Bataty faszerowane

Faszerowane batatyBataty faszerowane to pomysł na lekki, letni obiad. To wyjątkowo proste danie – nie ma przy nim wiele pracy. Ostatnio cenię takie potrawy, ponieważ mam mało czasu na codzienne gotowanie. Mimo że są mało czasochłonne, to smakują świetnie. Do tego farsz można zmieniać w zależności od upodobań. Można do nich dodać boczniaki, pieczarki czy czarne oliwki. Jeśli bataty podamy np. z sałatką, to taką porcją najedzą się cztery osoby, ponieważ słodkie ziemniaki są dość sycące.

Bataty faszerowane:

  • 2 duże bataty (słodkie ziemniaki)
  • 200 g sera typu kanapkowo-sałatkowego (np. feta)
  • 8-10 kawałków suszonych pomidorów z oliwy lub oleju
  • 2 duże garści rukoli lub świeżego szpinaku
  • 4-6 plastrów szynki parmeńskiej (można pominąć w wersji wege lub zamienić na starte pieczarki)
  • płatki chili (jeśli lubimy)
  • 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • duża garść liści kolendry
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

Bataty dokładnie myjemy, wycieramy i przekrajamy wzdłuż na dwie części. Wkładamy do blaszki wyłożonej papierem, lekko solimy i pieczemy przez ok. 40 minut w 200°C. W tym czasie przygotowujemy farsz. Ser rozkruszamy. Dodajemy do niego drobno pokrojone pomidory suszone, porwaną na małe części szynkę parmeńską oraz posiekaną rukolę (lub szpinak). Przygotowujemy sos: jogurt blendujemy z wyciśniętym ząbkiem czosnku oraz liśćmi kolendry. Przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu.

Gdy bataty się upieką wydrążamy łyżką miąższ ze środka (zostawiając trochę na brzegach). Rozgniatamy go lekko widelcem. Dodajemy miąższ do farszu i mieszamy. Przyprawiamy płatkami chili, solą oraz pieprzem. Nakładamy do wydrążonych łódek z batatów. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i zapiekamy ok. 15 minut. Po upieczeniu możemy udekorować rukolą. Podajemy z kolendrowo-czosnkowym jogurtem.

Faszerowane bataty

Faszerowane bataty


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

22 Odpowiedzi na Bataty faszerowane

  1. Ewa napisał/a:

    Piękne i pyszne te Twoje łódeczki! Zjadłabym z chęcią!

  2. Marzena napisał/a:

    Uwielbiam te ziemniaki. Są pyszne pod każdą postacią 🙂

  3. Pati napisał/a:

    Świetne nadzienie Natalio!

  4. Kolizje Smakow napisał/a:

    Fajna propozycja na obiad 🙂

  5. Bardzo ciekawy przepis, chętnie bym spróbowała, choć wolę dodawać bataty do ciast.

  6. kornik napisał/a:

    Wyglądają przepysznie! Muszę sobie takie zrobić:)
    Pozdrawiam!
    http://www.kornikwkuchni.blogspot.com

  7. foodmania napisał/a:

    świetne danie, pożywne i pyszne!

  8. studentka na diecie napisał/a:

    Takie bataty nadziewane na pierwszy rzut oka wyglądają jak wypasiona tłuściutka zapiekanka, co mnie akurat kusi :p Oczy by się zapaliły, bo mam niestety słabość do takich rzeczy, ale później byłaby lampka w głowie „nie, nie wolno Ci!” ;P Ale przyglądając się i czytając skład, to bardzo fajne i zdrowe danie 🙂 Dlatego po chwili zwątpienia, jednak z chęcią bym sięgnęła po takie cudo ;))

  9. Martyna napisał/a:

    Przetestowane ze zwykłych ziemniaków, pyszne również po ostygnięciu ! rewelacja

  10. Amber napisał/a:

    Pysznie!
    I u mnie takie bataty były, bo to idealne warzywo do wszystkiego

  11. Wojtek napisał/a:

    Pobiegłem do sklepu, kupiłem co trzeba i wygląda na to, że się udało 😉 Dzięki za fajny przepis 😉
    http://blog-sniadaniowy.blogspot.com

  12. Anita napisał/a:

    Ja na pewno z tego przepisu skorzystam:)

  13. Ania napisał/a:

    pożeram je wzrokiem 🙂

  14. iza napisał/a:

    fajny przepis, lubię takie faszerowane warzywa

  15. marcelina napisał/a:

    Uwielbiam bataty a takiego to szczególnie bym spróbowała 🙂

  16. Patyska napisał/a:

    Rewelka, lecę po bataty 🙂

  17. Ola napisał/a:

    Pierwszy raz jadłam bataty i nadal nie wiem, co o nich myśleć. Przepis bardzo mi się podoba, smak był ciekawy. Zobaczę jakie jeszcze proponujesz przepisy.
    Pozdrawiam.Ola

  18. Magda C. napisał/a:

    Wyglądają genialnie! Zjadłabym z chęcią 🙂

  19. paulina119a napisał/a:

    Witam 🙂

    Pięknie wyglądają ! Zastanawiam się czy można je zaserwować na zimno w formie przekąski? Nie będzie zbyt ciężko?
    Szukam inspiracji na zbliżającą sie imprezę urodzinową córeczki. W końcu pierwsze urodzinki zobowiązują 😉

    Pozdrawiam
    Paulina

  20. patka napisał/a:

    Właśnie zrobiłam, rewelacyjne w smaku, skórka batata gładko odchodzi podczas jedzenia,(zamiast rukoli użyłam szpinaku a pomidorki koktajlowe) polecam gorąco przepis 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)