Babka makowa

Babka makowaBabka makowa sprawdza się doskonale na Świątecznym stole. Jest prosta do zrobienia i bardzo smaczna – przypomina popularnego pieguska. Maku nie trzeba do niej mielić – dodajemy suchy. Baba długo zachowuje świeżość. Ja zrobiłam ją z lekkim aromatem pomarańczy, ale jeśli wolicie możecie użyć cytryny.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka suchego maku
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki oleju rzepakowego
  • skórka otarta z połowy pomarańczy (lub całej cytryny)
  • 3 łyżki soku z pomarańczy (lub 2 z cytryny)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ubijamy z cukrem waniliowym, stopniowo dodając zwykły cukier. Gdy masa będzie pulchna i powiększy swoją objętość, dodajemy mleko, sok z pomarańczy i olej. Miksujemy. Stopniowo zaczynamy dosypywać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wmiksowujemy suchy mak i skórkę. Formę do babki z kominem natłuszczamy (masłem lub olejem) i wysypujemy bułką tartą lub mąką. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy połowę białek do masy i delikatnie mieszamy łyżką. Gdy masa się rozluźni dodajemy pozostałe białka i ponownie delikatnie mieszamy. Przekładamy surowe ciasto do przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika. Babka makowa piecze się około 50 minut – najlepiej piec do suchego patyczka. Gotową babkę możemy polać lukrem (3/4 szklanki cukru pudru zmieszane z łyżką przegotowanej wody).

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

34 Odpowiedzi na Babka makowa

  1. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Wygląda pycha, w szczególności tak pięknie polana lukrem 🙂

  2. Natalia - Poezja Smaku Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Wygląda pięknie. A lukier na niej cudnie polany. Muszę wypróbować babkę pieczoną z olejem. Pozdrawiam Cię serdecznie:)

  3. Natalia - Poezja Smaku AnnaA-G napisał/a:

    ładnie się prezentuje i ten baranek w środku:)

  4. Natalia - Poezja Smaku judik napisał/a:

    Wygląda super! Iście wielkanocna 🙂

  5. Natalia - Poezja Smaku gin napisał/a:

    Cudnie wygląda, taka pękata 🙂

  6. Natalia - Poezja Smaku marcela napisał/a:

    mmm… ależ pysznie wygląda:) gdyby tylko ten mak nie wchodził w zęby… 😉

  7. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Fajnie, że można dodać suchego maku. Przepis do szybkiego wypróbowania 🙂

  8. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    O taaaak… ta babka jest przepyszna…

  9. Natalia - Poezja Smaku Ervisha napisał/a:

    Wspaniała i na pewno smaczna 😀

  10. Bardzo podoba mi się ten przepis i pomysł z pomarańczą też. Ja uwielbiam olejek rumowy, czy można byłoby go dodać?

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Można – rumowy, migdałowy, pomarańczowy – tylko nie zbyt dużo (3 krople wystarczą), aby nie zdominował smaku babki

  11. Natalia - Poezja Smaku bielinka napisał/a:

    Też ją ostatnio robiła, pychotka 🙂

  12. Natalia - Poezja Smaku Sosna napisał/a:

    Idealnie wyrośnięta, gratuluję! 🙂

  13. Natalia - Poezja Smaku ladylaura. napisał/a:

    Piekłam taką ,smaczna.

  14. Natalia - Poezja Smaku Pati napisał/a:

    Lubię, kiedy mak chrzęści pod zębami…

  15. Natalia - Poezja Smaku skoraq cooks napisał/a:

    Uwielbiam pieguska, więc i ta babka jest w stanie mi zasmakować 🙂

  16. Natalia - Poezja Smaku Majana napisał/a:

    Piękna babka i z pewnością smakuje doskonale!

  17. Natalia - Poezja Smaku studentka na diecie napisał/a:

    Jak tak patrzę na te babki wszędzie dookoła to jeszcze bardziej nie mogę doczekać się świąt ;D

  18. Pięknie się prezentuje, jestem przekonana, że smakuje jeszcze lepiej 🙂

  19. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    Cudna babeczka 🙂 uwielbiam wypieki z całym makiem !

  20. Natalia - Poezja Smaku napiecyku napisał/a:

    Lubię wypieki z makiem, Twoja babka prezentuje się bardzo okazale, ozdobiona lukrową polewą 🙂

  21. Natalia - Poezja Smaku Marzena napisał/a:

    Lubimy, robimy;-))

  22. Natalia - Poezja Smaku JustInka napisał/a:

    Pięknie wygląda! W sam raz na Wielkanoc 🙂

  23. Natalia - Poezja Smaku Ola in the kitchen napisał/a:

    Bardzo fajna babeczka 😀

  24. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Cudowna ta babka, z moim ukochanym makiem <3

  25. Natalia - Poezja Smaku wenus-lifestyle napisał/a:

    Wow, cudownie wygląda. Też planuję upiec babkę na Wielkanoc, ale nie makową. Przepis pojawi się za jakiś cza na moim blogu, a tymczasem zapraszam na faszerowane jajka http://wenus-lifestyle.pl/2014/04/jajka-faszerowane-na-wielkanoc/

  26. Przepysznie wygląda i pięknie wyrosła 🙂

  27. Natalia - Poezja Smaku ELA.M napisał/a:

    Mama kiedyś, taka piekła. Ja jakoś o niej zapomniałam, może w święta upiekę:)

  28. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    apetycznie wygląda

  29. Natalia - Poezja Smaku GosiaZ napisał/a:

    Super wygląda! Ja jeszcze nie robiłam takiej babki, ale sie przymierzam 🙂

  30. Natalia - Poezja Smaku Tatiana napisał/a:

    Rewelacyjny przepis. Babka wyszła mi przepyszna i zachwyciła gości 🙂 dziękuję i pozdrawiam

  31. Natalia - Poezja Smaku Spinka napisał/a:

    smaczna babka! zrobiłam na święta Wielkiej Nocy i powiem, że przepis idealny, ląduję w moich przepisach na zawsze:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)