Babka cytrynowa

Babka cytrynowaProsta babka cytrynowa, która powinna posmakować każdemu, kto lubi piaskowe ciasta. Robi się ją z przewagą mąki ziemniaczanej i oczywiście z cytryną – żaden tam kisiel czy sztuczny aromat. Masło nadaje smak, a olej wilgotności. Z przepisu wychodzi niewielka babka (piekłam w foremce 22-23 cm). Świetna zarówno na wielkanocny stół jak i na co dzień – do herbaty. Jak byłam mała uwielbiałam takie ciasta – teraz ponownie do nich powracam.

Babka cytrynowa – składniki:

  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/4 kostki masła (50 g)
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z dwóch niewoskowanych cytryn
  • sok wyciśnięty z jednej, całej cytryny
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: cukier puder do lukru lub posypania

Cytryny i jajka przelewamy przez jedną minutę wrzątkiem. Masło rozpuszczamy. Dodajemy do ciepłego masła olej, ścieramy do nich skórkę z cytryn i wyciskamy sok z jednej. Białka oddzielamy od żółtek. Dwa żółtka i dwa całe jajka ubijamy z cukrem pudrem, a gdy będą puszyste dolewamy powoli tłuszcz. Dodajemy stopniowo do masy przesiane przez sito mąki i proszek – ciągle miksując. Na końcu ubijamy dwa pozostałe białka ze szczyptą soli. Dodajemy połowę ubitych białek do masy i delikatnie mieszamy szpatułką. Dodajemy resztę i ponownie delikatnie mieszamy od dna do góry, aż do połączenia. Wlewamy do małej foremki na babkę (22-23 cm) wysmarowanej dokładnie masłem i wysypanej bułką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C-170°C (w opcji góra-dół) i pieczemy ok. 40-50 minut (a najlepiej do suchego patyczka). Gotowa babka cytrynowa świetnie smakuje polana lukrem cytrynowym (1 niepełna szklanka cukru pudru rozmieszana, ze stopniowo dodawanym sokiem z cytryny, może być też przegotowana woda) lub po prostu można delikatnie posypać ją cukrem pudrem.

Babka cytrynowa


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

35 Odpowiedzi na Babka cytrynowa

  1. iza napisał/a:

    uwielbiam cytrynowe wypieki

  2. Pati napisał/a:

    Wygląda niebiańsko…

  3. Patyska napisał/a:

    Wporzo ta babeczka, ja lubię piaskowe. A myślisz, że ona na mój gust wystarczająco słodka? 😉

  4. Magda C. napisał/a:

    Cytrynowa baba jest najlepsza 🙂

  5. Ciążowe Zachcianki napisał/a:

    Robię bardzo podobną:) Taka babka to pozycja obowiązkowa na Wielkanoc:)

  6. Kolizje Smakow napisał/a:

    Wygląda przepięknie 🙂

  7. Salvador Dali napisał/a:

    no właśnie.. a ja piaskowych nie lubię 🙁 ale zawsze zachwyca mnie postawność babek- wyglądają przepięknie! I piekę je, bo rodzina lubi, a dla mnie oko cieszy 🙂

  8. ladylaura. napisał/a:

    Delikatna i puszysta ,cudna.

  9. Małgosia napiecyku napisał/a:

    Pyszna, bardzo delikatna, piękne zdjęcia 🙂

  10. Apetyczna babeczka! Wygląda bardzo delikatnie! 🙂

  11. Anita napisał/a:

    Teraz są modne spódniczki w takim kształcie jak babka- śliczna, apetyczna i naturalna. Ja juz nie pasuję do takich spódniczek- wiek;) Ale zachwycałabym się taką upieczoną. Wesołych i smacznych świąt:)

  12. Stworzona by gotować napisał/a:

    Ale piękna! i na pewno pyszna, z pewnością ją upiekę 😀 Zapraszam 🙂
    : stworzonabygotowac.blogspot.com

  13. Nemi napisał/a:

    Bardzo radosna:D Taka żółciutka:) Świetna:) Porywam kawałek:)

  14. Ana38 napisał/a:

    Nie pozostaje nic innego jak spróbowac. Wyglada rewelacyjnie i jestem pewna, ze tak smakuje.

  15. Siwa napisał/a:

    Mmmm, takie babki z nutką cytrynową to jedne z najlepszych ich wersji 😉

  16. dżemdżus napisał/a:

    „Jak widzę taka babę to kwiczę” jak śpiewa klasyk. Piękny kolor i kształt. Idealnie będzie się prezentować pośród wszelakiego jadła na stole świątecznym. Wszystkiego dobrego, ciepła i radości oraz pomyślności z okazji Wielkanocy 🙂

  17. Ervisha napisał/a:

    Uwielbiam cytrynowe baby 😉

  18. zjedz_mnie napisał/a:

    Kusisz, tylko tyle można napisać jak się patrzy na babeczkę 🙂

  19. Jest przepiękna nie tylko zewnątrz ale najbardziej w przekroju! Cudny delikatny, pastelowy kolorek 🙂

  20. emi napisał/a:

    zapomniałaś o proszku do pieczenia w opisie

  21. emi napisał/a:

    proponuje edytować opis …. mało kto sięga do komentarzy 🙂 …..

  22. Ania - culinaryIsland napisał/a:

    wygląda przepysznie 🙂 wygląda delikatnie i aż czuć cytrynę 😉

  23. Twój Raj napisał/a:

    Babka cytrynowa wygląda wprost zjawiskowo i jest idealna na zbliżające się Święta Wielkanocne, brawo !!!

  24. Paweł napisał/a:

    wygląda mega ! 🙂

  25. Dana napisał/a:

    Nie wiem, co zrobiłam źle…Nie wyrosła, jak należy i jest w środku zakalec. Za mało proszku, czy za ciepły piekarnik??! Nie mam pojęcia.

    • W tej babce istotne sa trzy elementy: przelanie jajek wrzątkiem (nie mogą być zimne z lodówki), przesianie mąki przez sito (ziemniaczana ma tendencje do zbijania się) oraz dokładne ubicie jajek i białek. Warto też użyć świeżego proszku – takie otwarte mogą wietrzeć i tracić właściwości

  26. Ania napisał/a:

    Jak dla mnie babka idealna i nie bardzo słodka ! Cytryny uwielbiam, a polana jeszcze lukrem cytrynowym prze pyszna ! ! Wyszła idealnie ! 🙂

  27. Ana38 napisał/a:

    Babka bardzo pyszna. Jak wszystko w tym blogu. Na zdjeciu nie wygada idealnie, gdyz ukroilam ciepla. WESOLYCH SWIAT!!!!!!!

  28. studentka na diecie napisał/a:

    Uwielbiam cytrynową babkę 😀

  29. Janusz napisał/a:

    Super przepis, wyśmienite 😀

  30. Justyna napisał/a:

    MMM babka pycha ładnie wyrosła polecam zrobić świetny przepis 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)