Babka czekoladowa

„Babka czarna” z zeszytu mojej babci to jeden z kilku moich ulubionych przepisów. Jest wilgotna i nie potrzebuje lukru, ponieważ ciasto zawiera w sobie polewę. To baba piaskowa, ale nie do końca – sposób przygotowania trochę odbiega od tradycyjnego piaskowca. Babka czarna jest na moim stole od kilkunastu lat. Zawsze na Wielkanoc – choć w ciągu roku też zdarza się, że mam na nią ochotę. Przygotowanie jest bardzo proste – to w końcu jedno z pierwszych ciast jakie piekłam będąc nastolatką.

Składniki:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 niepełne szklanki cukru
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 duże jajka (lub 5 mniejszych)
  • mąka lub bułka tarta do wysypania formy

Masło (margarynę), wodę, cukier i kakao zagotowujemy w garnku (takiej wielkości aby zmieściły się wszystkie składniki na ciasto). Co jakiś czas mieszamy, aby cukier rozpuścił się.  Gdy wszystkie składniki się połączą, wyłączamy ogień, odlewamy ciut mniej niż pół szklanki syropu i odstawiamy. Pozostałą masę studzimy i dodajemy 2 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Mieszamy drewnianą łyżką – masa powinna być bardzo gęsta. Dodajemy do masy po jednym żółtku i ucieramy. Na końcu ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy połowę białek z masą. Gdy masa się rozluźni, dodajemy pozostałe białka. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub bułką tartą formy na babkę. Pieczemy przez 45-55 minut w 180°C (najlepiej do tzw. „suchego patyczka”, aby nie przesuszyć babki). Po upieczeniu i przestudzeniu wyjmujemy ją z formy, a następnie polewamy odlanym syropem (ja, jeśli syrop spływa, maczam pędzelek i smaruje całą babkę równomiernie – aż cały syrop wsiąknie w babę).


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

20 Odpowiedzi na Babka czekoladowa

  1. Inspirowane smakiem napisał/a:

    Ale się pięknie błyszczy. Aż dziw, że nie ma tu polewy:)

  2. Ania napisał/a:

    świetnie się prezentuje:) i ten błysk:)

  3. Pastelle napisał/a:

    Wygląda wspaniale. Uwielbiam takie wypieki :)

  4. Patyska napisał/a:

    Wygląda apetycznie, jak to czarna babka ;D

  5. Dzikowiec napisał/a:

    Musi być pyszna:)

  6. Anita napisał/a:

    Robiłam ostatnio babkę czekoladową. Wyrósł jej garb i musiałam ściąć żeby ludziom podać. Jak oceniasz swój przepis ? jest na 100% . Przepis z którego korzystałam poszedł do kosza:(

    • Natalia napisał/a:

      Garby to częsta sprawa w babkach – dlatego lepiej korzystać z form z kominem. Ja użyłam bez komina i musiałam ściąć mały kawałek aby stała prosto – nie wpłynęło to jednak na doznania wizualne :D Jak piekłam w formie z kominem ciepło rozchodziło się równomiernie i nic nie trzeba było robić :)

  7. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Piękna ta baba;)! Przydałby mi się kawałek do kawki…:)

  8. Magda napisał/a:

    Jak świątecznie się zrobiło. :)

  9. Majana napisał/a:

    Babka wygląda przepysznie. Chętnie bym kawałek spróbowała. Musi być bardzo dobra.
    Pozdrowienia :)

  10. Lasuch w kuchni napisał/a:

    przehandlowałabym kawałek moje babki z krówkami i ajerkoniakiem na kawałek Twojej, bo coś mi się wydaje, że choć inna, jest równie pyszna :-)

  11. Samantha napisał/a:

    Znakomita, pysznie i efektownie wygląda ! Pozdrawiam :)

  12. Ania napisał/a:

    Pyszna ) Wlasnie pieke juz trzeci raz. Dalam synowi do szkoly i wszyscy wlacznie z nauczycielka nie mogli sie najesc… Polecam ;)

  13. agnieszka napisał/a:

    Właśnie zrobiłam. Boska. Ale 1 szklanka cukru całkowicie wystarczy (tyle dałam). Dziękuję za przepis!

  14. aniaaaa napisał/a:

    Po przebudzeniu się w niedzielny poranek nie mogłam powstrzymać się z mężem, jedyne o czym myśleliśmy to pyszna babka więc od razu pobiegliśmy do kuchni. Ciasto dla tych co kochają czekoladę oraz mleczko, bo to ciasto rozpływa się w ustach.

  15. Ewa napisał/a:

    U mnie będzie na Wielkanoc. Obowiązkowo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)