Baba ziemniaczana z cukinią

Baba ziemniaczana z cukiniąBaba ziemniaczana lub kartoflana, kartoflak, pyrczok, rejbak, tarciuch, bugaj czy nagus – jak zwał, tak zwał. Kaloryczna, ale pyszna – jako dziecko zaliczałam babkę do ulubionych potraw. W moim rodzinnym domu do dziś jest robiona tradycyjnie – z dużą ilością słoniny i resztkami pieczonego mięsa. Ja przygotowuję wersję lekko odchudzoną – z samym boczkiem (możemy zastąpić wiejską kiełbaską) z dodatkiem cukinii, która nadaje babie ziemniaczanej wilgotności (o możliwości jej dodania wyczytałam na mniammniam.com).

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków (z dużą ilością skrobii)
  • 0,5 kg cukinii po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2 średnie cebule
  • 0,5 szklanki gorącego mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • olej do wysmarowania formy

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o dużych lub małych oczkach wg preferencji (możemy także zetrzeć w specjalnej maszynie). Zalewamy bardzo gorącym mlekiem i mieszamy. Cukinię obieramy, odcinamy końcówki i wydrążamy gniazda nasienne (jeśli są młode – nie trzeba wydrążać). Ścieramy na tarce i odciskamy nadmiar wody. Dodajemy do ziemniaków i odstawiamy na około 15 minut.

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni. W międzyczasie kroimy cebule w kostkę. Gdy boczek zacznie się lekko rumienić, dodajemy cebule, lekko solimy i podsmażamy 2-3 minuty. Zestawiamy z ognia.

Ziemniaki przyciskamy i wylewamy nadmiar wody. Dodajemy jajka i śmietanę. Mieszamy. Dodajemy kaszę manną i przyprawy: majeranek, bardzo drobno rozkruszone liście laurowe, mielone ziele oraz solidną porcję pieprzu i soli. Ponownie mieszamy. Na końcu dodajemy zawartość patelni i mieszamy po raz ostatni. Jeśli znów wytrąci się woda – nie wylewamy jej. Żaroodporne naczynie smarujemy olejem. Wykładamy babę ziemniaczaną i wyrównujemy wierzch – powinna mieć ok. 5 cm wysokości. Lekko skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C na ok. 1 – 1,5 godziny. Baba ziemniaczana doskonale smakuje sama oraz z sosami grzybowymi i gulaszowymi. Można odsmażać ją na patelni.

Baba ziemniaczana z cukinią

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

32 Odpowiedzi na Baba ziemniaczana z cukinią

  1. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Mmm, pysznie. Zdecydowanie trafia w moje smaki! A szczerze, nie wiem, czy kiedykolwiek taką jadłam.

  2. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Uwielbiam. Ale Twoja ma bardzo złożony skład, musi wychodzić wery stajlisz 🙂 Ja też najbardziej lubię z sosem grzybowym.

  3. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Ziemniaki z boczkiem i cukinią muszą być strzałem w dziesiątkę! Twoja baba wygląda znakomicie. Pozdrawiam 🙂

  4. pierwszy raz widzę takie danie! jestem bardzo ciekawa smaku 🙂

  5. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Nie ma nic lepszego pod słońcem jak babka ziemniaczana (u mnie kartoflak) wraz z zimnym mlekiem. Rewelacja!

  6. Natalia - Poezja Smaku Ervisha napisał/a:

    Nigdy nie jadłam, ale bym się skusiła tylko bez boczku ;D

  7. Natalia - Poezja Smaku Małgosia napisał/a:

    Tyle razy już mówiłam sobie, że upiekę i w końcu muszę to zrobić.

  8. Natalia - Poezja Smaku Anita napisał/a:

    Ta babka, nigdy lepiej nie smakuje jak teraz a u Ciebie zyskała jeszcze na kolorze. W zielni jej do twarzy:)

  9. Natalia - Poezja Smaku Łukasz napisał/a:

    Gdy patrze sobie na tą potrawę to dochodzę do wniosku, że ziemniak to niesamowicie elastyczne warzywo. Można z niego zrobić mąkę, wódkę, frytki, puree ziemniaczene i dziesiątki innych dań w tym to powyższe 🙂 Prezentuje się niezwykle smakowicie.

  10. Mniam, mniam, czarujesz tymi daniami! 🙂

  11. Natalia - Poezja Smaku skoraq cooks napisał/a:

    Jeszcze nigdy takiej babki nie jadłam. Zapowiada się jednak interesująco 🙂

  12. jak dla mnie doskonałe połączenie smaku:) wygląda genialnie:)

  13. Przepyszna baba, aczkolwiek nigdy nie miałam okazji spróbować, domyślam się ze smakuje wyśmienicie 🙂

  14. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Nie znam ale chętnie się poznam z taką babką, bo zdecydowanie by mi smakowała 🙂

  15. Natalia - Poezja Smaku Salvador Dali napisał/a:

    nie jadłam nigdy baby ziemniaczanej.. Nawet nie wiem jak smakuje?
    Ale wygląda jak baaardzo pyszna zapiekanka i to mnie zachęca do jej zrobienia 😀

  16. Natalia - Poezja Smaku Smaczny kąsek napisał/a:

    Jak zwał, tak zwał – ważne, że danie pierwsza klasa! Pycha! 🙂

  17. Natalia - Poezja Smaku ELA.M napisał/a:

    Nie zła jest ta babka. Zapisuję przepis do wypróbowania:)

  18. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    u nas to jest „baba” 🙂 z cukinią musiała smakować wyśmienicie!

  19. Natalia - Poezja Smaku basinepichcenie napisał/a:

    Zapiekanki ziemniaczane robię bardzo często… natomiast co do baby ziemniaczanej, to jakoś nie miałam jeszcze okazji. A to błąd, oj błąd. U mnie w moim rodiznnym domu nigdy takiej baby mama czy tata nie serwowali

  20. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    uwielbiam takie babki:) wystarczy dodać właśnie mięso i wychodzi syty posiłek, choć już i bez niego zapycha:)

  21. Natalia - Poezja Smaku kucyk napisał/a:

    hmm uwielbiam babke ziemniaczana:) zawsze staram sie wybrac jakis dobry boczek wedozny, ale powiem wam czy kania, czy np. carrefourowe produkty smak jest poodbny, wiec nie ma co przeplacac:D

  22. Natalia - Poezja Smaku Malina napisał/a:

    KUGIEL uwielbiam zwłaszcza z mięsem z żeberek

  23. Natalia - Poezja Smaku Malina napisał/a:

    U mnie kugiel i baba ziemniaczana to to samo i robi się w prodiżu. Różne regiony, różne nazwy, różne sposoby przygotowywania

  24. Natalia - Poezja Smaku Aga R napisał/a:

    Robię, ale w wersji light, czyli bez boczku. Dodaję trochę dyni. Pyszne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)