Błyskawiczny sernik cytrynowy na zimno z borówkami i porzeczkami

Błyskawiczny sernik na zimno z borówkami i porzeczkamiLubicie jak słodkie przyjemnie przenika się z kwaśnym? To w takim razie przepis dla Was! Błyskawiczny sernik cytrynowy na zimno z borówkami oraz porzeczkami – bez żelatyny i bez jajek – na bazie serka mascarpone. Jego konsystencja i smak bardziej przypominają jednak kremowy mus niż sernik. Jest cudowny i wyjątkowo lekki. Możecie do niego użyć oczywiście zupełnie innych owoców, ale owoce jagodowe sprawdzają się tu najlepiej. Zachwyci każdego – mi tak smakował, że wkrótce zamierzam przygotować jego kolejną wersję. Należy pamiętać, że aby się zsiadł, trzeba użyć do niego dużej tortownicy (musi być w miarę niski) i sporo kwaśnego soku cytrynowego, który złagodzi nam dodatek białej czekolady. Jestem pewna, że wejdzie na stałe do Waszego repertuaru ciast bez pieczenia na lato!

Błyskawiczny sernik cytrynowy na zimno z borówkami i porzeczkami

  • 500 g mascarpone
  • 400 g borówek
  • 100 g porzeczek lub innych kwaśnych owoców
  • 100 g białej czekolady
  • 200 g maślanych herbatników
  • 3-4 łyżki miękkiego masła
  • 1 szklanka słodzonego mleka skondensowanego z puszki
  • 100 ml soku wyciśniętego z cytryny (prawie 1/2 szklanki)
  • otarta skórka z 1 dużej cytryny
  • mięta do dekoracji

Herbatniki rozkruszamy w blenderze/malakserze lub wkładamy do foliowego worka i kruszymy wałkiem. Dodajemy bardzo miękkie masło i dokładnie mieszamy palcami, aby uzyskać mokre okruchy (można też zmiksować po prostu razem w malakserze). Odkładamy ok. pół szklanki, a pozostałymi okruchami wylepiamy dno tortownicy o średnicy 26 cm. Wkładamy na pół godziny do lodówki.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub szybciej – na najmniejszej mocy w mikrofalówce. Do czekolady dodajemy szklankę mleka skondensowanego i mieszamy, aż się połączą. Ścieramy skórkę z wyszorowanej i wyparzonej wrzątkiem cytryny. Dodajmy do czekolady z mlekiem. Mascarpone miksujemy z sokiem z cytryny. Łączymy masę czekoladową z mascarpone i miksujemy do połączenia. Powinna być słodka i orzeźwiająca.

Wyjmujemy z lodówki spód, bardzo cienko smarujemy go masą i wysypujemy większość borówek (część zostawiamy do dekoracji). Wykładamy kilka łyżek masy na owoce, rozsmarowujemy i posypujemy porzeczkami (zostawiając część do dekoracji). Wykładamy pozostałą masę sernikową. Wyrównujemy. Posypujemy odłożonymi owocami i kruszonką. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny. Po tym czasie nożem odkrawamy sernik od brzegów tortownicy i kroimy na kawałki. Możemy ozdobić miętą.

Błyskawiczny sernik na zimno z borówkami i porzeczkami

Błyskawiczny sernik na zimno z borówkami i porzeczkami

Błyskawiczny sernik na zimno z borówkami i porzeczkami

Błyskawiczny sernik na zimno z borówkami i porzeczkami

Przepis to modyfikacja sernika z Green Morning.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

6 Odpowiedzi na Błyskawiczny sernik cytrynowy na zimno z borówkami i porzeczkami

  1. Helen G. napisał/a:

    Bardzo fajny przepis! Nie robiłam jeszcze sernika na serku mascarpone.

  2. Kuchnia krzysia napisał/a:

    Bardzo apetycznie wygląda

  3. ciacho wygląda lekko i letnio 🙂

  4. Ewa napisał/a:

    Wszyscy, którzy nie mają piekarników zacierają łapki. Jest wspaniały i przepyszny:)

  5. Sylwia napisał/a:

    Przepis znakomity ! Sernik zniknął w okamgnieniu :))))
    Łatwe i szybkie ciasto.
    Jak ktoś nie przepada za smakiem cytryny to może nie do końca smak przypaść do gustu.
    Nam smakował – lekki , rześki – w sam raz ciasto na lato.
    Ja dałam sporo listów mięty.

  6. bioliczka napisał/a:

    Akurat do popołudniowej kawki. Trzeba zrobić póki truskawki są.

    http://childfree.pl/spirulina-dlaczego-warto-ja-stosowac-dzialanie-opinie-cena

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)