Bigos pieczarkowy

Bigos pieczarkowyDostaje od Was prośby, aby umieszczać potrawy proste i szybkie. Dziś będzie prosto, szybko, a do tego tanio. Bigos pieczarkowy (nie wiem skąd wzięła się nazwa, bo nie znajdziemy tu kapusty ;)) to danie bardzo sycące, które powstaje w 20 minut. Myślę, że szczególnie spodoba się głodnym Panom.

Składniki:

  • 400 g dobrej jakości kiełbasy
  • 500 g pieczarek
  • 500 g cebuli
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 duża papryka
  • 150 g mrożonego groszku (jak nie macie, może być też z puszki)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • sól, pieprz

Na łyżce masła podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, aż będzie szklista. Usmażoną przesypujemy do garnka, a na patelnię na kolejnej łyżce masła podsmażamy pokrojone w półplasterki pieczarki przez ok. 5 minut. Przesypujemy je do garnka z cebulą. Na ostatniej łyżce masła podsmażamy kiełbasę i paprykę pokrojone w kostkę, aż kiełbasa zarumieni się. Przekładamy do garnka i dodajemy jeszcze pokrojone w kostkę i odciśnięte z nadmiaru wody ogórki oraz groszek. Wstawiamy na mały ogień, podlewamy 2 łyżkami wody i dodajemy koncentrat. Solimy i pieprzymy oraz dodajemy paprykę w proszku. Dusimy wszystko mieszając przez ok. 5-7 minut. Sprawdzamy czy potrawa jest dobrze doprawiona. Bigos pieczarkowy najlepiej smakuje ze świeżym, wiejskim chlebem.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

8 Odpowiedzi na Bigos pieczarkowy

  1. karmel-itka napisał/a:

    o, ale ciekawy przepis!
    a pieczarek mam w brut, na pewno z niego skorzystam!

  2. Aesencja napisał/a:

    może nie jest to „bigos”, ale jakby „leczo” pieczarkowe 🙂

  3. Aesencja napisał/a:

    właśnie robię, a już wiem,że będzie pyszne, tylko groszku nie dodałam,bo nie przepadam za nim w ciepłych potrawach 😉

    • Natalia napisał/a:

      Pewnie, ważne aby dostosować potrawę do swoich smaków, można dać np. więcej papryki 🙂

    • Aesencja napisał/a:

      pychotka wyszła, jeszcze troszkę boczku wędzonego dodałam, genialne, nie wiem, czy zostanie na jutro 😉

  4. Gocha napisał/a:

    O nie jadłam jeszcze takiego. Wygląda na ławy przepis muszę spróbować. Ja jadłam leczo ostatnio bo dostałam od mamuśki dużą cukinię więc szkoda było ją zmarnować. Wyszło ekstra.

  5. Ania napisał/a:

    Końcówki wędlin po świętach, pieczarki i wyszło super danie:)))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)