Bajaderki – przepyszne ciastka z resztek

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (2 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Wyszedł mi zakalec. No cóż zdarza się. Ale nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem, jest ratunek. I to całkiem słodki. Bajaderki. Jak sobie to uświadomiłam, to nawet się cieszyłam z tego zakalca :) Bajaderki robimy z kawałków suchych ciast, zakalców, muffinek, resztek ciastek i herbatników, drożdżówek, kawałków czekolad, dowolnych bakalii i wszystkich innych słodkich odpadków. BajaderkiNie nadają się na nie tylko ciasta z masami, owocami i galaretkami. U mnie na podstawę bajaderek złożyły się: resztki już twardawych ciast po wielkanocy, owy zakalec, zmielone chrupki Flipsy, wiórki kokosowe oraz zmielone resztki przeróżnych ciastek owsianych – a miałam ich dużo :) .

Składniki:

  • ok. 1/2 kg resztek ciast (bez masy i owoców) np: muffinek, babek piaskowych, drożdżowych, zakalców, resztek herbatników i biszkoptów, ciastek owsianych lub zbożowych itp.
  • bakalie: rodzynki namoczone w rumie, kawałki orzechów itp.
  • 150-200 g ulubionego dżemu (u mnie był jagodowy)
  • wiórki kokosowe
  • kilka kawałków dowolnej czekolady
  • kilka kropel aromatu rumowego lub migdałowego (może też być prawdziwy rum)
  • 1/3 kostki masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżka nutelli
  • do obtoczenia: czekolada rozpuszczona z łyżką masła lub wiórki kokosowe lub zmielone orzechy

Zaczynamy od rozkruszenia wszystkich ciast, ciasteczek, bakalii i czekolad. Jeśli lubimy bajaderki z dużymi kawałkami możemy to zrobić ręcznie – jak nie to rozdrabniamy wszystko po kolei w melakserze. Ja lubię akurat lubię zblendowane :) No i może nasi goście nie koniecznie muszą wiedzieć co znajduje się w środku :) . Następnie gotujemy w rondelku mleko z masłem, cukrem i kakao, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Gdy nieco przestygnie dodajemy do reszek ciast. Dodajemy też dżem, nutellę, aromat i bakalie. Wszystko dokładnie mieszamy. Jak masa jest zbyt rzadka dodajemy trochę więcej suchego (np. starte na pył herbatniki), jak za gęsta możemy dodać więcej dżemu lub nutelli. Masa powinna mieć taką konsystencję aby łatwo dało się ją formować – pamiętajmy też, że stężeje w lodówce. Z masy formujemy kulki, które albo obtaczamy w wiórkach kokosowych lub zmielonych orzechach albo zamaczamy w czekoladzie rozpuszczonej z łyżką masła. Bajaderki wstawiamy przed podaniem na parę godzin do lodówki.

Ja zrobiłam kulki wielkości piłeczki ping-pongowej i część obtoczyłam w wiórkach kokosowych, a część w zmielonych pistacjach. Przepis znalazłam tu i tu, a tam znalazł się stąd :) Zmieniłam jednak proporcje. Pamiętajmy, że smak bajaderek będzie w dużym stopniu uzależniony od ciast i ciastek jakich użyliśmy, a także od smaku dżemu. Bez wątpienia mogę stwierdzić, że te bajaderki są znacznie lepsze niż te z cukierni.

Bajaderki

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

16 Odpowiedzi na Bajaderki – przepyszne ciastka z resztek

  1. megenta napisał/a:

    Dziś rano nawet myślałam o bajaderkach, bo mam trochę podeschłego ciasta.. przekonałaś mnie :) fakt, że domowe są lepsze niż te z cukierni, przynajmniej wiadomo co do nich trafia. pozdrawiam :)

  2. Patyska napisał/a:

    Prześliczne! I na pewno przepyszne. Po diecie wypróbuję :)

  3. Babciagramolka-Bunia napisał/a:

    Ależ mi narobiłaś smaku . Muszę zapamietać i też tak zrobić . U mnie z pieczeniem ciężko ale takie cudo to moze zrobię .

  4. Natalia napisał/a:

    Polecam, naprawdę są pyszne, ja zjadłam dziś kilka :D

  5. Dzikowiec napisał/a:

    Mmm!!! Na pewno wypróbuję, bo wyglądają fantastycznie!

  6. Samantha napisał/a:

    Przepiękne bajaderki, cudne i tak kolorowe, na pewno przepyszne ! :)

  7. Marta @ śniadanie napisał/a:

    Jak na ciasteczka z resztek to wielkie WOW! Śliczne i zdecydowanie kupiłabym takie okrągłe cudeńka w cukierni, a jak można je zrobić w domu, to tym bardziej :)

  8. aska napisał/a:

    Apetycznie wygladaja na zdjeciach… ale po przeczytaniu kilka razy slowa zakalec, troszke mi sie odechcialo.

  9. prawdziwyfanziola999 napisał/a:

    przecudowne!!! wspaniale!!! najlepsze!!! niesamowite!!! niewyobrazalnie pyszne!!!

  10. ela napisał/a:

    bajaderki to bardzo dobry pomysł są smakowite i od dzisiaj mogą wychodzić mi zakalce

  11. Lidia napisał/a:

    Witam. W Wielka Sobotę moje 3 i 4 – letnie dzieci zjadły mi pół ciasta…. samą górę. Składam wielkie podziękowania za ten przepis, który uratował nasze wielkanocne „podjadanki”. gdyby nie Pani skończylibyśmy pewnie na żurku i jajkach. ;) Lidia

  12. roma napisał/a:

    robiłam juz takie bajaderki wyszły pyszne a do tego mozna nadziac je na patyczki polukrowac w jakies bużki i dla dzieci super ciasteczkowe lizaki:)u mnie szybko znikneły:)

  13. Pingback: Bajderki- czyli słodkie kuleczki z resztek | słodkamuffinka

  14. morlinka napisał/a:

    Ja do bajadetek dodaje masę. Karmelowa i doprawiam korzennymi przyprawami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)