Biały blok z żurawiną i pistacjami

Biały blok z mleka w proszkuBiały blok z żurawiną i pistacjami to wariacja na temat prl-owskiego bloku czekoladowego z mleka w proszku. Smakuje inaczej – bez kakao ma zupełnie inny smak. Taki keks bez pieczenia. Jego walorem są dodatki, które decydują o odbiorze deseru. Ja zdecydowałam się na żurawinę, pistacje i domową, kandyzowaną skórkę pomarańczową. To one nadały blokowi charakteru. Możemy oczywiście dodać dowolne bakalie. Deser robi się szybko, nie licząc łuskania pistacji ;) . Co chwila podjadałam z lodówki.

Składniki:

  • 250 g mleka w proszku (2 niepełne szklanki)
  • 125 g masła
  • 100 g cukru (2/3 szklanki)
  • 100 ml wody (mniej niż pół szklanki)
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 150 g orzechów pistacjowych
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub skórki otartej z jednej pomarańczy
  • 220 g herbatników

Pistacje obieramy z łupinek. Jeśli kandyzowaliśmy skórkę w dużych kawałkach – siekamy na mniejsze części. Połowę herbatników rozdrabniamy w malakserze na pył, a drugą połowę łamiemy na kawałki. W rondelku rozpuszczamy masło wraz z wodą i cukrem. Gdy się rozpuści, zdejmujemy z ognia i do ciepłej masy dodajemy mleko w proszku. Miksujemy. Dodajemy zmielone herbatniki i miksujemy jeszcze chwilę – masa powinna być bardzo gęsta. Szybko dodajemy naraz żurawinę, pistacje i posiekaną skórkę pomarańczową. Mieszamy i dodajemy rozkruszone herbatniki – ponownie mieszamy i od razu przekładamy do silikonowej keksówki lub zwykłej wyłożonej przezroczystą folią spożywczą (bakalie i herbatniki należy dodawać szybko, bo masa stygnąc bardzo szybko tężeje). Wyrównujemy, dociskamy i wkładamy na dwie godziny do lodówki. Biały blok podajemy schłodzony, pokrojony na małe kawałki.

Biały blok z mleka w proszku


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

28 Odpowiedzi na Biały blok z żurawiną i pistacjami

  1. Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Świetny przepis, a blok tak pięknie wygląda :) Mój mąż byłby zachwycony. Chyba się skuszę i zrobię a i sam chętnie zjem :)

  2. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    O pyszności. Uwielbiam blok czekoladowy, chociaż stricte z dzieciństwem mi się nie kojarzy, bo poznałam jego smak mając lat zaawansowane naście. Nie zmienia to faktu, że lubię do niego wracać. :)

  3. Magda C. napisał/a:

    Wygląda bosko ten biały blok. Nigdy nie robiłam, muszę w końcu się skusić :)

  4. wiosenka27 napisał/a:

    Też bym ciągle podchodziła do lodówki:)

  5. dżemdżus napisał/a:

    Wspaniała propozycja, bardzo mnie cieszy że nie ma w tym bloku białej czekolady (za która nie przepadam)

  6. JustInka napisał/a:

    Wygląda wspaniale! jakoś kojarzy mi się dzieciństwem. Jednak wtedy bloki zwykle miały trochę wafelków i czasem rodzynki. Twój blok jest już ekstrawagancją wśród bloków :)

  7. Wygląda przepysznie! Najeżony bakaliami, uwielbiam :)

  8. Blog czekoladowy uwielbiam i pewnie na wariację też się skuszę, zwłaszcza, że ostatnio czekolada chodzi za mną non stop.

  9. Sosna napisał/a:

    Generalnie wolę tradycyjne smaki i nie lubię udziwnień, ale myślę, że blok na biało nie byłby taki zły ^^

  10. Ewa napisał/a:

    Świetny przepis. Choć pochodzi z PRL-u, to nie przypomina tamtych biednych czasów. Wygląda wspaniale i raczej też nie odchodziłabym od lodówki!

  11. Marzena napisał/a:

    Ale narobiłaś mi smaku, uwielbiam takie słodkości. Moja mama robiła ciemny z ryżem preparowanym jak byłam mała. Pyszności. Zapisuje przepis :-)

  12. wedelka napisał/a:

    Takiego białego bloku jeszcze nie miałam okazji jeść. Wygląda świetnie :)

  13. Amber napisał/a:

    Doskonała wariacja!
    Chyba bym nie odpuściła ani kawałka…

  14. Łucja napisał/a:

    Wygląda powalająco!! Mój mąż byłby w siódmym niebie!

  15. studentka na diecie napisał/a:

    mmm… coś pysznego, super się prezentuje taki blok :)

  16. Kolizje Smakow napisał/a:

    Bardzo fajny, ciekawy przepis. Z chęcią bym spróbowała takiego smakołyku.

  17. pysznie wygląda Twój blok : )

  18. napiecyku napisał/a:

    Trochę wygląda jak chałwa, chętnie bym pochrupała :)

  19. Twój Raj napisał/a:

    Dla mnie każde ciasto czy inne danie z żurawiną jest zawsze przepyszne, a taki blok w którym znajdują się jeszcze pistacje jest po prostu za….zarąbisty !!!!

  20. iza napisał/a:

    apetyczny!!!

  21. Janek90 napisał/a:

    Nigdy nie jadłem czegoś tak wyśmienitego. Bardzo dobry przepis. Polecam z całego serca.

  22. Opalanka napisał/a:

    boszszsz, królestwo za kawałek tego specjału:)

  23. mmmmm, aż ślinka cieknie :)

  24. cookiemonster napisał/a:

    Wygląda tak bardzo kusząco ! Chyba zjadłabym cały taki blok :)

  25. Wygląda obłędnie. Na pewno wypróbuję przepis. Na początku myślałam, że jak biały to z białą czekoladą. Super propozycja!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)