Bigos pieczarkowyDostaje od Was prośby, aby umieszczać potrawy proste i szybkie. Dziś będzie prosto, szybko, a do tego tanio. Bigos pieczarkowy (nie wiem skąd wzięła się nazwa, bo nie znajdziemy tu kapusty ;)) to danie bardzo sycące, które powstaje w 20 minut. Myślę, że szczególnie spodoba się głodnym Panom.

Składniki:

  • 400 g dobrej jakości kiełbasy
  • 500 g pieczarek
  • 500 g cebuli
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 duża papryka
  • 150 g mrożonego groszku (jak nie macie, może być też z puszki)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • sól, pieprz

Na łyżce masła podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, aż będzie szklista. Usmażoną przesypujemy do garnka, a na patelnię na kolejnej łyżce masła podsmażamy pokrojone w półplasterki pieczarki przez ok. 5 minut. Przesypujemy je do garnka z cebulą. Na ostatniej łyżce masła podsmażamy kiełbasę i paprykę pokrojone w kostkę, aż kiełbasa zarumieni się. Przekładamy do garnka i dodajemy jeszcze pokrojone w kostkę i odciśnięte z nadmiaru wody ogórki oraz groszek. Wstawiamy na mały ogień, podlewamy 2 łyżkami wody i dodajemy koncentrat. Solimy i pieprzymy oraz dodajemy paprykę w proszku. Dusimy wszystko mieszając przez ok. 5-7 minut. Sprawdzamy czy potrawa jest dobrze doprawiona. Bigos pieczarkowy najlepiej smakuje ze świeżym, wiejskim chlebem.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!