Często mam problem, co zrobić z mięsa mielonego – i tu na ratunek przychodzą kuchnie świata. Orientalne, azjatyckie klopsiki podane na ryżu były strzałem w dziesiątkę! Mają niespotykany smak, a to dzięki glazurze opartej na chińskim sosie hoisin. Sos hoisin (w Polsce spotykany także pod nazwą „sos do kaczki po pekińsku”) można kupić w działach orientalnych hipermarketów, Azjatyckie klopsiki w sosie hoisinzamówić w internecie lub przygotować samemu. Warto go mieć – mając w zapasie słoik, danie dla ok. 6 osób przygotujemy bardzo szybko.

Składniki:

  • ok. 90 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 4 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 3 dymki lub pęczek szczypiorku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • sezam do posypania

Glazura:

  • 2/3 szklanki sosu hoisin (200 gramowy słoik)
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku

Do mięsa mielonego dodajemy jajka, bułkę tartą, wyciśnięte ząbki czosnku, posiekaną dymkę (lub szczypiorek), olej sezamowy i starty na tarce imbir. Dokładnie wyrabiamy, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy ponownie. Piekarnik nagrzewamy do 200ºC. Z mięsa formujemy kulki wielkością zbliżone do orzecha włoskiego. Z podanej ilości mięsa wyjdzie ok. 35 sztuk. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 12-15 minut. W tym czasie przygotowujemy sos. Na dużą patelnię wlewamy sos hoisin, ocet ryżowy, olej sezamowy i sos sojowy. Wyciskamy czosnek i trzemy imbir. Mieszamy i podgrzewamy do zagotowania. Do sosu wkładamy gorące klopsiki i mieszamy tak, aby wszystkie oblepiły się sosem. Klopsiki podajemy na ryżu posypane sezamem oraz zielonymi częściami dymki lub szczypiorkiem. W azjatyckie klopsiki możemy wbić wykałaczki lub patyczki koktajlowe – będą wtedy świetną przekąską na imprezy czy sylwestra.

Azjatyckie klopsiki w sosie hoisin

Przepis oryginalny: BlogChef.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!