Babka grejpfrutowa – szybka i prosta

Babka grejpfrutowaBabka grejpfrutowa to wilgotne ciasto śmietankowe, które szczególnie polecam dzieciom, osobom początkującym lub bardzo zapracowanym. Świetny przepis na pierwsze ciasto. Nie wymaga miksera oraz specjalnie dużo pracy – masę zrobimy w mniej niż 15 minut. Babka ma wyjątkowo orzeźwiający cytrusowy smak, jest wilgotna dzięki śmietanie i pachnie czerwonymi grejpfrutami. Zachowuje świeżość nawet do 3 dni, ale może tyle nie doczekać 😉

Babka grejpfrutowa składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki świeżo otartej skórki z czerwonego grejpfruta
  • 3 łyżki soku wyciśniętego z czerwonego grejpfruta
  • 2 duże jajka
  • 1/3 szklanki rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (ja użyłam 1 szklankę zwykłej i 1/2 pełnoziarnistej)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki mleka

Lukier grejpfrutowy:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z czerwonego grejpfruta

Piekarnik nagrzewamy do 175°C. Keksówkę (standardową lub płytką, a dłuższą) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Do dużej miski wsypujemy cukier i ścieramy skórkę. Skórkę wcieramy w cukier za pomocą palców u rąk, tak aby cały cukier nabrał aromatu. Dodajemy dwa jajka, rozpuszczone i ostudzone masło (ja rozpuszczam na małej mocy w mikrofalówce) oraz sok z grejpfruta. Mieszamy. W drugiej misce dokładnie mieszamy mąkę, sól i proszek. Do szklanki zaś wlewamy śmietanę i dodajemy do niej mleko – także mieszamy. Do masy jajecznej dodajemy zawartość miski z mąką, a następnie masę śmietanową. Dokładnie mieszamy, aby ciasto było jednolite.

Przekładamy do keksówki i pieczemy przez 45 minut (standardowa, mała keksówka) lub 35 minut (płytka i długa keksówka) – najlepiej sprawdzić czy ciasto jest upieczone za pomocą patyczka. W czasie, gdy ciasto grejpfrutowe się piecze cukier puder mieszamy z sokiem, aż uzyskamy gładki lukier. Polewamy upieczoną babkę.

Babka grejpfrutowa

Babka grejpfrutowa

Źródło: Simply Scratch.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

38 Odpowiedzi na Babka grejpfrutowa – szybka i prosta

  1. studentka na diecie napisał/a:

    Wilgotne i cytrusowe babki to takie jakie lubie najbardziej, nie potrzeba do nich wtedy żadnych dodatków. Tylko ciepła herbatka i kumpela do plotkowania ;))

  2. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Też mi chodzi po głowie babka, ale majonezowa. 🙂 Ta wygląda super, chociaż za grejpfrutami nie przepadam, więc raczej kombinowałabym z pomarańczami:)

  3. Bomba Kaloryczna napisał/a:

    Ciekawe czy taka babka ma wpływ na antykoncepcję hormonalną? Podobno grejpfrut jej nie służy.

  4. Patyska napisał/a:

    No i gdzie mój komentarz, ach gdzie!?

  5. Magda C. napisał/a:

    Super pomysł na babkę! Takiej grejpfrutowej nie robiłam, muszę spróbować 🙂

  6. magma napisał/a:

    nie jadłam jeszcze ciasta z grejpfrutem, zapisuję przepis:)

  7. Pati napisał/a:

    Bardzo ciekawe, bo wszyscy pieką z cytryny, a u Ciebie grejpftut. Doskonałe!

  8. iza napisał/a:

    bardzo lubię takie szybkie ciasta, a babki takiej nie próbowałam

  9. Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Ciekawy przepis. Piekłam z pomarańczami. Dlaczego nie spróbować z grejpfrutem? A ten lukier, to świetna sprawa 🙂

  10. Zakątek Smaku napisał/a:

    Nie miałam okazji próbować. Cytrynową bardzo lubię, myślę że i ta smakuje równie dobrze. Z pewnością się skuszę! 🙂

  11. Zakątek Smaku napisał/a:

    Nie miałam okazji jeszcze próbować. Cytrynową babkę bardzo lubię myślę, że i tak smakuje równie dobrze:) Z pewnością się skuszę!

