Barszcz z pieczonych buraków z kluskami kładzionymi

Wigilijny czerwony barszcz to dla mnie esencja smaku Świąt Bożego Narodzenia. Koniecznie musi być wyrazisty z grzybowym aromatem. Ten, dzięki upieczeniu – a nie ugotowaniu buraków, zyskuje taki właśnie głęboki i mocny smak. Najlepiej podawać go z uszkami, pasztecikami lub… kluskami kładzionymi, które możemy zrobić samodzielnie – najprościej, najszybciej i najtaniej. Jeśli do tej pory dodatki Barszcz z pieczonych burakówdo barszczu kupowaliście – zachęcam do przygotowania choćby takich prostych, błyskawicznych kluseczków.

Barszcz:

  • 2 kg buraków (6-8 dużych sztuk)
  • 3 duże marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • pół selera
  • 1 mała cebulka
  • 5 kawałków kapeluszy suszonych borowików
  • 100 ml białego wytrawnego wina (mniej niż pół szklanki)
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1-2 łyżki octu winnego (wg smaku)
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Kluski kładzione:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 duże jajka
  • 220 ml wody gazowanej
  • 0,5 łyżeczki soli

Buraki myjemy i pojedynczo zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 1,5 godziny. W tym czasie do garnka wlewamy 2,5 l wody. Dodajemy marchewki, cebulę, pietruszki, seler, ziele, liść laurowy oraz grzyby. Gotujemy bulion na bardzo małym ogniu do czasu upieczenia się buraków. Gdy buraki przestygną, obieramy je (wystarczy potrzeć skórkę ręcznikiem jednorazowym – zejdzie sama) i ścieramy na tarce o dużych oczkach (można też rozdrobnić w malakserze). Z gorącego bulionu wyławiamy jarzyny (przyprawy zostawiamy). Dodajemy starte buraki, majeranek, sól i obrane ząbki czosnku. Gotujemy 5 minut od momentu wrzenia. Zestawiamy z ognia, przykrywamy i zostawiamy na noc.

Na drugi dzień bulion przecedzamy. Buraczany wywar mocno podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania (inaczej może stracić kolor). Barszcz z pieczonych buraków przyprawiamy winem, octem, solą i pieprzem. Gdyby był za mało kwaśny przyprawiamy dodatkowo sokiem z cytryny.

Składniki na kluski miksujemy lub roztrzepujemy łyżką (mogą być grudki). Nabieramy porcje ciasta łyżką i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 2 minuty od wypłynięcia. Podajemy do barszczu.

Barszcz z pieczonych buraków

PS: Ugotowanych jarzyn i buraków nie wyrzucajmy – możemy zrobić z nich sałatkę.

Przepis ukazał się także w Bożonarodzeniowym e-booku na 2013 rok, przygotowanym we współpracy z ZT Kruszwica i portalem zpierwszegotlocznia.pl

E-book jest darmowy i zawiera 50 świątecznych przepisów, przygotowanych przez 5 blogerek. Kliknij na banner po prawej, aby go pobrać.

Przepisy kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

31 Odpowiedzi na Barszcz z pieczonych buraków z kluskami kładzionymi

  1. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    dla mnie również barszcz z uszkami to podstawa 🙂 chętnie spróbuję takiego z pieczonych buraków 🙂 pozdrawiam ciepło!

  2. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane Smakiem napisał/a:

    W moim domu tata przygotowuje barszcz, trwa to dwa dni, również piecze buraki i robi inne magiczne sztuczki, żeby był prawdziwy i pyszny:) Ps. dodaje też ogórki kiszone;)

  3. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Z kluskami kładzionymi jeszcze nigdy nie próbowałam. Zawsze z uszkami, bądź pierogami. Pomysł bardzo mi się podoba – muszę spróbować 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku Olemole napisał/a:

    Uwielbiam barszcze, ale z takimi kluskami jeszcze nie jadłam, musi to być pyszne.

  5. Natalia - Poezja Smaku Malwinka napisał/a:

    Ma wspaniały kolor!

  6. Natalia - Poezja Smaku Małgosia napisał/a:

    Piękny, intensywny kolor ma ten Twój barszczyk. Właśnie na taki miałabym dziś ochotę 🙂

  7. Natalia - Poezja Smaku ELA.M napisał/a:

    Nigdy nie robiłam barszczu z buraków zapiekanych. Ciekawe czy różni się bardzo w smaku:)

  8. Natalia - Poezja Smaku JustInka napisał/a:

    Do buraków się przekonałam. Te pieczone mnie oczarowały, ale barszcz jeszcze straszy. Może właśnie taki będzie lepszy dla mnie 🙂 Piękny kolor!

  9. Natalia - Poezja Smaku galantyna.pl napisał/a:

    Barszcz z kluskami, dla mnie nowość?

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Bardzo pasują – świetna i szybka alternatywa dla osób, które nie umieją zrobić uszek lub pasztecików i do tej pory je kupowali.

  10. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    kradnę pomysł 🙂 a u nas barszczu niet, u nas tradycyjnie czysta grzybowa z suszonych grzybów 🙂 ale barszcz z pieczonych buraków zrobię.

  11. Ale ma piękny kolor! Świetny pomysł, by do barszczu dodać kładzione kluseczki 🙂

  12. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Nie jadłam barszczu z pieczonych buraków, brzmi bardzo ciekawie i mega smacznie 🙂

  13. Natalia - Poezja Smaku veggie napisał/a:

    Lubię bardzo buraczki w każdej postaci, również barszcz, ale jeszcze nigdy nie dodawałam do niego grzybów, ciekawe 🙂

  14. Natalia - Poezja Smaku Ola in the kitchen napisał/a:

    Ja jestem tradycjonalistką i barszczyk musi być z uszkami 😀 już się nie mogę doczekać

  15. zamawiam na Święta! 😉

  16. Natalia - Poezja Smaku Anita napisał/a:

    Powiem krótko: ja GO chcę:)

  17. Natalia - Poezja Smaku zakateksmaku napisał/a:

    Pyszny barszcz! Idealny nie tylko na Święta! 🙂

  18. Natalia - Poezja Smaku Opalanka napisał/a:

    W niedzielę, po Andrzejkach ( wracałam autokarem) całą drogę myślałam, czy mam w domu składniki na barszcz. Miałam, zrobiłam, był pycha. A z kluskami nie jadłam, ciekawe!

  19. Dla mnie obowiązkowo z uszkami, ale być może taniej i szybciej, pozdrawiam 🙂
    P.S Znakomite i przepyszne dania wigilijne, gratuluję 🙂

  20. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Muszę kiedyś spróbować z kluseczkami bo tradycyjnie na Wigilię podaję krokiety lub paszteciki..:)

  21. Natalia - Poezja Smaku Polonka54 napisał/a:

    Witam!
    Tego przepisu nie znałam. Dziękuję, że mam możliwość przetestowania go z okazji Świąt.
    Pozdrawiam świątecznie…….

  22. Natalia - Poezja Smaku Izabela napisał/a:

    A czy można zrezygnować z wina

  23. Natalia - Poezja Smaku Agnieszka napisał/a:

    Czy można na noc barszcz schować do lodówki?

  24. Natalia - Poezja Smaku anetta napisał/a:

    No myślę że nawet trzeba. U nas prócz wigilinego barszczu zawsze jest obecna rybna https://www.przepisy.pl/przepisy/szukaj/ugotowani-pl-zupa-rybna . Mąż pochodzi z świętokrzyskiego i tam to jest tradycyjna zupa. Jakie potrawy u was goszczą obowiązkowo w ten wyjątkowy wieczór ?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)