Boczniaki w sosie sojowym ze szpinakiem i nerkowcami

Boczniaki w sosie sojowym ze szpinakiem i nerkowcamiBoczniaki w sosie sojowym ze szpinakiem i nerkowcami – coś szybkiego na pyszny wege obiad. Przy dobrej organizacji przygotujemy go w 15 minut! Grzyby w takiej wersji są nie tylko sycące, ale i bardzo aromatyczne. Limonka i imbir nadają im orzeźwiającego smaku, zaś nerkowce przyjemnej chrupkości. Do dania najlepiej pasuje sypki ryż, lecz boczniaki można podać także same lub z ulubioną kaszą.

Boczniaki w sosie sojowym:

  • 400 – 500 g boczniaków
  • 50 g świeżego szpinaku (2 duże garści)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka soku wyciśniętego z limonki
  • 1/3 łyżeczki chilli w proszku
  • 2-3 łyżki oleju arachidowego lub rzepakowego
  • garść orzechów nerkowca
  • do podania: ryż np.: jaśminowy czy basmati

Boczniaki kroimy na paseczki. Imbir i czosnek drobno siekamy. W kubeczku łączymy składniki sosu: sos sojowy, miód, sok z limonki oraz chilli – dokładnie mieszamy. Ryż gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu. W czasie gdy ryż się gotuje, rozgrzewamy w woku (lub na bardzo dużej patelni) olej. Podsmażamy na nim posiekany imbir i czosnek przez ok. 30 sekund. Dodajemy boczniaki i smażymy na dużym ogniu co jakiś czas mieszając przez ok. 5 minut. Powinny zmniejszyć swoją objętość. Dodajemy szpinak i smażymy jeszcze ok. 2-3 minuty. Do grzybów wlewamy przygotowany wcześniej sos. Mieszamy, aby wszystkie boczniaki nabrały smaku od sosu. Podsmażamy razem jeszcze chwilę i podajemy z ugotowanym ryżem i posiekanymi oraz podprażonymi na suchej patelni orzechami nerkowca.

Boczniaki w sosie sojowym ze szpinakiem i nerkowcami

Boczniaki w sosie sojowym ze szpinakiem i nerkowcami

 


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

4 Odpowiedzi na Boczniaki w sosie sojowym ze szpinakiem i nerkowcami

  1. Ewa napisał/a:

    Bardzo apetyczne, poproszę miseczkę:)

  2. niezwykle aromatyczne danie! 🙂

  3. Agata napisał/a:

    Świetny przepis!

  4. Agnieszka napisał/a:

    Zrobione, właśnie wcinam, pycha 🙂 dziękuję za przepis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)