zrobienie puszystej, drożdżowej chałki z kruszonką – idealnej ze świeżym masełkiem lub dżemem. Na moich ulubionych blogach widziałam dużo pomysłów na chałeczki, dlatego ucieszyłam się, że po kolejnym upichceniu Dacquoise’a mogę wykorzystać żółtka w tak pyszny sposób. Chałka wychodzi naprawdę duża, wręcz ogromna (ja upiekłam dwie z podwójnej porcji, ale spokojnie mogłam zrobić cztery mniejsze).

Składniki:

  • ok. 3 szklanki mąki
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • pół kostki roztopionego masła (100g)
  • 4 żółtka (1 do posmarowania)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego (ja użyłam z prawdziwą wanilią)
  • 1/2 łyżeczki soli

Kruszonka:

  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 masła (50 g)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego

Drożdże rozkruszamy dodajemy szklankę letniego (ale nie gorącego) mleka, 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy zaczyn na 15 minut do wyrośnięcia. Pozostały cukier miksujemy z trzema żółtkami. Dodajemy wyrośnięte drożdże, sól oraz dwie szklanki mąki. Lekko wyrabiamy i dolewamy roztopione masło. Wyrabiamy na elastyczne ciasto po trochu dosypując mąki (ok. 1 – 1,5 szklanki). Ciasto może się lekko lepić, ale powinno odchodzić od palców. Nakrywany je ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie wszystkie składniki na kruszonkę wyrabiamy palcami, aż powstaną okruchy. Gotową kruszonkę wstawiamy do lodówki. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 3 części. Na podsypanym mąką papierze do pieczenia formujemy 3 długie wałki. Zaplatamy warkocz. Końce podwijamy pod spód ciasta. Papier przenosimy na blaszkę. Zostawiamy do wyrośnięcia na co najmniej 2 godziny (ciasto potroi objętość). Po tym czasie smarujemy chałkę żółtkiem (o temp. pokojowej) i posypujemy kruszonką z lodówki (zamiast kruszonki możemy użyć także ziaren maku lub sezamu). Wkładamy do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę na 140ºC. Pieczemy ok. 50 minut.

PS: Szkoda, że nie mogę pokazać Wam środka – puszystego i żółciutkiego, ale buły były prezentem: jedną zawiozłam do rodziców, a drugą do teściów. Zdjęcie zrobiłam na szybko od razu po wyjęciu z pieca. Podobno długo zachowywały świeżość. W smaku bardzo przypominały słodkie, drożdżowe ciasto lecz były zdecydowanie bardziej puszyste.

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

23 Odpowiedzi na Chałka z kruszonką na żółtkach

  1. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    uwielbiam, a już tak dawno jej nie jadłam…

  2. Natalia - Poezja Smaku Łasuch w kuchni napisał/a:

    To nie chałka a chała. Cudownie piękna. A mnie aż ślinka cieknie 😀

  3. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Przepięknie Ci wyszła! Ale rodzice i teściowie mieli pyszny prezent 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Wspaniała, robię wjazd na śniadanie 😉

  5. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Nie ma jak taki kawałek świeżej chałki z masełkiem na śniadanko:)! Wygląda bosko!

  6. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    wygląda pysznie 🙂 zapisałam, bo często mi żółtka zostają 🙂

  7. Natalia - Poezja Smaku Majana napisał/a:

    Mnie częściej zostają białka niż żółtka. 😉
    Podoba mi sie Twoja pyszna chałka.!

  8. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Pyszniutka, wygląda wspaniale, puszyście i przepięknie, idealna do kawki 🙂 Pozdrawiam 🙂

  9. Natalia - Poezja Smaku Agnieszka napisał/a:

    Wygląda pięknie i bardzo apetycznie:)!

  10. Natalia - Poezja Smaku Ervisha napisał/a:

    Niezastąpiona nie tylko na śniadanie ale i podwieczorek czy kolację. Najlepsza; D

  11. Pingback: Tosty francuskie na słodko z czekoladą | Poezja smaku

  12. Natalia - Poezja Smaku moniś. napisał/a:

    wygląda pysznie!
    ale czy zamiast masła można użyć tańszego odpowiednika – margaryny do pieczenia?;)

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Można 🙂

    • Natalia - Poezja Smaku moniś. napisał/a:

      już upieczone. bardzo smaczne, ale w smaku bardziej jak ciasto drożdżowe niż chałka. czy coś źle mi wyszło? i zostało mi sporo kruszonki;)

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Ze względu na żółtka przypomina drożdżówkę, ale moja tylko przypominała, była puszysta, chałkowa. Pozostałą kruszonkę można zamrozić 🙂

  13. Natalia - Poezja Smaku Sandra napisał/a:

    Witam 🙂
    Można upiec z tego przepisu drożdżówkę z rodzynkami w keksówce?

  14. Natalia - Poezja Smaku Madzia napisał/a:

    Zrobione. Pycha!

  15. Natalia - Poezja Smaku barbara napisał/a:

    wyglada wspaniale . Czy zamiast swiezych drozdzy mona uzyc suche jesli tak to w jakiej ilosci ? Mieszkam za oceanem i ciezko znalesc w tutejszych sklepach swieze drozdze .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)