  12. KucharzyTrzech napisał/a:

    Zakochałam się ostatnio w cytrusowych ciastach. Koniecznie muszę zrobić.

  13. Dzikowiec napisał/a:

    Ooooo! Takiej jeszcze nie robiłam! Świetny pomysł z dodatkiem grejpfruta. Pozdrawiam 🙂

  14. AnnaA-G napisał/a:

    wow! super!

  15. Ervisha napisał/a:

    Pomysł rewelacja 🙂 jestem ciekawa smaku

  16. JustInka napisał/a:

    Ponieważ uwielbiam cytrusowe wypieki, Twoja propozycja przypadła mi bardzo do gustu! Mniam! I jeszcze ta foremka 🙂

  17. skoraq cooks napisał/a:

    Grejpfrutowej jeszcze nie jadłam, ale nabrałam na nią wielkiej ochoty 🙂

  18. Kaś napisał/a:

    uwielbiam babki o cytrusowych smakach – o grejpfrutowym muszę wypróbować

  19. Ola in the kitchen napisał/a:

    Uuuu fajny pomysł, grejpfrutowej babki jeszcze nie jadłam 😀

  20. Łucja napisał/a:

    Mniam!! moje dzieci uwielbiają takie ciacha !!

  21. Salvador Dali napisał/a:

    grejpfrutowa?! Ja miłośnik tego cytrusa.. zgłaszam się po kawałek, ale wieeelki!

  22. my simple cuisine napisał/a:

    Pomarańczowa juz jadlam, ale grejpfrutowej nie próbowałam 🙁 i teraz żałuje … Cudna

  23. Lady housewife napisał/a:

    Świetny pomysł i odejscie od tradycyjnej cytrynowej babki. Kocham grejpfruty więc na pewno spróbuję!

  24. bielinka napisał/a:

    Grejpfrutowej jeszcze nie jadłam 🙂 uwielbiam takie proste babki 🙂

  25. Sosna napisał/a:

    Wow, chętnie upiekę taką 🙂

  26. napiecyku napisał/a:

    Nigdy nie gardzę babką o smaku cytrusowym, poproszę o kawałek:))

  27. ladylaura. napisał/a:

    Ja też się wpraszam na babeczkę.

  28. Ania napisał/a:

    robiłam kiedyś cytrynową i na serku daniu, ale pomarańczowa też by była świetna:)

  29. ELA.M napisał/a:

    Lukru z grejpfruta jeszcze nie kosztowałam. Ciekawe jaki ma smak:)

  30. To ja się poczęstuję do kawy, uwielbiam 🙂

  31. Gosia napisał/a:

    Super przepis, na pewno go spróbuję 🙂

  32. ugotujmyto.pl napisał/a:

    U mnie by nie postała zbyt długo ;)!

  33. Patt napisał/a:

    Czy śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym ?

    • Natalia napisał/a:

      Można spróbować – ja wypróbowałam wersję ze śmietaną i z nią ciasto na pewno wyjdzie

    • Patrycja napisał/a:

      Upiekłam kilka dni temu z jogurtem zamiast śmietany – pięknie wyrosła i była pyszna, tak więc jak najbardziej można 🙂

  34. Ela napisał/a:

    Wspaniały przepis znalazłam na tym blogu ! Tytułowego cytrusa nie dałam nikomu.
    Schowałam go daleko za innymi owocami, bo u mnie domownicy podjadają wieczorami.
    Zaraz z rana zabrałam się do pieczenia, ale dokonałam składników pomnożenia.
    Ukręciłam z porcji jednej i połowy, bo u kochanej rodzinki apetyt jest nad wyraz doborowy.
    Gotowa babeczka pachniała wyśmienicie i ze świeżutkim mlekiem smakowała znakomicie!
    Zniknęła w mgnieniu oka „grejpfrutówka” cała i każdemu dobry humor na resztę dnia dodała.

  35. Renata napisał/a:

    piekłam dzisiaj babkę z Twojego przepisu, wyszła super. Ze stołu zniknęła w 5 minut. Polecam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)