Bułeczki jogurtowe

Bułeczki jogurtoweDomowe pieczywo zdecydowanie smakuje najbardziej. Bułeczki jogurtowe to puszyste i mięciutkie buły, które nadadzą się nie tylko na kanapkę, ale będą także świetnym pieczywem na hamburgery. Ich wyrabianie nie trwa długo, składniki ładnie się łączą. Pachną i wyglądają wspaniale, akurat na pyszne śniadanko.

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 60 g miękkiego masła
  • 7 g suchych drożdży (1 opakowanie)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • opcjonalnie: rozmącone jajko i sezam lub mak do posypania

Wszystkie składniki należy wyrobić na gładką masę. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na co najmniej godzinę czasu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto kroimy na ok. 10-12 części. Formujemy bułeczki, kładziemy na blaszce wyłożonej pergaminem i odstawiamy na 40 minut. Po tym czasie bułeczki możemy posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem lub makiem. Dla ozdoby możemy również naciąć nożem krzyż na środku bułeczek. Pieczemy ok. 20 minut w 200ºC.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

29 Odpowiedzi na Bułeczki jogurtowe

  1. Samantha napisał/a:

    Pięknie wyrośnięte bułeczki, na śniadanie pycha !

  2. Whisper napisał/a:

    Cudownie wyglądają. Muszę mieć je u siebie 😀 Najlepiej jutro na śniadanie.

  3. Emma napisał/a:

    Wyglądają wspaniale, na pewno je wypróbuję!

  4. Dzikowiec napisał/a:

    Oj tak, wyglądają wspaniale! Poza tym sezam jest moim ulubionym dodatkiem do pieczywa 🙂 Pozdrawiam!

  5. Majana napisał/a:

    Jogurtowe są bardzo smaczne. Piękne są u Ciebie 🙂

  6. Ewa napisał/a:

    O niebo lepiej niż z profesjonalnej piekarni, wspaniałe!

  7. Inka napisał/a:

    bułki jogurtowe będą mi się dziś śniły… wyglądają przepysznie i na pewno takie są 🙂 kiedyś wypróbuję. Pozdrawiam!

  8. veggyandhunter napisał/a:

    Zawsze odstrasza mnie to czekanie na ciasto drożdżowe. Gdyby tak się dało odstawić je na 10 minut 😀 byłoby łatwiej komuś kto nie jest w stanie odczekać nawet chwili spokojnie 🙂 Tak czy siak wyglądają ślicznie.

    • Natalia napisał/a:

      Oj też marzę o super szybkich drożdżach 😉 Ale przynajmniej uczą nas cierpliwości 🙂

  9. Arven napisał/a:

    Szybko rosną, szybko się pieką…idealne do popełnienia na wakacyjne, późne śniadanie 😉

  10. Patyska napisał/a:

    Wiesz co, Kochana, ja już chyba nie będę do Ciebie zaglądać. A to dlatego, że takie pychoty pokazujesz, że człowiek od razu staje się głodny. I żre. I tyje! ;D

    • Natalia napisał/a:

      Żeby nie tyć za dużo już wkrótce zamierzam rozbudować dział z potrawami dietetycznymi 😉

  11. Piękne – miałam w lodówce dużo jogurtu, więc porwałam od Ciebie przepis od razu – ciasto właśnie rośnie :)))
    Pozdrawiam Gosia

  12. Asia napisał/a:

    Pyszności! Też lubię takie bułeczki na śniadanko. I to jeszcze ciepłe 😉

  13. Pingback: Domowe hamburgery | Poezja smaku

  14. magda napisał/a:

    Przepyszne 🙂 moja rodzina właśnie się nimi zajada. Powiem Tobie Natalio ze po raz
    pierwszy trafiłam na bloga gdzie jest tak dużo dobrych i godnych polecenia przepisów,
    to jest już 6 przepis z którego korzystam i jestem bardzo zadowolona 🙂
    pozdrawiam

  15. Ewa napisał/a:

    A czy bułeczki trzeba wszystkie robic od razu? Czy ciasto moze np noc spędzić w lodowce aby rano tylko piec;)?

  16. Ana38 napisał/a:

    Witam. Załączam zdjęcie ze świeżo zrobionych bułeczek jogurtowych. Nie jest to pierwszy raz, ale też nie ostatni. Od kiedy je odkryłam, mój mąż i moje dzieciaki zabroniły mi kupowania pieczywa w piekarniach. Robię je na przemian z chlebem 13-17 godzinnym. Codziennie świeże pieczywko. Jaki pyszne!!!!!!
    Jutro na obiadek kurczak pieczony na butelce od piwa. Jaki wychodzi? Opiszę jutro. Miłej soboty dla wszystkich. Pa

  17. Tusia napisał/a:

    Wyglądają pysznie! Zabieram się za nie. Super strona! Czy 150 g jogurtu wystarczy czy gnać do sklepu po 200g?

  18. Tusia napisał/a:

    Głupie pytanie…czy mleko powinno być ciepłe czy zimne? Dodałam takie z lodówki:-(

  19. Kamila napisał/a:

    Dopiero teraz odkryłam ten przepis i żałuję, że tak późno! Bułeczki są przepyszne! Zajada się też nimi moje 13-stomiesięczne dziecko 🙂 (nie dodawałam cukru, ale i tak wyszły pyszne!)

  20. Ania napisał/a:

    Bułeczki bardzo smaczne. Polecam

  21. Dorota napisał/a:

    Przepis wykorzystałam kilka razy – zawsze świetny rezultat. Smaczne, urocze bułeczki. Świetnie smakują z serami. Polecam!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)