Babka majonezowa

Babka majonezowaBabka majonezowa to hit zarówno przed laty, jak i teraz. Robi się ją prosto i błyskawicznie. To ciasto, które sprawdzi się zarówno jako codzienny smakołyk do herbaty czy jako baba na uroczystą Wielkanoc. Nietypowy dodatek majonezu stanowi zamiennik masła/oleju i sprawia, że ciasto jest pulchne. Oczywiście majonezu nie czuć w cieście (wszak to głównie olej i żółtka!). Babka przypomina babkę piaskową, lecz jest bardziej wilgotna – na drugi dzień baba nie wysycha i jest równie dobra, jak po upieczeniu.

Babka majonezowa:

  • 6 średnich lub dużych jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru (u mnie trzcinowy)
  • 1 czubata szklanka majonezu (270 ml)
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 3 łyżki cukru z wanilią (lub wanilinowego)
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • polewa, lukier lub cukier puder

Piekarnik nagrzewamy do 180°C (lub 170°C z termoobiegiem). Jajka przelewamy wrzątkiem przez kilka sekund. Rozbijamy do miski i ubijamy wraz z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy majonez i miksujemy, aż się połączy. Wsypujemy małymi porcjami obie mąki i proszek. Miksujemy do połączenia.

Formę na babkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką (ciasto sporo urośnie). Przelewamy około 2/3 ciasta do formy. Do reszty dodajemy kakao i dokładnie mieszamy do połączenia. Wlewamy na wierzch. Wkładamy babkę do piekarnika i pieczemy przez ok. 45-50 minut (trzeba sprawdzać patyczkiem czy babka majonezowa jest już upieczona – łatwo ją przesuszyć). Upieczoną babę podajemy polaną czekoladą, lukrem, polewą lub posypaną cukrem pudrem – jak lubimy. U mnie – z polewą kakaową i czekoladowymi jajeczkami w pastelowych skorupkach.

Babka majonezowa

Babka majonezowa


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

9 Odpowiedzi na Babka majonezowa

  1. iza napisał/a:

    pieknie udekorowana 😉

  2. ami napisał/a:

    W tym roku po raz pierwszy upiekłam babkę majonezową i jestem zachwycona. Rzeczywiście jest wilgotna, pulchna i przepyszna. Powiedziałabym, że na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej 🙂

  3. Ewa napisał/a:

    Ale świątecznie się zrobiło! Ja jeszcze nie mam zaplanowanego jadłospisu, wiem że na pewno będzie żurek z Twojego przepisu, jest boski.

  4. wiele słyszałam o tej babce, muszę ją kiedyś zrobić 🙂

  5. La cucaracha napisał/a:

    A takie cudo udało mi się przygotować dla Żony 🙂

  6. Pati napisał/a:

    Nigdy nie piekłam majonezowej 🙂

  7. Sara napisał/a:

    Ciekawe połączenie, nie jadłam jeszcze babki z majonezem, chyba wypróbuje na te święta.

  8. Ewa napisał/a:

    Polecam jest pyszna!

  9. marika napisał/a:

    Znakomity przepis – naprawdę z każdym dniem babka stawała się coraz smaczniejsza i delikatniejsza. Brawo!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)