Carpaccio z łososia – odkrywam tajemnicę

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...Loading...

Carpaccio z łososiaJeśli jesteś jedną z osób, która nie wzięłaby do ust surowej ryby – to ten przepis nie jest dla Ciebie. Wszystkich pozostałych zapraszam do wypróbowania przystawki, która gości na moim stole w każde święto łącznie z Wigilią i Wielkanocą. Może niektórzy popukają się w głowę, że zachwycam się rybą w oleju, jednak to najlepsze carpaccio z łososia, jakie kiedykolwiek jadłam. Przepis został kiedyś przywieziony z USA przez mojego wujka i był pilnie strzeżoną tajemnicą. Minęło już jednak wiele lat, więc czas uchylić rąbka tajemnicy…

Składniki:

  • 0,5 kg świeżego filetu z łososia bez skóry i ości
  • 50 g zielonego pieprzu w zalewie (w słoiczku)
  • pęczek koperku
  • olej kujawski (co najmniej 0,5 szklanki)
  • sok z połówki dużej cytryny
  • sól

Najważniejsze aby łosoś był świeży – tak jak w przypadku tatara wybieramy najładniejsze i najświeższe mięso. Łososia płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy na cienkie plasterki – będzie się rozpadał, ale o to chodzi – powstaną paseczki. Łososia skrapiamy sokiem wyciśniętym z połówki dużej cytryny i dokładnie mieszamy. Koperek drobno siekamy i dodajemy do łososia. Zielony pieprz (możecie użyć także różowego pieprzu w zalewie – jest delikatniejszy, ja jednak preferuję zielony) odsączamy z zalewy, płuczemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do pozostałych składników. Obficie solimy i dokładnie mieszamy. Na koniec wlewamy ok. pół szklanki oleju. Próbujemy czy trzeba dosolić lub dodać więcej soku z cytryny. Odstawiamy carpaccio na ok. 10 minut, aby składniki „przegryzły się”. Możemy podawać na stół wraz ze świeżym pieczywem (najlepiej smakuje z bagietką lub bułką wrocławską). Jeśli chcemy łososia przechować w lodówce, należy zalać go olejem tak, aby wszystkie kawałki były w nim zanurzone – tak zamarynowanego możemy przechowywać w lodówce do max. 3 dni.

Carpaccio z łososia

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

1 odpowiedź na Carpaccio z łososia – odkrywam tajemnicę

  1. ewa ruszkowska napisał/a:

    To danie jest wspaniałe zarówno na przystawkę jak i samdzielnie. Pierwszy raz jadłam je u wujka Jasia. napewno Cieszy się, że go wspominamy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)